Megjelent a LibreOffice 7.3 Community verziója

kami911 képe

Letölthető a LibreOffice 7.3 Community, az önkéntesek által támogatott nyílt forrású irodai programcsomag új főverziója a https://www.libreoffice.org/download címről. A LibreOffice Technology platformra épülő csomag asztali, mobil és felhőalapú környezetekben biztosít számos interoperabilitási fejlesztést a Microsoft zárt fájlformátumaihoz.

A LibreOffice és az interoperabilitás

Az irodai programcsomagok közötti átjárhatósági fejlesztéseknek három különböző fajtája létezik:

  • Ezek pozitív hatással vannak a Microsoft Office dokumentumokkal való átjárhatóságra.
  • Teljesítményjavulás a nagy DOCX és XLSX/XLSM fájlok megnyitásakor, egyes összetett dokumentumok leképzési sebességének javítása, valamint a LibreOffice 7.1-gyel bevezetett Skia grafikus alrendszer használatakor a leképzése sebességének további fejlesztése.
  • Az importálás és exportálás szűrőinek javítása:
    • DOC: jelentősen javult a lista/számozás importálása;
    • DOCX: jelentősen javult a lista/számozás importálása; az alakzatokhoz csatolt hiperhivatkozások most már importálhatók/exportálhatók; a szerkesztési engedélyek javítása; a bekezdésstílus változásának nyomon követése;
    • XLSX: csökkentett sormagasság az Office XLSX fájlok esetében; a cellák behúzása nem nő minden mentéskor; a szerkesztési engedélyek javítása; az XLSX diagramok jobb támogatása;
    • PPTX: a képeken lévő interakciók és hiperhivatkozások javítása; a PPTX dialábak helytelen importálásának/exportálásának javítása; a képek és alakzatok hiperhivatkozásainak javítása; átlátható árnyék a táblázatokhoz.

Emellett a LibreOffice súgóját is javították, hogy minden felhasználót támogasson, különös tekintettel a Microsoft Office-ról átállókra: a keresési eredmények - amelyek mostantól a Fuzzysort helyett a FlexSearch-et használják indexelésre - a felhasználó aktuális moduljára összpontosítanak, míg a Calc-funkciók súgóoldalait a pontosság és teljesség szempontjából felülvizsgálták, és a Calc-funkciók wikioldalaihoz linkelték, továbbá a ScriptForge szkriptkönyvtár súgóoldalait frissítették.

A makrók fejlesztését megkönnyítő ScriptForge könyvtárak is bővültek különböző funkciókkal: új Chart szolgáltatással bővült a Calc lapokon tárolt diagramok definiálása; új PopupMenu szolgáltatással az egéresemény után megjelenő menü leírása; a nyomtatók kezelésének széleskörű lehetősége a betűtípusok és nyomtatók listájával; valamint a dokumentumok PDF-be történő exportálásának funkciója a PDF-beállítások teljes körű kezelésével. A szolgáltatások teljes készlete azonos szintaxissal és viselkedéssel áll rendelkezésre Python és Basic nyelven.

A LibreOffice az irodai programcsomagok piaci szegmensében a legmagasabb szintű kompatibilitást kínálja, kezdve az OpenDocument Format (ODF) natív támogatásától - amely a biztonság és a robusztusság terén megelőzi a tulajdonosi formátumokat - egészen a DOCX, XLSX és PPTX fájlok kiváló támogatásáig. Emellett a LibreOffice szűrőket biztosít számos régebbi dokumentumformátumhoz, hogy a felhasználók visszanyerhessék az irányítást dokumentumaik felett.

A Microsoft-fájlok még mindig az ISO által 2008-ban elvetett, szabadalmaztatott formátumon alapulnak, nem pedig az ISO által jóváhagyott szabványon, így nagy mennyiségű mesterséges bonyolultságot rejtenek magukban. Ez kezelési problémákat okoz a LibreOffice-ban, amely alapértelmezés szerint egy valódi nyílt szabványos formátumot (az OpenDocument Format) használ.

A LibreOffice 7.3 elérhető az Apple Siliconra is, az Apple által tervezett ARM architektúrára épülő processzorokra. Erre a platformra vonatkozó letöltési opciót hozzáadtuk a letöltési oldalon elérhető alapértelmezettekhez.

A LibreOffice 7.3 Community új funkciói

A LibreOffice 7.3 Community új funkcióit 147 közreműködő fejlesztette: A kódbeküldések 69%-a a TDF tanácsadó testületében helyet foglaló három vállalat - Collabora, Red Hat és allotropia - vagy más szervezetek (köztük a The Document Foundation) által foglalkoztatott 49 fejlesztőtől származik, 31%-a pedig 98 egyéni önkéntesektől.

Ezenkívül 641 önkéntes 155 nyelven nyújtott lokalizációt. A LibreOffice 7.3 Community 120 különböző nyelvi változatban jelenik meg, több mint bármely más szabad vagy szabadalmaztatott szoftver, és mint ilyen, világszerte több mint 5,4 milliárd ember használhatja anyanyelvén (L1). Ezen kívül több mint 2,3 milliárd ember beszél e 120 nyelv valamelyikét második nyelvként (L2).

A LibreOffice 7.3-as kiadásának további említésre méltó funkciói közé tartozik az egydimenziós vonalkódok generálásának képessége, az egységesített szegélyvonal-szélesség, a bináris csomagok LTO (Link-Time Optimization) támogatása az általános teljesítménynövelés érdekében, valamint a korrektúraeszközök és a nyelvi támogatás javítása.

Ezenkívül ez a kiadás felgyorsítja a nagy RTL (jobbról balra) dokumentumok betöltését, egyes esetekben javítja a keresési funkciók sebességét, javítja az Autofilter szűrés sebességét, javítja a szálak használatát a számításokhoz, és gyorsabbá teszi a grafikonok beillesztését a 800 000-nél több cellát tartalmazó lapok esetében.

A kiadást érintő valamennyi újdonságról a kiadási jegyzékben olvashat.

LibreOffice vállalatok számára

A vállalati szintű bevezetésekhez – asztali, mobil és felhőalapú környezetekbe – a TDF erősen ajánlja a LibreOffice Enterprise család alkalmazásait javasolja az ökoszisztéma partnerektől számos dedikált értéknövelt szolgáltatással: hosszú távú támogatási lehetőségek, professzionális segítség, személyre szabott fejlesztések és egyéb előnyök, például SLA-k (szolgáltatási szint szerződések): https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-in-business/.

Ezen javaslatok ellenére egyre több vállalat használja az önkéntesek által támogatott verziót az igényeikre optimalizált és a különféle ökoszisztéma vállalatok által támogatott verziók helyett.

Ez hosszú távon kihívást jelent a LibreOffice projekt fenntarthatóságára nézve, mivel lelassítja a projekt evolúcióját. Valójában az ökoszisztéma vállalatok által a vállalati ügyfeleik számára fejlesztett minden funkció megosztásra kerül a közösséggel és fejleszti a LibreOffice Technology platformot.

A LibreOffice Technology alapú termékek elérhetők a jelentős asztali operációs rendszerekre (Windows, macOS, Linux és Chrome OS), mobil platformokra(Android és iOS) és a felhőbe. A platform fejlődésének lassítása minden szinten káros a felhasználóknak, és végső esetben a LibreOffice projekt stagnálásához vezethet.

Átállás a LibreOffice-ra

A The Document Foundation kifejlesztett egy migrációs protokollt a zárt forrású irodai csomagokról LibreOffice-ra átálló vállalatok támogatása érdekében, amely a LibreOffice Enterprise család LTS verziójának bevezetésére épül, kiegészítve tanúsított szakemberek által nyújtott átállási konzultációval és képzéssel, amely az informatikai vezetők számára a zárt ajánlatokkal versenyképes értéknövelt szolgáltatásokat kínál. További részletek: https://www.libreoffice.org/get-help/professional-support/.

Valójában a LibreOffice – köszönhetően érett kódbázisának, gazdag funkciókészletének, a nyílt szabványok erős támogatásának, kiváló kompatibilitásának és tanúsított partnerek által nyújtott hosszú távú támogatási lehetőségekkel – az ideális megoldást kínálja azon cégeknek, amelyek vissza szeretnék szerezni az adataik feletti irányítást és maguk mögött hagynák a gyártófüggőséget.

A LibreOffice 7.3 Community elérhetősége

A LibreOffice 7.3 Community elérhető a következő oldalon: https://www.libreoffice.org/download/. Minimális követelmények a zárt operációs rendszereken a Microsoft Windows 7 SP1 és Apple macOS 10.12.

A LibreOffice Technology alapú termékek Android és iOS rendszerekre itt vannak: https://www.libreoffice.org/download/android-and-ios/, míg az alkalmazásboltok és a Chrome OS linkek itt érhetők el: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-from-microsoft-and-mac-app-stores/

Azon felhasználók számára, akik a hatékonyságot tartják szem előtt és több tesztelésen és hibajavításon átesett verziót részesítenek előnyben az új funkciókkal szemben, a The Document Foundation karban tartja a LibreOffice 7.2 családot, amely hónapok során visszaportolt javítást tartalmaz. Az aktuális verzió a LibreOffice 7.2.5.

A The Document Foundation nem biztosít technikai támogatást a felhasználók számára, noha önkéntesek a felhasználói levelezőlistákon és az Ask LibreOffice weboldalon segíthetnek: https://ask.libreoffice.org

A LibreOffice felhasználói, a szabad szoftverek támogatói és a közösség tagjai támogathatják a The Document Foundationt adománnyal a https://www.libreoffice.org/donate oldalon.

A LibreOffice 7.3 Community a Document Liberation Project dokumentum-átalakító programkönyvtárait használja: https://www.documentliberation.org

(forrás)