CapsLock, Insert és NumLock

Pár billentyűzettel kapcsolatos megoldást mutatok be. Mindegyiket érdemes ismerni, illetve az itt olvasható megoldásokat is érdemes áttanulmányozni. Bár a linkelt cikk eléggé periférikus, kevés embert érint, magát a lehetőséget ismerni illő.
Két bosszantó problémám van a billentyűzettel. Az egyik a NumLock beállítással. Én szeretném, ha a numerikus kiosztás él, a nyilakat nem szeretném használni. Ez azzal jár, hogy minden alkalommal ki/be kell kapcsolnom az eredetileg kikapcsolt NumLock-ot. Érdemes lenne ezt automatizálni. Sok asztali környezetben erre van lehetőség a beállítások közt. Ha pedig nincs, akkor azt megoldjuk.
Mindent meg lehet oldani, csak a keresőt kell jól használni, plusz egy kis fantázia kell.

 

NumLock tiltása induláskor Linux Mint alatt

Én Linux Mint alatt teszteltem, így csak erről tudok beszámolni, de nagy a valószínűsége, hogy más, Gnome családba tartozó rendszereken is hasonlóképp működik.

Ha nem szeretnénk telepíteni semmit, akkor a megoldás nagyon egyszerű:

gsettings set org.cinnamon.desktop.peripherals.keyboard numlock-state "true"

Azaz gsetting programban megadjuk a megfelelő paramétereket és azután már tárolja a megfelelő értéket.

Logikusan az indításkor beállítja NumLock-ot bekapcsolt állapotba. Ha mégsem akarjuk a későbbiekben bekapcsolni, akkor ugyanezt a parancsot a "false" kapcsolóval futassuk.
Nem kell hozzá sudo jog!

Ha bizonytalan vagy a kapcsoló indításkori állapotával, akkor a

gsettings set org.cinnamon.desktop.peripherals.keyboard numlock-state

parancs megadja az állapotot.

Ha mást használsz

Ha nem a Gnome család valamelyikét használod, akkor gsetting nem működik, a parancsra hiba üzenetet kapsz.
Tipp: ha már Linuxot használsz szokd meg, hogy megismered a rendszeredet! Ne csak úgy futtass parancsokat, hanem gondold is át mire való!
Ablakkezelőknél (i3wm, xmonad, bspwm stb.) ez nem is kérdés. Itt legtöbb esetben értelemszerűen nincs grafikus billentyű beállító program, illetve sok esetben a gsettings sem fog működni.
Így egy segédprogramhoz fordulunk, amit általában telepíteni kell. Ez a numlockx programocska. A Linux rendszerednek megfelelően kell telepíteni a tárolókból.

A használata egyszerű:

numlockx -h

kiadásával megkapjuk a help-et:

Usage: numlockx [on|off|toggle|status]
on     - turns NumLock on in X ( default )
off    - turns NumLock off in X
toggle - toggles the NumLock on and off in X
status - gets the NumLock status

Ha be akarom kapcsolni a NumLock-ot, akkor

numlockx on

parancsot adom ki. A többi is értelemszerű kapcsoló, nem okoz semmi problémát.

Ami fontos: ezzel ki és be kapcsolgathatod a NumLock-ot, így ha induláskor egy meghatározott állapotot akarsz, akkor a parancsot az autostart-ba kell tenni. Ez asztali környezetenként eltérhet, illetve az ablakkezelők leírásában le lesz írva, hogy miképp indíthatsz ott induláskor programot.

Megjegyzés: ez majdnem biztos, hogy a billentyűzeten lévő numerikus panelt jól kezeli, de a különálló USB-s numerikus billentyűzetet (ami egy időben a laptoppoknál divat volt) nem mindig állítja be.

CapsLock/Insert letiltása

Van pár billentyű ami sokaknak hasznos, de számomra nagyon zavaró funkciót lát le. Az egyik a Insert, amit nyomogatva átír, felülír funkciót kap a szövegszerkesztő. Az elmúlt harminc évben ezt soha nem használtam, de amikor véletlenül hozzáérek, és elkezdi a beszúrás helyett az átírást, akkor nagyon nem örülök… A másik a CapsLock. Ami logikusan a Shift felett van és időnként a Shift helyett nyomom le. Bár sokan a kiemelést, a hangsúlyozást végig nagybetűs szövegként jelzik, de ez hiba. Nagy hiba. A kiemelésnek a dőlt, aláhúzott vagy a bold típussal szedett (vagy egyéb tipográfiai megoldás), vagy másféle betűtípus a helyes módja. Ezeket érdemes lenne letiltani.

Előbb a kódját kell megkeresni:

xmodmap -pke | grep -i insert

Nálam a kimenete:

keycode 90 = KP_Insert KP_0 KP_Insert KP_0

keycode 118 = Insert NoSymbol Insert

Majd:

xmodmap -e "keycode 118 ="

A CapsLock kódjának a megkeresése hasonló:

xmodmap -pke | grep -i caps

keycode 66 = Caps_Lock NoSymbol Caps_Lock

Majd a már ismert megoldással:

xmodmap -e "keycode 66 ="

Ha folyamatosan tiltani akarod, akkor tedd be a két megfelelő sort a .xprofile-ba, ha van ilyened, vagy simán az autostartba is beírhatod. A módszer mindegy elvileg, lényeges, hogy újraindítás után a megfelelő beállítás legyen: tiltsa le a nem kívánt gombokat. Illetve semmi olyan gyári konfigot nem ír át, ami fontos lenne. Így - ha mégis mást gondolsz - az eredetit vissza tudod állítani.

CapsLock letiltása grafikusan

Bár nem mindegyik asztali környezetben, de sokban van erre is lehetőség. Amit érdemes tudni: a grafikus letiltás (illetve a tágabb értelemben vett állogatás, átírás) nem feltétlen lesz hatással egy másik asztali környezetre, vagy ablakkezelőre. Így ha indításkor mást választasz, akkor ne csodálkozz, hogy valami nem úgy működik, mint amit beállítottál.

A Linux Mint alatt és Cinnamont használok, ami egy viszonylag egyszerű környezet, de van benne a billentyűzetre állítgató program. Ezt érdemes átnézni, mert sokféle beállítást megtehetünk, és ami nagyon kényelmes: a gyári beállítás egy gombnyomással visszaállítható.

Most csak a CapsLock letiltását mutatom be. A panelhez a leggyorsabban a Start menü, Billentyűzet indításával juthatunk. Három füle van, nekünk a harmadik kell. Kiosztások, Beállítások gomb.

A panel

A panel

 

A kép is jól mutatja: sokféle lenyíló lehetősége van, logikusan a "Caps Lock viselkedése" lesz a jó nekünk és "A Caps Lock letiltva" adja meg a tiltást.

Érdemes egy kis időt rászánni a panelra, mert viszonylag sokféle általános beállításra lehetőség van. A Win és Alt cseréje, a Win-hez rendelt Meta, Hyper stb. beállítást megtehetsz. A nagy része - logikusan - viszonylag speciális beállítás, de ha ismered a lehetőségeket esetleg valamikor szükséged lehet rá...

Figyelem! A parancssori megoldások Xorg alatti megoldások. Ha nem Xorg-ot használsz, akkor...

Mára ennyi!

Hozzászólások

Két megjegyzés

Van olyan billentyűzet, amin nincsenek LED-ek. Ilyenkor tehet jó szolgálatot egy panel kisalkalmazás, ami „Megmutatja, hogy a caps lock/num lock/scr lock be van-e kapcsolva, és értesítést jelenít meg, ha ezek megváltoznak.”
A neve: Lezárási gombok jelzője értesítésekkel (betterlock)

A másik megjegyzésem a scr lock-kal kapcsolatos. Ez a billentyű szinte biztosan nem használatos semmire a Linux Mintben, ez egy halott billentyű. De ha másképp nézzük, akkor egy plusz billentyű, amit bármire felhasználhatunk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Capslock/insert/numlock

Cinnamon környezetben rendelkezésre áll az asztalalkalmazások között telepíthetően a betterlock kisalkalmazás , ami a képernyő alsó panelcsíkján elhelyez három kis négyszöget , mutatva a három lock állapotát. Valójában csak azért használom mert a numlock visszajelző lámpája a billentyűzetemen hol működik, hol nem. Itt viszont mindig a szemem előtt van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve