Dobja az Ubuntu a ZFS támogatást?

2019-ben a Canonical lelkesen belevetette magát a vitatott fájlrendszerek támogatásába, és felkavarta az állóvizet az Ubuntu 19.10 kiadásával, amely kísérleti lehetőséget kínált az Ubuntu (kernel, rendszerfájlok és felhasználói adatok) ZFS-kötetre történő telepítésére. Az Ubuntu volt az első nagyobb Linux disztribúció, amely felkarolta a ZFS-t, annak ellenére, hogy a licencelés körüli problémák szövevényesek .

De azóta alábbhagyott a lelkesedés.

Tavaly az Ubuntu fejlesztői igyekeztek eltávolítani a Zsys -t az Ubuntu Ubiquity telepítőjéből. Ez az Ubuntu integrált eszköze, amely megkönnyíti a ZFS-alapú telepítések kezelését és karbantartását. Egy hibajelentésben egyenesen megjegyezték, hogy a „prioritási változtatások” az asztali csapatban azt jelentik, hogy a Zsys-t többé nem akarják „propagálni”.

Ugyan a Zsys-t kihagyták volna teljesen az akkor közelgő LTS-ből, de nem kommentált okok miatt ez nem történt meg .

Egyelőre a Zsys továbbra is elérhető az Ubuntu archívumában, de a fejlesztése állni látszik. A Canonical részvétele gyakorlatilag 2021 áprilisa körül hagyott alább a GitHub-életút követések szerint, csak egy apró módosítást hajtottak végre tavaly áprilisban.

A közelgő Ubuntu 23.04 kiadás napi verzióihoz egy vadonatúj telepítő tartozik, amely a Flutter használatával készült, pontosan a Canonical igényei alapján. És ebben már nincs ZFS-re történő telepítési lehetőség!

Mivel nincs egyértelmű nyilvános jele az Ubuntu ZFS támogatás fejlesztésére vagy javítására irányuló erőfeszítésnek, az Ubuntu tagjai zavartan kérdezik: milyen állapotban van jelenleg az Ubuntu ZFS-támogatása?

Nagyon úgy tűnik, hogy az Ubuntu felhagy a fájlrendszer támogatásával…

 

(forrás)

Hozzászólások

kami911 képe

Nagyon sajnálnám ha megszűnne

Nagyon sajnálnám ha megszűnne a ZFS támogatás az Ubuntu-ban, nagyon kedvelem ezt a fajlrendszert. Inkább a Timeshift-be is be kellene vezetni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szerencsére nem dobja!

Szerencsére nem dobja! Őszintén örülök neki! És továbbra is egyszerűen telepíthető marad, akár asztali gépre is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve