Thunderbird az Androidon

Évek óta szerettük volna a Thunderbirdöt az asztali gépen kívülre is kiterjeszteni, és a nagyszerű Thunderbird on Android™ élmény eléréséhez vezető út 2018-ban kezdődött.

Ekkor találkozott először a Thunderbird termékmenedzsere, Ryan Lee Sipes Christian Kettererrel (más néven „cketti”), a nyílt forráskódú Android e-mail kliens, a K-9 mail projekt karbantartójával. Azonnal meg akarták találni a módját, hogy a két projekt együttműködjön. A következő néhány év során a beszélgetés arról alakult, hogy hogyan hozzunk létre egy fantasztikus, zökkenőmentes e-mail élményt a különböző platformokon.

Ryan és cketti azonban egyetértett abban, hogy a végterméknek tükröznie kell a két projekt közös értékeit. Nyílt forráskódúnak kellett lennie, tisztelnie kellett a felhasználót, és tökéletesen illeszkednie kellett a személyre szabhatóságra és gazdag funkciókészletre vágyó haladó felhasználók számára.

„Végül", mondja Sipes, „ahelyett, hogy egy mobil klienst fejlesztenénk a semmiből, érdemes volt együtt dolgozni."

A K-9 Mail csatlakozik a Thunderbird családhoz

Ezért örömmel jelentjük be, hogy a mai napon a K-9 Mail hivatalosan is csatlakozik a Thunderbird családhoz. Cketti pedig már csatlakozott a Thunderbird teljes munkaidős munkatársaihoz, és hozza magával a mobilplatformokkal kapcsolatos értékes szakértelmét és tapasztalatát.

Végső soron a K-9 Mail átalakul Thunderbird on Android-dá.

Ez azt jelenti, hogy maga a név is megváltozik, és átveszi a Thunderbird márkajelzést. Mielőtt ez megtörténne, el kell érnünk bizonyos fejlesztési mérföldköveket, hogy a K-9 Mailt összhangba hozzuk a Thunderbird funkciókészletével és vizuális megjelenésével.

Ennek érdekében pénzügyeket és fejlesztési időt fordítunk a K-9 Mail folyamatos fejlesztésére. Új funkciókkal bővítjük a termékeket, és bevezetjük az életminőséget javító fejlesztéseket.

A K-9 Mail és a Thunderbird mindkettő közösségi finanszírozású projekt. Ha segíteni szeretne nekünk a K-9 Mail gyorsabb fejlesztésében és bővítésében, kérjük, fontolja meg az adományozást a következő címen https://mzla.link/k9-give

Íme egy kis betekintés a funkciók ütemtervébe:

  • Fiók beállítása a Thunderbird fiók automatikus konfigurációjával.
  • Továbbfejlesztett mappakezelés.
  • Üzenetszűrők támogatása.
  • Szinkronizálás asztali és mobil Thunderbird között.

„A Thunderbird családhoz való csatlakozás lehetővé teszi, hogy a K-9 Mail fenntarthatóbbá váljon, és forrásokat biztosít számunkra a felhasználók által régóta kért funkciók és javítások megvalósításához" - mondja cketti. „Más szóval, a K-9 Mail a Thunderbird segítségével még nagyobb magasságokba emelkedik."

K-9 Mail alkalmazás letöltése >

Miért nem fejleszt saját mobil klienst?

A Thunderbird csapata sokat beszélgetett arról, hogy hogyan tudnánk nagyszerű mobil élményt nyújtani a felhasználóinknak. Végül nem akartuk megkettőzni az erőfeszítéseinket, ha egyesíthetnénk erőinket egy meglévő nyílt forráskódú projektben, amely osztja az értékeinket. A K-9 és a Thunderbird együttműködésének lehetőségeiről folytatott többéves megbeszélések során úgy döntöttünk, hogy a felhasználóinkat az szolgálná a legjobban, ha együtt dolgoznánk.

Most telepítsem a K-9 Mailt, vagy várjak a Thunderbirdre?

Ha szeretne segíteni a Thunderbird jövőjének alakításában az Androidon, akkor javasoljuk, hogy most azonnal telepítse a K-9 Mailt. A Thunderbird for Android első hivatalos megjelenéséhez közeledve a felhasználói felület valószínűleg többször is változni fog. Ha nem kedveli a napi rendszerességgel használt alkalmazások kissé gyakori módosítását, akkor talán még várnia kell.

Ez hatással lesz az asztali Thunderbirdre? Hogyan?

