Hamarosan indul az Indiegogo kampány az új részért: egy újabb Vakondok történet

kimarite képe

Becsempészett C64-ek, feltört játékok, swapperek, piacon árult másolt játékkazetták, lemezújságok. Ha érdekel a 80-as, 90-es évek izgalmas magyar számítógépes szcénája, hogy hogyan kerültek be az országba a feltört játékok, kik terjesztették azokat, milyen trükköket alkalmaztak, vagy milyen volt az élet a legendás Csoki Klubban, akkor add meg email címedet, hogy értesíthessünk az indulásról: http://vakondok.com/ujresz

Beharangozó videó: Vakondok - Indiegogo kampány

Beharangozó kampányoldal (a „hamarosan”): IndieGoGo

Limitált ajándékok

A kampányt támogatók különböző csomagokból választhatnak majd. Lesznek olyanok is, amik csak limitált számban érhetőek el. Érdemes figyelni a kampány kezdetét, vagy feliratkozni az értesítésre.

Régebbi Vakondok híreink: https://linuxmint.hu/search/node/vakondok

Hozzászólások

Nosztalgia bomba

Ezt olvasva újraéltem a nyolcvanas éveimet. Első saját számítógépem egy C16 volt - valami őrült szerencsének köszönhetően jutott nekem is egy vacsiúj példány nyolcezer forintért. A C64 akkor ötven ropi volt - lemezmeghajtó nélkül! Ötven kilométert utaztunk érte a kollégáimmal, és beálltunk az utcán egy végtelen sor végére teljesen reménytelenül, hiszen akkor egy olcsónak mondott magyar tappantyús Primo-ért húszezret kellett fizetni, ha használni is akartad.

Rám moszolygott fortuna - egész hazaúton el se mertem hinni, hogy tényleg lett egy komodorom. Két darab játékprogrammal. Egyhavi fizetést adtam értük: Térbeli amőba, és a Hanoi tornyai. Joystick-ra nem volt pénzem. Több, mint kéthavi tiszta keresetem lett volna egy joy átalakító kábel nélkül. Készítettem magamnak egyet. Egy kemény mirelites doboz volt az alap, benne négy mikrokapcsoló, amit egy Moszkvics irányjelző karja kapcsolgatott full megbízható szocialista módon. A kart a szimatszatyorban fellelt oxigéntank gumidugója tartotta függőlegesben. Jól sikerült - többet kibírt, mint a méregdrága rohattkapitalista joystick.

Játszottam, játszottam, és játszottam. Ötszáz kilométert utaztam, hogy ott lehessek Pesten a SZÁMÍTÓGÉPES TALÁLKOZÓn. Cipeltem a hátamon a számítógépemet oda-vissza. Kádár Elvtárs is hivatalos volt erre a kompjúterösszeröffenésre. A hátam mögött járt pont, amikor én éppen törtem fel egy szoftvert (játékot). Be voltam szarva, hogy most kurvául lebuktam. Fölöslegesen. Kádár Elvtársnak fingja nem volt arról, hogy én most épp mit csinálok. Egyébként is, abban az időben ilyen "kicsit" lopni nem is számított bűnnek.

Aztán jött a Basic. Leolvadtam a játékokról, ráolvadtam a programozásra. Nappal dolgoztam, éjszaka programozgattam. A végkimerülés határán elhatároztam, hogy felmondok a munkahelyemen, ahol épp felajánlották, hogy legyek raktárvezető, én programozó akarok lenni. Az kurvajó dolog - és még fizetést is kapok érte. Programozó lettem hát. A PC kokom  listás volt, és még a kétezer fős munkahelyemnek is kifizethetetlenül drága. Munka közben tanultam ki a munkáltatóm költségén. Amit aztán vissza kellett fizetnem, mert jött a rendszerváltás, és ott is felmondtam.

Jaj, nem is folytatom. Mint ha tegnap történt volna.

