Sokat gyorsulhat a Linux kernel fordítása

kami911 képe

A 2022-es év egyik legnagyobb (a javítófolt méretét tekintve is) Linux kernel funkciója lehet, az a nemrég közzétett „Fast Kernel Headers", amely a kernel fejlécek megtisztítására és a Linux kernel építésének drámai felgyorsítására irányul, mind a teljes, mind az inkrementális építések esetében. A Fast Kernel Headers a Linux kernel építési idejét legalább a felére csökkentheti, és a hétvégén megjelentek a v2-es javítások.

A múlt héten Ingo Molnar elküldte a Fast Kernel Headers kezdeti munkáját, amellyel a Linux kernel építési ideje 50~80%-kal csökkenthető. A nagyjából 2300 javítás megtisztítja a kernel „függőségi poklot" és teljesen átdolgozza a fejlécfájlok hierarchiáját. Ingo több mint egy évig dolgozott ezen a javítássorozaton, és valószínűleg ez volt a Linux kernel eddigi legnagyobb „feature"-je.

Ezen a szombaton Ingo elküldte a Kernel Headers v2 javításokat egy frissített szoftverjavítófolt-sorozat képében. A v2-es javításokkal a kódot a Linux 5.16-rc8 upstream alapján készült. Most már az LLVM Clang fordítóval való építés is támogatott lett, nem csak az eredeti javítások esetében támogatott GCC. Hibajavításokkal, fejléc optimalizálásokkal további 9%-kal gyorsíthatja az RDMA alrendszer építését, a linux/sched.h fejléchasználat optimalizálás és számos más javítás áll a fejlesztések listájában.

Az LLVM Clang támogatással Ingo mérései szerint ez a javítássorozat 88%-kal gyorsítja fel a kernel építési folyamatát! Ezzel a javítássorozattal a Clang alapú Kernel építési idő 88%-os javulása nagyon lenyűgöző, és kissé meg is haladja a GCC-vel tapasztalt 77%-os javulást. Ezzel saját fordítás esetén a kernel nagyjából fele idő alatt készül el.

(forrás, kép)