Teljes hardver teszt, hogyan?

Fórum: 

Elpanaszoltam a Linuxos nyűgjeimet nemrég, 
ha valaki nem olvasta esetleg, a PC-men 2,5 év alatt megfordult összes disztribúció megmagyarázhatatlan random hibákat, fagyásokat produkált.
Mint18, Mint 19, Manjaro, Debian és Mint 19.3

Mivel ilyenek ezekszerint csak nálam tapasztalhatók, kezdek affelé hajolni hogy hardverhiba van nálam.
A 16 órával ezelőt telepített Mint19.3 már produkált egy kisebb hibát majd tegnap délután szó szerin mirelitre fagyott. 
Eddig ha ilyen volt akkor ki tudtam lépni konzolra legalább de most semmi,  még a num lockra se reagált a led a billentyűzeten. Szó szerint megállt a gép.

Arra kérnék tanácsokat, tippeket, hogyan tudnék egy átfogó hardver tesztet csinálni?
A memtest már lefutott 2 napja, egész éjjel ment  és nem jelzett hibát.
Mivel dual bootba van egy Windows10, ma éjjel azon lefuttattam órákig egy CPU és GPU stressz tesztet, minden jó, semmi fagyás.  A CPU tesz egy célprogrammal történt, 2 órán keresztül húztam 100%-on a procit,  a GPU-t  egy letöltött 4K/60fps videóval gyilkoltam szintén 2 órán keresztül.  Így szerintem a SOC és tápegység hiba kizárható.

A Windows10 soha nem produkált ilyen megmagyarázhatatlan bugokat és random hibákat és sosem fagyott le, ezért az SSD maradt már csak.
Elvileg ezt is kizárnám mert kb. 1,5 éve történt SSD csere és a régivel is produkálták a Linuxok a hibákat de nincs más ötletem.
A Linuxok mindig a  négy részre partícionált ssd utolsó partíciójára kerülnek, ennek nem hinném hogy köze lehet a hibákhoz. Azon a partíción kéne valami írás-olvasás tesztet futtatni,  vagy a W10 alól vagy live Linux alól.
Már csak az az ötletem maradt hogy valamiért ez a pc nem alkalmas dual használatra, kölcsönkérek a számtekes barátomtól egy M2 ssd-t és még futok egy kört csak magába 1 darab Linux használatával. 

Más öletem egyelőre nincs, ha valakinek van ilyen áfogó hardver tesztre valami live célprogramja akkor  azt és a használatának menetét ossza meg velem.
Nem tudom elhinni hogy ezen a pc-n nem lehet stabilan semmilyen Linuxot használni, ennek biztos hogy oka van és szeretném megtalálni a hiba okát.

 

Hardverinfót pls.

Szia! Tudni kelle a hardver összetételt. Házat, ventiket is, és kb. az összes porcicát. Azaz képeket. És egy időre félretenni az így volt összrakva a gép, így jónak kell lenni prejudikációkat, első hőtventi, külön VGA-t megpróbálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

Hardverinfót pls.

#2 Hűha. Hát első körben megpróbálnám álló helyzetben úgy, hogy mellétenni egy asztali ventillátort, hogy fújja. Pl. egy USB-s ventit. egy ilyesmit:https://ugyismegveszel.hu/product/usb-rol-mukodtetheto-ventillator

Van olcsóbb is, szásban, kínainál is lehet nézni.

Az a baj ezekekkel az egybe rendszerekkel, hogy valami egysége rosszul működik, akkor kuka az egész, nincs az, mint PC-nél, hogy akkor kicserélem / teszek bele másikat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfó

#1 Rövidebb URL: https://www.ebay.com/itm/Mini-PC-HTPC-Fanless-Intel-Celeron-N3150-2-08Ghz-BAREBONE-12V-VGA-HDMI-DHL-Free/264534628850

Mini PC HTPC Fanless Intel Celeron N3150 2.08Ghz BAREBONE 12V VGA HDMI DHL Free

Debian 10 rendszer alatt az inxi (általános gép információk), de szépen meg van formázva: https://paste.ubuntu.com/p/ZPqqHqFSZ8/ (https://linuxmint.hu/comment/39048#comment-39048  )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfót pls.

#3 Hűtés probléma feltételezhető. A CPU sem túl erős.
Valahogy ezeket a kimeneteket lehetne esetleg folyamatosan menteni, majd visszanézni:

sensors
ps -o pid,user,%mem,command ax | sort -b -k3 -r
ps -o pid,user,%cpu,command ax | sort -b -k3 -r

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sensors

#5 Az érzékelők beállítása: https://paste.ubuntu.com/p/gSpGn92ppt/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#3
A melegedésre válaszolva, errefelé gyanakszol.

Tegnap délután 16.00-kor indítottam a W10-et.
Éjjel 11 órától kb. hajnali 3 óráig ment a proc meg a vga 100%-on.
A ház kézzel tapintva picit meleg, saccolásom szerint 40-42C fok körül lehet, a belső hőmérők és temp szoftverek szerint a soc 66, a hdd 43C fokos volt. (akkor jól saccoltam a ház 40 fokot mert a hdd a házra van csavarozva, elég szorosan)
Az egész pc usb perifériákkal, bt. és wireless modullal, hdd, ssd, tuner, stb. padlógázon 9,4 wattot fogyaszt, a proci 6W TDP-s.
A soc kb. fél éve lett újrapasztázva, nem azért mert melegedett hanem mert egy átépítés miatt szét kellett szednem .
Az éjjeli 4 órás stressz teszt alatt semmi probléma nem jelentkezett, 66 fok fölé nem ment a proci, a gép egy sessionnal ment tegnap 16 órától ma reggel 08-ig, 16 órát, atomstabilan. 

Ezek alapján továbbra is hűtési problémára gyanakszol?, nem gond a ventillátor, mögé teszek egyet és megpróbálom a Mintet. 
Most 30 perc után, 20 fokos szobába ezek az értékek, közepes használat mellett:
https://mega.nz/file/85BnUKxT#bktUB5uU8uUagIlXH6plUKDl_RM9BrL2GmOzvep7we8

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#7 olyan események befolyáshatják a dolgot, amik a miliszekundum ezredrészéig tartanak és nem reprodukálható. Igen, kellene egy hosszabb ventilátoros használat teszt. A másik, amire Te is gyanakodsz, az Intel VGA, de az nehezebb ügy, mivel nem lehet cserélni/másikat használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Naplók

Nálam például lehet, ez a hiba viszi fel a CPU használatot:

