Megjelent a PipeWire 0.3.42

kami911 képe

Megjelent a PipeWire 0.3.42, az egyre elterjedtebb linuxos audió- és videó stream szerver megoldás legújabb verziója.

A PipeWire 0.3.41 és a PipeWire 0.3.42 bemutatása:

A PipeWire 0.3.41 javított kompatibilitást biztosít a Flatpak homokozós (sandboxed) alkalmazásokkal, folytatja a munkát a JACK kompatibilitás javításán, az OBS mostantól újra képes rögzíteni a monitoreszközökről, ha a WirePlumber menedzsert használja, memóriaszivárgás javításokat és javított puffer memória kiosztást nyújt.

A PipeWire 0.3.41 egy új RAOP modult is tartalmaz (raop-sink és raop-discover), amely az Apple AirPlay eszközökre történő streameléshez használható. Az echo-cancel modul most már rendelkezik hangérzékeléssel is.

A letöltések és a PipeWire 0.3.41-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire 0.3.42 javítja a pulse-server alulcsordulás kezelésének hibáját, ami ellehetetlenítette a qemu és az Orca használatát. A pulse-server javítást kapott a változások kíméletes kezelésére.
Az echo-cancel modul most ismét kapott hibajavításokat. És ez a kiadás javít egy hibát, a zajt okozó a bluetooth headset rögzítés javításával.

A letöltések és a PipeWire 0.3.42-ről szóló teljes változásnapló a következő címen található meg: FreeDesktop.org GitLab

A PipeWire-ról

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

A PipeWire projekt honlapja >

PiperWire Ubuntu és Linux Mint rendszerekhez PPA-ból >