Sok Thunderbird-felhasználó kérte a Thunderbird élményét mobilon is, amit a K-9 elképesztővé tételével (és a Thunderbird Androidra való átalakításával) kívánunk biztosítani. A K-9 kiegészíti a Thunderbird-élményt, és javítja, hogy a felhasználók hol és hogyan élvezhetik a nagyszerű e-mail-élményt. Az asztali Thunderbird iránti elkötelezettségünk változatlan, csapatunk nagy része elkötelezett amellett, hogy a legjobb e-mail klienssé tegyük, és ez így is marad.

Mi történik a K-9 Mail-lel, miután megjelent a hivatalos Thunderbird for Android alkalmazás?

A K-9 Mail funkcióit a Thunderbirdhöz igazítjuk, és biztosítjuk, hogy a Thunderbird és a K-9/Thunderbird közötti szinkronizálás zökkenőmentes legyen Androidon. Természetesen a Thunderbird Androidon és asztali számítógépen működő verziója mind nagyon különböző formátumok kiszolgálására szolgál, így a két rendszer között lesznek UX különbségek. Szándékunkban áll azonban hasonló munkafolyamatokat és eszközöket engedélyezni mindkét platformon.

Tudom majd szinkronizálni a Thunderbird fiókjaimat a K-9 Mail-lel?

Igen. Tervezzük, hogy Firefox Sync opciót kínálunk, amellyel biztonságosan szinkronizálhatja fiókjait a Thunderbird és a K-9 Mail között. Ez a funkció várhatóan 2023 nyarán kerül bevezetésre.

A Thunderbird for Android támogatja majd a naptárakat, feladatokat, feedeket vagy a csevegést, mint az asztali alkalmazás?

Először egy csodálatos e-mail élményen dolgozunk. Jelenleg vizsgáljuk, hogyan lehetne a legjobban biztosítani a Thunderbird egyéb funkcióit Androidon, de jelenleg még mindig azon gondolkodunk, hogyan lehetne ezt a legjobban megvalósítani. Az egyik módszer például az, hogy egyszerűen szinkronizáljuk a naptárakat, és a felhasználók így az általuk preferált naptáralkalmazást használhatják a készülékükön. De ezt meg kell vitatnunk a csapaton belül, valamint a Thunderbird és a K-9 közösségeken belül, majd el kell döntenünk, hogy mi a legjobb megközelítés.

A jövőben hogyan fogják felhasználni a K-9 Mail adományokat?

A K-9-re szánt adományokat a Thunderbird projektre fordítjuk. Természetesen a Thunderbird cserébe teljes mértékben támogatja a K-9 Mail fejlesztését és az alkalmazás fejlődését és fenntarthatóságát támogató tevékenységeket.

Fejlesztik a Thunderbird mobilalkalmazást iOS-re?

A Thunderbird jelenleg egy iOS-alkalmazás fejlesztését vizsgálja.

Hogyan tudok részt venni?

  1. Vegyen részt a vita- és tervezési fórumunkban.
  2. A fejlesztőket arra ösztönözzük, hogy látogassák meg a https://developer.thunderbird.net a kezdéshez.
  3. Szerezze meg a Thunderbird forráskódját a következő honlap meglátogatásával https://developer.thunderbird.net/thunderbird-development/getting-started.
  4. A K-9 mail forráskódja elérhető itt: https://github.com/thundernest/k-9
  5. A Thunderbird és a K-9 Mail fejlesztését anyagilag támogathatja, ha ezen a linken keresztül adományoz: https://mzla.link/k9-give.

(forrás, forrás)

 

Hozzászólások

kimarite képe

vCard támogatás

És milyen jó lesz, ha a Thunderbird Beta megkapja a stabil minősítést, az örökké áhított névjegy specifikáció (egy szabványos végre) benne lesz az K-9 Mail-ben is:

A címjegyzék új külsőt és továbbfejlesztett funkciókat kap a Thunderbird 102-ben: Az új címjegyzék kompatibilis a vCard specifikációkkal, a kapcsolatok mentésének defacto szabványával. Ha az alkalmazás (például a Google Contacts) vagy az eszköz (iPhone, Android) képes a meglévő névjegyeket vCard formátumba exportálni, a Thunderbird képes azokat importálni. És ahogy a fenti képernyőképen is látható, minden egyes névjegykártya az adott névjegyet érintő üzenetküldés, e-mail vagy esemény létrehozásának indítópontjaként működik.

Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk, Egy palackba zárjuk a szellemünk, És örülök neki, hogy itt lehetek, Mert itt tervezik az isteneket. ... https://www.youtube.com/watch?v=bX3oWEad2yo

Az F-Droid-on is elérhető a K-9 Mail:
https://f-droid.org/packages/com.fsck.k9/ (*)

Nagy kérdés, ha a Thunderbird románc megvalósul, maradhat-e az F-Droid portálon...

