7. BRSZK - Újdonságok

simonszoft képe

Bizony idén is lesz Bacsis Retro Számítógép Kiállítás! Kami kicsit megelőzőtt a cikkével amit itt olvashattok:

Ezért én megvágva az anyagot azokról írok amik olyan újdonságok amik így a szervezés alatt derültek ki. Pár napja, 2022.06.08-án beszélgettünk Bacsissal így tényleg első kézből vannak infóim!

1. Idén újabb kiállítóval bővül a kiállítás méghozzá ND aki az angol Psion cég által gyártott organizer-eket és palmtop-okat gyűkti elsősorban, de ezeken kívül mindenféle billentyűzetes symbian, win ce, linux kütyüt is ki fog állítani, Pdaw melett aki mindenféle manager kalkulátort és PDA-t hoz.

A Psionról a teljesség igénye nélkül: 80-as években David Potter megalkotott egy kéziszámítógépet, amelynek neve Psion (a Potter Scientific Instruments Or Nothing - azaz Potter Tudományos Műszerek Vagy Semmi - rövidítése). Potter, az alapító, eredeti szakmáját tekintve fizikaprofesszor. Maga a cég kezdeményezte anno a Symbian operációs rendszer létrehozását...

2. A legkisebbeknek külön játszó sarok lesz, így amíg a család többi része okul/kockul addig is nekik is lesz elfoglaltság.
Rajzolásra színezésre is lesz lehetőség!

3. A kísérőknek, akiket valamiért nem szippantott még be az informatika csodálatos világa, lesz külön program lesz szervezve a kiállítással párhuzamosan, így meg lehet majd tekinteni a Székesfehérvári Bory várat!

4. Tovább bővült a retro-lanparty sarok. Egymás, vagy akár Cocoon-Z ellen idén már 10 gépen mérkőzhetnek meg a játékosok!

5. Először lesz börze is a kiállításhoz kapcsolódóan annak tematikáját követve! Aki még nem gyújt semmit itt elkezdheti!

6. Idén tovább bővül az un. Commodore sarok amit jómagam (MrDozer) és Hege kolléga gyűjteményéből állítunk össze.
Az idei év különlegessége egy kevésbé ismert modell a Commodore 116 amit még 1984-ben mutattak be. Ez a gép is a 264-es gépcsalád tagja, úgy minta Commodore 16 és Plus/4, mindhárom gép kompatibilis volt egymással. Gyakorlatilag a 116-os a Plus/4 formáját örökölte, kicsinyített méretben. A Commodore cég törekvése egy olcsóbb változat létrehozása volt ami versenyképesebb a ZX Spectrumokkal. Ez a típust csak Európában forgalmazták, főleg Németországban. A Commodore 16-hoz hasonlóan csak 16 KB memóriával rendelkezett, de bővíthető volt 64KB-ra, így minden Plus/4-re írt programot tudott futtatni.

A Commodore 116

A Commodore 116

+ KEDVCSINÁLÓK!

A beharangozó beszélgetésünket itt hallgathatjátok meg:
https://www.youtube.com/watch?v=FarPK2ZTp3Y

Tavaly (is) az forgatott a helyszínen az M4:
https://youtu.be/h4V4pqZny54

A kedves riporter és jómagam. coollaugh

A kiállítás látogatása, ahogy eddig is, teljesen díjmentes!

A 7. BRSZK helyszíne: 8157 Füle, Petőfi Sándor utca 12. (Az iskola tornacsarnoka).
2022. Június 25. Szombaton 10-20 óráig, 26. Vasárnap 10-18 óráig várjuk a kedves érdeklődőket!

Gyertek el, várunk mindenkit szeretettel!

 

Hozzászólások