Pár újdonságot hoz a Firefox

kami911 képe

Eltelt 7 hét és ismét az enyhén lazított gyors kiadási ütemtervnek megfelelően menetrendszerűen megjelent a Firefox új kiadása.

Sebesség, még nagyobb sebesség

Az új Firefox gyorsabb oldalmegjelenítéssel kecsegtet, hála a Quantum CSS továbbfejlesztéseinek. A Quantum CSS-ről itt olvashattok részletesen. Az androidos Firefox is megkapja ezt az újdonságot, továbbá gyorsabb görgetés is van az újdonságok között. A Firefox eddigi grafikai újításai ebben a cikkben kerültek összefoglalásra. A 61-es verzióban a megjelenítési listák megtartása is újdonság, amely a grafikai teljesítményt hivatott növelni. A megjelenítési lista felépítése során a weboldal elemei (keretek, hátterek, szövegek, stb.) kerülnek a CSS által meghatározott helyekre, a megadott sorrendben. Az ezt megelőző verziókban az oldalon történő változás, a megjelenítési lista újraépítését és újbóli leképzését vonja maga után.

A Firefox 61-es verziójától kezdve csak a megváltozott részekről készül részlista és csak a változás kerül leképzésre. Ez jóval komplexebb feladat, de jelentős erőforrás-megtakarítás érhető el. Erről részletesen itt található további információ.

 

A diagramon látható, hogy a lassú rajzolások ideje (20+ ms) hozzávetőlegesen 30%-kal csökkent.

A jövőben a grafikus megjelenítésen dolgozó mérnökök a Mozillánál, azon dolgoznak, hogy a böngésző minél kevesebb erőforrással el tudja dönteni, mikor van szükség teljes újrarajzolásra, illetve miképpen lehet gyorsabb a teljes újrarajzolás is.

További újdonságok

  • Gyorsabb lapváltás Linux-on és Windows-on.
  • MacOS-en a WebExtensionok elkülönített folyamatként futnak.
  • Az OpenSearch plugint kínáló weboldalak keresési lehetőségét a Firefox felkínálja a weboldal műveleti menüjében.
  • Egyszerűbbé vált a hivatkozások megosztása a Firefox for MacOS esetén.
  • Alapértelmezetten támogatott a legújabb TLS 1.3 tervezet specifikáció, mobiltelefonos kiadásokon is.
  • Az FTP alerőforrások a http(s) oldalakon tiltásra kerülnek.
  • A Firefox felhasználói felületének további javításai. A sötét témák jobb támogatása.
  • A WebExtensions képesek lesznek lapokat elrejteni.
  • Továbbfejlesztett könyvjelző szinkronizálás.
  • Androidon a Samsung Galaxy S8 és Android Oreo (8.0) futtató eszközön a programösszeomlási hibák kiküszöbölése.

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. Az iOS platformra innen telepíthető, újdonságokról pedig itt lehet olvasni.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista. A biztonsági hibák javításairól nnen lehet tájékozódni.

Szánjatok rá egy kis időt, hogy kipróbáljátok és testreszabjátok ezt a villámgyors böngészőt. A visszajelzések a hozzászólásoknál, a problémák ide várjuk: support.mozilla.org/hu