Megjelent a Krita 5.1 beta!

kami911 képe

A Krita Alapítvány bejelentette a Krita 5.1 BÉTA kiadását és általános elérhetőségét, amely a nagy teljesítményű, ingyenes, nyílt forráskódú és platformfüggetlen digitális festőszoftver igen jelentős frissítésének tesztelésre szánt kiadása.

A Krita 5.1 egy hatalmas frissítés, amely számos új funkciót és fejlesztést hoz. A Krita egy teljes körű, ingyenes digitális festőstúdió olyan művészek számára, akik a művészi folyamat elejétől a végéig professzionális munkákat szeretnének végezni. A Krita-t képregényrajzolók, illusztrátorok, koncepcióművészek, felület- és textúrafestők és a digitális VFX-iparban dolgozók használják. A Krita-t világszerte több millióan használják.

A Krita számos olyan funkcióval rendelkezik, amely egyedülálló vagy első az ingyenes szoftveres festőalkalmazások között: az RGB-től eltérő színterek, például a CMYK támogatása, a HDR-festés támogatása, festési asszisztensek, perspektívarács.

A „Krita" név a svéd nyelvből származik, és azt jelenti, hogy „rajzolni", illetve azt, hogy  "kréta". A Krita kabalája Kiki, egy Tyson Tan által tervezett kibermókus.

A Krita szabad szoftver, a GNU Public License 3 licenc vagy újabb verziója alatt érhető el.

A Krita 5.1 rengeteg finomságot ígér a digitális művészek számára, akik ezt a hatékony szoftvert művészeti alkotások létrehozására használják. A legfontosabb újdonságok közé tartozik a JPEG-XL fájlformátum támogatása, a WebP, az OpenEXR, a Photoshop rétegelt TIFF és a Photoshop fájlok jobb támogatása, a PSD kitöltő rétegek és színcímkék támogatása, az ASE és ACB színpaletták támogatása, valamint az XSIMD használatával javított festési teljesítmény.

Mindezeken felül a Krita 5.1 béta több kiválasztott réteg kezeléséhez biztosít több művelet végrehajtását. Emellett kiegészíti a kitöltőeszközöket folyamatos kitöltési lehetőséggel, valamint egy új Enclose and Fill eszközzel bővíti a lehetőségeket. A vászon beviteli beállításaiban támogatást ad az olyan érintésvezérlők konfigurálásához, mint a "Tap to Undo", Továbbá javítja az animációs rendszert, megteremti a lehetőséget annak szabályozásához, hogy a az egy csoportban lévő rétegek mennyire legyenek erősen behúzva. Mindemellett támogatást ad a kiválasztási maszkokra való festéshez keverési módokkal.

A Krita 5.1 számos használhatósági javítást is tartalmaz, többek között egy új Zoom-to-fit (margókkal) opciót, további beállításokat a felugró palettához, egy kétszínű kiválasztó gyorsbillentyűt, az előre meghatározott nagyítási szintekről a sima nagyításra való váltás lehetőségét és még sok mást. Az Android készülékek javított támogatása is megtalálható a készülő kiadásban, az ecsetek javításával és több száz hibajavítással együtt.

A Krita fejlesztése itt támogatható!

(forrás)

Hozzászólások