Végre itt a HandBrake 1.5.1

kami911 képe

Már letölthető a HandBrake nyílt forráskódú és keresztplatformos videó transzkódoló program új, 1.5.1-es verziója, számos fejlesztéssel és jobb Flatpak támogatással.

Hat hónappal a HandBrake 1.4 után érkezett meg a HandBrake 1.5 verzió kisebb frissítése, az 1.5.1-es verzió. A5 1.5-ös verzió tovább javítja a Flatpak univerzális bináris formátum támogatását a függőségek frissítésével. A Freedesktop Platform 21.08 és GNOME 41 környezetre épülő új Flatpak verzió mellett számos újdonság is napvilágot lát ezzel a verzióval.

Ez azt jelenti, hogy amikor legközelebb Flatpak formában frissíti vagy telepíti a HandBrake-et a GNU/Linux disztribúciójára, nagyobb stabilitást és jobb kompatibilitást fog tapasztalni a legújabb GNU/Linux technológiákkal.

Az HandBrake 1.5 emellett frissíti az Intel Quick Sync támogatást az Intel oneAPI Video Processing Library (oneVPL) használatára, frissíti a videomotort, hogy megjegyezze a chroma minta helyére vonatkozó információkat. Számos belső könyvtár (FFmpeg 4. 4.1, FreeType 2.11.1, HarfBuzz 3.1.2, libdav1d 0.9.2, Fribidi 1.0.11, libass 0.15.2, libjpeg-turbo 2.1.2, libogg 1.3.5, libvpx 1.11.0, zimg 3.0.3, Jansson 2.14) is kaptt frissítéset.

Ebben a kiadásban több hibát is kiküszöböltek a fejlesztők: javították az FFmpeg AAC audiokódoló minőségi módjának skálatartományát, az MP2 hangforrások hang pass through esetén nem használják a tartalék kódolót, , valamint a feliratok pass through késleltetését.

Emellett kijavítottak egy szűrőbeállítási problémát, amely a nem megfelelő szűrők hozzáadásához vezetett, valamint egy régebbi Intel CPU-kkal működő gépeket érintő problémát, amely miatt a parancssori felület nem indult el. Emellett az Intel QSV Flatpak bővítmény az Intel MediaSDK 21.3.5 verziót használja már.

Végül, de nem utolsósorban több nyelvi fordítás is frissült, köztük a holland, a francia, a koreai, az egyszerűsített kínai, a spanyol és a svéd. A fejlesztések és javítások teljes listáját itt találja.

A HandBrake 1.5.1 már most letölthető a hivatalos honlapról Flatpak csomagként, amelyet vagy a Flathub-ról, vagy kézzel az alábbi parancsok segítségével telepítheti:

flatpak install fr.handbrake.ghb
flatpak --user install HandBrake-1.5.0-x86_64.flatpak

Az előző nagy kiadás az 1.4.x-es sorozat volt, ezek újdonságai az alábbiak:

  • A HandBrake motor továbbfejlesztése a natív 10 és 12 bites kódolás támogatására, beleértve a HDR10 metaadatok átvitelét.
  • Az Intel QuickSync, AMD VCN és Qualcomm ARM eszközök hardveres kódolási funkcióinak javítása. (Köszönet ezeknek a cégeknek, hogy mindannyian támogatták a HandBrake fejlesztését!)
  • Apple Silicon alapú Mac-ek támogatásának hozzáadása.
  • Hozzáadja a Windows-t futtató Qualcomm ARM64 eszközök támogatását (egyelőre csak a HandBrakeCLI-t. A Windows UI később érkezik!)
  • Javítások a feliratok kezelésében.
  • UI/UX fejlesztések mindhárom platformon.