2024-re végre egységesek lesznek a mobilkészülékek töltői

Koppány képe

Az elmúlt évtizedben a Parlament többször is szorgalmazta a töltők egységesítését. A gyártókkal folytatott korábbi egyeztetések ellenére az önkéntes lépések nem hoztak valódi változást a fogyasztók számára, és nem sikerült érdemben csökkenteni a mobiltöltők számát. A Bizottság ezért 2021. szeptember 23-án végül jogalkotási javaslatot terjesztett elő a szabályozáshoz.

Döntött a Parlament: hamarosan ugyanazt az egységes töltőt használhatjuk az összes elektronikus készülékhez.

Az új szabályok értelmében a fogyasztóknak nem lesz szükségük többé minden új eszköz vásárlásakor különböző töltőeszközre és kábelre, és egyetlen töltőt használhatnak az összes kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközükhöz. A mobiltelefonoknak, táblagépeknek, e-olvasóknak, fülhallgatóknak, digitális fényképezőgépeknek, fejhallgatóknak és headseteknek, kézi videojáték-konzoloknak és vezetékes kábelen keresztül tölthető hordozható hangszóróknak gyártótól függetlenül rendelkezniük kell majd USB Type-C porttal.

2024 végére az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet C típusú USB-porttal kell ellátni. Ez a kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd. A kedden 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott új jogszabály nagyobb ívű uniós törekvéseket is szolgál: az EU ugyanis azt szeretné elérni, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból.

A jogszabály eléri, hogy a fogyasztóknak nem kelljen minden egyes alkalommal új töltőt venniük, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket, illetve elég lesz egyetlen töltő az összes készülékükhöz.

Gyártótól függetlenül ugyanazzal a C típusú USB-porttal lesznek ugyanis ellátva a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok.

A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket.

Ösztönzés a technológiai újításoknak

Mivel kezd meghonosodni a vezeték nélküli töltés, az Európai Bizottság 2024-ig összehangolja a technológiák interoperabilitására vonatkozó követelményeket, hogy kivédje az esetleges, a fogyasztókat és a környezetet érintő negatív következményeket. A Bizottság egyúttal azt is szeretné elkerülni, hogy a fogyasztók a már megvásárolt technológia miatt egyetlen gyártó termékeihez legyenek a későbbiekben is hozzáláncolva.

Nagyobb választék, jobb tájékoztatás

Külön termékcímkén kell majd jelezni a fogyasztók számára a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg tudják állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában tehát azt is el tudják majd dönteni, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolniuk vagy sem. A vásárlók azt is megválaszthatják majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltőberendezéssel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni.

A meglévő töltőiket így többen tovább használják majd. A felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente. Arról nem is beszélve, hogy az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkenni fog.

A jelentéstevő szerint

„Több mint tíz évet vártunk ezekre az új szabályokra, de az ezerféle töltő kora mostanra végre a múlté. A jogszabály a jövőre is gondolt, így az innovatív töltési megoldások elterjedése sem okoz majd gondot. Mindenki jól jár: a bosszankodó vásárlóktól kezdve a sérülékeny környezetig. Nehéz időszak ez a politikában, ennek ellenére az Unió bebizonyította: vannak ötletei arra, hogyan javítsa európaiak millióiak életkörülményeit és jelentsen inspirációt az egész világnak” - mondta Alex Agius Saliba (S&D, Málta).

További információ (angolul) >

Előzmény: Egységesek lesznek a mobil eszközök töltőcsatlakozói az Európai Unióban

(forrás)

Hozzászólások

Nem tudom megállni szó nélkül

Nem tudom megállni szó nélkül... de nagyon ideje volt már ennek. Egy vicc, hogy a táskámban legalább 3 féle töltő vagy töltő kábel van, mivel más kell a garminnak, más a samunak és más a szifonomnak. A kocsiban is van kettő féle töltő fej. Persze meg lehet kérdezni minek van ennyi motyóm - vessek magamra - de nem én választottam (kivétel a garmin). A legjobban azt utáltam, hogy anno az azonos gyártók is változtattak pl a töltő fej átmérőn - lásd pl.: nokia - és még véletlen sem volt jó a korábban megvett töltő. Egy szégyen ami itt folyt és biztos vagyok benne, hogy direkt a fogyasztás (vegyél, vegyél, vegyél) miatt nem voltak azonosak, tértek el egymástól.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)