10 évre bővíti a Canonical az Ubuntu 14.04 és 16.04 LTS támogatását

kami911 képe

A Canonical bejelentette, hogy tíz évre meghosszabbítják az Ubuntu 14.04 LTS „Trusty Tahr” és az Ubuntu 16.04 LTS „Xenial Xerus” kiadások gyártói támogatását. Az Ubuntu 18.04 LTS és az Ubuntu 20.04 LTS már tízéves támogatási terven volt eddig is. A Canonical úgy döntött, hogy visszamenőlegesen meghosszabbítja a 14.04 LTS és a 16.04 LTS- kiadások támogatását tíz évre, így most 2024 áprilisáig, illetve 2026 áprilisáig támogatják őket.

Ezeket a régebbi Ubuntu Long Term Support kiadásokat öt évig támogatta a Canonical kiterjesztett biztonsági karbantartása (ESM) keretében, amelyet a szervezeteknek ajánlottak fel, miközben most tíz év támogatást nyújtanak a fizető ügyfeleknek. Az egyetlen változás a 14.04 és 16.04 LTS verziókkal kapcsolatban, hogy igazodik a 18.04 és 20.04 LTS eleve tíz éves ciklusaihoz.

Bővebben a Extended Security Maintenance (ESM), azaz kiterjesztett biztonsági karbantartásról

https://ubuntu.com/security/esm

A kiterjesztett biztonsági karbantartás révén továbbra is kaphat biztonsági frissítéseket az Ubuntu alap operációs rendszerhez, a kritikus szoftvercsomagokhoz és az infrastruktúra-összetevőkhöz. Az ESM további öt évre szóló biztonsági karbantartást biztosít, lehetővé téve a szervezet folyamatos sebezhetőség-kezelését. A kiterjesztett biztonsági karbantartás az Ubuntu Advantage előfizetésen keresztül érhető el.

Az Ubuntu Advantage előfizetés Személyes használatra ingyenes bárki ingyenesen használhatja legfeljebb 3 gépen, vagy 50 gépen, ha hivatalos Ubuntu közösségi tagról van szó.

Gépenkénti vállalati előfizetések esetén a vállalatok a kiterjesztett biztonság, a tanúsított megfelelőség és a 24x7-es támogatás miatt választják az Ubuntu Advantage-t.