Megjelent az OpenSSH 9.0!

kami911 képe

Az OpenSSH 9.0 elérhető, amely a széles körben használt, nyílt forráskódú SSH implementációnak a legújabb verziója. Az OpenSSH 9.0 új funkciókat, valamint olyan változásokat tartalmaz, mint például az scp alapértelmezetten SFTP protokollt használ.

Az OpenSSH 9.0 egy nagy kiadás, és vele együtt néhány figyelemre méltó változás is érkezik.

Először is, az OpenSSH 9.0 az scp-t a hagyományos SCP/RCP protokollról átállítja az SFTP protokoll alapértelmezett belső használatára. Ez egy olyan változás, amelyért az OpenSSH már dolgozott a korábbi kiadásokban lefektetett alapokkal, hogy az scp segédprogram az SFTP-t használja belsőleg.

Egy másik figyelemre méltó változás, hogy az OpenSSH 9.0 SSH/SSHD alapértelmezetten a hibrid Streamlined NTRU Prime + x25519 kulcscsere-módszert használja, hogy a jövőben ellenálljon a kvantumszámítógépek támadásainak. Az OpenSSH fejlesztői most hajtják végre ezt a változtatást, hogy javítsák a biztonságot a „capture now, decrypt later (szerezd meg most, fejtsd vissza később” támadások kivédésére, ha egyszer olyan kvantumszámítógépek állnak rendelkezésre, amelyek képesek visszafejteni a rögzített SSH titkosított szöveget.

Szintén hasznos változás az OpenSSH 9.0-ban, hogy az sftp-kiszolgáló implementáció támogatja a copy-data kiterjesztést, hogy támogassa a fájlok/adatok szerveroldali másolását. Az sftp segédprogram egy "cp" paranccsal is kiegészül, hogy az SFTP kliens a kiszolgáló oldali fájlmásolásokat kiszolgálhassa.

Az OpenSSH 9.0-t számos hordozhatósági javítás, különböző hibajavítások és egyéb fejlesztések teszik teljessé.

Letöltések és további részletek az OpenSSH 9.0-ról az OpenSSH.com oldalon.

Letöltés

(forrás)