/var/log/kern.log:761:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [  3.066640] [drm:intel_set_cpu_fifo_underrun_reporting [i915]] *ERROR* uncleared fifo underrun on pipe A
/var/log/kern.log:762:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [  3.066738] [drm:intel_cpu_fifo_underrun_irq_handler [i915]] *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun
/var/log/kern.log:763:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [  3.068992] [drm:intel_set_pch_fifo_underrun_reporting [i915]] *ERROR* uncleared pch fifo underrun on pch transcoder A
/var/log/kern.log:764:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [  3.069081] [drm:cpt_irq_handler [i915]] *ERROR* PCH transcoder A FIFO underrun
/var/log/kern.log:766:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [  3.104621] i915 0000:00:02.0: fb0: i915drmfb frame buffer device

De lehet a libvirt, a clamav is az időszakonkénti túlzott CPU használat oka. A hálózat használatot is néztem a Wiresharkkal. A libvirt megoldva: https://paste.ubuntu.com/p/sqQhkFRdbC/
Elég nekem most a Virtualbox, a QEMU-t kizárom, hátha az okozza. Valami virtualizáció/megjelenítés gond, mert a Virtualbox 2.4 GB RAM-ot elfogyasztott tegnap a lentebb látható grep parancssorra (egy idő után), de a vendég rendszeren kerestem egy másik kifejezésre... .

Az ERROR kifejezésre kerestem,

sudo grep -insr "ERROR" /var/log

de lehet a WARNING vagy a failed kifejezésekre is.
A Linux Mintnél nem kell a sudo a parancssorba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfót pls.

#7 Ugye, az SMPlayer-es példa
https://linuxmint.hu/forum/mediaplayer-indulasakor-lefagy-a-felulet?page=1
mutatja, egy pillanat alatt lehet gond. Illesztőprogram, beállítás, alkalmazás hiba.
Előző hozzászólásban én is jeleztem valamit. Nálam ez a gond. Hasonló történet. Egyelőre azt olvasom, kernel bug.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#10
Én is inkább szoftveres hibára gondolok, pontosan az Intelére.
Meg is kérdeztem valamelyik hsz.-ba hogy nincs erre valami zárt vagy másik driver?
A vga és a megjelenítés környékén lehet a hiba oka, a tegnapelőtti csontra fagyás a fél napos Minten egy böngészőbe megnyitott Youtube videónál történt.
Az eddigi hibák nagy része, az egérkurzor vibrálás, a fájlkezelőbe betűk kimaradása, a  mediaplayer fagyás, ezek kapcsolatba hozhatóak minden esetben a rendereléssel és a kompozitorral, szerintem a driverrel és a megjelenítéssel lesz a gond.

Ezt látszik alátámasztani a mostani16 órás folyamatos, hiba nélküli Windows munkamenet, amibe beiktattam egy 4 órás olyan full terhelést is aminek egy átlagos használat a közelébe se jár. És egyetlen egy picike akadás vagy bármi hiba nélkül teljesített a pc.

Most pár napig, hétig hanyagolni fogom a Linuxot, azért is mert kicsit szárnyaszegett a kedvem a sorozatos kudarcoktól, valamint ha valóban hardveres hiba, annak 1-2 hét alatt ki kell buknia, jelentkeznie kell Windows alatt is.
Addig szerintem nem érdemes agyalni, ha 1-2 hét után semmi hiba, akkor erről tudósítalak titeket.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfót pls.

#11 Néhány hibát nehéz kideríteni...
Nem az operációs rendszerrel van gond, de ajánlok én is egyet:
https://forum.calculate-linux.org/t/calculate-linux-20-6-released/10157

KDE is van:

Calculate Linux is a Gentoo-based family of three distinguished distributions. Calculate Directory Server (CDS) is a solution that supports Windows and Linux clients via LDAP + SAMBA, providing proxy, mail and Jabbers servers with streamlined user management. Calculate Linux Desktop (CLD) is a workstation and client distribution with KDE, MATE or Xfce desktop that includes a wizard to configure a connection to Calculate Directory Server. Calculate Linux Scratch (CLS) is live CD with a build framework for creating a custom distribution.
https://distrowatch.com/table.php?distribution=calculate

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

teljes hardver teszthez

Más öletem egyelőre nincs, ha valakinek van ilyen áfogó hardver tesztre valami live célprogramja akkor  azt és a használatának menetét ossza meg velem.

Sajnos, ilyen nem létezik, a Memtest, GPU és CPU teszt kb. lefedi mindazt, ami elérhető, ill. ha a gyártó biztosít esetleg SSD teszt progit, ami még szóba jöhet. Bár azzal szerintem nincs gond. Régebb, még a DOS időkben létezett átfogó teszt program, de akkor még sokkal egyszerűbbek voltak a hardverek, se USB, se PCI, sem PCIe, megy egyéb nyalánkságok nem voltak. Manapság egyes brand modellekhez adhat a gyártó ilyesmit, de ez sem jellemző, inkább megtartják saját berkeikben, ill. licenc keretek között biztosítáják a szervizeknek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#12 "Néhány hibát nehéz kideríteni...
Nem az operációs rendszerrel van gond, "

Ez OK, az operációs rendszer máshol jó, a hardver is más os-sel jó.
Létezik ilyen összeférhetetlenség?

Én életemben 1x találkoztam ilyennel, 10 éve a szomszédom vett egy videokártyát és AZ a videokártya az Ő gépébe folyamatos csíkozást és fagyásokat produkált.
A gépbe bepróbálva másik 10 videokártyát tökéletes volt, és az ominózus kártyát kipróbálva másik 10 gépbe az is tökéletes volt.
Ez miatt garit és cserét sem tudtunk érvényesíteni.

Én már csak ilyesmire tudok gondolni. Biztos hogy hardveres vonalon van valami összeférhetetlenség  ami csak Linuxok alatt jön ki. És biztos hogy csak ezen az én pc-men mert elképzelhetetlennek tartom hogy az összes eddig gyártott Intel N3150-es procis gép ezt produkálná, arról már biztos olvastam-hallottam volna.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#14 Én csak azt nem értem, hogy ha AZ a gép AZZAL az OS-sal tökéletesen fut, akkor azon a gépen minek olyan os, amelyik 2 és fél év próbálkozás után sem fut az elvártaknak megfelelően. Számtalan megoldás van (lehet) rá. Az általad kipróbált disztribek bármelyike alkalmas hibátlan (na jó, túloztam, de nálam a Windows sem hibátlan, de a hibáival együtt lehet élni) működésre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#16
Mert ez a gép az enyém (a többi amit emlegetek azok munkahelyi gépek, csak karbantartom őket de azok Winesek), szeretnék Linuxot is rá, és mint látod erősen szeretnék mert több éve kínlódok vele.
Másikat nem fogok venni csak azért mert nem megy rajta, lehet igazatok van és el kéne engednem ezen a pc-n a Linuxot.
De a több év hozadéka hogy a (most nem a fagyásokról meg bugokról beszélek)  számomra nagyon nehezen bekonfigolható meg a túlzó biztonsági és nekem még mindig érdekes csomagtelepítési allűrjeit elnézve,  én 90%-ban eddig is a Linuxot bootoltam. (maradék 10% az meló, erről is írtam többször, kell a Win mindenképp)
Mert tényleg az utolsó pixelig úgy konfigolható ahogyan én akarom, kényelmesebb, sokkal kézreállóbb a használata, és a KDE az számomra a nonpluszultra, egyszerűen beleszerettem ebbe a felületbe. Nemcsak pofás hanem kb. mindent oda lehet tenni és úgy használni ahogy elképzelem. Ragyogóan a kezem alá dolgozik.

Nekem nem olyan egyszerű pc-t cserélni, mindenképp ragaszkodom a mini passzív géphez, meg "amúgy" semmi bajom vele, a céljaimnak tökéletes. (nemrég volt blogbejegyzés a Mintbox Miniről, komolyan mondom vennék egyet de irreálisan horrorra van túlárazva mindegyik)
lásd a 2 képet, minden egy monitorra  és bele van építve.

https://mega.nz/file/shpUFAbI#OmvkZWPRWU6ie5FdSOzjTo7NBplj8oAebjp2e4uXnlU   

https://mega.nz/file/BoogVKKQ#zaiStAWpmg6UTCF1N6c5_iMWvhRi6krfie25P7xLBKU  
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#17 Való igaz, a nagy 'szerelmeket' nehéz elengedni....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szedd szét, Fújd ki, Pasztázd

#15 Megtörént fél évvel ezelőtt, írtam is pár hsz-al feljebb. A nyűgjeim meg 2 és fél éve tartanak.
Itt egy kép, minden 100%-on és ez ment 4 órán keresztül, bal oldalt a furmark vga cpugurner rendesen meghajtotta a soc-ot, jobb oldalt a HWmonitor. Minden hőmrséklet jó, nincs sehol 100-120C fok.
Mind a 4 procimag és a vga is padlógázon, már én sajnáltam szerencsétlen gépet.
És semmi. Utána még órákat ment az os és azóta sincs baja.
Nem melegedés.
https://mega.nz/file/9hp1AQSL#pXe_1pyivdt5ky8AZ_DQjca7wD-K5rhv2EDmEDOCdZ4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#18
Ez így igaz, és ha visszaállok teljesen Winre, akkor egy bamba, kíváncsi, néha mérges de őszinte és lelkes tagját elveszítené ez a fórum. Nem beszélve ezzel maga a Linuxos társadalom is kevesebb lenne 1 darabbal. 
Ezt nem akarnám, még hiányoznék esetleg...  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Még egy esély

Vettem egy teljesen új 64G ssd-t, msata, pár napon belül  érkezik.
Beteszem a pc-be és erre megy egy szűz Linux telepítés, minden dualbot és Win nélkül, valamint szinte ingyen szereztem egy 8Gb vadiúj pendrivet is, hátha a kiírás és a telepítés során történik valami.
Ezt azt esélyt megdom, ha így sem lesz jó és jelentkeznek a bugok és hibák akkor sajnos teljesen elengedem a Linuxot mert egy másik pc-t már nem veszek ezért.
Hagyom az alapértelmezett telepítést, csinálok swap  partíciót is, hátha ez kavar be valahogy, 8G ram mellett nem éreztem szükségét de megnézem így. Bár a Debianon a hibernálás miatt volt swapfile.

Ha így is elromlik a rendszer akkor csak a hardver összeférhetetlenségre tippelek, vagy egyedi, egyéni hardver hibára, de olyanra ami a Windowst nem zavarja.
Június 21 óta csak a W10 van használatba, napi 12-16 órát megy és egyetlen egy hibát nem produkált.
A hiba oka, forrása szerintem soha életbe nem  lesz kideríthető. Hogy ez a pc miét nem komálja egyik Linux disztrót se.

Ha megjön az ssd pár napon belül, és feltornázom rá a Linux os-t akkor tudósítalak titeket a fejleményekről.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Van ilyen.

#21 "Ha így is elromlik a rendszer akkor csak a hardver összeférhetetlenségre tippelek, vagy egyedi, egyéni hardver hibára, de olyanra ami a Windowst nem zavarja."

Egy Ryzen3 konfig nálam detto ez volt. Nem találtam olyan disztrót és setup-ot, hogy ne lettek volna random fagyások. Két hónapja elengedtük a Linuxot és natív Win10-el üzemel hibátlanul. Két hónapig teszteltem mindenféle "csillagállás" szerint és variációban, de nem tudtam eldönteni. Melyik összetevő a problémás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Még egy esély

#21 Az alaplapi videó chipről is essen szó:
(https://paste.ubuntu.com/p/ZPqqHqFSZ8/
https://linuxmint.hu/comment/38956#comment-38956 )

Graphics: Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics driver: i915 v: kernel 
     bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:22b1 
     Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa compositor: kwin_x11 
     resolution: 1920x1080~60Hz 
     OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 400 (Braswell) v: 4.5 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes 

Eddig minden jól működött, most „hirtelen” nem. Valami itt van...

A gyari videobeallitasok erosen meg vannak valtoztatva, azert mert az alap beallitassal 100% procihasznalattal akad egy 720 video is.

A VLC kicsit máshogyan működik. Problémás ezzel is a videó lejátszása?

-----

A képfrissítésnél van más lehetőség, mint 60Hz? Ki kéne próbálni a másik lehetőséget.

Csak, mert írod, a másik HDMI csatlakozó kötött monitort nem szerette a rendszer:
(https://linuxmint.hu/comment/38931#comment-38931
https://linuxmint.hu/comment/38916#comment-38916 )

Az egér ugrabugra-vibrálás nem tudom hogyan kötődhet a HDMI2 kimenethez, nem futurisztikus ez is egy kicsit?

Az egér és a vibrálás megszüntetve, legalábbis egyelőre.
2 napja teszteltem egy monitort és mivel 2 HDMI kimenetes a gépem,  bedugtam a második monitort. 
Mivel nem álltak jó irányba a kábelek, megcseréltem a 2 csatlakozó kábelt, majd ez így is maradt.
A lényeg, a HDMI2 kimenetet nem "szereti" a rendszerem.
Visszadugva a HDMI1-be, azóta nem jelentkezett a hiba. 
Érdekes mert a dual monitor módba sem jelentkezett. . 

 • A felbontás lehet a gond, vagyis a két monitor nem ugyanazt tudja vagy akarja, és ezt került visszacsatolásként valahogy az egérre (vagy a másik monitor vagy a kábele nem jó). De valami gond biztosan van a második kimenettel...
 • Akár a Kijelzők alkalmazás van nem megfelelően beállítva: a dual monitor beállítása lehet kiterjesztett és tükrözött is, a kettő közül az egyik nem szereti, ha a második monitor van rádugva. Ki kéne derülnie.melyik beállítást használod. Mit ajánl fel a KDE grafikus alkalmazása, és mi van most ott beállítva.
  Van egyébként ilyen - hallottam róla - hogy tükrözött monitoroknál - csak a második monitor gondot okoz. Felmerülhet azonban a kérdés, ilyenkor mit tükrözöl, ha az elsődlegest kihúzod...
 • A láthatő képfrissítés helyett (60Hz), a másik lehetőséget kéne beállítani. Mindezt az elsődleges monitornál kizárólag, fagy-e így. Mi volt a beállítás, és mik a lehetőségek, mire állítod, ide. A vizsgálat idejére csak egy monitor lehet használva, a HDMI 1 kimeneten.

Korábban, másik topikban közölted, fagy a rendszer,
https://linuxmint.hu/forum/mediaplayer-indulasakor-lefagy-a-felulet?page=1
azt is, miért, mit csinálsz, ami okozza.
De azért remélem, érzed, azzal, hogy most nem közölsz (ismét) semmit erről, mit tevékenykedtél, mielőtt lefagyott a rendszer, nem tudunk segíteni! Sötétben tapogatózunk, a hiba oka„bármi” lehet. Az ilyen „hibajelentés”

A 16 órával ezelőt telepített Mint19.3 már produkált egy kisebb hibát majd tegnap délután szó szerin mirelitre fagyott. 

értéke nulla. Mi az a kisebb hiba?
Annak is nulla a hírértéke, hogy a Windows alatt minden rendben. Többször nem kell leírni, megjegyeztük!
Azt tudom mondani erre, ha mireiitre fagy, most nyárra jó lesz, nem lesz meleged. :)
Tanító szövegű videó, mit téveszthetsz, ha segítségért rosszul folyamodsz:
https://www.youtube.com/watch?v=18Ch10RdfGc

Megjelent a Linux Mint 20.
A próbált Linux Mint 19.3 kiadásra a KDE asztali környezetet te telepítetted?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hűha... Próbálom,

Hűha... Próbálom,

"Eddig minden jól működött, most „hirtelen” nem. Valami itt van..."
Nem, nem működött jól eddig sem csak a  5hónapos Debian kisebb hülyeségeit elnéztem és  együtt éltem vele.
Nem tudom időrendbe szedni de a kisebb hibák:
nyomtatót elveszítette
BT. adapter random nem volt bekapcsolva rendszerindításnál
Mediaplayer fagyást (ez egyik percről a másikra jelentkezett) a segítségeddel orvosoltam, majd pár napig jó volt, majd már el se mertem indítani mert a hiba visszatért
Szintén egyik napról a másikra (hónapokig nem csinálta) az egérkurzor anomáliák.
Ezt némileg köthetem ahhoz az időponthoz amikor az OS életében először volt dual monitor módba de a tükrözést választottam mert mindkét monitor 1920x1080 felbontású volt.
Dual módba gyönyörően ment is minden, majd mivel ez egy monitor teszt volt, soha többet nem is használtam  2 monitorral azóta se.
És ez még Debian alatt volt, azóta ugye volt egy tiszavirág élető Mint aminek 200 méteres környékén nem volt másik monitor.
És még pár olyan amire ne haragudj nem emlékszem vissza.
És random jelentkeztek.

"

A 16 órával ezelőt telepített Mint19.3 már produkált egy kisebb hibát majd tegnap délután szó szerin mirelitre fagyott. 

értéke nulla. Mi az a kisebb hiba?'
Az egérkurzor szokásos anomáliája jelentkezett szinte mindjárt a telepítés után, szűz rendszeren.
Bocsánat nem szűz, egy darab Opera böngészőt telepítettem és a ddccontrol nevű fényerőszabályzó appot.

A szó szerint mirelitre fagyás egy 16 órás Linux Mint 19.3 rendszeren egy YT. videó indításánál történt és ez volt a kegyelemdöfés hogy elengedem ezt az egészet. De mint látod, próbálkozom, egy új ssd-t és egy új telepítő pendrivot még belefektetek.
A kettő lesz összesen 6200Ft, jó ha az embernek van számítógépboltos barátja.

"A próbált Linux Mint 19.3 kiadásra a KDE asztali környezetet te telepítetted?"
Nem, azon nem volt KDE, a gyári Cinnamon környezettel telepítettem.
Azt tényleg megkérdeztem hogy esetleg lehetséges-e majd kde-t rátenni de csak kérdeztem..!
A gyári Cinna volt.

"Tanító szövegű videó, mit téveszthetsz, ha segítségért rosszul folyamodsz:"
Nem tudom szabatosabban leírni a problémákat. És nem tudom mit tévesztettem, hogyan folyamodtam rosszul?
Ezt most nem érzem abszolút korrektnek a leba....szást. Nem jogos.

És utólag is elnézést ha a nyüves Winre hivatkozok mert az meg 4 éve jó.
Ha Te ugyanarra a  telefonodra tennél pl. almást, utána androidot és a droid folymatosan szívatna, mire hivatkoznál?
Pedig az  IOS jól fut rajta..!

Mindegy, ezen szerintem ne rugózzunk tovább, megfutom az újj ssd-t, a szabvány telepítést új adathordozóról, cheksumokat eddig is ellenőriztem vagyis az kizárva.
Ha így is meggübbed a rendszer vagy kezdi a  szokásos anomáliákat akkor elengedem a dolgot.

Az eddigi segítségeket és hozzáállásokat külön köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hűha... Próbálom,

#24 Nekem nem különösebben probléma, de „az a probléma” (azaz fennáll!), hogy te „személyes sértésnek” veszel mindent, amit „nem tud” a Linux.

"Eddig minden jól működött, most „hirtelen” nem. Valami itt van..."
Nem, nem működött jól eddig sem csak a  5hónapos Debian kisebb hülyeségeit elnéztem és  együtt éltem vele.
Nem tudom időrendbe szedni de a kisebb hibák:
nyomtatót elveszítette
BT. adapter random nem volt bekapcsolva rendszerindításnál
Mediaplayer fagyást (ez egyik percről a másikra jelentkezett) a segítségeddel orvosoltam, majd pár napig jó volt, majd már el se mertem indítani mert a hiba visszatért
És még pár olyan amire ne haragudj nem emlékszem vissza.

Én sem az idézetteket, se a nem idézetteket nem rónám fel a Linuxnak. Azért nem tudom betenni egyik fiókba sem (minek a hibája), mert a legtöbbször (ismétlem, a legtöbbször!) csak a tényeket látjuk, a panaszkodást, utólag közölsz valamit ..., rövidre fogva, a problémáknak csak ritkán jársz utána, elkönyveled, hogy nincs megoldás. Ezzel feleslegesen vitatkozol (velem), mert így van, tény.

Csak röviden a most általam említettekről:
-- a nyomtatót csak egyetlen alkalmazás veszítette el, mégpedig az sem úgy volt, ahogy te most említed, hanem a nyomtatás mérete lett más ... és ezt sikeresen javítottuk.
-- a Bluetooth adaternek nem alapvető feladata, hogy be legyen kapcsolva a rendszer indulásánál.
-- az SMPlayer fagyásról kiderült, csak egy ősrégi (ez fontos) Windowszos mp3 lejátszó fagyaszja le. Ha valaki ezért a Linuxot hibáztatja, akkor hasonló ahhoz, mintha téged valaki mindennap leöntene fekete mosogatós vízzel, és téged hibáztatna,hogy miért oda állsz, ahova önti a vizet. Idézem:

Az mp3 lejatszo egy portable wine alatt futo picike 260kb meretu exe.
SmPlayer egyéni videóbeállításokkal (hardveres gyorsítás be, hardveres gyorsító vaapi, kimenet vaapi, dekódolási szálak H264-2) bekapcsolt kompozitornál magába jó, zenelátszóval együtt fagyás.
Ez egy Wine portable, 1by1.exe. Most próbaképpen rányitottam vagy 15 ilyen régi portablét az SmPlayerre és semmi, nem zavarja.

...a teszt különben nem az, hogy más Wine alkalmazásokat rányitsz, amiknek semmi köze a témához, nem lejátszók, nem ősöreg akármik ..., de egy van, ami bizony gondot okoz. A részletekre kíváncsiak elolvashatják az egészet itt.

Azt sem közölted, elromlott „megint” az „SMPlayer”. Innentől, és most őszinte leszek (csak őszinte, ne magyarázz bele mást): a ”kit érdekel” kategória a problémád. Én nem szúrtalak le, de ez most közelít ahhoz, igen.

Szerintem, ez a hardver sem csípi a Linuxot, de főleg az a gond, el kéne ezt a történetet engedned: nem csípi és kész, Windowst rá. A másik gond, hogy nálad „minden” elromlik. A probléma az, egyéni beállításokat alkalmazol, nem igazán érted, javításkor mikor, mit kéne. Azt látom, erősen a Wine-os alkalmazásokra vagy „ráállva”. Ezek közül sok ősrégi, te mondtad. Ez is ok lehet a sorozatos elromlásokra. És az sem igaz, hogy minden elromlik. Azt a pár dolog, amit nagy kegyesen megosztottál velünk, nem Linux hiba, de ezt is már írtam. És megbeszéltük, esetleg a NotePad++ hiba tényleges hiba (ebben engedtem, mertlehetett volna tovább vizsgálódni). Más hiba közlésedben nem látok Linuxos hibát, okot, de tényleg nem! Én egyetlen olyan hibát nem találtam az eddigi közléseidben, ami tényleg a Linux hibája lenne, és nem másé. Még valami: nekem nem annyira vicces, hogy utólag ideírsz oldalakat, és magyarázatként meg annyit, hogy a ProHardver weboldalon rengeteget panaszkodtál már. Senkit nem érdekel! Mi azokat a hibákat tudjuk kezelni, a megoldásokban segíteni, amikben hozzánk fordulsz. Ezt nagyon ritkán teszed meg, alig, alig írsz ide. Állításod szerint több ezer hiba volt (sarkítottam, de csak at arányok miatt!).
Csak megjegyzem, korábban a Manjaro-t használtad, az összes hibájáról kiderült, a rolling jelleg (Arch Linux) vagy a KDE miatt van.
Azt sem firtatom, mire nem emlékszel. Nem közölsz időben hibát (soha nem közlöd), aztán meg elfelejted, mi volt az. Csak te vagy ebben is hibás, már megbocsáss.

Azt nagyon sajnálom, hogy ezen az egy hardvereden van egyedül Linux telepítve. Bátran telepítsd másik gépre is, kívánok neked sok sikerélményt Tibi! Főleg azt. Nagyon el vagy keseredve, nem jó ez így.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hűha... Próbálom,

#25 Igen el vagyok keseredve mert úgy tűnik csak nálam jönnek ki ezek a hibák.
Illetve nem, tresor a 21. hsz-ba egy ugyanilyet írt le, vagyis legalább nem vagyok egyedül ezekkel a hibákkal, ez kicsit megnyugtató.

Jövő héten mint írtam új meghajtóra csakis magát a Linuxot teszem fel, szerintem Mint lesz, és esküszöm hogy papír-ceruza lesz a kezembe és mindent másodperc pontossággal dokumentálok.

Csak a tisztánlátás végett, a nyomtatómat elveszítette a Debian, és az ez utáni nyomtató üjratelepítés UTÁN lettek viziló méretűek a betűk.
Sok Wine szoftvert használok..? Nem, de egyébként úgy tudom hogy mások nem 5, összesen 20Mb méretű  portable alkalmazást hanem komplett 2-3Gb játékokat futtatnak, gond nélkül.
Akkor légyszi szólj nekik hogy ez nem mehet tovább, a Wine nem erre való.

Meg írtad hogy a Manjaro hibák visszavezethetők a sok frissítésre és a KDE-re. És ez szerinted érdekli a felhasználót...?
De egyénként tökmindegy. Tényleg ne vitázzunk ezen.

Te kim én megharaplak.
A PH-ról kiutáltak, egyesegyedül csak a Linux kezdőknek topikból. Mert én láma azt hittem az TÉNYLEG kezdőknek van, de ubyegon és még páran szépen elcsámcsogtak a lámaságomon és emiatt kerestem és megtaláltam ezt az oldalt.
Érdekes, ugyanazon PH. oldalon, a FB.-on, a hobbielektronika.hu-n, az indexen  kb. 15  elektronikai, autóvillamossági, fűtéstechnikai  és egyéb szakmai csoport megbecsült tagja vagyok, több 100 segítő hozzászólásom van amik megoldották a konkrét problémákat. Akkor ugye biztos bennem van a hiba...?
Keress rá itt a linuxmint.hu-n a nickemre. Velem van tele 2-3 éve az oldal. És azt mondod szűkszavúan adom elő a problémáimat  :-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hűha... Próbálom,

#26 úgy tűnik csak nálam jönnek ki ezek a hibák.
Illetve nem, tresor a 21. hsz-ba egy ugyanilyet írt le, vagyis legalább nem vagyok egyedül ezekkel a hibákkal, ez kicsit megnyugtató.

Bizonyos Ryzeneknél most ez van: Egy Ryzen3 konfig nálam detto ez volt.
Nagy barátság kezdete is lehet ..., most nem tudok erre mondani. Együtt kirándulás, ilyesmi ... :)

Jövő héten mint írtam új meghajtóra csakis magát a Linuxot teszem fel, szerintem Mint lesz, és esküszöm hogy papír-ceruza lesz a kezembe és mindent másodperc pontossággal dokumentálok.

Igen. Várunk...

Csak a tisztánlátás végett, a nyomtatómat elveszítette a Debian, és az ez utáni nyomtató üjratelepítés UTÁN lettek viziló méretűek a betűk.
Sok Wine szoftvert használok..? Nem, de egyébként úgy tudom hogy mások nem 5, összesen 20Mb méretű  portable alkalmazást hanem komplett 2-3Gb játékokat futtatnak, gond nélkül.
Akkor légyszi szólj nekik hogy ez nem mehet tovább, a Wine nem erre való.

Én elég világosan leírtam, mit gondolok egy darab alkalmazásról, meg egy másikról (1by1, és Notepad++). Wine-t nem bántottam. Azt is egészen világosan látom, nálad mi a gond. Illetve ;), mielőtt számonkérés jön: körvonalazódott bennem, de nagyon erősen!

Meg írtad hogy a Manjaro hibák visszavezethetők a sok frissítésre és a KDE-re. És ez szerinted érdekli a felhasználót...?
De egyénként tökmindegy. Tényleg ne vitázzunk ezen.

Te „felhasználó” vagy? :)
Érdekelt? Váltottál? (igen)

...szűkszavúan adom elő a problémáimat  :-)

Másról beszélünk megint. 100-ból egy (1) hibára kérsz segítséget. 100-ra (száz) panaszkodsz látatlanban.
Sokszor a tárgytól nagyon eltérve vagy bőbeszédű, miközben a lényeget, a számunkra fontos információkat elhallgatod. Vagy kérdezés, válaszolás közben a beállításokat egész másra állítod, lásd SMPlayer-es topik.

Visszatérve a tényleges problémára, vagyis az általánosra:

Továbbra sem gondolom, a Linux tehet a problémáidról. Egy ilyen esetet sem tudsz mondani, ami meggyőzne. A hardvered valamely része egészen egyedi, az a gondod.
Továbbra sem gondolom, hogy olyan példákkal kéne jönnöd, mint a kisgyerekek teszik: - nézd, milyen matchboxom van, neked nincs ilyen, bibibi. Azaz, szeretsz globálisan nézni dolgokat: működik a Windows, a Wine másnak 3-4 GB-os játékokat lejátszik, stb.. Nálad nem, mert avétos a Linuxhoz a hardver valamely része. Az SSD sem fog ezen javítani szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azt megpróbáltad már, hogy

Azt megpróbáltad már, hogy kikapcsolod a linux használata előtt a Windows un. "gyors rendszerinítás" funkcióját, meg a többi hasonló huncutságát? Ezek Windows alatt jól el vannak dugva.
Start menün JOBB klikk =>rendszerre katt => bal oldalon energiagazdálkolás menűpontra katt => jobb oldalon további energiabeállításokra katt
 => főkapcsoló funkciójának megadására katt =>  a jelenleg el nem érhető beállítások módosítása => Leállítási beállítások alatti jelölőnégyzetekből szedd ki a pipákat =>módosítások mentése.
Leállítás után én pár perces  teljes áramtalalanítást szoktam csinálni.
Esetleg még a Bios/uefi beállításait is érdemes lehet átnézni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azt megpróbáltad már, hogy

#28
Persze, a Fast Startup a telepítés után azonnal ki van nálam kapcsolva, ez alap és nem is kerülhető meg mert a 2 OS 1 adat háttér hdd-re dolgozik.
A bios tud uefit de jelenleg mezei legacy/mbr telepítés, a biosba a Secure boot is ki lett kapcsolva.
De ez ugye semmire nem biztosíték hogy valahogy mégis hatnak egymásra az oprendszerek, ezért megy fel nemsokára egyedül egy új meghajtóra Linux kartárs egyedül, magábam, semmi dualboot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hűha... Próbálom,

#27
"Azaz, szeretsz globálisan nézni dolgokat: működik a Windows, a Wine másnak 3-4 GB-os játékokat lejátszik, stb..."

Kim persze hogy globálisan nézem a dolgokat, ha veszek egy másik autót, annak ugyanúgy indulni, menni kell  télen-nyáron, ugyanúgy ajtón szállok be, jobboldali a gáz, középső a fék és van estére világítása, esőbe ablaktörlője. Nem?
De ezek elvi síkú eszmecserék.

Ezen nem fog változtatni hogy itt vitázgatunk és mindenki a maga szemszögéből érvel.
Valószínűleg ez lesz amit írtál:
"avétos a Linuxhoz a hardver valamely része. Az SSD sem fog ezen javítani szerintem."
De ha már megrendeltem az ssd-t, akkor ezt a kört még megfutom.
Ha nem lesz jó, akkor új msata 64Gb SSD és 8Gb új pendrive 5000-ért vihető. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fast Startup

#29 A Fast Startup-ot tegnap kikapcsoltam. Ez egy HP szolgáltatás a noteszgépen. Nem EFI a partícióstábla. Gyorsabban tölt be a rendszer, eltűnt a GRUB után a pillanatnyi kép csíkozódás, mielőtt betöltene a rendszer. Akkor néztem erre rá, amikor a VT-X bekapcsolt állapotát ellenőriztem (Virtualbox).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hűha... Próbálom,

#30 ha veszek egy másik autót, annak ugyanúgy indulni, menni kell  télen-nyáron, ugyanúgy ajtón szállok be, jobboldali a gáz, középső a fék és van estére világítása, esőbe ablaktörlője. Nem?

Nem. A jármű márkákra jellemző a javítás egyéni módszere. Nem?
Kívülről nagyjából ugyanaz látszik... :)

Ha nem lesz jó, akkor új msata 64Gb SSD és 8Gb új pendrive 5000-ért vihető. :-)

A márka is számítana. Amúgy majd a fizu megjön ..., de inkább elhalasztom a vásárlást a következő fizuig. És legalább 100 GB-os kéne inkább.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

Megérkeztek a hardverek.

Hynix 64Gb ssd és egy Transcend 8Gb pendrive.
Vasárnap 13 órakor települt a Mint, mindent ráhagytam a telepítésnél.

Eddigi tapasztalat:

a live rendszeren jó volt, a telepítetten rossz a wifi kezelés.
Ez abban nyilvánul meg hogy rebootok után addig próbálkozik csatlakozni sikertelenül amíg meg nem nyitom a Hálózati kapcsolatokat és ott rá nem kattintok a kapcsolat nevére. Ilyenkor 10-20 másodperc gondolkodás után csatlakozik.
Töröltem a kapcsolatot majd újracsatlakoztam, ugyanez. Ilyet eddig soha nem tapasztaltam.

Az egérkurzor ugrabugra és eltűnés meg a az egérkurzor alatti terület kockásodás, vibrálás 1órai hasznlálat  után már jelentkezett.

Wine-t nem tudom működésre bírni, a kimarite által leírt módon sem, semmit nem csinál. Létrehoztam az indítóikonját a leírt módon, eredménytelen.
Ezt lehet én rontom el de este már kicsit belegabalyodtam a Wine-ba, honnan tudom meg hogy sima vagy QT?
Az biztos hogy az előző Mintnél simán csináltam Wine-t.

Egyelőre ennyi. Semmi + programomat nem raktam fel, 1 azaz egy darabot csak, a monitor fényerő ddccontrolt.
Bluetooth, hdmi hang eddig teljesen jó. Ez pozitív.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#33 Az egérkurzor ugrabugra és eltűnés meg a az egérkurzor alatti terület kockásodás, vibrálás 1órai hasznlálat  után már jelentkezett.

Ennek utána kell járni. Ha az egérrel gond van, a rendszerrel is.

-----

Wine
-- a Synapticban kijelöltem telepítésre a wine csomagot. Csak ezt: 5.0-3ubuntu1.
-- 1200 MB helyfoglalás, az i386-os architektúra csomagjai alapértelmezetten települtek.
-- újrandítottam a rendszert. ... nem jelent meg a fájl társítás.
-- létrehoztam a „~/.local/share” útvonalon az „applications” könyvtárat, mely korábban nem létezett, és ebbe a könyvtárba mentettem el a wine.desktop fájlt, melynek tartalma:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Wine Windows Program Loader
Name[ar]=منظومة واين لتشغيل برامج وندوز
Name[cs]=Zavaděč programů pro Wine
Name[de]=Wine Windows-Programmstarter
Name[es]=Wine Cargador de programas de Windows
Name[lt]=Wine Windows programų paleidyklė
Name[nl]=Wine Windows programmalader
Name[sv]=Wine Windows Programstartare
Name[ro]=Wine - Încărcătorul de programe Windows
Name[ru]=Wine - загрузчик Windows программ
Name[uk]=Wine - завантажувач Windows програм
Name[fr]=Wine - Chargeur de programmes Windows
Name[ca]=Wine - Carregador d'aplicacions del Windows
Name[pt]=Carregador de aplicativos Windows Wine
Name[pt_br]=Carregador de aplicativos Windows Wine
Name[it]=Wine Carica Programmi Windows
Name[da]=Wine, Programstarter til Windows-programmer
Name[nb]=Wine - for kjøring av Windows-programmer
Name[nn]=Wine - for køyring av Windows-program
Name[sr]=Wine - дизач Windows програма
Name[sr@latin]=Wine - dizač Windows programa
Name[tr]=Wine - Windows programı yükleyicisi
Name[hr]=Wine - dizač Windows programa
Name[he]=Wine — מריץ תכניות Windows
Name[ja]=Wine Windowsプログラムローダー
Exec=wine start /unix %f
MimeType=application/x-ms-dos-executable;application/x-msi;application/x-ms-shortcut;
Icon=wine
NoDisplay=true
StartupNotify=true

Az eredmény:

... valamit rosszul csinálsz tibi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

Tibi, amikor szétszedted, hogy SSD-t cserélj, az mennyire szétszedés volt? Alaplapot lehetett szemrevételezni? Púpos / kifolyt kondi nem volt rajta?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

#33 Semmi + programomat nem raktam fel, 1 azaz egy darabot csak, a monitor fényerő ddccontrolt.

Próbaképpen szedd le a ddccontrolt, tedd fel helyette a Mint Cinnamon "Brightness and gamma" kisalkalmazást, majd teszteld, azzal mi történik.

Így kell telepíteni: Menü, Beállítások, Kisalkalkalmazások...
Itt: gyorsítótár frissítése, ha kéri, majd fent Letöltés gomb. Keresd meg a listában: "Brightness and gamma applet" , kattints a mellete levő letöltés gombra.
Fent katt a Kezelés gombra, a listában legfelül lesz az éppen telepített, jelöld ki, majd alul a + gomb...
Ha aktív lett, akkor a fogaskerék gombbal el lehet érni a beállításokat, ha az alap beállítások nem lennének jók.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#34
Nekem nincs olyan a Synapticba, 5.0-3ubuntu1.
wine stable és az i386 van telepítve.
https://mega.nz/file/p9o2ASQA#81uGcrX8TlxanKdLZZM_F-foMq0_piOGnU-ZYMsKYe8  

Úgy csináltam tegnap ahogyan ma leírtad.
https://mega.nz/file/AtpwDKyY#S8rUrgMK58dvSHbkk4-Ee2yY29Do0c5kSl3GlzWwxq0  
Mivel nem vezetett eredményre, bemásoltam a /usr/share/applications mappába is de semmi.

"Ennek utána kell járni. Ha az egérrel gond van, a rendszerrel is."
Utóbbi évben lagalább 5 egérrel próbálkoztam, Dell, Logitech, noname, Genius, rádiós, blutuszos, usb-s.
Nem egér hiba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

#35 Persze olyankor látszik a belseje. Nem nagyon bámulgattam megmondom ószintén hogy van-e rajta púpos elkó.
A mini PC külső tápos, azzal nincs gond mert ugyanerről a 19 voltos 90 wattos laptopadapterről megy a monitor is.
A cucc 8,7V-20V tartományban működőképes.
Valamint ha kinnt vagyok terepen, akkor 12V/74Ah autóakkuról, annál atomstabilabbat nehezen képzelek el.
De szétszedem holnap otthon megint, 1 perc az egész és szemrevételezem az alaplap táp részét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

#36 Ezt ismerem és használom is ha még sötétebbre kell vennem a fényerőt.
Jó hogy mondtad, pakolom is fel.
A ddccontrol lehet bekavarhat?
Ami 100% hogy ezt a ddccontrol alkalmazást kb. fél éve találtam, addig a monitort nyomkodtam állandóan,
és az anomáliák már Manjaron is voltak és azon nem volt a ddccontrol.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#37 Nyilván neked nincs ugyanaz, de nekem sincs „Linux Mint 19.3 Cinnamon”.
Nem tudom követni már miket telepítesz, nekem ez van... . :)
Egyszerű történet lenne telepítened a Linux MInt 20-as kiadást, talán másra is megoldás lesz.

Vagy maradsz annál, ami van, és telepíted így a Wine-t:
https://linuxmint.hu/blog/2020/03/wine-hq-50-telepitese

-----

Lehet, az egér maga jó, de a működése felettébb fura.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#40 Így már sikerült, köszönöm.  Eléggé sok wine és telepítési módszer van úgylátom. Már csak 1 kérdés wine ügyben, winecfg-t hogyan tudok? Nem találja a Synaptic.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld meg "nomodeset"

Próbáld meg "nomodeset" opcióval indítani a kernelt.

Ehhez a /etc/default grub fájlt kell rendszergazdai módban szerkeszteni, beírni a nomodeset-et a megfelelő sor végére, így:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"

Mentés, majd az " sudo update-grub" parancs futtatása, és reboot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#41 A winecfg a Wine része.

#42 De, volt régebben szerintem. Videó driver probléma lesz.
Próbálj egy teljes frissítést, és rendszer újraindítást.
Aztán a „dmesg” kimenet kéne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

#39 Passz, csak tippelgetek én is, hátha alapon. Az biztos, hogy ez sem tökéletes, van ahol szuperül működik, van ahol meg nem. Ki kell próbálni, ha nem OK, ezt könnyen ki lehet kapcsolni. A videó az pont olyan, mint amikor kevés a videomemória, vagy haldoklik a videokártya, vagy valami túlterhelés van.

GRUB látható? Tudod másik kernellel indítani? Valamelyik 4-essel...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

#38

?????????

Ezt hogy kell érteni? Y-ba osztod ennek az 1db külső adapternek a kimenetét? És egyszerre használod a monitorhoz és a géphez?

?????????

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

options i915 enable_psr=0

#44 Kurzor téma: Breeze , ez egyébként az alapértelmezett, annyi hogy nem a legkisebb 24 hanem a közepes 36  kurzorméret van beállítva.
(https://linuxmint.hu/forum/smplayer-egerkurzor-animacio-beragad )

Most sem alapértelmezett méretű a kurzor?

Ugyanott (linkeltem) szó volt valamiről, amit nem sikerült megvalósítani.
Próbáljuk máshogyan. Futtasd:

echo "options i915 enable_psr=0" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/i915.conf
sudo systemctl reboot

Most is a RAM-ba altatod a rendszert?

-----

Graphics: Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics driver: i915 v: kernel 
     bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:22b1 
     Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa compositor: kwin_x11 
     resolution: 1920x1080~60Hz 
     OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 400 (Braswell) v: 4.5 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes 

Volt egy VAAPI-s téma (SMPlayer). A Gento Wiki szerint arra nem támogatott az IGP (táblázat):
https://wiki.gentoo.org/wiki/Intel#Feature_support
Továbbá: „Intel GMA X4500HD / G45 / GM45 and newer supports VAAPI hardware video acceleration.”
A tied: x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics

További érdekességek: https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_Graphicsí
Némely dolog jó a Braswell IGP-hez.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

options i915 enable_psr=0

#47 Jelenlegi beállításaim (mutasd a tied):

for i in /sys/module/i915/parameters/*;do echo ${i}=`sudo cat $i`;done
/sys/module/i915/parameters/alpha_support=N
/sys/module/i915/parameters/disable_display=N
/sys/module/i915/parameters/disable_power_well=1
/sys/module/i915/parameters/dmc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/edp_vswing=0
/sys/module/i915/parameters/enable_dc=-1
/sys/module/i915/parameters/enable_dpcd_backlight=0
/sys/module/i915/parameters/enable_dp_mst=Y
/sys/module/i915/parameters/enable_fbc=0
/sys/module/i915/parameters/enable_guc=0
/sys/module/i915/parameters/enable_gvt=N
/sys/module/i915/parameters/enable_hangcheck=Y
/sys/module/i915/parameters/enable_ips=1
/sys/module/i915/parameters/enable_psr=-1
/sys/module/i915/parameters/error_capture=Y
/sys/module/i915/parameters/fastboot=-1
/sys/module/i915/parameters/force_probe=
/sys/module/i915/parameters/force_reset_modeset_test=N
/sys/module/i915/parameters/guc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/guc_log_level=-1
/sys/module/i915/parameters/huc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/invert_brightness=0
/sys/module/i915/parameters/load_detect_test=N
/sys/module/i915/parameters/lvds_channel_mode=0
/sys/module/i915/parameters/mmio_debug=0
/sys/module/i915/parameters/modeset=-1
/sys/module/i915/parameters/nuclear_pageflip=N
/sys/module/i915/parameters/panel_use_ssc=-1
/sys/module/i915/parameters/prefault_disable=N
/sys/module/i915/parameters/reset=3
/sys/module/i915/parameters/vbt_firmware=(null)
/sys/module/i915/parameters/vbt_sdvo_panel_type=-1
/sys/module/i915/parameters/verbose_state_checks=Y

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

#46
https://logout.hu/bejegyzes/tordaitibi/all_inone_pc_hazilag_a_sufnituning_szepsegei.html  

https://mega.nz/file/x1QniaAR#OmvkZWPRWU6ie5FdSOzjTo7NBplj8oAebjp2e4uXnlU   

https://mega.nz/file/R8QlEIRT#zaiStAWpmg6UTCF1N6c5_iMWvhRi6krfie25P7xLBKU  

Igen, házi gyártmányú egybegép, 8 év alatt ez a mostani a harmadik. Egy Benq, egy 22" LG és a mostani egy 24" LG.

Mi abaj az Y tápellátással, forrasztott kötéssel, 90W adapterrel, az egész konfig a legextrémebb teszt során 32 wattot vesz fel.
Az akkuról ne beszéljünk, az tud akármennyit. Mi a gond ezzel hogy így felháborodtál?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

options i915 enable_psr=0

#47 "Most sem alapértelmezett méretű a kurzor?"
Nem, egy számmal nagyobb,
de, az alapértelmezett méretnél is jelentkezik a hiba,
mivel ez cinnamon, az alapértelmezett DMZ White kurzort használom, kicsit nagyítva.

echo "options i915 enable_psr=0" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/i915.conf

Ezt lefuttattam, reboot mindjárt csak végigírom a válaszaimat.

"Most is a RAM-ba altatod a rendszert?"
Nem, semmi ilyet meg hibernálást nem próbáltam még, csak lassacskán haladjunk.
Mivel az egér és az enyhe wifi anomálián kívül stabilnak tűnik a rendszer, magkockáztattam egy Operát és egy SMPlayert.
Azok is stabilan teszik a dolgukat.
Ehhez kapcsolódik a következő, amit írtál, 
"Volt egy VAAPI-s téma (SMPlayer). A Gento Wiki szerint arra nem támogatott az IGP"
Ezen a 19.3-mon nem kellett semmit állítgatnom mint az előző Manjaron és Debianon az Smplayerbe.
Nem tudom mit használ mert az Alapértelmezett videobeállításokkal 50-60% procival viszi az 1920x1080 vidókat. Ezért ehhez nem piszkáltam semmit.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Oldalak