Mire számíthatunk a Firefox jövő évi első kiadásában?

kami911 képe

A Firefox 95 megjelenésével együtt a Mozilla a béta csatornán már útjára bocsájtotta a Firefox 96 béta verzióját. A tesztelés segítendő érdemes kipróbálni az új verziót és most közelebbről is megnézheti az új funkciókat és fejlesztéseket.

A Firefox 96 nem egy jelentős frissítés, de ez lesz a nyílt forráskódú webböngésző első kiadása 2022-ben, és számos teljesítmény- és biztonsági fejlesztést vezet be, hogy a böngészési élményt élvezetesebbé, megbízhatóbbá és sokkal biztonságosabbá tegye.

A Firefox hamarosan megjelenő kiadása például jelentősen csökkenti a főszál terhelését. Jelentősen javították a fejlesztők a zajszűrést és az automatikus erősítésvezérlést, kissé javítja a visszhangszűrést, amely újdonságok a böngészős videókonferencia élményt hivatottak javítani. Az új verzióban érvényre jut az új cookie-szabályzatot: Same-Site=lax opció alapértelmezés szerint be lesz beállítva, hogy megvédje a felhasználókat a Cross-Site Request Forgery (CSRF) támadásoktól.

További folytatódik az RLBox bevezetése, amely egy új technológia, a Firefox-ot hardening-gel látja el a harmadik féltől származó könyvtárak potenciális biztonsági réseivel szemben. Mostantól a RLBox minden platformon engedélyezve van. A Firefox 95-ben egy új, RLBox nevű sandboxing technológiát adnak - amelyet a Kaliforniai San Diegói Egyetem és a Texasi Egyetem kutatóival együttműködve fejlesztett ki a Mozilla. Ez egyszerűvé és hatékonnyá teszi a részkomponensek elkülönítését a böngésző biztonságosabbá tétele érdekében. Ez a technológia új lehetőségeket nyit meg a hagyományos folyamatalapú sandboxing-gal eddig elérhető lehetőségekhez képest, és a fejlesztők nagy reményeket fűznek hozzá, illetve alig várják, hogy elterjedjen a használata, és (remélhetőleg) más böngészőkben és szoftverprojektekben is alkalmazásra kerüljön. Ez a technika, amely a WebAssembly-t használja a potenciálisan hibás kód elkülönítésére, a tavaly a Mac és Linux felhasználóknak szállított prototípusra épül. Most ezt a technológiát az összes támogatott Firefox platformra (asztali és mobil) kiterjesztették, és a fejlesztők máris öt különböző modult izoláltak: Graphite, Hunspell, Ogg; majd a Firefox 96-ban pedig ezeket is: Expat és Woff2.

A Linux-felhasználók számára változtatás a Firefox 96-ban, hogy megszünteti az Alt+A billentyűkombináció támogatását a „Mindent kijelöl" funkcióhoz. A Firefox 95-ben az Alt+A és a Ctrl+A billentyűkombináció is működik, ha ki akarja jelölni az összes szöveget egy weboldalon, de a Firefox 96-ban az Alt+A billentyűkombináció már nem elérhető, megoldva a web-kompatibilitást és elkerülve a konfliktust a hozzáférési billentyűkkel.

Ez elsősorban a webfejlesztőket érintheti, és a Mozilla szerint azoknak a felhasználóknak, akik továbbra is az Emacs szerű billentyűkombinációkat szeretne használni, a

ui.key.textcontrol.prefer_native_key_bindings_over_builtin_shortcut_key_definitions

és a

ui.key.use_select_all_in_single_line_editor

változókat kell megváltoztatniuk az about:config oldalon.

Mindezeken felül a Firefox 96 a jelek szerint több hibát is kijavít, többek között egy olyan problémát, amikor a videó időnként elhagyja az SSRC (szinkronizációs forrás) azonosítót, egy olyan problémát, amikor a WebRTC visszaveszi a képernyőmegosztás felbontását, valamint a videó minőségének romlását, ami egyes weboldalakon előfordulhatott.

A Firefox 96 első béta kiadásait letöltheti a hivatalos weboldalról, ha szeretné kipróbálni őket, és visszajelzést küldeni a Mozilla-nak az új változtatásokkal kapcsolatban. Az androidos Firefox Beta verziója innen tölthető le. A Play áruházon kívül innen is elérhető. Az egyszerűsített Firefox Focus böngésző előzetes kiadásai az itt leírt módon érhetőek el.

A Firefox 96 végleges kiadása 2022. január 11-ére várható.