Megjelent a PipeWire 0.3.55 verziója

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.55, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója.

A PipeWire 0.3.55 a mai napon jelent meg a Linux asztali számítógépen történő audio és video adatfolyamok kezelésére szolgáló nyílt forráskódú szerver legújabb verziójaként, amelyet egyre gyakrabban használnak a PulseAudio helyettesítésére.

  • Néhány kritikusabb hiba javítása az új pw-stream audiókonvertálóban és a sorkezelőben, ami dadogást és akadozást okozott.
  • A HFP hardveres hangerő mostantól menthetők és visszaállíthatók.
  • Javult a formátumkonvertálás és a keverés.
  • Kisebb hibajavítások és javítások.

A letöltések és a PipeWire 0.3.55-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PipeWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >