Újdonságok a Linux Mint 17.3 „Rosa” MATE kiadásban

Kabika képe

A Linux Mint 17.3 egy hosszútávon támogatott kiadás (Long Term Support - LTS), amely 2019-ig élvez támogatást. Frissített szoftverekkel érkezik és több finomítást, valamint új lehetőségeket is biztosít, így még könnyebben használható.

mate.png

Linux Mint 17.3 “Rosa” MATE

Alkalmazásmenü

mintmenu.png

Az alkalmazásmenü sokkal jobban néz ki, köszönhetően a hozzáadott keretnek, szegélyeknek és árnyékoknak.

A menü keretet, szegélyeket és árnyékokat kapott

Néhol kisebb helykitöltő elemeket is kapott a szebb megjelenés érdekében.

Kép szétesés és ablakkezelők

Az “Asztalbeállítások” alkalmazás már több ablak- és kompozitálókezelőt támogat, a megszokott Marco, Metacity és Xfwm4 ablakkezelő mellett a következő lehetőségek vannak:

 • Openbox: Egy nagyon gyors és nagyon alacsony erőforrás-igényű ablakkezelő

 • Compiz: Az egyik leglátványosabb ablakkezelő a Linuxhoz.

 • Compton:Egy kompozitálókezelő, amely kiegészítésként használható a Marcohoz, Metacityhez, Xfwm4-hoz vagy az Openboxhoz.

Egy új súgórész is elkészült, amely elmagyarázza az ablakkezelés és kompozitálás különböző fogalmait.

mintdesktop.png

Asztalbeállítások: Egy új súgórész, több használható anlakkezelő, jobb compiz-támogatás és a Compton integrációja a kép szétesésének megoldására

Az ablakkezelők közötti váltás azonnali, nincsen szükség kijelentkezésre.

A Compton alapértelmezésben telepítve van és a kép szétesésének megelőzésére van beállítva. Ha vízszintes vonalak jelennek meg videonézés vagy játék közben, egyszerűen át kell erre váltani és ezek a problémák megszűnnek.

A Compiz - habár már be volt építve a 17.2-es Linux Mintbe is - még jobb lett:

 • Az Imbolygó ablakok alapértelmezésben be van kapcsolva (a Compiz beépítésének a fő indoka a “hűha”-faktor volt, így a leglátványosabb beépülő használata is indokolt).

 • A Compiz profilok át lettek mozgatva a dconf-ba (ez megoldja azt a problémát, hogy a Compiz beállításait nem mentette a rendszer a legelső munkamenetben)

 • A Compiz beállításait vissza lehet állítani az alapértelmezettekre az Asztalkezelő alkalmazásban. Eddig ha egy hibás beállítás tönkretette a Copmizt, nem volt más lehetőség, mint kézzel visszaállítani mindent… Ezt már a “Compiz beállítások visszaállítása” gombbal könnyen meg lehet tenni.

 • A Compiz támogatja a Virtualboxot.

Végül két új parancs is bekerült a Linux Mint 17.3-ba:

 • "wm-detect" - megmutatja, hogy milyen ablak-/kompozitáláskezelők futnak.

 • "wm-recovery" - visszatérés az alapértelmezett ablakkezelőhöz.

MATE 1.12

A Linux Mint 17.3 előkészítésekot sok munkát fektettünk a MATA 1.12-be. A legtöbb, a 17.2-ben felfedezett problmát megoldottunk és néhány új lehetőséget is áthoztunk a Cinnamonból.

A csapat sok olyan pici - viszont nagyon fontos - problémára koncentrált, amelyek a kényelmes felhasználói élményért felelősek.

A MATA már ugyanazt a “presence” interfészt használja, mint a GNOME vagy a Cinnamon. Ennek köszönhetően nagyon nagy számú alkalmazást támogat. Többet nem kell mozgatni az egeret filmnézés közben, a MATA kompatibilis a Totemmel, a VLC-vel és még sok egyéb lejátszóval, így a képernyővédő nem fog bekapcsolni videonézés közben.

Az érintőtábla-támogatásban is jelentős fejlesztések történtek:

 • Ha az érintőtábla támogatja, be lehet álltani a két- vagy akár háromujjas érintést is a jobb- vagy középső gombos kattintásra.

 • Bekapcsolható a “természetes görgetés” is, amely megfordítja a görgetés irányát, így természetesebbé téve azt.

 • Egy új rendszerszintű kapcsoló lehetővé teszi az érintőtbla kikapcsolását is (amely akkor jön jól, ha soha nem használjuk azt).

mate_touchpad.png

A több képernyős rendszerek támogatását is fejlesztettük. Most már látszanak a kimeneti portok nevei és könnyen látható, hogy melyik megjelenítő az elsődleges.

mate_display.png

Több többképernyős rendszert érintő problémát javítottunk, különösen tekintettel arra, hogy az alkalmazások és ablakok az aktív monitoron induljanak el (azon, amelyen az egérmutató található).

Az energiagazdálskodás kisalkalmazás már megmutatja a gáyrtói és modellinformációkat, így könnyen átláthatóvá vált.

mate_power.png

A MATE rendszerinformációk már pontosabban jelzi a Linux Mintet és ez az egyik első MATE-összetevő, amelyet portoltunk a GTK3-ba a Linux Mint 17.3-ban.

thumb_mate_system_monitor.png

Szoftverforrások

A szoftverforrások nagyon fontos részét képezik a rendszernek, mindannyian folyamatosan használjuk ezeket, amikor új szoftvereket telepítünk vagy frissítjük a meglévőket. Emiatt gyors és megbízható szoftverforrásokat kell használnunk. Ez volt a Linux Mint 17.3 fejlesztésének az egyik fő fókuszában.

A szoftverforásokat tükrözzük (azaz sok szerveren tároljuk) a világ egészén. A szoftverforrások beállítási eszközének az a fő célja, hogy könnyűvé tegye a legjobb elérhető tükörkiszolgálót, amely

 • megbízható és friss

 • gyors válaszidővel és megfelelő sebességgel rendelkezik

Ahhoz, hogy megtalálja a leggyorsabb tükörkiszolgálókat, a Szoftverforrások-eszköz mostantól ellenőrzi a földrajzi helyet és elkezdi a teszteket a legközelebbi kiszolgálókkal.

mintsources.png

A Szoftverforrások eszköz nagyobb hatékonysággal ellenőrzi a közeli tükörkiszolgálókat, mint valaha és észleli, ha  az  nem a legfrissebb adatokkal rendelkezik.

Először a saját ország kiszolgálóit ellenőrzi, majd a szomszédos országokéit, a régió kiszolgálóit, végül pedig a világ összes kiszolgálóját.

Tehát Magyarországon a következő a sorrend:

 • Magyar kiszolgálók

 • Szlovák, román, szerb, horvát, osztrák, szlovén, ukrán kiszolgálók

 • kelet-európai kiszolgálók

 • európai kiszolgálók

A sebességtesztek is pontosabbak, mint eddig. Egymás után történnek és nagyobb fájlokat használnak a minél pontosabb eredmény érdekében.

A Szoftverforrások eszköz sokkal megbízhatóbb, mint korábban:

 • Még ha egy tükörkiszolgáló jól is működik, az eszköz figyeli, hogy a legfrissebb tartalommal rendelkezik-e.

 • A PPA-kat is ellenőrzi, hogy kompatibilisak-e a Linux Minttel.

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelő is több ellenőrzést hajt végre, mint eddig.

Figyelmeztet, ha a használt kiszolgáló nem a legfrissebb tartalommal rendelkezik:

mintupdate_obsolete.png

Észleli az elavult tükörkiszolgálókat

mintupdate_corrupted.png

A Frissítéskezelő védelmet nyújt a sérült tükörkiszolgáló vagy gyorsítótár ellen

Egy kis figyelmeztetéssel jelzi, ha gyorsabb kiszolgálót talált, még egy amúgy rendesen működő rendszer esetén is.

mintupdate_local.png

A helyi kiszolgálók használata javasolt

A helyi gyorsítótár 30 percenként frissül, ezt eddig bejelentkezés után 10 perccel tette meg, majd kétóránként.

Illesztőprogram-kezelő

Az Illesztőprogram-kezelő sokkal megbízhatóbb, mint eddig. Frissíti a gyorsítótárat, mielőtt illesztőprogramokat keresne és ha szükséges, a telepítési vagy frissítési hibákra is figyelmeztet.

