Teljes hardver teszt, hogyan?

Fórum: 

Elpanaszoltam a Linuxos nyűgjeimet nemrég, 
ha valaki nem olvasta esetleg, a PC-men 2,5 év alatt megfordult összes disztribúció megmagyarázhatatlan random hibákat, fagyásokat produkált.
Mint18, Mint 19, Manjaro, Debian és Mint 19.3

Mivel ilyenek ezekszerint csak nálam tapasztalhatók, kezdek affelé hajolni hogy hardverhiba van nálam.
A 16 órával ezelőt telepített Mint19.3 már produkált egy kisebb hibát majd tegnap délután szó szerin mirelitre fagyott. 
Eddig ha ilyen volt akkor ki tudtam lépni konzolra legalább de most semmi,  még a num lockra se reagált a led a billentyűzeten. Szó szerint megállt a gép.

Arra kérnék tanácsokat, tippeket, hogyan tudnék egy átfogó hardver tesztet csinálni?
A memtest már lefutott 2 napja, egész éjjel ment  és nem jelzett hibát.
Mivel dual bootba van egy Windows10, ma éjjel azon lefuttattam órákig egy CPU és GPU stressz tesztet, minden jó, semmi fagyás.  A CPU tesz egy célprogrammal történt, 2 órán keresztül húztam 100%-on a procit,  a GPU-t  egy letöltött 4K/60fps videóval gyilkoltam szintén 2 órán keresztül.  Így szerintem a SOC és tápegység hiba kizárható.

A Windows10 soha nem produkált ilyen megmagyarázhatatlan bugokat és random hibákat és sosem fagyott le, ezért az SSD maradt már csak.
Elvileg ezt is kizárnám mert kb. 1,5 éve történt SSD csere és a régivel is produkálták a Linuxok a hibákat de nincs más ötletem.
A Linuxok mindig a  négy részre partícionált ssd utolsó partíciójára kerülnek, ennek nem hinném hogy köze lehet a hibákhoz. Azon a partíción kéne valami írás-olvasás tesztet futtatni,  vagy a W10 alól vagy live Linux alól.
Már csak az az ötletem maradt hogy valamiért ez a pc nem alkalmas dual használatra, kölcsönkérek a számtekes barátomtól egy M2 ssd-t és még futok egy kört csak magába 1 darab Linux használatával. 

Más öletem egyelőre nincs, ha valakinek van ilyen áfogó hardver tesztre valami live célprogramja akkor  azt és a használatának menetét ossza meg velem.
Nem tudom elhinni hogy ezen a pc-n nem lehet stabilan semmilyen Linuxot használni, ennek biztos hogy oka van és szeretném megtalálni a hiba okát.

 

Hardverinfót pls.

Szia! Tudni kelle a hardver összetételt. Házat, ventiket is, és kb. az összes porcicát. Azaz képeket. És egy időre félretenni az így volt összrakva a gép, így jónak kell lenni prejudikációkat, első hőtventi, külön VGA-t megpróbálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

Hardverinfót pls.

#2 Hűha. Hát első körben megpróbálnám álló helyzetben úgy, hogy mellétenni egy asztali ventillátort, hogy fújja. Pl. egy USB-s ventit. egy ilyesmit:https://ugyismegveszel.hu/product/usb-rol-mukodtetheto-ventillator

Van olcsóbb is, szásban, kínainál is lehet nézni.

Az a baj ezekekkel az egybe rendszerekkel, hogy valami egysége rosszul működik, akkor kuka az egész, nincs az, mint PC-nél, hogy akkor kicserélem / teszek bele másikat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfó

#1 Rövidebb URL: https://www.ebay.com/itm/Mini-PC-HTPC-Fanless-Intel-Celeron-N3150-2-08Ghz-BAREBONE-12V-VGA-HDMI-DHL-Free/264534628850

Mini PC HTPC Fanless Intel Celeron N3150 2.08Ghz BAREBONE 12V VGA HDMI DHL Free

Debian 10 rendszer alatt az inxi (általános gép információk), de szépen meg van formázva: https://paste.ubuntu.com/p/ZPqqHqFSZ8/ (https://linuxmint.hu/comment/39048#comment-39048  )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfót pls.

#3 Hűtés probléma feltételezhető. A CPU sem túl erős.
Valahogy ezeket a kimeneteket lehetne esetleg folyamatosan menteni, majd visszanézni:

sensors
ps -o pid,user,%mem,command ax | sort -b -k3 -r
ps -o pid,user,%cpu,command ax | sort -b -k3 -r

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

sensors

#5 Az érzékelők beállítása: https://paste.ubuntu.com/p/gSpGn92ppt/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#3
A melegedésre válaszolva, errefelé gyanakszol.

Tegnap délután 16.00-kor indítottam a W10-et.
Éjjel 11 órától kb. hajnali 3 óráig ment a proc meg a vga 100%-on.
A ház kézzel tapintva picit meleg, saccolásom szerint 40-42C fok körül lehet, a belső hőmérők és temp szoftverek szerint a soc 66, a hdd 43C fokos volt. (akkor jól saccoltam a ház 40 fokot mert a hdd a házra van csavarozva, elég szorosan)
Az egész pc usb perifériákkal, bt. és wireless modullal, hdd, ssd, tuner, stb. padlógázon 9,4 wattot fogyaszt, a proci 6W TDP-s.
A soc kb. fél éve lett újrapasztázva, nem azért mert melegedett hanem mert egy átépítés miatt szét kellett szednem .
Az éjjeli 4 órás stressz teszt alatt semmi probléma nem jelentkezett, 66 fok fölé nem ment a proci, a gép egy sessionnal ment tegnap 16 órától ma reggel 08-ig, 16 órát, atomstabilan. 

Ezek alapján továbbra is hűtési problémára gyanakszol?, nem gond a ventillátor, mögé teszek egyet és megpróbálom a Mintet. 
Most 30 perc után, 20 fokos szobába ezek az értékek, közepes használat mellett:
https://mega.nz/file/85BnUKxT#bktUB5uU8uUagIlXH6plUKDl_RM9BrL2GmOzvep7we8

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#7 olyan események befolyáshatják a dolgot, amik a miliszekundum ezredrészéig tartanak és nem reprodukálható. Igen, kellene egy hosszabb ventilátoros használat teszt. A másik, amire Te is gyanakodsz, az Intel VGA, de az nehezebb ügy, mivel nem lehet cserélni/másikat használni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Naplók

Nálam például lehet, ez a hiba viszi fel a CPU használatot:

/var/log/kern.log:761:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [    3.066640] [drm:intel_set_cpu_fifo_underrun_reporting [i915]] *ERROR* uncleared fifo underrun on pipe A
/var/log/kern.log:762:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [    3.066738] [drm:intel_cpu_fifo_underrun_irq_handler [i915]] *ERROR* CPU pipe A FIFO underrun
/var/log/kern.log:763:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [    3.068992] [drm:intel_set_pch_fifo_underrun_reporting [i915]] *ERROR* uncleared pch fifo underrun on pch transcoder A
/var/log/kern.log:764:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [    3.069081] [drm:cpt_irq_handler [i915]] *ERROR* PCH transcoder A FIFO underrun
/var/log/kern.log:766:Jun 21 07:28:31 debkim kernel: [    3.104621] i915 0000:00:02.0: fb0: i915drmfb frame buffer device

De lehet a libvirt, a clamav is az időszakonkénti túlzott CPU használat oka. A hálózat használatot is néztem a Wiresharkkal. A libvirt megoldva: https://paste.ubuntu.com/p/sqQhkFRdbC/
Elég nekem most a Virtualbox, a QEMU-t kizárom, hátha az okozza. Valami virtualizáció/megjelenítés gond, mert a Virtualbox 2.4 GB RAM-ot elfogyasztott tegnap a lentebb látható grep parancssorra (egy idő után), de a vendég rendszeren kerestem egy másik kifejezésre... .

Az ERROR kifejezésre kerestem,

sudo grep -insr "ERROR" /var/log

de lehet a WARNING vagy a failed kifejezésekre is.
A Linux Mintnél nem kell a sudo a parancssorba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfót pls.

#7 Ugye, az SMPlayer-es példa
https://linuxmint.hu/forum/mediaplayer-indulasakor-lefagy-a-felulet?page=1
mutatja, egy pillanat alatt lehet gond. Illesztőprogram, beállítás, alkalmazás hiba.
Előző hozzászólásban én is jeleztem valamit. Nálam ez a gond. Hasonló történet. Egyelőre azt olvasom, kernel bug.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#10
Én is inkább szoftveres hibára gondolok, pontosan az Intelére.
Meg is kérdeztem valamelyik hsz.-ba hogy nincs erre valami zárt vagy másik driver?
A vga és a megjelenítés környékén lehet a hiba oka, a tegnapelőtti csontra fagyás a fél napos Minten egy böngészőbe megnyitott Youtube videónál történt.
Az eddigi hibák nagy része, az egérkurzor vibrálás, a fájlkezelőbe betűk kimaradása, a  mediaplayer fagyás, ezek kapcsolatba hozhatóak minden esetben a rendereléssel és a kompozitorral, szerintem a driverrel és a megjelenítéssel lesz a gond.

Ezt látszik alátámasztani a mostani16 órás folyamatos, hiba nélküli Windows munkamenet, amibe beiktattam egy 4 órás olyan full terhelést is aminek egy átlagos használat a közelébe se jár. És egyetlen egy picike akadás vagy bármi hiba nélkül teljesített a pc.

Most pár napig, hétig hanyagolni fogom a Linuxot, azért is mert kicsit szárnyaszegett a kedvem a sorozatos kudarcoktól, valamint ha valóban hardveres hiba, annak 1-2 hét alatt ki kell buknia, jelentkeznie kell Windows alatt is.
Addig szerintem nem érdemes agyalni, ha 1-2 hét után semmi hiba, akkor erről tudósítalak titeket.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hardverinfót pls.

#11 Néhány hibát nehéz kideríteni...
Nem az operációs rendszerrel van gond, de ajánlok én is egyet:
https://forum.calculate-linux.org/t/calculate-linux-20-6-released/10157

KDE is van:

Calculate Linux is a Gentoo-based family of three distinguished distributions. Calculate Directory Server (CDS) is a solution that supports Windows and Linux clients via LDAP + SAMBA, providing proxy, mail and Jabbers servers with streamlined user management. Calculate Linux Desktop (CLD) is a workstation and client distribution with KDE, MATE or Xfce desktop that includes a wizard to configure a connection to Calculate Directory Server. Calculate Linux Scratch (CLS) is live CD with a build framework for creating a custom distribution.
https://distrowatch.com/table.php?distribution=calculate

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

teljes hardver teszthez

Más öletem egyelőre nincs, ha valakinek van ilyen áfogó hardver tesztre valami live célprogramja akkor  azt és a használatának menetét ossza meg velem.

Sajnos, ilyen nem létezik, a Memtest, GPU és CPU teszt kb. lefedi mindazt, ami elérhető, ill. ha a gyártó biztosít esetleg SSD teszt progit, ami még szóba jöhet. Bár azzal szerintem nincs gond. Régebb, még a DOS időkben létezett átfogó teszt program, de akkor még sokkal egyszerűbbek voltak a hardverek, se USB, se PCI, sem PCIe, megy egyéb nyalánkságok nem voltak. Manapság egyes brand modellekhez adhat a gyártó ilyesmit, de ez sem jellemző, inkább megtartják saját berkeikben, ill. licenc keretek között biztosítáják a szervizeknek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#12 "Néhány hibát nehéz kideríteni...
Nem az operációs rendszerrel van gond, "

Ez OK, az operációs rendszer máshol jó, a hardver is más os-sel jó.
Létezik ilyen összeférhetetlenség?

Én életemben 1x találkoztam ilyennel, 10 éve a szomszédom vett egy videokártyát és AZ a videokártya az Ő gépébe folyamatos csíkozást és fagyásokat produkált.
A gépbe bepróbálva másik 10 videokártyát tökéletes volt, és az ominózus kártyát kipróbálva másik 10 gépbe az is tökéletes volt.
Ez miatt garit és cserét sem tudtunk érvényesíteni.

Én már csak ilyesmire tudok gondolni. Biztos hogy hardveres vonalon van valami összeférhetetlenség  ami csak Linuxok alatt jön ki. És biztos hogy csak ezen az én pc-men mert elképzelhetetlennek tartom hogy az összes eddig gyártott Intel N3150-es procis gép ezt produkálná, arról már biztos olvastam-hallottam volna.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#14 Én csak azt nem értem, hogy ha AZ a gép AZZAL az OS-sal tökéletesen fut, akkor azon a gépen minek olyan os, amelyik 2 és fél év próbálkozás után sem fut az elvártaknak megfelelően. Számtalan megoldás van (lehet) rá. Az általad kipróbált disztribek bármelyike alkalmas hibátlan (na jó, túloztam, de nálam a Windows sem hibátlan, de a hibáival együtt lehet élni) működésre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#16
Mert ez a gép az enyém (a többi amit emlegetek azok munkahelyi gépek, csak karbantartom őket de azok Winesek), szeretnék Linuxot is rá, és mint látod erősen szeretnék mert több éve kínlódok vele.
Másikat nem fogok venni csak azért mert nem megy rajta, lehet igazatok van és el kéne engednem ezen a pc-n a Linuxot.
De a több év hozadéka hogy a (most nem a fagyásokról meg bugokról beszélek)  számomra nagyon nehezen bekonfigolható meg a túlzó biztonsági és nekem még mindig érdekes csomagtelepítési allűrjeit elnézve,  én 90%-ban eddig is a Linuxot bootoltam. (maradék 10% az meló, erről is írtam többször, kell a Win mindenképp)
Mert tényleg az utolsó pixelig úgy konfigolható ahogyan én akarom, kényelmesebb, sokkal kézreállóbb a használata, és a KDE az számomra a nonpluszultra, egyszerűen beleszerettem ebbe a felületbe. Nemcsak pofás hanem kb. mindent oda lehet tenni és úgy használni ahogy elképzelem. Ragyogóan a kezem alá dolgozik.

Nekem nem olyan egyszerű pc-t cserélni, mindenképp ragaszkodom a mini passzív géphez, meg "amúgy" semmi bajom vele, a céljaimnak tökéletes. (nemrég volt blogbejegyzés a Mintbox Miniről, komolyan mondom vennék egyet de irreálisan horrorra van túlárazva mindegyik)
lásd a 2 képet, minden egy monitorra  és bele van építve.

https://mega.nz/file/shpUFAbI#OmvkZWPRWU6ie5FdSOzjTo7NBplj8oAebjp2e4uXnlU   

https://mega.nz/file/BoogVKKQ#zaiStAWpmg6UTCF1N6c5_iMWvhRi6krfie25P7xLBKU  
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#17 Való igaz, a nagy 'szerelmeket' nehéz elengedni....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szedd szét, Fújd ki, Pasztázd

#15 Megtörént fél évvel ezelőtt, írtam is pár hsz-al feljebb. A nyűgjeim meg 2 és fél éve tartanak.
Itt egy kép, minden 100%-on és ez ment 4 órán keresztül, bal oldalt a furmark vga cpugurner rendesen meghajtotta a soc-ot, jobb oldalt a HWmonitor. Minden hőmrséklet jó, nincs sehol 100-120C fok.
Mind a 4 procimag és a vga is padlógázon, már én sajnáltam szerencsétlen gépet.
És semmi. Utána még órákat ment az os és azóta sincs baja.
Nem melegedés.
https://mega.nz/file/9hp1AQSL#pXe_1pyivdt5ky8AZ_DQjca7wD-K5rhv2EDmEDOCdZ4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hardverinfót pls.

#18
Ez így igaz, és ha visszaállok teljesen Winre, akkor egy bamba, kíváncsi, néha mérges de őszinte és lelkes tagját elveszítené ez a fórum. Nem beszélve ezzel maga a Linuxos társadalom is kevesebb lenne 1 darabbal. 
Ezt nem akarnám, még hiányoznék esetleg...  :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Még egy esély

Vettem egy teljesen új 64G ssd-t, msata, pár napon belül  érkezik.
Beteszem a pc-be és erre megy egy szűz Linux telepítés, minden dualbot és Win nélkül, valamint szinte ingyen szereztem egy 8Gb vadiúj pendrivet is, hátha a kiírás és a telepítés során történik valami.
Ezt azt esélyt megdom, ha így sem lesz jó és jelentkeznek a bugok és hibák akkor sajnos teljesen elengedem a Linuxot mert egy másik pc-t már nem veszek ezért.
Hagyom az alapértelmezett telepítést, csinálok swap  partíciót is, hátha ez kavar be valahogy, 8G ram mellett nem éreztem szükségét de megnézem így. Bár a Debianon a hibernálás miatt volt swapfile.

Ha így is elromlik a rendszer akkor csak a hardver összeférhetetlenségre tippelek, vagy egyedi, egyéni hardver hibára, de olyanra ami a Windowst nem zavarja.
Június 21 óta csak a W10 van használatba, napi 12-16 órát megy és egyetlen egy hibát nem produkált.
A hiba oka, forrása szerintem soha életbe nem  lesz kideríthető. Hogy ez a pc miét nem komálja egyik Linux disztrót se.

Ha megjön az ssd pár napon belül, és feltornázom rá a Linux os-t akkor tudósítalak titeket a fejleményekről.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Még egy esély

#21 Az alaplapi videó chipről is essen szó:
(https://paste.ubuntu.com/p/ZPqqHqFSZ8/
https://linuxmint.hu/comment/38956#comment-38956 )

Graphics:  Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics driver: i915 v: kernel  
          bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:22b1  
          Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa compositor: kwin_x11  
          resolution: 1920x1080~60Hz  
          OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 400 (Braswell) v: 4.5 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes  

Eddig minden jól működött, most „hirtelen” nem. Valami itt van...

A gyari videobeallitasok erosen meg vannak valtoztatva, azert mert az alap beallitassal 100% procihasznalattal akad egy 720 video is.

A VLC kicsit máshogyan működik. Problémás ezzel is a videó lejátszása?

-----

A képfrissítésnél van más lehetőség, mint 60Hz? Ki kéne próbálni a másik lehetőséget.

Csak, mert írod, a másik HDMI csatlakozó kötött monitort nem szerette a rendszer:
(https://linuxmint.hu/comment/38931#comment-38931
https://linuxmint.hu/comment/38916#comment-38916 )

Az egér ugrabugra-vibrálás nem tudom hogyan kötődhet a HDMI2 kimenethez, nem futurisztikus ez is egy kicsit?

Az egér és a vibrálás megszüntetve, legalábbis egyelőre.
2 napja teszteltem egy monitort és mivel 2 HDMI kimenetes a gépem,  bedugtam a második monitort. 
Mivel nem álltak jó irányba a kábelek, megcseréltem a 2 csatlakozó kábelt, majd ez így is maradt.
A lényeg, a HDMI2 kimenetet nem "szereti" a rendszerem.
Visszadugva a HDMI1-be, azóta nem jelentkezett a hiba. 
Érdekes mert a dual monitor módba sem jelentkezett. . 

  • A felbontás lehet a gond, vagyis a két monitor nem ugyanazt tudja vagy akarja, és ezt került visszacsatolásként valahogy az egérre (vagy a másik monitor vagy a kábele nem jó). De valami gond biztosan van a második kimenettel...
  • Akár a Kijelzők alkalmazás van nem megfelelően beállítva: a dual monitor beállítása lehet kiterjesztett és tükrözött is, a kettő közül az egyik nem szereti, ha a második monitor van rádugva. Ki kéne derülnie.melyik beállítást használod. Mit ajánl fel a KDE grafikus alkalmazása, és mi van most ott beállítva.
    Van egyébként ilyen - hallottam róla - hogy tükrözött monitoroknál - csak a második monitor gondot okoz. Felmerülhet azonban a kérdés, ilyenkor mit tükrözöl, ha az elsődlegest kihúzod...
  • A láthatő képfrissítés helyett (60Hz), a másik lehetőséget kéne beállítani. Mindezt az elsődleges monitornál kizárólag, fagy-e így. Mi volt a beállítás, és mik a lehetőségek, mire állítod, ide. A vizsgálat idejére csak egy monitor lehet használva, a HDMI 1 kimeneten.

Korábban, másik topikban közölted, fagy a rendszer,
https://linuxmint.hu/forum/mediaplayer-indulasakor-lefagy-a-felulet?page=1
azt is, miért, mit csinálsz, ami okozza.
De azért remélem, érzed, azzal, hogy most nem közölsz (ismét) semmit erről, mit tevékenykedtél, mielőtt lefagyott a rendszer, nem tudunk segíteni! Sötétben tapogatózunk, a hiba oka„bármi” lehet. Az ilyen „hibajelentés”

A 16 órával ezelőt telepített Mint19.3 már produkált egy kisebb hibát majd tegnap délután szó szerin mirelitre fagyott. 

értéke nulla. Mi az a kisebb hiba?
Annak is nulla a hírértéke, hogy a Windows alatt minden rendben. Többször nem kell leírni, megjegyeztük!
Azt tudom mondani erre, ha mireiitre fagy, most nyárra jó lesz, nem lesz meleged. :)
Tanító szövegű videó, mit téveszthetsz, ha segítségért rosszul folyamodsz:
https://www.youtube.com/watch?v=18Ch10RdfGc

Megjelent a Linux Mint 20.
A próbált Linux Mint 19.3 kiadásra a KDE asztali környezetet te telepítetted?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hűha... Próbálom,

Hűha... Próbálom,

"Eddig minden jól működött, most „hirtelen” nem. Valami itt van..."
Nem, nem működött jól eddig sem csak a  5hónapos Debian kisebb hülyeségeit elnéztem és  együtt éltem vele.
Nem tudom időrendbe szedni de a kisebb hibák:
nyomtatót elveszítette
BT. adapter random nem volt bekapcsolva rendszerindításnál
Mediaplayer fagyást (ez egyik percről a másikra jelentkezett) a segítségeddel orvosoltam, majd pár napig jó volt, majd már el se mertem indítani mert a hiba visszatért
Szintén egyik napról a másikra (hónapokig nem csinálta) az egérkurzor anomáliák.
Ezt némileg köthetem ahhoz az időponthoz amikor az OS életében először volt dual monitor módba de a tükrözést választottam mert mindkét monitor 1920x1080 felbontású volt.
Dual módba gyönyörően ment is minden, majd mivel ez egy monitor teszt volt, soha többet nem is használtam  2 monitorral azóta se.
És ez még Debian alatt volt, azóta ugye volt egy tiszavirág élető Mint aminek 200 méteres környékén nem volt másik monitor.
És még pár olyan amire ne haragudj nem emlékszem vissza.
És random jelentkeztek.

"

A 16 órával ezelőt telepített Mint19.3 már produkált egy kisebb hibát majd tegnap délután szó szerin mirelitre fagyott. 

értéke nulla. Mi az a kisebb hiba?'
Az egérkurzor szokásos anomáliája jelentkezett szinte mindjárt a telepítés után, szűz rendszeren.
Bocsánat nem szűz, egy darab Opera böngészőt telepítettem és a ddccontrol nevű fényerőszabályzó appot.

A szó szerint mirelitre fagyás egy 16 órás Linux Mint 19.3 rendszeren egy YT. videó indításánál történt és ez volt a kegyelemdöfés hogy elengedem ezt az egészet. De mint látod, próbálkozom, egy új ssd-t és egy új telepítő pendrivot még belefektetek.
A kettő lesz összesen 6200Ft, jó ha az embernek van számítógépboltos barátja.

"A próbált Linux Mint 19.3 kiadásra a KDE asztali környezetet te telepítetted?"
Nem, azon nem volt KDE, a gyári Cinnamon környezettel telepítettem.
Azt tényleg megkérdeztem hogy esetleg lehetséges-e majd kde-t rátenni de csak kérdeztem..!
A gyári Cinna volt.

"Tanító szövegű videó, mit téveszthetsz, ha segítségért rosszul folyamodsz:"
Nem tudom szabatosabban leírni a problémákat. És nem tudom mit tévesztettem, hogyan folyamodtam rosszul?
Ezt most nem érzem abszolút korrektnek a leba....szást. Nem jogos.

És utólag is elnézést ha a nyüves Winre hivatkozok mert az meg 4 éve jó.
Ha Te ugyanarra a  telefonodra tennél pl. almást, utána androidot és a droid folymatosan szívatna, mire hivatkoznál?
Pedig az  IOS jól fut rajta..!

Mindegy, ezen szerintem ne rugózzunk tovább, megfutom az újj ssd-t, a szabvány telepítést új adathordozóról, cheksumokat eddig is ellenőriztem vagyis az kizárva.
Ha így is meggübbed a rendszer vagy kezdi a  szokásos anomáliákat akkor elengedem a dolgot.

Az eddigi segítségeket és hozzáállásokat külön köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hűha... Próbálom,

#24 Nekem nem különösebben probléma, de „az a probléma” (azaz fennáll!), hogy te „személyes sértésnek” veszel mindent, amit „nem tud” a Linux.

"Eddig minden jól működött, most „hirtelen” nem. Valami itt van..."
Nem, nem működött jól eddig sem csak a  5hónapos Debian kisebb hülyeségeit elnéztem és  együtt éltem vele.
Nem tudom időrendbe szedni de a kisebb hibák:
nyomtatót elveszítette
BT. adapter random nem volt bekapcsolva rendszerindításnál
Mediaplayer fagyást (ez egyik percről a másikra jelentkezett) a segítségeddel orvosoltam, majd pár napig jó volt, majd már el se mertem indítani mert a hiba visszatért
És még pár olyan amire ne haragudj nem emlékszem vissza.

Én sem az idézetteket, se a nem idézetteket nem rónám fel a Linuxnak. Azért nem tudom betenni egyik fiókba sem (minek a hibája), mert a legtöbbször (ismétlem, a legtöbbször!) csak a tényeket látjuk, a panaszkodást, utólag közölsz valamit ..., rövidre fogva, a problémáknak csak ritkán jársz utána, elkönyveled, hogy nincs megoldás. Ezzel feleslegesen vitatkozol (velem), mert így van, tény.

Csak röviden a most általam említettekről:
-- a nyomtatót csak egyetlen alkalmazás veszítette el, mégpedig az sem úgy volt, ahogy te most említed, hanem a nyomtatás mérete lett más ... és ezt sikeresen javítottuk.
-- a Bluetooth adaternek nem alapvető feladata, hogy be legyen kapcsolva a rendszer indulásánál.
-- az SMPlayer fagyásról kiderült, csak egy ősrégi (ez fontos) Windowszos mp3 lejátszó fagyaszja le. Ha valaki ezért a Linuxot hibáztatja, akkor hasonló ahhoz, mintha téged valaki mindennap leöntene fekete mosogatós vízzel, és téged hibáztatna,hogy miért oda állsz, ahova önti a vizet. Idézem:

Az mp3 lejatszo egy portable wine alatt futo picike 260kb meretu exe.
SmPlayer egyéni videóbeállításokkal (hardveres gyorsítás be, hardveres gyorsító vaapi, kimenet vaapi, dekódolási szálak H264-2) bekapcsolt kompozitornál magába jó, zenelátszóval együtt fagyás.
Ez egy Wine portable, 1by1.exe. Most próbaképpen rányitottam vagy 15 ilyen régi portablét az SmPlayerre és semmi, nem zavarja.

...a teszt különben nem az, hogy más Wine alkalmazásokat rányitsz, amiknek semmi köze a témához, nem lejátszók, nem ősöreg akármik ..., de egy van, ami bizony gondot okoz. A részletekre kíváncsiak elolvashatják az egészet itt.

Azt sem közölted, elromlott „megint” az „SMPlayer”. Innentől, és most őszinte leszek (csak őszinte, ne magyarázz bele mást): a ”kit érdekel” kategória a problémád. Én nem szúrtalak le, de ez most közelít ahhoz, igen.

Szerintem, ez a hardver sem csípi a Linuxot, de főleg az a gond, el kéne ezt a történetet engedned: nem csípi és kész, Windowst rá. A másik gond, hogy nálad „minden” elromlik. A probléma az, egyéni beállításokat alkalmazol, nem igazán érted, javításkor mikor, mit kéne. Azt látom, erősen a Wine-os alkalmazásokra vagy „ráállva”. Ezek közül sok ősrégi, te mondtad. Ez is ok lehet a sorozatos elromlásokra. És az sem igaz, hogy minden elromlik. Azt a pár dolog, amit nagy kegyesen megosztottál velünk, nem Linux hiba, de ezt is már írtam. És megbeszéltük, esetleg a NotePad++ hiba tényleges hiba (ebben engedtem, mertlehetett volna tovább vizsgálódni). Más hiba közlésedben nem látok Linuxos hibát, okot, de tényleg nem! Én egyetlen olyan hibát nem találtam az eddigi közléseidben, ami tényleg a Linux hibája lenne, és nem másé. Még valami: nekem nem annyira vicces, hogy utólag ideírsz oldalakat, és magyarázatként meg annyit, hogy a ProHardver weboldalon rengeteget panaszkodtál már. Senkit nem érdekel! Mi azokat a hibákat tudjuk kezelni, a megoldásokban segíteni, amikben hozzánk fordulsz. Ezt nagyon ritkán teszed meg, alig, alig írsz ide. Állításod szerint több ezer hiba volt (sarkítottam, de csak at arányok miatt!).
Csak megjegyzem, korábban a Manjaro-t használtad, az összes hibájáról kiderült, a rolling jelleg (Arch Linux) vagy a KDE miatt van.
Azt sem firtatom, mire nem emlékszel. Nem közölsz időben hibát (soha nem közlöd), aztán meg elfelejted, mi volt az. Csak te vagy ebben is hibás, már megbocsáss.

Azt nagyon sajnálom, hogy ezen az egy hardvereden van egyedül Linux telepítve. Bátran telepítsd másik gépre is, kívánok neked sok sikerélményt Tibi! Főleg azt. Nagyon el vagy keseredve, nem jó ez így.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hűha... Próbálom,

#25 Igen el vagyok keseredve mert úgy tűnik csak nálam jönnek ki ezek a hibák.
Illetve nem, tresor a 21. hsz-ba egy ugyanilyet írt le, vagyis legalább nem vagyok egyedül ezekkel a hibákkal, ez kicsit megnyugtató.

Jövő héten mint írtam új meghajtóra csakis magát a Linuxot teszem fel, szerintem Mint lesz, és esküszöm hogy papír-ceruza lesz a kezembe és mindent másodperc pontossággal dokumentálok.

Csak a tisztánlátás végett, a nyomtatómat elveszítette a Debian, és az ez utáni nyomtató üjratelepítés UTÁN lettek viziló méretűek a betűk.
Sok Wine szoftvert használok..? Nem, de egyébként úgy tudom hogy mások nem 5, összesen 20Mb méretű  portable alkalmazást hanem komplett 2-3Gb játékokat futtatnak, gond nélkül.
Akkor légyszi szólj nekik hogy ez nem mehet tovább, a Wine nem erre való.

Meg írtad hogy a Manjaro hibák visszavezethetők a sok frissítésre és a KDE-re. És ez szerinted érdekli a felhasználót...?
De egyénként tökmindegy. Tényleg ne vitázzunk ezen.

Te kim én megharaplak.
A PH-ról kiutáltak, egyesegyedül csak a Linux kezdőknek topikból. Mert én láma azt hittem az TÉNYLEG kezdőknek van, de ubyegon és még páran szépen elcsámcsogtak a lámaságomon és emiatt kerestem és megtaláltam ezt az oldalt.
Érdekes, ugyanazon PH. oldalon, a FB.-on, a hobbielektronika.hu-n, az indexen  kb. 15  elektronikai, autóvillamossági, fűtéstechnikai  és egyéb szakmai csoport megbecsült tagja vagyok, több 100 segítő hozzászólásom van amik megoldották a konkrét problémákat. Akkor ugye biztos bennem van a hiba...?
Keress rá itt a linuxmint.hu-n a nickemre. Velem van tele 2-3 éve az oldal. És azt mondod szűkszavúan adom elő a problémáimat  :-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hűha... Próbálom,

#26 úgy tűnik csak nálam jönnek ki ezek a hibák.
Illetve nem, tresor a 21. hsz-ba egy ugyanilyet írt le, vagyis legalább nem vagyok egyedül ezekkel a hibákkal, ez kicsit megnyugtató.

Bizonyos Ryzeneknél most ez van: Egy Ryzen3 konfig nálam detto ez volt.
Nagy barátság kezdete is lehet ..., most nem tudok erre mondani. Együtt kirándulás, ilyesmi ... :)

Jövő héten mint írtam új meghajtóra csakis magát a Linuxot teszem fel, szerintem Mint lesz, és esküszöm hogy papír-ceruza lesz a kezembe és mindent másodperc pontossággal dokumentálok.

Igen. Várunk...

Csak a tisztánlátás végett, a nyomtatómat elveszítette a Debian, és az ez utáni nyomtató üjratelepítés UTÁN lettek viziló méretűek a betűk.
Sok Wine szoftvert használok..? Nem, de egyébként úgy tudom hogy mások nem 5, összesen 20Mb méretű  portable alkalmazást hanem komplett 2-3Gb játékokat futtatnak, gond nélkül.
Akkor légyszi szólj nekik hogy ez nem mehet tovább, a Wine nem erre való.

Én elég világosan leírtam, mit gondolok egy darab alkalmazásról, meg egy másikról (1by1, és Notepad++). Wine-t nem bántottam. Azt is egészen világosan látom, nálad mi a gond. Illetve ;), mielőtt számonkérés jön: körvonalazódott bennem, de nagyon erősen!

Meg írtad hogy a Manjaro hibák visszavezethetők a sok frissítésre és a KDE-re. És ez szerinted érdekli a felhasználót...?
De egyénként tökmindegy. Tényleg ne vitázzunk ezen.

Te „felhasználó” vagy? :)
Érdekelt? Váltottál? (igen)

...szűkszavúan adom elő a problémáimat  :-)

Másról beszélünk megint. 100-ból egy (1) hibára kérsz segítséget. 100-ra (száz) panaszkodsz látatlanban.
Sokszor a tárgytól nagyon eltérve vagy bőbeszédű, miközben a lényeget, a számunkra fontos információkat elhallgatod. Vagy kérdezés, válaszolás közben a beállításokat egész másra állítod, lásd SMPlayer-es topik.

Visszatérve a tényleges problémára, vagyis az általánosra:

Továbbra sem gondolom, a Linux tehet a problémáidról. Egy ilyen esetet sem tudsz mondani, ami meggyőzne. A hardvered valamely része egészen egyedi, az a gondod.
Továbbra sem gondolom, hogy olyan példákkal kéne jönnöd, mint a kisgyerekek teszik: - nézd, milyen matchboxom van, neked nincs ilyen, bibibi. Azaz, szeretsz globálisan nézni dolgokat: működik a Windows, a Wine másnak 3-4 GB-os játékokat lejátszik, stb.. Nálad nem, mert avétos a Linuxhoz a hardver valamely része. Az SSD sem fog ezen javítani szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azt megpróbáltad már, hogy

Azt megpróbáltad már, hogy kikapcsolod a linux használata előtt a Windows un. "gyors rendszerinítás" funkcióját, meg a többi hasonló huncutságát? Ezek Windows alatt jól el vannak dugva.
Start menün JOBB klikk =>rendszerre katt => bal oldalon energiagazdálkolás menűpontra katt => jobb oldalon további energiabeállításokra katt
 => főkapcsoló funkciójának megadására katt =>  a jelenleg el nem érhető beállítások módosítása => Leállítási beállítások alatti jelölőnégyzetekből szedd ki a pipákat =>módosítások mentése.
Leállítás után én pár perces  teljes áramtalalanítást szoktam csinálni.
Esetleg még a Bios/uefi beállításait is érdemes lehet átnézni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Azt megpróbáltad már, hogy

#28
Persze, a Fast Startup a telepítés után azonnal ki van nálam kapcsolva, ez alap és nem is kerülhető meg mert a 2 OS 1 adat háttér hdd-re dolgozik.
A bios tud uefit de jelenleg mezei legacy/mbr telepítés, a biosba a Secure boot is ki lett kapcsolva.
De ez ugye semmire nem biztosíték hogy valahogy mégis hatnak egymásra az oprendszerek, ezért megy fel nemsokára egyedül egy új meghajtóra Linux kartárs egyedül, magábam, semmi dualboot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hűha... Próbálom,

#27
"Azaz, szeretsz globálisan nézni dolgokat: működik a Windows, a Wine másnak 3-4 GB-os játékokat lejátszik, stb..."

Kim persze hogy globálisan nézem a dolgokat, ha veszek egy másik autót, annak ugyanúgy indulni, menni kell  télen-nyáron, ugyanúgy ajtón szállok be, jobboldali a gáz, középső a fék és van estére világítása, esőbe ablaktörlője. Nem?
De ezek elvi síkú eszmecserék.

Ezen nem fog változtatni hogy itt vitázgatunk és mindenki a maga szemszögéből érvel.
Valószínűleg ez lesz amit írtál:
"avétos a Linuxhoz a hardver valamely része. Az SSD sem fog ezen javítani szerintem."
De ha már megrendeltem az ssd-t, akkor ezt a kört még megfutom.
Ha nem lesz jó, akkor új msata 64Gb SSD és 8Gb új pendrive 5000-ért vihető. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fast Startup

#29 A Fast Startup-ot tegnap kikapcsoltam. Ez egy HP szolgáltatás a noteszgépen. Nem EFI a partícióstábla. Gyorsabban tölt be a rendszer, eltűnt a GRUB után a pillanatnyi kép csíkozódás, mielőtt betöltene a rendszer. Akkor néztem erre rá, amikor a VT-X bekapcsolt állapotát ellenőriztem (Virtualbox).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hűha... Próbálom,

#30 ha veszek egy másik autót, annak ugyanúgy indulni, menni kell  télen-nyáron, ugyanúgy ajtón szállok be, jobboldali a gáz, középső a fék és van estére világítása, esőbe ablaktörlője. Nem?

Nem. A jármű márkákra jellemző a javítás egyéni módszere. Nem?
Kívülről nagyjából ugyanaz látszik... :)

Ha nem lesz jó, akkor új msata 64Gb SSD és 8Gb új pendrive 5000-ért vihető. :-)

A márka is számítana. Amúgy majd a fizu megjön ..., de inkább elhalasztom a vásárlást a következő fizuig. És legalább 100 GB-os kéne inkább.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

Megérkeztek a hardverek.

Hynix 64Gb ssd és egy Transcend 8Gb pendrive.
Vasárnap 13 órakor települt a Mint, mindent ráhagytam a telepítésnél.

Eddigi tapasztalat:

a live rendszeren jó volt, a telepítetten rossz a wifi kezelés.
Ez abban nyilvánul meg hogy rebootok után addig próbálkozik csatlakozni sikertelenül amíg meg nem nyitom a Hálózati kapcsolatokat és ott rá nem kattintok a kapcsolat nevére. Ilyenkor 10-20 másodperc gondolkodás után csatlakozik.
Töröltem a kapcsolatot majd újracsatlakoztam, ugyanez. Ilyet eddig soha nem tapasztaltam.

Az egérkurzor ugrabugra és eltűnés meg a az egérkurzor alatti terület kockásodás, vibrálás 1órai hasznlálat  után már jelentkezett.

Wine-t nem tudom működésre bírni, a kimarite által leírt módon sem, semmit nem csinál. Létrehoztam az indítóikonját a leírt módon, eredménytelen.
Ezt lehet én rontom el de este már kicsit belegabalyodtam a Wine-ba, honnan tudom meg hogy sima vagy QT?
Az biztos hogy az előző Mintnél simán csináltam Wine-t.

Egyelőre ennyi. Semmi + programomat nem raktam fel, 1 azaz egy darabot csak, a monitor fényerő ddccontrolt.
Bluetooth, hdmi hang eddig teljesen jó. Ez pozitív.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#33 Az egérkurzor ugrabugra és eltűnés meg a az egérkurzor alatti terület kockásodás, vibrálás 1órai hasznlálat  után már jelentkezett.

Ennek utána kell járni. Ha az egérrel gond van, a rendszerrel is.

-----

Wine
-- a Synapticban kijelöltem telepítésre a wine csomagot. Csak ezt: 5.0-3ubuntu1.
-- 1200 MB helyfoglalás, az i386-os architektúra csomagjai alapértelmezetten települtek.
-- újrandítottam a rendszert. ... nem jelent meg a fájl társítás.
-- létrehoztam a „~/.local/share” útvonalon az „applications” könyvtárat, mely korábban nem létezett, és ebbe a könyvtárba mentettem el a wine.desktop fájlt, melynek tartalma:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Wine Windows Program Loader
Name[ar]=منظومة واين لتشغيل برامج وندوز
Name[cs]=Zavaděč programů pro Wine
Name[de]=Wine Windows-Programmstarter
Name[es]=Wine Cargador de programas de Windows
Name[lt]=Wine Windows programų paleidyklė
Name[nl]=Wine Windows programmalader
Name[sv]=Wine Windows Programstartare
Name[ro]=Wine - Încărcătorul de programe Windows
Name[ru]=Wine - загрузчик Windows программ
Name[uk]=Wine - завантажувач Windows програм
Name[fr]=Wine - Chargeur de programmes Windows
Name[ca]=Wine - Carregador d'aplicacions del Windows
Name[pt]=Carregador de aplicativos Windows Wine
Name[pt_br]=Carregador de aplicativos Windows Wine
Name[it]=Wine Carica Programmi Windows
Name[da]=Wine, Programstarter til Windows-programmer
Name[nb]=Wine - for kjøring av Windows-programmer
Name[nn]=Wine - for køyring av Windows-program
Name[sr]=Wine - дизач Windows програма
Name[sr@latin]=Wine - dizač Windows programa
Name[tr]=Wine - Windows programı yükleyicisi
Name[hr]=Wine - dizač Windows programa
Name[he]=Wine — מריץ תכניות Windows
Name[ja]=Wine Windowsプログラムローダー
Exec=wine start /unix %f
MimeType=application/x-ms-dos-executable;application/x-msi;application/x-ms-shortcut;
Icon=wine
NoDisplay=true
StartupNotify=true

Az eredmény:

... valamit rosszul csinálsz tibi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

Tibi, amikor szétszedted, hogy SSD-t cserélj, az mennyire szétszedés volt? Alaplapot lehetett szemrevételezni? Púpos / kifolyt kondi nem volt rajta?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

#33 Semmi + programomat nem raktam fel, 1 azaz egy darabot csak, a monitor fényerő ddccontrolt.

Próbaképpen szedd le a ddccontrolt, tedd fel helyette a Mint Cinnamon "Brightness and gamma" kisalkalmazást, majd teszteld, azzal mi történik.

Így kell telepíteni: Menü, Beállítások, Kisalkalkalmazások...
Itt: gyorsítótár frissítése, ha kéri, majd fent Letöltés gomb. Keresd meg a listában: "Brightness and gamma applet" , kattints a mellete levő letöltés gombra.
Fent katt a Kezelés gombra, a listában legfelül lesz az éppen telepített, jelöld ki, majd alul a + gomb...
Ha aktív lett, akkor a fogaskerék gombbal el lehet érni a beállításokat, ha az alap beállítások nem lennének jók.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#34
Nekem nincs olyan a Synapticba, 5.0-3ubuntu1.
wine stable és az i386 van telepítve.
https://mega.nz/file/p9o2ASQA#81uGcrX8TlxanKdLZZM_F-foMq0_piOGnU-ZYMsKYe8  

Úgy csináltam tegnap ahogyan ma leírtad.
https://mega.nz/file/AtpwDKyY#S8rUrgMK58dvSHbkk4-Ee2yY29Do0c5kSl3GlzWwxq0  
Mivel nem vezetett eredményre, bemásoltam a /usr/share/applications mappába is de semmi.

"Ennek utána kell járni. Ha az egérrel gond van, a rendszerrel is."
Utóbbi évben lagalább 5 egérrel próbálkoztam, Dell, Logitech, noname, Genius, rádiós, blutuszos, usb-s.
Nem egér hiba.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

#35 Persze olyankor látszik a belseje. Nem nagyon bámulgattam megmondom ószintén hogy van-e rajta púpos elkó.
A mini PC külső tápos, azzal nincs gond mert ugyanerről a 19 voltos 90 wattos laptopadapterről megy a monitor is.
A cucc 8,7V-20V tartományban működőképes.
Valamint ha kinnt vagyok terepen, akkor 12V/74Ah autóakkuról, annál atomstabilabbat nehezen képzelek el.
De szétszedem holnap otthon megint, 1 perc az egész és szemrevételezem az alaplap táp részét.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

#36 Ezt ismerem és használom is ha még sötétebbre kell vennem a fényerőt.
Jó hogy mondtad, pakolom is fel.
A ddccontrol lehet bekavarhat?
Ami 100% hogy ezt a ddccontrol alkalmazást kb. fél éve találtam, addig a monitort nyomkodtam állandóan,
és az anomáliák már Manjaron is voltak és azon nem volt a ddccontrol.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#37 Nyilván neked nincs ugyanaz, de nekem sincs „Linux Mint 19.3 Cinnamon”.
Nem tudom követni már miket telepítesz, nekem ez van... . :)
Egyszerű történet lenne telepítened a Linux MInt 20-as kiadást, talán másra is megoldás lesz.

Vagy maradsz annál, ami van, és telepíted így a Wine-t:
https://linuxmint.hu/blog/2020/03/wine-hq-50-telepitese

-----

Lehet, az egér maga jó, de a működése felettébb fura.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#40 Így már sikerült, köszönöm.  Eléggé sok wine és telepítési módszer van úgylátom. Már csak 1 kérdés wine ügyben, winecfg-t hogyan tudok? Nem találja a Synaptic.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld meg "nomodeset"

Próbáld meg "nomodeset" opcióval indítani a kernelt.

Ehhez a /etc/default grub fájlt kell rendszergazdai módban szerkeszteni, beírni a nomodeset-et a megfelelő sor végére, így:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"

Mentés, majd az " sudo update-grub" parancs futtatása, és reboot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Wine Windows Program Loader | Linux Mint 20, Cinnamon

#41 A winecfg a Wine része.

#42 De, volt régebben szerintem. Videó driver probléma lesz.
Próbálj egy teljes frissítést, és rendszer újraindítást.
Aztán a „dmesg” kimenet kéne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megérkeztek a hardverek.

#39 Passz, csak tippelgetek én is, hátha alapon. Az biztos, hogy ez sem tökéletes, van ahol szuperül működik, van ahol meg nem. Ki kell próbálni, ha nem OK, ezt könnyen ki lehet kapcsolni. A videó az pont olyan, mint amikor kevés a videomemória, vagy haldoklik a videokártya, vagy valami túlterhelés van.

GRUB látható? Tudod másik kernellel indítani? Valamelyik 4-essel...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

#38

?????????

Ezt hogy kell érteni? Y-ba osztod ennek az 1db külső adapternek a kimenetét? És egyszerre használod a monitorhoz és a géphez?

?????????

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

options i915 enable_psr=0

#44 Kurzor téma: Breeze , ez egyébként az alapértelmezett, annyi hogy nem a legkisebb 24 hanem a közepes 36  kurzorméret van beállítva.
(https://linuxmint.hu/forum/smplayer-egerkurzor-animacio-beragad )

Most sem alapértelmezett méretű a kurzor?

Ugyanott (linkeltem) szó volt valamiről, amit nem sikerült megvalósítani.
Próbáljuk máshogyan. Futtasd:

echo "options i915 enable_psr=0" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/i915.conf
sudo systemctl reboot

Most is a RAM-ba altatod a rendszert?

-----

Graphics:  Device-1: Intel Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics driver: i915 v: kernel  
          bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:22b1  
          Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting unloaded: fbdev,vesa compositor: kwin_x11  
          resolution: 1920x1080~60Hz  
          OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 400 (Braswell) v: 4.5 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes  

Volt egy VAAPI-s téma (SMPlayer). A Gento Wiki szerint arra nem támogatott az IGP (táblázat):
https://wiki.gentoo.org/wiki/Intel#Feature_support
Továbbá: „Intel GMA X4500HD / G45 / GM45 and newer supports VAAPI hardware video acceleration.”
A tied: x5-E8000/J3xxx/N3xxx Integrated Graphics

További érdekességek: https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_Graphicsí
Némely dolog jó a Braswell IGP-hez.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

options i915 enable_psr=0

#47 Jelenlegi beállításaim (mutasd a tied):

for i in /sys/module/i915/parameters/*;do echo ${i}=`sudo cat $i`;done
/sys/module/i915/parameters/alpha_support=N
/sys/module/i915/parameters/disable_display=N
/sys/module/i915/parameters/disable_power_well=1
/sys/module/i915/parameters/dmc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/edp_vswing=0
/sys/module/i915/parameters/enable_dc=-1
/sys/module/i915/parameters/enable_dpcd_backlight=0
/sys/module/i915/parameters/enable_dp_mst=Y
/sys/module/i915/parameters/enable_fbc=0
/sys/module/i915/parameters/enable_guc=0
/sys/module/i915/parameters/enable_gvt=N
/sys/module/i915/parameters/enable_hangcheck=Y
/sys/module/i915/parameters/enable_ips=1
/sys/module/i915/parameters/enable_psr=-1
/sys/module/i915/parameters/error_capture=Y
/sys/module/i915/parameters/fastboot=-1
/sys/module/i915/parameters/force_probe=
/sys/module/i915/parameters/force_reset_modeset_test=N
/sys/module/i915/parameters/guc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/guc_log_level=-1
/sys/module/i915/parameters/huc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/invert_brightness=0
/sys/module/i915/parameters/load_detect_test=N
/sys/module/i915/parameters/lvds_channel_mode=0
/sys/module/i915/parameters/mmio_debug=0
/sys/module/i915/parameters/modeset=-1
/sys/module/i915/parameters/nuclear_pageflip=N
/sys/module/i915/parameters/panel_use_ssc=-1
/sys/module/i915/parameters/prefault_disable=N
/sys/module/i915/parameters/reset=3
/sys/module/i915/parameters/vbt_firmware=(null)
/sys/module/i915/parameters/vbt_sdvo_panel_type=-1
/sys/module/i915/parameters/verbose_state_checks=Y

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor szétszedted...

#46
https://logout.hu/bejegyzes/tordaitibi/all_inone_pc_hazilag_a_sufnituning_szepsegei.html  

https://mega.nz/file/x1QniaAR#OmvkZWPRWU6ie5FdSOzjTo7NBplj8oAebjp2e4uXnlU   

https://mega.nz/file/R8QlEIRT#zaiStAWpmg6UTCF1N6c5_iMWvhRi6krfie25P7xLBKU  

Igen, házi gyártmányú egybegép, 8 év alatt ez a mostani a harmadik. Egy Benq, egy 22" LG és a mostani egy 24" LG.

Mi abaj az Y tápellátással, forrasztott kötéssel, 90W adapterrel, az egész konfig a legextrémebb teszt során 32 wattot vesz fel.
Az akkuról ne beszéljünk, az tud akármennyit. Mi a gond ezzel hogy így felháborodtál?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

options i915 enable_psr=0

#47 "Most sem alapértelmezett méretű a kurzor?"
Nem, egy számmal nagyobb,
de, az alapértelmezett méretnél is jelentkezik a hiba,
mivel ez cinnamon, az alapértelmezett DMZ White kurzort használom, kicsit nagyítva.

echo "options i915 enable_psr=0" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/i915.conf

Ezt lefuttattam, reboot mindjárt csak végigírom a válaszaimat.

"Most is a RAM-ba altatod a rendszert?"
Nem, semmi ilyet meg hibernálást nem próbáltam még, csak lassacskán haladjunk.
Mivel az egér és az enyhe wifi anomálián kívül stabilnak tűnik a rendszer, magkockáztattam egy Operát és egy SMPlayert.
Azok is stabilan teszik a dolgukat.
Ehhez kapcsolódik a következő, amit írtál, 
"Volt egy VAAPI-s téma (SMPlayer). A Gento Wiki szerint arra nem támogatott az IGP"
Ezen a 19.3-mon nem kellett semmit állítgatnom mint az előző Manjaron és Debianon az Smplayerbe.
Nem tudom mit használ mert az Alapértelmezett videobeállításokkal 50-60% procival viszi az 1920x1080 vidókat. Ezért ehhez nem piszkáltam semmit.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

options i915 enable_psr=0

#48
Tessék::

tibi@tibi-mint19:~$ for i in /sys/module/i915/parameters/*;do echo ${i}=`sudo cat $i`;done
/sys/module/i915/parameters/alpha_support=N
/sys/module/i915/parameters/disable_display=N
/sys/module/i915/parameters/disable_power_well=1
/sys/module/i915/parameters/dmc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/edp_vswing=0
/sys/module/i915/parameters/enable_dc=-1
/sys/module/i915/parameters/enable_dpcd_backlight=-1
/sys/module/i915/parameters/enable_dp_mst=Y
/sys/module/i915/parameters/enable_fbc=0
/sys/module/i915/parameters/enable_guc=0
/sys/module/i915/parameters/enable_gvt=N
/sys/module/i915/parameters/enable_hangcheck=Y
/sys/module/i915/parameters/enable_ips=1
/sys/module/i915/parameters/enable_psr=0
/sys/module/i915/parameters/error_capture=Y
/sys/module/i915/parameters/fastboot=-1
/sys/module/i915/parameters/force_probe=
/sys/module/i915/parameters/force_reset_modeset_test=N
/sys/module/i915/parameters/guc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/guc_log_level=-1
/sys/module/i915/parameters/huc_firmware_path=(null)
/sys/module/i915/parameters/invert_brightness=0
/sys/module/i915/parameters/load_detect_test=N
/sys/module/i915/parameters/lvds_channel_mode=0
/sys/module/i915/parameters/mmio_debug=0
/sys/module/i915/parameters/modeset=-1
/sys/module/i915/parameters/nuclear_pageflip=N
/sys/module/i915/parameters/panel_use_ssc=-1
/sys/module/i915/parameters/prefault_disable=N
/sys/module/i915/parameters/reset=2
/sys/module/i915/parameters/vbt_firmware=(null)
/sys/module/i915/parameters/vbt_sdvo_panel_type=-1
/sys/module/i915/parameters/verbose_state_checks=Y
tibi@tibi-mint19:~$

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hülye kérdés:

Hülye kérdés:

Úgy tesztelted, hogy kap egy saját külön tápot? Egy teljesen másikat. Csak a miniPC, meg az adaptere, USB-s kábeles egér+billentyűzet, HDMI kábel a monitorba.

(ha így is maradnak a hibák, akkor ne szenvedj vele, rakj rá egy Win10-et - persze kíváncsi lettem vajon ott majd mikor jön elő valami?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

options i915 enable_psr=0

#50 Ezt lefuttattam, reboot mindjárt csak végigírom a válaszaimat.

A reboot eredményére lennék kíváncsi.

"Volt egy VAAPI-s téma (SMPlayer). A Gento Wiki szerint arra nem támogatott az IGP"
Ezen a 19.3-mon nem kellett semmit állítgatnom mint az előző Manjaron és Debianon az Smplayerbe.
Nem tudom mit használ mert az Alapértelmezett videobeállításokkal 50-60% procival viszi az 1920x1080 vidókat.

A Linux Mint telepítésénél bejelölted a harmadik forrásból származó kodekek telepítését?
Ott lehet a csont elásva, mert a Debian telepítő csak szabad csomagokat tartalmaz (jogi okok miatt), a többit telepíteni lehet a non-free tükörről vagy máshonnan esetleg.
Akkor itt egy érv a Linux Mint mellett a többi, általad próbálthoz képest. Kényelmesebb.
Egyes Intel IGP-kel mostanában van valami probléma, lásd, nekem is be kellett állítani kernel paramétert.

#51 A kimenetre csak általában voltam kíváncsi. Hátha lehet használni valamire.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

HDMI vagy D-SUB

#4 A D-SUB egy próba lenne, az első javaslatom.
https://i.ebayimg.com/images/g/mNUAAOSwKIpV-yp3/s-l1600.jpg
Csak felmerült - és mert a Braswell-lel kapcsolatosan írnak a HDMI összeférhetetlenségi gondról, egyéni beállítás szükségességéről a kompozitálás beállításának tekintetében (*) - hogy ki kéne próbálni a D-SUB használattal tapasztalható-e az egér árnyékolás, a jelenlegi egyetlen probléma.

A második javaslat.
[*] Ugye, az AccelMethod beállítás SNA (alapértelmezett) vagy UXA.
De szó van másról is, például a TearForFree beállításról ... . Tapogatózom én is, csak mondom, a te BareBone PC-den valamelyik megoldás eredményes lehet, a már említett Wiki leírásából: https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_Graphics
Ezt a javaslatom később kifejtem, tenned semmit nem kell.

A harmadik javaslatom a képfelbontás átmeneti megváltoztatása:
1) csak a képfelbontás megváltoztatása.
2) jelenlegi képfelbontás, más frissítési frekvenciával.

Mindezeket nem egyszerre, mint a gazdag zöldséglevest, amibe minden otthon talált zöldség belemegy (hasonlat), hanem egyenként kéne próbálni: első javaslat, és próba az egér működésére, egyéb gondra (amik most még nincsenek, tudom). Aztán vissza az eredeti állapot, jön a második próba.

A tesztekkel rálátnánk jöbban a probléma okára, és megfejtést találni is könnyebb így.
Az most mindegy, nem felel meg a teszt jellemzője a mindennnapi használatnak, azaz nem az például a cél, hogy a D-SUB-ot használd a HDMI helyett.
De be kéne számolni nemcsak arról, hogy eredmányes volt-e a teszt vagy nem, hanem járulékos észrevételekről, például, hogy a képernyőfelbontás esetleg nem volt beállítható, vagy csak más értékre volt beállítható, mint a HDMI-vel..., amit te tapasztalsz, és részletesen. Nem tudok rákérdezni mindenre, te fogod látni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

SMPlayer

#50 Tegnap óta:

Csomaglisták olvasása... Kész
W: Hiba történt az aláírás ellenőrzése közben. A tároló nem frissült, és az előző indexfájl lesz használva. GPG hiba: http://download.opensuse.org/repositories/home:/smplayerdev/Debian_10  InRelease: Az alábbi aláírások érvénytelenek voltak: EXPKEYSIG 6FD77D5EDF966437 home:smplayerdev OBS Project <home:smplayerdev@build.opensuse.org>
W: Sikertelen letöltés: http://download.opensuse.org/repositories/home:/smplayerdev/Debian_10/InRelease  Az alábbi aláírások érvénytelenek voltak: EXPKEYSIG 6FD77D5EDF966437 home:smplayerdev OBS Project <home:smplayerdev@build.opensuse.org>
W: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv!

Üdv!

Tesztelő programokat írtál, hogy jó lenne...
Próbálok párat adni:
Hiren’s BootCD (régóta kint van már, több kiadást is megért már, sok programmal):
https://www.hirensbootcd.org/
Vortex Admin Tools
http://linkedz.blogspot.com/2008/12/vortex-admin-tools-bootable-cd.html
Active Boot Disk (rég használtam már, de most a kezembe került -hátha alapon!)
http://aan-boys.blogspot.com/2015/10/active-boot-disk-suite-1010-full-se...
Ultimate Boot CDl
https://www.ultimatebootcd.com/
MICRO-SCOPE DIAGNOSTIC SUITE V14
http://buranbasketball.scienceontheweb.net/micro-scope-diagnostic-suite-...
Itt is lehet nézelődni -szintén hátha alapon:
https://www.easy2boot.com/add-payload-files/list-of-tested-payload-files/

Vannak olyan tesztek amelyek írást is tesztelnek, ezek teljes adatvesztést okoznak, tehát óvatosan (én szóltam :) )
Minden link friss-élő, mert böngészőből másoltam most. Biztos, hogy van még egy zsákravaló, de ezek nálam ki is vannak írva lemezre, tehát használtam őket, de régen!!!!!

Sok szerencsét hozzá.

Üdv boeder

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hülye kérdés:

#52
"(ha így is maradnak a hibák, akkor ne szenvedj vele, rakj rá egy Win10-et - persze kíváncsi lettem vajon ott majd mikor jön elő valami?)"

W10 az 2016 óta fut ezen a konfigon. Nem produkált random hibákat azóta egyszer sem.
A megszokottakat igen :-) nincs tökéletes os.
Gondolod hogy a közös tápolás ilyeneket okozhat?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv!

#56 Köszi. A Ventoy és Hiren's csodákra képes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HDMI vagy D-SUB

#54
"hogy ki kéne próbálni a D-SUB használattal"
Nem tudom ezt mert nem hdmi-dsub hanem 2 hdmi kimenetem van.
Lehet amit linkeltem mini pc-t azon a képen pont dsub is volt, több változatban készült. Az rnyém dual hdmi-s.

Hogyan kell monitor frissítési frekvenciát állítani? Nincs ilyen lehetőség a Kijelző menü alatt.
A kijelző felbontást próbálom mindjárt.

Az egérhibáról annyit tudok mondani hogy nem tudom semmihez konkrétan kötni a hiba megjelenését.
még csak bármilyen videolejátszáshoz sem.
Mival a rendszer egyelőre atomstabilnak néz ki, kipróbáltam a Debian mumust, SMPlayer-1by1 egyszerre. Szó nélkül megy, egérhiba nélkül.
Majd egyszer csak megjelenik a hiba, egy ablak nyitása, bezárása után, egy weboldalra kattintásnál, vagy éppen egy fénykép vagy egy bármilyen fájl nyitásakor, bazárásakor.
Egyszer csak puff, ott a csíkozó egérkurzor a semmiből.
Mgpróbáltam ilyenkor a Cinnamon környezetet újraindítani, nem segít. A reboot igen, a ki-be jelentkezést még nem próbáltam de megnézem.

Írtad a zárt illesztőprogramokat. Ha főbelőnek se tudom megmondani hogy bejelöltem-e telepítésnél.
Ez nem a harmadik féltől származó valamik? Azt bejelöltem, meg valami kodekeket is a telepítés után.
Van a Mintbe egy Illesztőprogram kezelő.
ezt elindítva bekéri a telepítő pendrivet, majd mazsolázik fél percig, írja hogy Gyorsítótár frissítése, majd kiírja hogy 

A tárolóinformációk letöltése meghiúsult
Ellenőrizze internetkapcsolatát.
Nincsenek zárt illesztőprogramok használatban.
 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SMPlayer

#55
Smplayer, mivel Winen már 20.... a verzió, Minten 18.... nagyon lassan frissíthetik a tárolókat.
 YT. lejátszás nuku, ezért elkövettem ezt:

sudo add-apt-repository ppa:rvm/smplayer 
sudo apt-get update 
sudo apt-get install smplayer smplayer-themes smplayer-skins 

Mindjárt megjött a YT. lejátszás, 
Verzió: 20.6.0 (revision 9418)
Használt Qt: 5.9.5 (fordítva Qt 5.9.5-l)
Lejátszó: MPV 0.27.2

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HDMI vagy D-SUB

@#61 Ezt hol, hogyan tudom megnézni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A piaci kofa témakörei - minden egyben

#59 Az egérhibáról annyit tudok mondani hogy nem tudom semmihez konkrétan kötni a hiba megjelenését.
még csak bármilyen videolejátszáshoz sem.

Ezt nem kérdeztem.

Majd egyszer csak megjelenik a hiba, egy ablak nyitása, bezárása után, egy weboldalra kattintásnál, vagy éppen egy fénykép vagy egy bármilyen fájl nyitásakor, bazárásakor.

Szuper. Már csak a kérdésekre kéne válaszolni.
(Egér görgő: felfelé tekered. Oldalsáv: felfelé lapozol)

Mival a rendszer egyelőre atomstabilnak néz ki, kipróbáltam a Debian mumust, SMPlayer-1by1 egyszerre. Szó nélkül megy, egérhiba nélkül.
Majd egyszer csak megjelenik a hiba, egy ablak nyitása, bezárása után, egy weboldalra kattintásnál, vagy éppen egy fénykép vagy egy bármilyen fájl nyitásakor, bazárásakor.

Annak is örülök, ha sokat írsz, de korábbi kérdésekre nem jött válasz.
Arra sem, hogy mi az 1by1 indító parancsa, és mi a desktop fájl tartalma.

Lehet amit linkeltem mini pc-t azon a képen pont dsub is volt, több változatban készült. Az rnyém dual hdmi-s.

Arra nem tudok mondani semmit, ami egyszer piros, másszor meg kék...
Vannak bizonyára nálam jobb képességűek, akik ilyen összevissza kijelentésekre is 150%-on teljesítenek. Javaslom, kérdezd őket! :)

A tárolóinformációk letöltése meghiúsult
Ellenőrizze internetkapcsolatát.
Nincsenek zárt illesztőprogramok használatban.

A magyar tükörszerverekről át kéne állni más szerverre. Régen írtam erről bejegyzést, keresd meg, valamiért nem találom, és sajnos már nem is emlékszem, mi volt benne, mi a lényege...

#60 Smplayer, mivel Winen már 20.... a verzió, Minten 18.... nagyon lassan frissíthetik a tárolókat.

Csak huszonötezerszer írtuk le, hogy miért lehet - de nem kötelező - külső tárolót felvenni az SMPlayerhez. Bejegyzést is írtam, abban is kitérek a magyarázatra, ami alapján eldöntheti mindenki, mi kell neki..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hülye kérdés:

#57

Eszembe jutott, hogy tápfeszültség ingadozás miatt lehet bajod. Tipikus tüneteket írsz le. A Win10 és Mint között alapvető különbség, hogy az Ubuntu alap nem fog powersave módban futni meg limitálni a cpu frekvenciát, hacsak erre kimondottan be nem állítod. Tehát a Mint ~ Ubuntu, de említhető Fedora Suse stb. úgynevezném, hogy Desktop ~ Workstation üzemmódban ketyeg. Magasabb az alap órajel, jobban hajtja a grafikát. Nem spórol annyit mint a Win10. A Win10 ezzel szemben powersave üzemmódban van, halk akar lenni, vissza fog mindent. Neked kell direkte manuálisan rávenni, hogy ne akarjon már spórolni. Majdnem a fordítottja. Ha Win10-el bootolom a laptopot tovább bírja az akksi, csendesebb a venti. Mint hamarabb bepöccenti. Emiatt hiába eszik 30 Wattot az egész, ha a monitor igényli és elveszi pont akkor azt a picurka kis energiát, ami pont abban a pillanatban kellett volna... Figyelj, ezek a szoftverek k.stabilak már nem azért. Igen ritka 2020-ban, hogy a te tucat cuccodat ne vigye. Az egy régi proci, már kiforrott a támogatása, már elő jöttek az összes létező hibái, csak angolul találod meg a neten. Zsigerből mennie kell. Emiatt hardver vonalon indulnék el. Az első a hűtés, aztán a táp. Aztán az RF eszközök kiiktatása. De ha RF interferencia miatt szar, akkor meg szarul van legyártva az egész. Ami ismételten hardver hiba.

---

Ellenben meg ott van az, hogy Win10-el jó. Mit szenvedjek? Ha használni akarod és nem az idődet elvesztegetni, akkor addott, hogy mit kell tenned.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A piaci kofa témakörei - minden egyben

@#65 Nem szokott beragadni a CD tükör. :D

De a parancssor megmutathatja (a Linux MInt 19, és újabb kiadásoknál használható, korábban biztonsági szintek voltak ..., így az itt nem írt, de logikus „upgrade” azokat tönkretenné):

sudo apt-get update

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A piaci kofa témakörei - minden egyben

@#68 A magyar tükör van alapértelmezetten beállítva (ha a nyelvi beállítás magyar). A magyar tükrök gyorsak, de az infrastruktúra (sajnos), nem bír el nagy terhelést (nem kapnak pénzügyi támogatást a fenntartáshoz). A kimenet is mutatja a használatban lévő tükröket:

inxi -r

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld meg "nomodeset"

#43

Mivel intel gpu, a KMS letiltásához kell még a i915.modeset=0 paraméter is.
Vagyis a /etc/default/grub fájlt kell rendszergazdai módban szerkeszteni, beírni a nomodeset-et és a i915.modeset=0 -t a megfelelő sor végére, így:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset i915.modeset=0"

Mentés, majd az " sudo update-grub" parancs futtatása, és reboot.
Újraindítás után a "cat /proc/cmdline" megmutatja milyen paraméterekkel indult.
Az újabb kernelek áttették a videó mód beállítást a kernelbe, és nálad ez okozhatja a zűröket, ezért kellene megpróbálni, hogy ennek letiltásával rendeződik-e a helyzet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megpróbáltam a

Megpróbáltam a képernyőfelbontást átállítani kimarite javaslatára, az egérkurzor hiba így is előjött.
A monitor frissítési frekvenciát nem tudom hol kell átállítani.
Majd aperten grub változtatását, 
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset i915.modeset=0"
Ezzel is jelentkezett a hiba.
A wifi anomália maradt.
Viszont.
Ma kora délután egy printscreen közben teljesen elszállt a rendszer, kaptam egy teljesen fehér képernyőt, innen sehova, csak a konnektorból kihúzás.
Csináltam már pár képernyőfotót, ílyet még nem produkált.

Úgyhogy itt és most nagyon szépen megköszönöm az eddigi segítségeket, kimarite amúgy is már zabos ha ezt a témát meglátja :-)
Ment vissza a Wines msata ssd.
Megpróbáltuk, nem megy. 
Ami nem megy azt nem erőltetem, én is és mindenki nyugodtabb így.

Mégegyszer köszönöm az eddigi sok segítséget. Nem szereti ezt a hardvert, ennyi.
Ha valamikor ez a mini pc kinyúvad, és veszek egy másikat akkor ismét el fogom árasztani a fórumot a kérdéseimmel, akkor nekifutok megint egy Linuxnak de így nincs értelme.
Addig is maradok passzív olvasója, esetleg amiben tudok abban segítője a linuxmint.hu-nak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megpróbáltam a

#71
A /etc/default/grub fájl változtatása önmagában nem elég. A "sudo update-grub" parancsot is kell futtatni.  Megvolt az is?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Esetleg még a a  "acpi=off" 

Esetleg még a a  "acpi=off"  és a "noapic" opciókkal is érdemes lenne próbálkozni. Az eljárás ugyanaz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Biztos hogy nálam

Biztos hogy nálam
valami hardver összeférhetetlenség van, ami miatt a hibák jelentkeztek,
2 közeli ismerősömet sikerült kb. 2 hónapja rávenni hogy próbáljanak ki egy Linuxot.
Az egyik a fiam, egy régebbi (azért már I7-es, ssd-s) nem használt laptopból csinált egy gyors HTPC-t otthonra, egy Manjaro lett az alany. Nem akart venni ezért egy Win liszenszet.
Nagy tv-re van kötve a laptop és napi tartalomfogyasztás és net TV a funkciója.
Bár a fiam véleménye eléggé vegyes, kb. az hogy egész jó, használja, nincs gond vele teszi a dolgát de fő rendszernek nem vállalná be. Mondjuk a fiam keményvonalas hardcore játékos több mint 15 éve.
A laptop szinte nonstop megy, minden hiba nélkül.

A másik egy régi kollégám, 50-es vén szivar, neki is a Manjaro lett a befutó és nagyon meg van vele elégedve.
Minden hiba nélkül használja hónapok óta.
Vagyis ez a sok kínlódás csak nekem volt, de emiatt nem akarnék hardvert cserélni.

Viszont nagyon lassan és ködösen, halványan kezd derengeni hogy miért is kedvelik a Linuxokat azok akik napi szinten használják.
Ugye én most a Wint nem csak a heti 3-4 alkalommal használom hanem napi szintű OS lett belőle.
Kezdem megérteni a Linuxos rendszereket kedvelőket némileg.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

Új fejlemények.
Aki esetleg nem akar visszaolvasni, röviden:
Van egy mini PC-m amin 2 év alatt eddig több disztró csődöt mondott.
Kezdésnek általában megbolondul az egérkurzor, majd további megmagyarázhatatlan anomáliák után pár nap, max. pár hónap és teljesen meghal a rendszer, megfagy akár egy fájlkezelő nyitásra is.

A gépbe gyakorrlatilag csak az alaplap maradt, szépen lassan mindent kicseréltem, hardver inkompatibilitásra vagy hibára gyanakodva.
Ennek látszólag ellentmond hogy egy 2016-os telepítésű, azóta 2 költözést, klónozást túlélő Windows10 meg 4 éve hibátlanul fut ugyanezen a gépen.

Volt msata SSD csere, megvolt a háttésr HDD-m csréje egy Samsung EVO 860-as 1TB-os ssd-re, semmi változás.
A legutóbbi kb. 1 hónapja elkövetett csere és egy Manjaro telepítés is totál kudarc, 2. nap után már haldoklott a manjaro.
Már csak a RAM maradt, a Samsung 8GB modult kicseréltem egy vadiúj Hynix 8GB modulra. Ezután volt mégegy Manjaro ami élt 1 hetet. 

Nem adtam fel, van egy nagyon rendes számtekes barátom és rámszánt egy napot.
A nála lévő kb. 1Kg  pendrivéről minden létező nyúzótesztet lefuttatott, köztük volt egy  XUbuntu LIVE is.
És amikor azt nyúzta, észrevettem hogy semmit nem veszek észre. Vagyis, 2 év alatt annyira belémrögzültek a linuxok hibái ezen a pc-n hogy vártam a megszokott egér pillanatnyi kihagyásokat, a videónál a megszokott késést, a villanásnyi kis hibákat. 
És NEM VOLT semmi.
Órákig nyasztattuk, majd feltelepítettem a XUbuntut.
Ennek 11 napja, azóta direkt gyilkolom. Komolyan szadizom, mindent ami eszembe jut, azt elkövetem vele, pl.a XUbuntura rárántottam egy KDE Plasmát, érdekes a végeredmény mert fele KDE, fele XFCE, 10 percenként váltom a témákat, az egérkurzort, minden létező grafikai beállítást végignyomkodtam, egyszerre 2 videóplayeren +YT. nyomattam a  videót, WINE alól egy rakás programot futtattam mindeközben stb.stb.
És nem lehet megakasztani!!!
Békésen tűr mindent és végrehajtja, ahogyan ennek lennie kell.

Ha valaki elmondaná, azt nagyon megköszönném, hogy mit tud az Ubuntu?
Amit nem tudott a Mint18, a Mint19, a Mint20, a Manjaro 3 verziója, a Debian..?
Miben más mint a többi,  mert hogy ez eddig 1 azaz 1 darab apró akadást vagy anomáliát se produkált, nemhogy fagyást.

Ha valaki ezt megválaszolja nekem, az kap egy 3 gombócos virtuális fagyit.  De tényleg, komolyan kérdem, miben más az Ubuntu?
Az 101% hogy a video illesztő vagy a grafikus valamiknél kell keresni a többi hibáját, ennél meg ezek pont ehhez a géphez valók.
Nekem más ötletem nincs.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új fejlemények.

#75 A Manjaro nem tudom, miért nem ment, de a Linux Mint egy Ubuntu elágazás, viszont most nem próbáltad. Mivel a RAM cseréje után működika XUbuntu rendszer, nyilvánvaló, az okozta a hibákat, és ugye a KDE "gyerekbetegségei is talán. ;) ... az Xfce asztali környezet legendásan stabil, és veszett tempóban fejlesztik. ;)

De azt mondd meg nekem, hogy a két hónapja telepített, 30 napos próbaidős Windows 10 hogyan indulhat el egymás után magától 30 percen belül. Arról beszélek, hogy ülök a többi bekapcsolt gép mellett, a kikapcsolt Windowszos gép (shutdown) fogja magát, és elindul, majd ezt többször megkísérli. Elöször nem tud betölteni (konzol), majd megpróbál, de addig jut el, hogy a kék képernyőn forog, aminek forognia kell. De megáll. Itt léptem, addíg vártam, mi sül ki az egészből. Tegnap este történt, tevőlegesen semmit nem csináltam a géppel. Hazabeszél a Windows, frissítene, és bekapcsol a gép magától?! Kikapcsoltam a tápot, már nem tudja. Csak a Skype Vállalati verziót és a Firefox böngészőt telepítettem. Lehet, a jövő héten tudok ránézni, mert a héten dolgozom is (holnap) és vasárnapig csak este érek haza, más szabadidős tevékenység miatt. Persze, lehet hardveres gond is.

Mindazonált örülök, hogy újra Linuxozol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#76
Nem, egy próba Manjaro volt a RAM csere után is. De meghalt a szokásos módon szegényke.

Mint írtam, ráhúztam szerencsétlen Ubuntura egy KDE-t, kicsit felemás is lett... :-) de nem zavarja, jól múködik.
Még gyilkolom, amúgy is már mindent elálítgattam szerencsétlen OS-be, meg fogok próbálni talán egy Mintet. De lehet inkább marad ez, eddig atomstabil.

A Win képes felébreszteni a gépet, és ilyenkor, amikor úgy látja hogy a felhasználói szokásaid alapján nem valószínű hogy zavar, lefrissíti magát aztán megy vissza aludni.
Ez laptopon akkuról nem szokása csak hálózati táplálásnál.
Lehet ez volt nálad csak valami hardveresen megakasztotta a folyamatot.

A mostani 2004-es build frissítést halaszd legalább még 1-2 hónapot, én se engedem se magamnak se a céges gépeken mert komoly videodriver és ezek update gondjai vannak, a W10 fórumok eléggé ezzel vannak tele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új fejlemények.

#77 Mondom mégy egyszer: Manjaro próba volt, Linux Mint próba nem volt a RAM csere után. Nem fogok magyarázkodni..., leírtam egyszer már ezt is, mást is. Kissé figyelmesebben olvasd a válaszaimat. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új fejlemények.

#77 Jól van ... akkor a Windows szokása, és nem csibészek voltak a gép indító galádok. Nem tudtam. Hm, szerintem nem jó dolog ez. Köszi. A feleségemmel nem akar semmit? Szokásaimat kifigyeli, oszt egyszer úgy dönt, az asszony megérdemli, hogy.... . ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#78 A RAM csere az mennyiben befolyásolhatja egy, már telepített os működését? 
Csak kérdem, nem ide tartozik csak eszembe jutott.

Mintet viszont nem tudok már a satás 1TB ssd-re telepíteni, csak a XUbuntu helyére mert elfogytak a partíciók.
A msata 128GB ssd-n van egy szabad partíció, ha erre telepítem akkor viszont nem fair mert nem maradt meg a mostani teljesen eredeti felállás.
Viszont ezt a XUbuntut meg nincs szívem legyilkolni, olyan szépen teljesít.

Azthiszem ezt hívják dilemmának.

Felteszek egy Mintet a msatára, viszont akkor meg elbukom a bootnál az F11 választást mert megint grubom lesz, valamint ha nem válik be a Mint mégse akkor gépészkedni kell a Win bootképességével.
Nem volt egyszerű múltkor se visszaállítani a saját rendszerbetöltőjét.
De meg fogom próbálni a Mintet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#79 Asszonyhoz és a kamrába a kolbászhoz, sonkához garantáltan nem fog hozzányúlni.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#76 A Windows bizony hazabeszél, jól láttad. Az egyetlen módja valóban a táp kikapcsolása, pontosabban ez egy olyan "kezelés", amely az biztositja, hogy észrevétlenebb módon kell kommunikálnia a redmondi céggel...

Az Ubunturól: nagyon jó a Xubuntu, potosabban nagyon jó az Xfce, az Ubuntu snapd-s megoldása (mely nagyon hasonlit a Windows-os frissitőére) viszont nem túl biztató, a Mint XFCE szerintem gyorsabb és snap mentes. Az Ubuntus daily 20.10 Xfce pedig frisseségben semmivel sincs lemaradva az Arch napi frissitésű csomagjaitől, kernel is 5.8-as.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új fejlemények.

#82 Csibész, "gazember" Windows. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#83 Ó, nem az. Használom is, de nem szeretem, ha lehet hanyagolom, mert lassú. szinte átalakithatatlan, legalábbis egy Xfce-hez képest. (A Gnome próbál már a Windows tulajdonságaira hajazni, nem is kevés sikerrel). A biztonságról pedig azt állitja, hogy nem kell 3. féltől származó szoftver, hát...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én a felsoroltakat mind

Én a felsoroltakat mind használom, plusz még Mac-et is. Mindegyiknek megvannak az előnyei, meg a gyerekbetegségei is. Még mindig sokszor visszatérek a Debianhoz, mert a sok ezer oldalon felhalmozott tapasztalat nem hazudik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új fejlemények.

#84 Vélhetően egy ilyen, tudtomon kívüli frissítés tönkrevágta a rendszert. Mert nem tölt be. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#86 Nekem eddig szerencsém volt a frissitésekkel, bár őszintén ha kéthetenként találkozom a Wndows-zal, akkor sokszor.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Üdv!

Üdv!

Ha ez még mindig téma lenne akkor van még egy lehetőség.
A Linux Mint telepítőjét írd ki pendrive-ra, majd bootolj be vele és ott van egy komplett hardver teszt a menüjében.

Üdv Boeder

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#76 De azt mondd meg nekem, hogy a két hónapja telepített, 30 napos próbaidős Windows 10 hogyan indulhat el egymás után magától 30 percen belül. Arról beszélek, hogy ülök a többi bekapcsolt gép mellett, a kikapcsolt Windowszos gép (shutdown) fogja magát, és elindul, majd ezt többször megkísérli.

Ezzel a jelenséggel én is találkozom a melóban, tök egyforma gépek, tökre ugyanarról az image-ról telepítve, egyik-másik ilyent csinál. Tehát nem mind, csak bizonyos júzereké. Olyant semmilyen oprendszer nem tud, hogy kikapcsolt gépen elindítsa magát, ilyen API interfész nincs tudtommal. Olyan viszont van, hogy távolról megpingelve a gép IP-címét az elindul. (WOL funkció a neve, Wake On Lan). Az lehet, hogy a gépen van valami, ami menet közben kommunikál valahová, a távoli akármi meg így ismeri az IP címet, és maga is kezdeményez, felébreszti távolról a gépet. Ha elindul a gép, és nem tölt be a rendszer, az jellemzően valami gebasz a hálókártyával, mert annak epromjáról akar butulni, ami nincs, így csak egy hibaüzenet jelenik meg, hogy nincs boot media. Legalábbis a melóban ez szokott történni. Hogy miért a hálókártyáról akar indulni, azt még nem tudom, nem az van beállítva a BIOS-ban, és normálisan indítva nem is arról indul. BIOS-ban beállított időzítések esetén is jól indul.

Ha ilyen tapasztalat van, érdemes kihúzni a hálózati kábelt, és figyelni, hogy úgy is elindul random módon. Ha igen, ellenőrizni a BIOS-ban az időzítéseket, hátha valami hucut app beleírkált oda. (Ez lehetséges).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Új fejlemények.

#87 Én örülök, hogy nem.

#89 Olyan viszont van, hogy távolról megpingelve a gép IP-címét az elindul. (WOL funkció a neve, Wake On Lan). Az lehet, hogy a gépen van valami, ami menet közben kommunikál valahová, a távoli akármi meg így ismeri az IP címet, és maga is kezdeményez, felébreszti távolról a gépet.

Igen, a hálózatról indítást nem tiltottam le vélhetően A BIOS-ban, ezt sejtettem én is. Nem volt időm megnézni, nem vagyok itthon (most igen) gyakorlatilag. Mármint ezen a héten sűrű dolgok jöttek. Az egész szokatlan ... a megoldás. Mindehhez hozzátartozik, hogy én mindennap frissítek minden rendszert, tehát ez ennek feltétlen híva vagyok. De ne így... . „Már megint” rám erőszakolnak valamit. És pilótavizsga kell, stb., stb..

Ha ilyen tapasztalat van, érdemes kihúzni a hálózati kábelt, és figyelni, hogy úgy is elindul random módon.

Jó ötlet.

Igazából megint jönnek szembe ezek a Windowszos dolgok, amiket régen sem szerettem, és kezdett elegem lenni. Ezért váltottam Linuxra, persze borzasztó kíváncsi is voltam és tanulni is szerettem volna. Úgyhogy, nem zárkózom el attól, hogy Windowszom is legyen, de a bakancslistámon most nincs elöl.
De nem győz meg. A saját alkalmazásaik sem működnek, nem egy összeszedett rendszer benyomását kelti. Írta egy barátom Windows alatt telepített Debiant, fstab sincs: Windows Subsystem for Linux. Nem cifrázom: fogalmam sincs, miért foglalkozzak vele. Persze fogok (a WSL-lel is), de...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#89 Bár sosem használtam de utánakerestem. Ha jól értelmeztem, 
ha minden megvan és  támogatott (kernel és bios szinten) akkor tudja bármilyen OS az ébresztést, nem ACPI híváson hanem BIOS beállításon.
https://www.linux.com/training-tutorials/wake-linux-rtc-alarm-clock/ 

Ha kimarite gépe RTC képes, nem ártana belekukkantani az ebbéli beállításokba. A Wines gépén.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mégújabb fejlemények.

Mégújabb fejlemények.

Elérte, sőt elhagyta a 2 hetet a Xubuntu.
Sikerült teljes értékű KDE felületet varázsolnom rá, lehet megköveztek de nekem az Xfce nem tetszik, olyan fapados.
Folyamatosan gyilkolászom, pl. minden nap más témát használok, szétállítgattam már többször a felületet, mindent.
És még mindig békésen tűri, összesen 2 hiba jött elő eddig amikkel együtt lehet élni.
Az egyik az egérkurzor csíkozás és vibráló ugrálás.
Ez akkor jelentkezik ha egy hosszabb session (15-20 órás) közbe többször elmegy a monitor sleepbe és a 10-15.  visszatérés után  jön a kurzorhiba. Ez nem zavar annyira.
Viszont kb. ugyanekkor elveszíti a HDMI audio kimenetet is és átáll a belső hangkártyára. Ilyenkor nem segít a HDMI Switcher nevű segédalkalmazás sem, totál eltűnik mindenhonnan a hdmi hangkimenet, csak a pulse Audio Controlba bemászva lehet újra megmagyarázni neki hogy de igen, van hdmi is.

Ezzel kapcsolatba kérdezném, hogyan lehet eltüntetni az Analóg szteró hangkimenet nevű, integrált hangkártyát, hogyan lehet ezt Linux alatt tiltani?
Win alatt az eszközkezelőbe tiltható, akkor mintha nem is lenne.
ha ezt meg tudnám csinálni Linuxon is, akkor talán nem mászna vissza erre mert ugye csak a HDMI Digital stereo kimenet maradna.
Ebbe kérnék kis segítséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két hangkártya van, az egyik

Két hangkártya van, az egyik Analóg és Digitális kimenettel, a másik HDMI-re is képes vagy csak egy hangkártya van, több ki-és bemenettel? Ha több van, akkor a BIOS is segíthet, bár erre inkább a videókáryák beállítása (AGP választása, stb.) esetén van lehetőség.

Hangkártya, hangkártyák tulajdonságai (lspci, lsusb kimenet, amilyen a hangkártya)?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mégújabb fejlemények.

#92 Annál hogy elveszíti a HDMI audio kimenetet felfüggesztésből ébresztés után,
közrejátszhat a hardware összetétel, és a kiadás is.
A régi hardware összetételű gépemen kiadásokon keresztül semmi probléma nem
jelentkezett felfüggesztésből ébresztés után.
Miután fel lett újítva a PC, 18.3-on is, és 19.3-on is az a jelenség lépett fel mint nálad.
Ébresztés után eltűnt a HDMI audio kimenet.
Vagy a pavucontrolt indítva annak a beállításaiban tudtam visszahozni, vagy 2 paranccsal.
pulseaudio -k
pulseaudio (Ez utóbbi visszahozta a hangbeállításokba a HDMI-t.
Röviddel ezelőtt néztem a 19.3-at - valószínű valamelyik frissítés hatására ez már
ébresztés után nem veszíti el a HDMI-t.
A 20 pedig már a kezdetektől mentes volt ettől a problémától.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mégújabb fejlemények.

#92 Az aláírásodban így lenne helyes:

Ubuntu 18.04 KDE Plasma 5.12.9

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Két hangkártya van, az egyik

#93 Nekem ez magas.
A Windows szerint 2 hangkártya van, ami érthető is, egy mezei integrált analóg, ez a fejhallgatókimenet,
 és egy ami az Intel  videókártya, azaz ami hdmi-n tolja kifelé a hangot:
https://mega.nz/file/4x4SmIDY#U5kUY_gCEMgwN3Ebbr5fNQbnaW5q_52Nf4PqvFV9InU  
Az Intel(R) az a hdmi, a Fejhallgató (High definition hangeszköz) pedig az integrált analóg hangkártya.

Az Ubuntu szerint meg 1 darab hangkártya van, kártya0 ..? Ezt én nem vágom.

tibi@TibiXubuntu:~$ aplay -l
**** PLAYBACK hardvereszközeinek listája ****
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 0: ALC662 rev3 Analog [ALC662 rev3 Analog]
 Aleszközök: 1/1
 0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 3: HDMI 0 [HDMI 0]
 Aleszközök: 1/1
 0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 7: HDMI 1 [HDMI 1]
 Aleszközök: 1/1
 0 számú aleszköz: subdevice #0
kártya 0: PCH [HDA Intel PCH], eszköz 8: HDMI 2 [HDMI 2]
 Aleszközök: 1/1
 0 számú aleszköz: subdevice #0

lspci, ez az 1 audio eszköz szerepel:
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Atom/Celeron/Pentium Processor x5-E8000/J3xxx/N3xxx Series High Definition Audio Controller (rev 21)

Nekem ez magas. Így nem tudom, mit is kéne tiltogatni.
BIOS-ba nincs olyan opció hogy az integrált hangkártya tiltása.
Azt sem értem hogyan lehet 3 darab HDMI kimenet mikor a gépen fizikailag 2 darab van.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mégújabb fejlemények.

#95 Köszi, javítva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két hangkártya van, az egyik

#96 Az "lsmod" parancs kimenete kéne kétszer. Amikor még működik a HDMI és amikor már nem. Persze, máshogyan is meg lehet közelíteni a dolgot. Ez egyféle módszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Két hangkártya van, az egyik

#98 Ennek már egyszer nekifutottunk, jó hosszan, Manjaro és Mint és  Debian alatt is ugyanez a hiba, és most Ubuntu alatt is.
És akkor sem sikerült eredményt elérni, semmilyen módon pedig mindent megcsináltam amit ajánlottatok.
Vagis igen de csak ideig-óráig, aztán visszatért a hiba.
Itt van a topik:
 https://linuxmint.hu/forum/hdmi-hangkimenetet-hogyan-lehet-alapertelmezette-tenni   
Ezért jött a gondolatom hogy letiltani az alaplapi integrált Analóg sztereo kimenetet a fenébe, úgyse használom soha.
Csak nem tudom hogyan kellene.
És ha sikerülne, akkor nem váltogatna át rá mert nincs mire, talán maradna a szerencsétlen HDMI.
Favágó  módszer  de talán eredményre vezetne hosszas szívások után.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két hangkártya van, az egyik

#99 Átmeneti megoldás egy parancsikon.
Futtatható része:

pulseaudio -k ; pulseaudio

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Új fejlemények.

#90 Üdv!

Én nem húzigálnám állandóan a hálózati kábelt :) , mert pl a pucukája is letörhet.
Ha már minden áron így akarjuk leválasztani akkor egy 8 áramkörös két állású kapcsolót szerkesztenék bele (1 aljzat+ dugó és közte a kapcsoló).
Szerintem egy kapcsolós konnektor jobb megoldás (bele a monitort, gépet, routert -stand by-ban ezek fogyasztanak ha nem is sokat+ egy hiba forrás ami akár tűzveszélyes is lehet).

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Két hangkártya van, az egyik

#100
Pár napig teszteltem az ajánlásodat:

"Átmeneti megoldás egy parancsikon.
Futtatható része:
pulseaudio -k ; pulseaudio "

Nem jó. Vagyis de jó mert működik de ha közbe valami lejátszó nyitva van az azonnal megfagy, ez talán érthető is mert kirántom a -k paranccsal a lába alól az audiót.
Az Smplayer máris dobja a hibaüzenetet, szerencsére be lehet zárni, az mp3 lejátszó csak simán megáll de pl. a Dragonplayer az odafagy az asztalra és elég nehéz kilőni ebből az állapotából. Pláne ha épp teljesképernyős módba volt pause állapotba.

Amit a linkelt videón kattingatok, vagyis a Pulseaudio Hangerőszabályzó-->Beállítások fül--> és itt átállítom Analóg sztereóról Digital Stereo (HDMI) kimenetre, ezt nem lehet lemodellezni parancssorba?
Mert akkor egy bash valamibe ezt beleírni, ezt ki tudnám tenni a panelra, és bill-kombinációt is tudnék hozzárendelni, nem kéne végigkattogni a videóba látható procedúrát naponta 15-20x.
Mert ha így csinálom akkor semelyik player nem fagy ki hanem azonnal megszólal a hang a hdmi-n.
Honnan lehetne megtudni, amikor átállítom hdmi-re, akkor tulajdonképpen mi is történik? Biztosan nem egszerű.

https://mega.nz/file/81BRkYjB#MnKreLItpdCKnd1T4793OkEPB2J9uMk351iyYygevIw

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két hangkártya van, az egyik

#102 Ezt nem tudom, a KDE is nehezíti, de csak rájövünk. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Két hangkártya van, az egyik

#103
https://askubuntu.com/questions/71863/how-to-change-pulseaudio-sink-with-pacmd-set-default-sink-during-playback  

Ezen a vonalon keresgélek, de elakadok sajnos.
A

pacmd list-sinks

parancs alapján kiadott lista alapján próbálom egy paranccsal átállítani a hdmi kimenetre de se a szám, se a név nem fut le:

tibi@TibiXubuntu:~$ pacmd set-default-name <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.hdmi-stereo>
bash: szintaktikai hiba „newline” váratlan token közelében
tibi@TibiXubuntu:~$

Ezzel lehetne visszakapcsolni hdmi-re. Vagy abszolút nem jól gondolom?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Két hangkártya van, az egyik

#104 Ééééésss megvan!!!

pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo

És ezzel visszakapcsol simán a hdmi-re.
Ikon a panelon, bill.kombináció hozzárendelve.

Problem nem megoldva ugyan, de sokkal élhetőbb lett a rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Két hangkártya van, az egyik

#104 Kacsacsőr nélkül kéne szerintem.
Azt nem szoktuk parancssorba tenni: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=225346
https://en.wikibooks.org/wiki/Configuring_Sound_on_Linux/Pulse_Audio/Tes...

https://linuxhint.com/pulseaudio_arch_linux/

#105 Ha megoldva, „nem szóltam”. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#106 Az imént (pár perce) sikeres repülőgép-szerelő vizsgát tettem, és... :

...itt át kéne állítani HDMI-re. Értelemszerűen, ahol, és amit szükséges.

Ötlet: https://www.maketecheasier.com/setup-hdmi-digital-playback-in-linux/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE Phonon Audio Setup (HDMI) - idézet

#107 Audio Setup

HDMI video was the easy part. Unfortunately, various Linux audio systems view an HDMI audio output in different ways. If you are using Ubuntu or another distribution that uses Pulseaudio, you should use the Pulseaudio Volume Control program. To use it:

1. Press Alt+F2, type “pavucontrol”, and press Enter

2. Once the control window opens, click on the “Configuration” tab

By default, the Profile will be something like “Analog Stereo Duplex”. “Analog” refers to your device’s normal speakers.

3. Click the drop-down menu

4. Select “Digital Stereo (HDMI) Output” from the list.

Now all audio will be routed through the TV’s speakers.

In KDE, any players that use Phonon, such as Dragon Player or Amarok, use KDE’s configuration settings, and you can select the HDMI output from there as well. To do this:

1. Open System Settings

2. Click on “Multimedia”

3. Click the “Phonon” side tab

4. For Music, Video, and any other output you want, select “Internal Audio Digital Stereo (HDMI)” and click the “Prefer” button until HDMI is at the top.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#107
Üdv a fedélzeten. Nem kell pilótavizsga, nem olyan bonyolult. :-)

Amit leírtál, azokon régesrég túlvagyok 100x, valamint ha emlékszel, a tanácsaidra és a segítségeddel mindenféle .conf meg .pa fájlokba szerkesztgettem napkig, ezekbe abszolút alapértelmezetté tettük anno a hdmi kimentet,  és az eredmény nulla. Ugyanúgy random átvált Analóg sztereóra ha visszajön a monitor sleepől. 
Egy jó hosszú topik van róla itt a fórumon, talán Hdmi kimenet alapértelmezett  vagy ilyesmi a címe, be is linkeltem feljebb pár hsz.-al.
Bele van szerelmesedve ebbe az Analóg sztereo kimenetbe.

Ez évek óta minden disztrón így volt eddig  (felületfüggetlen vagyis nem xfce vagy kde függő), ellenszere nincs, már bele is nyugodtam.
Most hogy megtaláltam hogyan lehet 1 kattintással vagy bill.kombóval egy mozdulattal visszaállítani, ez így már jó is.

Sok sikert KDE fronton.  Ha elakadsz, kérdezz bátran  :-)  :-)  évek óta gyűröm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#109 Üdv! A KDE képernyővédője lekapcsolja az Nvidia videókártyád, a képet, de visszatéréskor nem hozza vissza a kártya HDMI audió kimenetét. :)
Ez nem sleep szerintem... https://www.youtube.com/watch?v=r0YKDFq_4Uc ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#110 Két dolog van amúgy. Nem ugyanannak látom.
Te ezt mondod,

Amit a linkelt videón kattingatok, vagyis a Pulseaudio Hangerőszabályzó-->Beállítások fül--> és itt átállítom Analóg sztereóról Digital Stereo (HDMI) kimenetre

én azt, a Phononnál állíts. Egész más. Figyelek! :)
A Pulseaudio beállítást hagyd már.
Mellékeltem egy leírást, ott leírják, nem a Pulseaudio, hanem a Phonon felel mindezért a KDE asztali környezetnél. ;)

In KDE, any players that use Phonon, such as Dragon Player or Amarok, use KDE’s configuration settings, and you can select the HDMI output from there as well.

-----

Az megvolt, hogy (például egy teszt) az SMPlayer beállításokban állítod át a hang kimenetet HDMI-re, vagy az annak megfelelő eszköznévre?

... ezen a gépemen azt hiszem, nincs HDMI audio. Igazság szerint nem néztem, mert nem használom. Kipróbálni nem tudom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#111 A magyarázat, az említés:
https://linuxmint.hu/comment/40734#comment-40734

2 hiba jött elő eddig amikkel együtt lehet élni.
Az egyik az egérkurzor csíkozás és vibráló ugrálás.
Ez akkor jelentkezik ha egy hosszabb session (15-20 órás) közbe többször elmegy a monitor sleepbe és a 10-15.  visszatérés után  jön a kurzorhiba. Ez nem zavar annyira.
Viszont kb. ugyanekkor elveszíti a HDMI audio kimenetet is és átáll a belső hangkártyára. Ilyenkor nem segít a HDMI Switcher nevű segédalkalmazás sem, totál eltűnik mindenhonnan a hdmi hangkimenet, csak a pulse Audio Controlba bemászva lehet újra megmagyarázni neki hogy de igen, van hdmi is.

Mondom, Phonon rendszer beállítás! Érted? ;) (egyszercsak meg fogod érteni, érzem.. :D)
Mi az említett HDMI Switcher alkalmazás, honnan érhető el? Mit kapcsolsz vele? Miért kell neked?
A monitor „sleep” magyarul: képernyővédő... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#112
"Mondom, Phonon rendszer beállítás! Érted? ;) "

Értem, ha Te mondod akkor Phonon.
https://mega.nz/file/x84xmDJb#zhln793yYlsUVyPgBtNstyHBaCmLVgM65vU9rdj-FxM  
A képen van, ha a hangerő ikonra jobbklikkelek akkor felugrik ez a választási lehetőség, ha a legfelső 
PulseAudio control-ra kattintok akkor bejön a hangbeállító ablak, baloldalt látható.
Akkor mi a Pulse audio?

"Mi az említett HDMI Switcher alkalmazás, honnan érhető el? Mit kapcsolsz vele? Miért kell neked?"
Az egy AUR alkalmazás, vagy egy letölthető asztali bővítmény, már nem emlékszek.
Manjaro alatt próbálkoztam vele, hátha vissza tudom kapcsolni a hdmi audio kimenetet de eredménytelen volt.

"A monitor „sleep” magyarul: képernyővédő... :)"
Biztos? Ha alszik a monitor akkor stand-by-be van, készenlétbe. Angolul meg az alszik az a sleep.
A képernyővédő az nekem olyan izgő-mozgó ábrákat takar, hosszabb tétlenség esetén hogy ne égjen be a monitor.
Da ilyenkor be van kapcsolva, működik, megjeleníti a képeket, ez szerintem nem alvás.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#113 Egész másról beszélsz amúgy most... . Részletezem:

Értem, ha Te mondod akkor Phonon.
https://mega.nz/file/x84xmDJb#zhln793yYlsUVyPgBtNstyHBaCmLVgM65vU9rdj-FxM(külső hivatkozás)  
A képen van, ha a hangerő ikonra jobbklikkelek akkor felugrik ez a választási lehetőség, ha a legfelső 
PulseAudio control-ra kattintok akkor bejön a hangbeállító ablak, baloldalt látható.
Akkor mi a Pulse audio?

Nem szeretnéd megoldani ugye? ... nemcsak mondom, csináld!
És nem én mondom, hanem a Wiki. Egész mást csinálsz folyamatosan (Pulseaudio), és az a szép, hogy arról is meg vagy győződve, így jó. Hagyd már a pulse-t... (ötödszörre mondom?). Mi a Pulse? Hangszerver (olvass utána, ha érdekel részleteses). KDE-nél nem ez szabályoz, hanem a Phonon. Erről képet is mutattam, a bejegyzés címe ez (megtévesztő? ... biztosan átverlek :)): KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

"Mi az említett HDMI Switcher alkalmazás, honnan érhető el? Mit kapcsolsz vele? Miért kell neked?"
Az egy AUR alkalmazás, vagy egy letölthető asztali bővítmény, már nem emlékszek.
Manjaro alatt próbálkoztam vele, hátha vissza tudom kapcsolni a hdmi audio kimenetet de eredménytelen volt.

Jó lenne eltávolítani, ha nem jó, nem működik. Meg AUR-ból telepítesz (K)Ubuntura? És ezt hogyan?
Ami nem jött be, el kell távolítani és a beállításait is törölni (purge).

"A monitor „sleep” magyarul: képernyővédő... :)"
Biztos? Ha alszik a monitor akkor stand-by-be van, készenlétbe. Angolul meg az alszik az a sleep.
A képernyővédő az nekem olyan izgő-mozgó ábrákat takar, hosszabb tétlenség esetén hogy ne égjen be a monitor.
Da ilyenkor be van kapcsolva, működik, megjeleníti a képeket, ez szerintem nem alvás.

Te magad írod, hogy a „monitor elmegy sleep”-be. Most azt, hogy ez nem alvás, nem sleep (persze, hogy nem)! Mi van? Én csak megmagyaráztam a te tévedésed, te most rám fogod, én mondtam. Most megyek jó távolra innen. ;)
Továbbá azt mondod, megjelennek képek, azaz vetítés van. Amik nyilván a képernyővédőhöz tartoznak. Összegezve: a bekapcsolt képernyővédő képeket vetít. Nem kéne megnézni a beállításokat, milyen képeket kapcsol be a valami és mi az alkalmazás (ha nem a képernyővédő), ami ezt csinálja? ;) :))
Figyu, próbálj rájönni, mi zajlik a gépedben, amikor képeket vetít! Oks? :D
... de ennél is fontosabb a hangbeállítás (Phonon).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

KDE Phonon Audio Setup (HDMI)

#114
Kim ez nem lesz egyszerű meccs mert Te mindent félreértettél.
Meg szerintem lényegtelen is mert találtem egy 1 kattintásos módszert a hdmi audio visszaállítására ami nekem meg is felel úgyhogy ne rugózzunk ezen tovább hogy most Pulse vagy Phonon vagy akármi.
A Phonon-ba átállított kimenet azonnal megjelenik a Pulse beállítóablakba is és viszont, akkor min vitázunk..?
Szerintem  tökmindegy minek nevezed, bármelyikbe állítom át a kimenetet az megjelenik a másikba is, lásd ezt a videót.
https://mega.nz/file/E442xaTL#6uOL3nu_-AOa9ehN9u8dGDSv7HJePxijsdav7kgxZK0 

 

A félreértések:

"Mi az említett HDMI Switcher alkalmazás, honnan érhető el? Mit kapcsolsz vele? Miért kell neked?"
Az egy AUR alkalmazás, vagy egy letölthető asztali bővítmény, már nem emlékszek.
Manjaro alatt próbálkoztam vele, hátha vissza tudom kapcsolni a hdmi audio kimenetet de eredménytelen volt."

Ezt írtam, minden múlt időben, leírva hogy ez Manjaro alatt volt, régen, erre Te visszaírsz hogy ezt én most Ubuntu alá AUR-ból telepítem..?
Itt van, teljesen félreértetted, nem azt írtam amit Te levettél:
"Jó lenne eltávolítani, ha nem jó, nem működik. Meg AUR-ból telepítesz (K)Ubuntura? És ezt hogyan?
Ami nem jött be, el kell távolítani és a beállításait is törölni (purge)."

Másik félreértés, én írtam, példának:
A képernyővédő az NEKEM olyan izgő-mozgó ábrákat takar, hosszabb tétlenség esetén hogy ne égjen be a monitor.

NEKEM ezt jelenti a képernyővédő, le is van írva, nem azt írtam hogy én használok ilyet, nem használok.
Teljesen félreértetted mert ezt válaszoltad:
"Továbbá azt mondod, megjelennek képek, azaz vetítés van. Amik nyilván a képernyővédőhöz tartoznak. Összegezve: a bekapcsolt képernyővédő képeket vetít. Nem kéne megnézni a beállításokat, milyen képeket kapcsol be a valami és mi az alkalmazás (ha nem a képernyővédő), ami ezt csinálja? ;) :))
Figyu, próbálj rájönni, mi zajlik a gépedben, amikor képeket vetít! Oks? :D"

Nem tudom mi zajlik a gépemen eközben mert soha nem használtam  képernyővédőt.
Moitor sleep, oké, nincs igazam, mert elmegy a monitor aludni, hanyagolni fogom ezt a kifejezést.
 Bár nem értem mert fedi a valóságot, nevezetesen alszik a monitor, ki van kapcsolódva de várja a bekapcsoló parancsot,
de akkor azt írom le erre a funkcióra amit a Linuxok is használnak,

Kijelző kikapcsolása  

Így szabatos lesz? EZT az egy funkciót használom, 10 percre beállítva. 
https://mega.nz/file/twxiCYYC#bbEgx--0nZ9JQCThmtXoa4rGW9t-Wvr4bxTh-a_8cJ0 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve