Az AMD ismertette a Zen 4, a Zen 5, az RDNA 3 és más termékek útiterveit

kami911 képe

A nemrégiben tartott pénzügyi elemzői napon az AMD egy kicsit többet elárult a közelgő ütemtervéről, és van miért izgulni a következő generációs CPU-k és GPU-k tekintetében.

Néhány pont, amit megemlítettek az asztali és laptop felhasználóknak szánt érdekességek közül:

  • Zen 4 CPU-k még ebben az évben, mint a „világ első” 5 nm-es x86-os CPU-i. Az AMD szerint ez 8-10%-os IPC-növekedést és több mint 25%-os teljesítmény/watt-növekedést, valamint 35%-os általános teljesítménynövekedést hoz a Zen 3-hoz képest asztali alkalmazások futtatása esetén. V-Cache-sel ellátott Zen 4-re és Zen 4c revízióra is számíthatunk, és néhány CPU 4 nm-es eljárással készül majd.
  • A Zen 5 „Granite Ridge” CPU-kat 2024-re tervezik, amelyet az alapoktól kezdve építenek. A Zen 5 4 nm-es és 3 nm-es kivitelben is készül majd.
  • Az AMD RDNA 3 „Navi 3x” chiplet dizájnt hoz, amely szintén az Infinity Cache technológiájukat fogja alkalmazni, 5nm-es eljárással, amelyről azt állítják, hogy 50%-kal növeli a teljesítményt wattonként az előző generációhoz képest. Az AMD szerint a Navi 3x GPU-k még idén várhatóak.
  • Egy új „Phoenix Point” mobil processzor 2023-ban érkezik, amely a Zen 4-et fogja tartalmazni az RDNA grafikával együtt, amelyet a „Strix Point” processzor követ majd 2024-ben.

Még a Steam Deck is kapott egy futó említést, az AMD megveregette saját vállát a fő konzolok között elfoglalt helyéért, mivel az általuk gyártott központi egységek hajtják a Steam Deck-et, az Xbox-ot és a PlayStation-t is.

(forrás)