Az illesztőprogramokat az állapotuk alapján rendezi és kijelzi, hogy nyílt forráskódúak-e.

mintdrivers.png

Az Illesztőprogram-kezelő külső és belső megújításon is átesett

Ezentúl sokkal gyorsabban tölt be az Illesztőprogram-kezelő, és a háttérben is felismeri a szükséges illesztőprogramokat.

Amikor  pl.egy Broadcom chipsetet talál, az ajánlott Broadcom STA illesztőprogramok mellett felajánlja a B43 telepítőket is (ehhez a művelethez kábeles kapcsolat szükséges).

Bejelentkezési képernyő

A HiDPI támogatás fejlesztve lett az MDM-ben.

Több HiDPI-vel kapcsolatos problémát javítottunk, főleg a HD TV-k HDMI-n keresztüli csatlakozásakor fellépőket.

Az MDM HiDPI támogatása szintén újra lett gondolva. Eddig megkettőzte a pixelsűrűséget HiDPI megjelenítő esetén, amely néha azt eredményezte, hogy a bejelentkezési képernyő túl nagy lett bizonyos HiDPI monitorokon. Most megpróbálja elérni az ideális pixelsűrűséget azzal a módszerrel, hogy a pixelméretezés nem csak egyszeres vagy dupla lehet, hanem egy kiszámított, a képernyőnek megfelelő köztes értéket is felvehet.

mdm.png

A bejelentkezési képernyőn már egy képernyőbillentyűzet is megtalálható (szokványos és a speciális karakterekkel) a továbbfejlesztett HiDPI-támogatás mellett

Rendszerfejlesztések

Xorg, Mesa és a Linux kernel frissítve lett.

Ez sok esetben jobb hardvertámogatást jelent. Például néhány Asus touchpaden a görgetés teljesen működik, a Macbook-okon gyorsabb lett a felfüggesztés, stb.

A 4.2.0-ás kernel megtalálható a tárolókban is, azonban óvatosan használja mindenki, aki zárt eszközmeghajtót vesz igénybe. Pillanatnyilag a következőekről lehet tudni, hogy nem működnek:

 • fglrx (ATI/AMD meghajtóprogramok)

 • ndiswrapper (Windows vezetéknélküli meghajtóprogramok)

A fenti programok a 4.2.0-ás kerneltámogatása 2016 februárja előtt javulni fog.

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 17.3-ban egy kivételes gyűjtemény került be háttérképekből, köszönhetően a következő embereknek és cégeknek: Calexil, Falcon Photography, Jan Kaluza, Jen K, Konstantin Leonov, Sezgin Mendil és Vinod Chandar.

cinnamon_backgrounds.png

Betekintés az új háttérképekbe

A Linux Mint  "Qiana", "Rebecca" és "Rafaela" háttérképei szintén megtalálhatóak.

Egyéb fejlesztések

Az Üdvözlőképernyő kissé átalakult.

A LibreOffice az 5-ös verzió.

Az “Orca” képernyő-olvasó alapértelmezésben telepítve van.

A Nemo-preview (Nemo-előnézet) alapértelemezésben telepítve van. Az előnézethez csak ki kell választani egy fájlt és egy szóközt nyomni.

A beviteli módszereket a mintlocale kezeli, felváltva ezzel a menüben az im-configot.

Az inxi frissítve lett és több grafikus kártyát is támogat.

Titkosított saját mappa esetén a swap nincs titkosítva alapértelmezésben, és a hibernáció alapbeállításokkal is működik.

Az OpenVPN támogatás alapértelmezésben telepítve van.

Fő összetevők

Linux Mint 17.3 a MATE 1.12, MDM 2.0, a Linux kernel 3.19 csomagokat és az Ubuntu 14.04 alapcsomagjait használja.

LTS stratégia

A Linux Mint 17.3 biztonsági frissítéseket 2019-ig fog kapni 2016-ig a jövőbeli Linux Mint verziók ugyanezeket az alapcsomagokat fogják használni, ezzel is egyszerűvé téve a frissítést.

2016-ig a fejlesztési csapat nem kezd új alapfejlesztésbe, ezt a fejlesztést tekinti fő iránynak.

Fordítás: Szalai Kálmán, Teknős Ferenc, Zigó Judit, Papp Károly