 

Jó lesz megnézni 2020 végén ezt a filmet!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nosztalgia bomba

#1 Én abban az időben horgásztam, kerékpároztam, moziba jártam és olvastam. :-)
A filmet megnézem ... .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... a rendszerváltás előtti

... a rendszerváltás előtti és környéki években járunk, Magyarországra megérkezik a ZX Spectrum, a Commodore 64, aztán az Amiga, meg a DOS-t futtató pécék, és persze mindegyik platformra rengeteg játék. A szoftvereket védő szerzői jogi szabályozás még a gyerekcipőbe sem lépett bele, ezért virágzik a warez, a másolás, a kalózkodás, a játékcserebere, a legális játékok feltörése, miközben sokan nem is tudják, hogy illegális dolgot művelnek. A közös copy partik közösségformáló ereje viszont elképesztő: a XV. kerületi Csokonai Művelődési Központ ("Csoki") legendává nemesül pár éven belül, a Pecsában pedig őrületes warezorgiák zajlanak - aztán egy napon megjelennek a rendőrök... Ezt a geektörténeti szempontból marha izgalmas korszakot dolgozza majd fel az újabb Vakondok történet, pláne ha össze is jön rá a pénz. Az alkotók tízezer dollárt akarnak összeszedni - már több mint a fele megvan, és még 23 nap van a kampányból. Aki a megdobná őket pár dollárral, erre fáradjon, a honlapon további részleteket is talál a készülő filmről.

A Vakondok dokumentumfilm-sorozatot több cikkben és posztban is követtük már, főleg a legutóbbi részt, a Vakondok 4 - Végigjátszást, ami a nyolcvanas-kilencvenes évek magyar videojáték-fejlesztőit mutatta be, eléggé hiánypótló módon (itt írtunk róla kritikát). Az alkotók a filmet egy 40 órányi extrával pakolt blu-ray kiadással fejelték meg, amire közösségi projektfinanszírozással jött össze a pénz. Most megint a néphez fordultak: készül az újabb film, egyelőre cím nélkül, és az előző párja lesz, amennyiben ugyanazt a korszakot mutatja be, csak nem a videojátékok készítőinek, hanem a fogyasztóinak a szemszögéből.
Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/04/24/masoltal_akar_egyszer_c64-...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Három nap múlva zárul az új Vakondok részért indított kampány

Sziasztok!

Három nap múlva zárul az új Vakondok részért indított Indiegogo kampány, ami ugyan már elérte a kitűzött minimális célt, de minden további támogatás bővíti majd a lehetőségeinket a forgatások során. Így ha szeretnétek valamelyik támogatóknak felajánlott ajándékot megszerezni, akkor még most csapjatok le rá.

Aki az "Analóg VIP"-et vagy a "Stábvetítés és buli"-t is tartalmazó csomagot választ, az a vetítés napján már napközben elfoglalhatja majd a mozit, és a mozivásznon C64-ezhet. Részletek a kampány oldalán:

https://www.indiegogo.com/command_center/egy-ujabb-vakondok-tortenet#/

Minden támogatást hálásan köszönünk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Stamps Back - Az új Vakondok rész!

Stamps Back' az új Vakondok dokumentumfilm. Becsempészett C64-ek, feltört játékok, piacon árult másolt videójáték-kazetták, postai levélben küldözgetett floppy lemezek, amerikai BBS szerverhez csatlakozó Matáv telefonfülke, lemezújságok, copy partyk, Csoki klub, és a magyar scene létrejötte a 80-as 90-es években.

Megvan az új Vakondok dokumentumfilm címe: Stamps Back
Egy új honlap is elindult a filmhez: https://stampsback.hu/
Ha még nem hallottál róla, nézd meg az Indiegogo kampányhoz készült kampányvideót:
https://www.youtube.com/watch?v=8juGSjoCO8g

A film várható megjelenése: 2021

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve