Egységesek lesznek a mobil eszközök töltőcsatlakozói az Európai Unióban

kami911 képe

Az Európai Parlament közleményben jelentette be, hogy 2024 őszére egységesen USB-C csatlakozású töltési megoldással kell ellátni a nem kizárólag vezeték nélkül tölthető kis és közepes méretű, Európai Unióban forgalomba hozott eszközöket. Az elmúlt évtizedben a Parlament sürgette a Bizottságot, hogy terjesszen elő egy közös töltőre vonatkozó javaslatot az e-hulladék kezelése és a fogyasztók életének megkönnyítése érdekében.

Az új szabályok értelmében a fogyasztóknak nem lesz szükségük többé minden új eszköz vásárlásakor különböző töltőeszközre és kábelre, és egyetlen töltőt használhatnak az összes kis és közepes méretű hordozható elektronikus eszközükhöz. A mobiltelefonoknak, táblagépeknek, e-olvasóknak, fülhallgatóknak, digitális fényképezőgépeknek, fejhallgatóknak és headseteknek, kézi videojáték-konzoloknak és vezetékes kábelen keresztül tölthető hordozható hangszóróknak gyártótól függetlenül rendelkezniük kell majd USB Type-C porttal. A laptopokat is hozzá kell igazítani a követelményekhez a hatálybalépéstől számított 40 hónapon belül.

A töltési sebességet is harmonizálják a gyorstöltést támogató eszközök esetében, így a felhasználók bármely kompatibilis töltővel azonos sebességgel tölthetik fel készülékeiket. Ezzel együtt a fogyasztók egyértelmű tájékoztatást fognak az új készülékek töltési jellemzőiről, így könnyebben meg tudják állapítani, hogy a meglévő töltőik kompatibilisek-e a készülékekkel.

A vásárlók azt is megválaszthatják majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltőberendezéssel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni.

A várakozások szerint ez a szabályzás a töltők nagyobb arányú újrahasználatához vezetnek, és segítenek az Európai Unión belül lakó fogyasztóknak évente összesen akár 250 millió eurót megtakarítani az eltérő töltők vásárlásával kapcsolatban. A fel nem használt töltők a becslések szerint évente mintegy 11 000 tonna e-hulladékot jelentenek.

További lépések

A nyári szünet után a Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia a megállapodást, mielőtt azt az EU Hivatalos Lapjában közzéteszik. A megállapodás 20 nappal a kihirdetése után lép hatályba, és rendelkezéseit 24 hónap elteltével kell alkalmazni. Az új szabályok nem vonatkoznak azokra a termékekre, amelyeket az alkalmazás időpontja előtt hoztak forgalomba.

Sajtótájékoztató >