Fejtegetés

Maradhatna, (*)

Miért nincs az F-Droid portálon a kedvenc alkalmazásom?
Néhány gyakori ok:

  • Nem szabad szoftver;
  • Megpróbáljuk felvenni, de van vele egy probléma, amit próbálunk megoldani. Nézd meg a nyitott egyesítési kérelmeket;
  • Rajta van a radarunkon, de még nem jutottunk el hozzá. Keress a problémák között;
  • Nem tudunk róla. Nézd meg a Befogadási szabályzatot.

mert szabad szoftver. (*)

A Thunderbird egy vezető nyílt forráskódú, platformokon átívelő e-mail- és naptárkliens, amely ingyenes üzleti és személyes használatra. Szeretnénk, ha biztonságos maradna és még jobbá válna. Az adományozás lehetővé teszi számunkra, hogy több fejlesztőt alkalmazzunk, fizessük az infrastruktúrát, bővítsük a felhasználói bázisunkat, és folytassuk a fejlesztést.

Megjelenhet-e a Thunderbird az F-Droid-on?
És a Firefox (például)..., ennek oka vajon pontosan mi?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

És reklámmentes lesz?

Csak azért kérdem mert én végigpróbáltam tucat "ingyenes"mobil mailklienst és a végén maradtam a rom gyári kliensénél ami bár sokkal szegényesebb de a többi vagy fizetős vagy telisteli van reklámmal.
Bluemail, K9 stb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

És reklámmentes lesz?

#2 A K-9 Mail reklámmentes, ez tuti! :)

Talán a FairEmail alkalmazással kevered (tipp), ennek a megvásárlós verziója viszont mentes ..., lehet, ingyen is, de mindenre nem emlékezhetek: https://f-droid.org/de/packages/eu.faircode.email/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

És reklámmentes lesz?

#2.1 Lehet igazad van, annyit tudok  mondani hogy 1 éve próbálgattam mailklienseket mert a telefonom gyári kliense mivel 2 év nem frissül, szövegkódolási problémái lettek.
És amiket akkor kipróbáltam az mind tele volt reklámmal.

Mégegy ami engem zavar, bár ez persze szinte csak az én problémám.
Mivel Google mentes a telefonom, nem tudok a Playáruházból tölteni.
Bármelyik alternatív appstorból telepítve mailklienst, a nyüves Google csak külön beállítandó alkalmazásjelszóval engedi fel  mert ugye nem megbízható.
Ezt nem tudják Thunderbirdék kiüszöbölni? A telefonom gyári kliensén ez hogy van megoldva, nem gyári hanem főzött rom rootolva és mégis szó nélkül beenged.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

És reklámmentes lesz?

#2.1.1 Lehet igazad van, annyit tudok  mondani hogy 1 éve próbálgattam mailklienseket ... És amiket akkor kipróbáltam az mind tele volt reklámmal.

Biztosan igazam van. A Google Áruházba feltöltött alkalmazásokba bekerülhet reklám, olyan alkalmazásoknál, amiknél F-Droid-nál nincs,

Mivel Google mentes a telefonom, nem tudok a Playáruházból tölteni.

OpenGApps - ezt nézegettem a minap, de túl sokat nem tudok róla.

Bármelyik alternatív appstorból telepítve mailklienst, a nyüves Google csak külön beállítandó alkalmazásjelszóval engedi fel  mert ugye nem megbízható.

GMail fióknál van Alkalmazásjelszó, a GMail a Google / Alphabet vállalaté, és ez az ő szabályuk. A levelezőprogramok a neten csatlakoznak a szolgáltató e-mail rendszeréhez, azaz, nem a Thunderbird vagy hasonló alkalmazás kéri a jelszót, hanem a fenti. Nem lehet kikapcsolni, informatikailag lehetetlen (nem cracker eszközökkel).

Ezt nem tudják Thunderbirdék kiüszöbölni? A telefonom gyári kliensén ez hogy van megoldva, nem gyári hanem főzött rom rootolva és mégis szó nélkül beenged.

A ROM mindegy, a levelező programja vélhetően Google termék, vagy annak hivatalos elágazása. Ezek nem kérnek alkalmazásjelszót:

  • mivel az övék, elfogultak,
  • és mert az övék,
    • szabadon kutathatnak utánad,
    • kényelmessé teszik, csak bekapcsolod...
    • ( nem érzed veszélyesnek: olyan, mint mikor a békát nem forró vízbe dobják, hanem lassan melegítik alatta, a fazékban a vizet..., ami végül felforr.
  • Egyéb: ... az összes levelező program elfogad sütiket, képeket, scripteket, ha HTML módban  levelezel. Ha szöveges módban levelezel, mindez nincsen

A fene se érti, mi ezzel a gondod: az alkalmazás jelszót egyszer kell begépelni, a beállításnál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

És reklámmentes lesz?

#2 próbáld ki, ott a link a hírben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve