Az Ubuntu Chromium Snap csomag végül előrelépett a VA-API GPU-gyorsítás támogatásában

kami911 képe

Azok, akik az Ubuntu Chromium Snap-et használják a Google nyílt forráskódú webböngészőjének futtatására, eddig nem rendelkeztek VA-API támogatással a GPU-alapú videó gyorsításhoz ebben a sandbox-ba zárt alkalmazásban. Szerencsére úgy tűnik, hogy ez hamarosan az Ubuntu felhasználók is élvezhetik a VA-API gyorsítást a CPU erőforrások csökkentése és a jobb energiahatékonyság érdekében az Intel grafikus és más Mesa Gallium3D vezérlőkön, amelyek támogatják a VA-API-t.

2019 februárjáig visszamenőleg volt ez a hibajelentés a Chromium Snap a VA-API-val hiányzó videó hardveres dekódolási támogatásával kapcsolatban. A Video Acceleration API-t az Intel nyílt forráskódú illesztőprogramok és más Mesa Gallium3D illesztőprogramok használják a VA állapotkövetéssel, mint például az AMD Radeon kártyák a RadeonSI-vel.

Három év után úgy tűnik, hogy ez a hiba hamarosan megszünhet, köszönhetően a Chromium Snap frissítéseinek, amelyek az elmúlt napokban a VA-API támogatás engedélyezésén dolgoztak. Nathan Teodosio és Sebastien Bacher azon Ubuntu fejlesztők között voltak az utóbbi időben, akik a Chromiun belül a VA-API támogatás rendezésén dolgoztak a Snap csomagok számára.

A fent említett hibajelentéssel kapcsolatos legfrissebb megjegyzések szerint néhány build nem sikerül, és fennáll a lehetősége annak, hogy szükség van néhány környezeti változóra és Chromium flagre (például:

LIBVA_DRIVERS_PATH=/snap/chromium/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/ --use-gl=egl --enable-features=VaapiVideoDecoder,VaapiVideoEncoder --disable-features=UseChromeOSDirectVideoDecoder --ignore-gpu-blocklist --disable-gpu-driver-bug-workaround

- de úgy tűnik, hogy a probléma megoldása jó úton halad. Akit érdekel a legújabb Chromium Snap kipróbálása a hardveres gyorsítás támogatásával, az megnézheti ezt a Snap csomagot.

(forrás)

Hozzászólások