Új szabályok alapján adóznak a kriptovaluta-ügyletek

kami911 képe

A NAV tájékoztatása nyomán:

2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme.[1] Ez azt jelenti, hogy a jövedelem után 15 százalékos szja-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt[2] átruház, átenged – ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is – és ezzel nem kriptoeszközben, hanem törvényes fizetőeszközben szerez bevételt.

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem a magánszemély által kötött ügylet(ek) alapján az adóévben elért ügyleti nyereség.

Ügyleti nyereség keletkezik, ha az ügyletek tárgyévi bevételeinek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, ügyleti veszteségnek pedig az számít, ha a tárgyévi igazolt kiadások összege nagyobb, mint a tárgyévi bevételek összege[3].

Ügyleti bevételt nem kell megállapítani addig, amíg az ügylet bevétele nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, ha:

  • a bevétel megszerzésének napján más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, és
  •  az adóévben az ilyen bevételek összege nem több, mint a minimálbér.

Adókiegyenlítés alkalmazható, ha az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét. Adókiegyenlítésként a magánszemély az adóévben és az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségének „adótartalmát” az éves adóbevallásában, megfizetett adóként érvényesítheti. Az ügyleti veszteséget először a 2021-es szja-bevallásban lehet feltüntetni.

Az adót évente, az adóévet követő május 20-ig az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Azok, akik a 2021-es adóév előtt nem állapítottak meg jövedelmet kriptoeszköz átruházásából, ezt az új szabályok szerint megtehetik, és azt 2022. évi ügyleti eredményként vehetik figyelembe.

[1] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 67/C. §-a, mely már a 2021. évre is alkalmazható

[2] Kriptoeszköz az Szja tv. 67/C. § (9) bekezdése alapján az érték vagy jogok olyan digitális megjelenítője, amely megosztott főkönyvi technológia vagy hasonló technológia alkalmazásával elektronikusan átruházható és tárolható.

[3] A kriptoeszköz megszerzésére fordított tárgyévi igazolt kiadások körét az Szja tv. 67/C. § (4) bekezdése határozza meg.

Hozzászólások

mugli képe

Adott napon minimálbér

az adóévben az ilyen bevételek összege nem több, mint a minimálbér.

Ez az alaptörvény szerzőpárosán kívül ugyebár sok egyéb magyar állampolgár esetében is jelentősen változott.

Pláne a genezis blokk létrejötte óta.

Volt-nincs diploma/doktori. Érdekes témák. Majdnem olyan izgalmas mint egy jury nullification.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve