Megjelent a Krita 5.0!

kami911 képe

A Krita Alapítvány bejelentette a Krita 5.0 kiadását és általános elérhetőségét, amely a nagy teljesítményű, ingyenes, nyílt forráskódú és platformfüggetlen digitális festőszoftver igen jelentős frissítése.

A Krita 5.0 egy hatalmas frissítés, amely számos új funkciót és fejlesztést hoz, kezdve teljesen megújult és erőforrás-barát ecsetek, gradiensek, paletták és címkézés kezelésével, a beépített storyboard-szerkesztővel, a beépített diktafonnal, amellyel könnyedén rögzítheti a festési munkameneteket, egészen az AVIF és WebP képfájlformátumok támogatásával bezárólag.

A Krita egy teljes körű, ingyenes digitális festőstúdió olyan művészek számára, akik a művészi folyamat elejétől a végéig professzionális munkákat szeretnének végezni. A Krita-t képregényrajzolók, illusztrátorok, koncepcióművészek, felület- és textúrafestők és a digitális VFX-iparban dolgozók használják. A Krita-t világszerte több millióan használják.

A Krita számos olyan funkcióval rendelkezik, amely egyedülálló vagy első az ingyenes szoftveres festőalkalmazások között: az RGB-től eltérő színterek, például a CMYK támogatása, a HDR-festés támogatása, festési asszisztensek, perspektívarács.

A „Krita" név a svéd nyelvből származik, és azt jelenti, hogy „rajzolni", illetve azt, hogy  "kréta". A Krita kabalája Kiki, egy Tyson Tan által tervezett kibermókus.

A Krita szabad szoftver, a GNU Public License 3 licenc vagy újabb verziója alatt érhető el.

A Krita új nagy kiadása emellett új, MyPaint alapú ecsetmotort vezet be, teljesen megújítja a maszatoló ecsetmotort, javítja a gradienseket, hogy azok simábbak legyenek és szélesebb skálákat kezeljenek. Továbbá új funkciókkal, például animált transzformációs maszkokkal és klónkeretekkel újítja meg az animációs rendszert.

Szintén újdonság a Krita 5.0-ban a GIF, APNG és WebP képek exportálásának új lehetőségei, a szűrő alkalmazása az összes kiválasztott képkockára, az animáció kompozíciós dokkolható eszközből történő leképzés támogatása, egy új animációs munkaterület, valamint egy új „AutoKey Blank" mód az animációs munkafolyamatok felgyorsítására.

Továbbá javították a fejlesztők a leképzési beállítások viselkedését az animáció exportálási útvonalak közvetlen tárolásával, amely megtörténik minden egyes Krita dokumentumban és beállításban. Megjelent a lehetőség, hogy csak az aktuális képkocka tartalmát vágja ki, javítottak az animációs háttértár és gyorsítótár kezelésén is, valamint az ecsetelőkészlet-történeti javításokat is eszközöltek a fejlesztők, továbbá átdolgozták a felhasználói felület csúszkáit is.

A Krita 5.0 fejlesztési ciklusa során, amely több évig tartott, a felhasználói felület nagy továbbfejlesztéseket kapott. Az új kiadás lehetővé teszi az ecsetszerkesztő leválasztását az eszköztárról, támogatja a Linux-on a felhasználó által telepített témákat, valamint a widgetek stílusának kiválasztását. Továbbá elérhető még a téma színének támogatását a háttér színválasztójához, és lehetővé teszi a dokkolók zárolását. is. Az áttekintő dokkolóban a vezérlőelemek automatikus elrejtésére is ad lehetőséget.

Új eszközök is vannak ebben a kiadásban, mint például a 2 pontos perspektívájú asszisztens, valamint a terület határolása is megadható a képkezelő asszisztensek számára. Megjelent továbbá a halmazon belüli transzformációs előnézet is. Emellett új elforgatási lehetőség van a Téglalap és az Ellipszis eszközökben, egy sokat javítást kapott a felugró paletta is, valamint egy új Crop Canvas opció a Vágó eszközben. Vannak még extra lehetőségek az ideiglenes eszközmeghíváshoz, és fejlesztések a Similar Color Selector eszközben.

A további említésre méltó változások között szerepel a színek vászonra és rétegfára történő húzása, a rétegek név szerinti szűrésének lehetősége, a közvetlen beillesztés lehetősége az aktív rétegbe, az új „Isolate Active Group" elszigetelési mód, amely az aktuális csoportot teszi egyedüliként láthatóvá, a rétegek nem destruktív összevonása, a GDQuest kötegelt exportáló bővítmény, a photobash bővítmény, a SIP 5 kötés támogatása, az egyujjas mozgatás, a megfelelő méretezési szűrő automatikus kiválasztása és még sok minden más.

A Krita fejlesztése itt támogatható!

Telepítés PPA csomagtárolóból

A legújabb, stabil Krita telepíthető csomagtárolóból a következő PPA csomagtároló hozzáadásával Szoftverforrások alkalmazásban:

ppa:kritalime/ppa

Ezek után mentse el a beállítást és a „Szoftverkezelő” programban a a keresés mezőbe írja be: „krita”, majd a csomag telepítése, vagy pedig futtassa terminálban a következő parancssort:

sudo apt install krita krita-l10n

A nyelvi támogatás telepítéséhez még a „krita-l10n” csomagot szükséges telepíteni.

A teljes parancssori telepítéshez a terminálban írja be a következő parancsokat:

sudo add-apt-repository ppa:kritalime/ppa
sudo apt update
sudo apt install krita krita-l10n

(forrás)