A Raspberry Pi operációs rendszer mostantól a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye"-n alapul.

Koppány képe

A hivatalos Raspberry Pi OS (korábban Raspbian) frissült, és most a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer-sorozaton alapul.

A Raspberry Pi OS legújabb, 2021. október 30-i kiadása az első, amely alapját a régi stabil Debian GNU/Linux 10 „Buster” helyett a Debian GNU/Linux 11 „Bullseye” operációs rendszer sorozat adja és  alapértelmezés szerint a Linux 5.10.63 LTS kernelel érkezik.

A Debian Bullseye alap csak hab a tortán, mivel a Raspberry Pi OS legújabb kiadása tartalmazza az összes asztali komponenst és alkalmazást a GTK+ 3 nyílt forráskódú alkalmazáskeretrendszeréhez épített, LXDE alapú, saját PIXEL asztali környezethez.

Raspberry Pi OS

Ezek közé tartozik az LXPanel és annak összes beépülő modulja, a PCManFM fájlkezelő és a libfm könyvtár, valamint a piwiz első indítási varázslója, a pipanel beállítások alkalmazás, az rc_gui raspi-config grafikus felhasználói felület, valamint az LXinput billentyűzet- és egérbeállítások alkalmazás.

A GTK+ 3 támogatáson felül az LXPanel egy új Updater beépülő modult kapott, amely képes észlelni és telepíteni a szoftverfrissítéseket. Folyamatjelző és információs párbeszédpaneleket, valamint az összes beépülő modulra közös ikonkezelő kódot kínál, nem pedig egyedi bővítményeket. Sőt, a PCManFM fájlkezelő mostantól egyszerűsített nézeti lehetőségeket kínál a listákhoz vagy ikonokhoz, külön menüopcióval a miniatűrök számára mindezt új eszköztárikonokkal kiegészítve.

A PiXflat GTK+3 témát számos változtatással frissítették, hogy támogassa a fent említett alkalmazásokat, az eszköztár ikonméret-beállítása hozzáadásra került a GTK+ 3-hoz, valamint új beállítási lehetőséggel bővült a keretcímkék behúzásához egyéni stílusban, illetve lehetőség van a client keresésére, készült oldaldíszítés (CSD) az ablakokhoz, ezenkívül a Megjelenés beállításai alkalmazás már támogatja a GTK+3-at és a Muttert.

A Muttert a 2 GB RAM-mal rendelkező Raspberry Pi modelleken alapértelmezés szerint ablak- és kompozitkezelőként használják az Openbox helyett. Ahogy az várható volt, a Mutter viselkedését és megjelenését az Openbox-hoz igazították, és a felhasználók további billentyűparancsokat, képernyőnagyítót és néhány teljesítménynövelést is kapnak az Openboxhoz képest, Az Openbox-ot továbbra is a 2 GB-nál kevesebb RAM-mal rendelkező eszközökön használják.

Egyéb figyelemre méltó változtatások mellett az új Raspberry Pi OS kiadása a KMS-t tartalmazza alapértelmezett kijelző-illesztőprogramként (az xcompmgr engedélyezésével az Openboxhoz) amely továbbfejlesztett HDMI audiokimenet-választást, új libcamera és demóalkalmazásokon alapuló alapértelmezett kameraalrendszert, japán betűtípusok támogatását az indításkor. varázslót, valamint a jelentősen továbbfejlesztett Bluetooth-támogatást (frissített párosítási és csatlakozási párbeszédpanelekkel.) nyújt.

Érdemes megemlíteni azt a tényt is, hogy a hivatalos Raspberry Pi háttérképnek most van egy új 4K-s verziója a Recommended Software között, a Bookshelf alkalmazás tartalmazza az egyéni PC magazint.  A Chromium webböngésző a 92.0.4515.98-as verzióra, a VLC  lejátszót a 3.0.16-os verzióra frissítették, és különféle nyelvi fordítások is frissítésre kerültek, köztük örmény, német, olasz, koreai és lengyel frissítések érkeztek.

Természetesen számos hiba javításra került az alapértelmezett alkalmazásokban és asztali komponensekben, hogy stabilabb és megbízhatóbb Raspberry Pi OS-élményt kínálhassunk az apró, egytáblás számítógépen. Tekintse meg a teljes kiadási megjegyzéseket a hibajavítások további részleteiért, és töltse le a Raspberry Pi OS 2021-10-30 verzióját a hivatalos webhelyről, amelyet a hivatalos Raspberry Pi Imager segédprogrammal SD-kártyára írhat.

Hozzászólások