Linux Mint blog havi hírek - 2024. március

kami911 képe

A Linux Mint projekt elsősorban szeretne köszönetet mondani adományozóinknak, szponzorainknak és mindazoknak, akik támogatják a projektet. Hálásak vagyunk mindnyájatoknak.

A szoftver honosítása, átírása helyi nyelvre

Jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre a Linux Mint 22 telepítése során, hogy jobban lokalizált és kevesebb tárhelyet igénylő rendszer legyen. A telepítés végén az angolon kívül minden előre telepített nyelvi csomag eltávolításra kerül, amennyiben nem az adott nyelvet választottuk ki. Ez korábban nem volt optimalizálva, de mostantól jelentős lemezterületet takarítunk meg ezzel a módszerrel.

Ha internetkapcsolat áll rendelkezésre a telepítés során, a kiválasztott nyelv nyelvi csomagjai automatikusan letöltődnek. Emellett az alábbi nyelvek esetében nem szükséges internetkapcsolat, mivel ezek nyelvi csomagjai már az ISO-lemezképfájlon megtalálhatók:

  • angol,
  • német,
  • spanyol,
  • francia,
  • orosz,
  • portugál,
  • holland,
  • és olasz.

Deb822 támogatás

A Szoftverforrások eszköz támogatni fogja az új Deb822 formátumot.

PipeWire

A Linux Mint 22 alapértelmezett hangkiszolgálója a PipeWire lesz.

A PipeWire egy olyan projekt, amelynek célja, hogy jelentősen javítsa a hang és videó kezelését Linux alatt. Egy alacsony késleltetésű, gráf alapú feldolgozómotort biztosít az audio- és videóeszközök tetején, amely a jelenleg a pulseaudio és a JACK által kezelt felhasználási esetek támogatására használható. A PipeWire-t egy erős biztonsági modellel tervezték, amely megkönnyíti az audio- és videoeszközökkel való interakciót a konténeres alkalmazásokból, a Flatpak alkalmazások támogatása az elsődleges cél. A Wayland és a Flatpak mellett a PipeWire-től azt várják a fejlesztők, hogy a Linux-alkalmazások fejlesztésének egyik alapvető építőkövét adja a jövőben.

  • Audió és videó rögzítése és lejátszása minimális késleltetéssel.
  • Valós idejű multimédiás feldolgozás audio és videó esetén.
  • Többfolyamatos architektúra, hogy az alkalmazások megoszthassák a multimédiás tartalmakat.
  • A PulseAudio, JACK, ALSA és GStreamer alkalmazások zökkenőmentes támogatása.
  • Sandboxed alkalmazások támogatása. További információért tekintse meg a Flatpak-kal kapcsolatos megoldást.

A PipeWire egy kiszolgáló és API-interfész a multimédia kezelésére Linuxon. Leggyakrabban a Wayland és a Flatpak alkalmazások használják a képernyőmegosztás, a távoli asztal és a különböző szoftverek közötti hang- és video átiránytására. A hivatalos GYIK szerint: „úgy gondolhat rá, mint egy multimédiás útválasztó rétegre az illesztőprogramok tetején, amelyet az alkalmazások és könyvtárak használhatnak".

Szemben a PulseAudio végfelhasználói hangrendszerre és a JACK professzionális hangrendszerre összpontosító programjával, a PipeWire célja, hogy minden felhasználó számára, minden szinten működjön. A PipeWire ezt többek között azzal éri el, hogy képes dinamikusan váltani a különböző pufferméretek között, hogy alkalmazkodni tudjon a különböző audioalkalmazások eltérő késleltetési követelményeihez.

JXL támogatás a Pix képkezelőben

A Pix következő verziója támogatni fogja a JXL képeket.

Kernel sorozatok

A stabilitás érdekében a 21.x verzióink Ubuntu LTS kernellel (5.15) érkeztek. Az EDGE ISO-lemezképek HWE kernellel rendelkeztek, hogy új hardverek támogatását biztosítsák. Az Ubuntu 22.04.x verziók HWE kernelt használtak, és a 24.04-es verzió a 6.8-as kernellel fog érkezni. Az elmúlt két év során nem tapasztaltunk jelentős különbségeket a stabilitás terén az LTS és HWE sorozatok között. Mindkettő elég stabil volt. Az új laptopokkal és chipekkel rendelkező felhasználók egyre nagyobb számban az EDGE képeket használták a Linux Mint telepítéséhez. A Linux Mint 22 a jövőben követi az Ubuntu példáját, és új kernel sorozatokkal fog érkezni minden egyes kiadással.

XAPP thumbnailer Gimp

Új bélyegép-készítő (thumbnailer) került bevezetésre a Gimp fájlokhoz. Az xapp-thumbnailers 1.2.4 verziójában lesz elérhető.

Online fiókok

A GNOME Online Accounts (GOA) - Online fiókok, egy projekt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak a felhőben tárolt adataikhoz. Ez a projekt csak a GNOME számára készült, így nem biztosít front-endet, csak programkönyvtárakat (nevezetesen libgoa és libgoa-backend).

A GNOME-on kívül számos asztali környezet integrált front-endet ezekhez a könyvtárakhoz a vezérlőközpontjában: Cinnamon, Budgie, Unity, stb. Ez a projekt fontos, mert nem csak az asztalt csatlakoztatja a felhőhöz, hanem sok alkalmazás és könyvtár is használja. Többek között a Naptár alkalmazást, a Thunderbird e-mail programot vagy a fájlkezelőt is használhatjuk online adataink eléréséhez.

A GNOME 46-tal a libgoa és libgoa-backend 3.50 verziószámml a GTK4-re váltott. Ez már nem használható GTK3 alkalmazásokkal. A probléma megoldására egy új XApp, a GNOME Online Account GTK készült. Célja, hogy mindenki számára működjön, bármilyen asztali környezetben és bármilyen Linux disztribúcióban.

Ez az alkalmazás lehetővé teszi a Cinnamon/Budgie/Unity felhasználók számára, hogy továbbra is használhassák ezt a funkciót. Emellett elérhetővé teszi azt minden olyan asztali környezet számára, amely korábban nem férhetett hozzá (például a MATE és Xfce kiadások a Linux Mintben).

Két verziót tartalmaz: egy GTK4-et, amely támogatja az új libgoa 3.50-et szállító disztribúciókat, és egy GTK3-at, amely a régebbi libgoa verziókat szállító disztribúciókhoz készült.

Thunderbird

Az Ubuntu 24.04-ben a Thunderbird Snap formátumra váltott. Mivel nem akarunk Snap-eket szállítani, választanunk kellett, hogy eltávolítjuk a Thunderbird-öt az alapértelmezett szoftverválasztékból, vagy csomagoljuk. A csomagolás mellett döntöttünk. A Thunderbird továbbra is elérhető lesz a Linux Mint 22-ben natív .deb csomagként.

Jargonaut

Folyik a munka a Chat Room (csevegőszoba) alkalmazáson. Új elrendezést, tálca ikont, bélyegképeket, csatorna eseményeket, nickserv hitelesítést, szövegformázást, /me parancsokat, görgetési/elkapási támogatást, automatikus kiegészítést, helyesírás-ellenőrzést és egyebeket kapott.

Csomagtárolók

Csomagtárolóinkat a múlt hónapban hangoltuk, hogy nagyobb számú egyidejű kapcsolódást tudjanak kezelni. Bár ez segített néhány probléma kezelésében, a magas forgalmú időszakokban még mindig nagyon lassúak. Jelenleg egy új partnerségen dolgozunk a Fastly-val. A Fastly egy globális CDN-t biztosít terheléselosztással, TLS titkosítással és egy erős programozható gyorsítótár motorral, a Varnish-sal.

Megoldásuk jelentős és folyamatos sebességnövekedést hozhat csomagtárainknak. Emellett jobb hibatűrést, jobb megfigyelést és naplózást is lehetővé tesz. Reméljük, hamarosan több hírt hozhatunk erről. Nagyon izgatottak vagyunk, az eddigi tesztek nagyon ígéretesek voltak.

Verzió statisztikák

Megkezdtük a verziófigyelési- és monitorozási megoldások kikísérletezését is. Még nincs részletes hírünk erről, de kísérleteink részeként megmértük a Linux Mint kiadások népszerűségét.

Megjegyzés: Ez a diagram a weboldalunk forgalmára alapul. A Cinnamon (amelyet az EDGE és az LMDE 6 is képvisel) a közönségünk 2/3-át teszi ki. Az Xfce egy szilárd második helyet foglal el 1/5 részesedéssel. A MATE a harmadik helyen áll 13%-kal.

Reklámok

A weboldalainkon található hirdetések drasztikusan csökkentek. Nincsenek többé felugró ablakok, nincsenek átfedő reklámok sem.

Zárójelben megjegyzem hogy a Linux Mint Magyar Közösség honlapja nem használ ilyen megoldásokat, így fontold meg a magyar Linux Mint oldal pénzügyi támogatását, akár havi, rendszeres támogatással, kisebb összegekkel.

Hozzászólások

A minden napi sznep

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vajon hány snap-only csomag kell még, hogy Debianra váltson a Mint? Egy kicsit kezd következtlenné válni ez az Ubuntuval való kapcsolat..

A minden napi sznep

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#1 A helyzet az, hogy most a Gnome a nagyobb szálka, nem az Ubuntu. A helyzet az, hogy azért a Canonical elég nagy melót belefektet nem csak snap-ba, de még mélyebben is az Ubuntuba, és hát ez azért látszik (az újabb bugokkal is). Jó, értem én a Debian fun hozzáállást, de van még jó hozadéka is az Ubuntunak, amit én nem dobnék még el. Úgy értem, még nem lehet igazán dönteni a kettő között. Tudom, mert alaposan kitesztelem a könyv írása közben, és hát az én esetemben az LMDE azért kevesebb hardvert támogatott alapból. (amit reszelgetéssel fel lehet valahogy rakni, de na). Majd eljön biztos az idő, amikor az LMDE lesz az alap, de addig a Gnome problémát kellene megugrani szerintem.

IG képe

A minden napi sznep

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1
A Snap vs nem Snap sok kérdést megold szerintem.
Link.
 

 

A minden napi sznep

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1 Az IG által linkelt cikkben jól le van írva a probléma gyökere. 4 éve kezdődött a sznepesítési hullám, amin akkor jól kiakadtak a Mint-nél. Mára "lazultak a zerkölcsök" ebben a vonatkozásban szerintem. Aztán egyszer csak jön az "Édesanyám, de én nem ezt a lovat akartam!", de akkor már sopánkodni kár.

Ez részemről nem a Debian fun-ról szól, hanem a következetességről. (Az LMDE-vel nekem is volt friss kalandom (rtl8822ce wifi), de megoldottam. (https://github.com/juanro49/rtl88x2ce-dkms) )

Koppány képe

A minden napi sznep

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1 Ezért (is) maradok debiános. Kár,hogy az ubuntu ebbe az irányba indult el. 

IG képe

A minden napi sznep

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1.1
Érthető.

Én vaciláltam az LMDE és tiszta Debian között, de végül LMDE lett. Azóta mocorog bennem, hogy inkább Debian kellett volna, pedig semmi bajom az LMDE-vel.
Ez a snapes dolog érdekes lépés az ubuntu részéről...

Koppány képe

A minden napi sznep

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1.1.1

Az Lmde egy remek rendszer . Én azért döntöttem a tiszta debian mellett,mert nincs annyi mindenre szükségem ami az lmde -ben alapból benne van. Egy Lxde környezet nekem bőven elég a használt programokat pedig úgyis magam válogatom össze.

Meg hát öreg gépeim vannak amiket amíg lehet nem dobok még ki. Ha a deb.12 lts ideje 2028ban lejár, akkor kukázódnak és befizetek új hardware-ra. wink