Megjelent a Wine 6.3

kami911 képe

Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazok futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A Wine új kiadása, egy évnyi fejlesztési fázis után került immáron végleges verzióban a publikum elé. A köztes réteg, azaz wrapper, nem egy emulátor (erre utal a neve is: WINE – Wine Is Not Emulator), így nem teljes gépet emulál a gépben futó alkalmazásnak, mint mondjuk virtualizáció esetén, hanem az alkalmazott rendszerhívásokat fordítja le a megfelelő linux-os, mac-es hívásokra.


Főbb újdonságok

  • Jobb debugger támogatás az NT syscall interfészen;
  • WineGStreamer programkönyvtár PE formátumban;
  • További WinRT támogatás a WIDL-ben;
  • Lehetségessé vált a build ID használata;
  • Hibajavítások.

Az újdonságok teljes listája a bejelentésben található.

Letöltés és telepítés

Megtalálható magyar nyelven a Súgó-ban: Wine

További disztribúciókhoz szánt csomagok

  • Ubuntu - WineHQ bináris csomagok: Ubuntu aktuális kiadások
  • Debian - WineHQ bináris csomagok: Debian aktuális kiadások
  • Fedora - WineHQ bináris csomagok: Fedora aktuális kiadások
  • macOS - WineHQ bináris csomagok: macOS 10.8 és újabbakhoz.
  • Továbbiak

 

Jó borozást!

Hozzászólások

IG képe

Mire?

Mire kell még a wine?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Mire?

#1 Néha jól jön, ha egy program csak win-re érhető el és konkrétan arra van szükség. Én mindig a wine-t használtam erre dualboot helyett, igaz nincs windows licencem, kalauz verziót nem töltenék le, de nem is kell :).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire?

#1.1 Ez azt jelenti, hogy a win-es programjaid tiszták?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Mire?

#1.1.1 Igen, vannak régebbről pl. olyan megvásárolt játékprogramok, amelyeket Win-re adtak ki. Hibátlanul fut.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire?

#1 Azért elég sok mindenre kellhet, főleg ha jobb volna, illetve egyre jobb, mert fejlődik. Van egy rahedli spéci eset, ami nem feltétlenül áltanános, azaz nem mindekit érint, de vannak pl. hardwerek, amikhez a gyártók nótoriusan windows kezelőprogramokat biztosítanak, biztonsági kamerák, egyéb elektronikai eszközök. Van aminek már működik a programja, van, amihez már csak kicsi kell, lehet következő verzió már azt is támogatja

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mire?

#1 +vannak olyan programok, amik tökre pöpecek, hatékonyak a maguk nemében, és egyetlen hibájuk, hogy csak Windowsra készültek, és bár vannak alternatívák, de azok mégsem ugyanazok. Hirtelen kettő példát mondok: IrfanView, a fejlesztőjét frusztrálja, hogy nincs linuxos verziója, de Wine alatt hibátlanul működik, ezt nyugtázza, és afféle haladéknak fogja fel, de egyetlen emberként nincs kapacitása még linuxos verzióra is. A másik a Tag&Rename, ez hatékony zenefájl TAG karbantartó, okosan kitalálva, sok sok hasznos funkcióval. A Linuxos alternatívája a Pudletag, ami jó, jó, de tömeges szerkesztésre meg okos ficsúrokra annyira nincs felkészítve. Ennek a gazdája ugyan cég, és fizetős is, nagyon jó lenne, ha lenne linuxos változata, de nincs. Régebbi verzió jól fut Wine alatt, nem tudom, hogy az újabbakkal mi van, én ritkán használom, és az ősrégi tizenéves változat megfelel ilyenkor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire? Mire?

#1.3

#1.3 Egyet én is mondanék: a GoldWave. Mostanában volt egy sztereó hangfájlom, és az egyik hangcsatorna egy részen hibás volt. Audacityben nem találtam megoldást arra, hogyan kell a rossz részt kicserélni a jó csatorna darabjával. Ezt oldottam meg a GoldWave-vel. Ez a program ugyan próbaverziós, de azért jól használható. Hozzáteszem, hogy én nem használok Wine-t, virtuális XP-n használom. Nem vagyok biztos benne, hogy Wine-en fut-e.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mire? Mire?

#1.3.1 Jó kis program a GoldWave, de az Audacity is az, és fej fej mellett futnak, van amit egyikben, van amit mésikban lehet jobban megoldani, sok sok évvel ezelőtt azzal szórakoztam, hogy egyikben és másikban próbálgattam azonos műveleteket megoldani, pl. Audacity verhetetlen zajszűrét helyettesítő sablont is csináltam GoldWave alatt.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve