Hogyan bővítsd az audioszerkesztőd lehetőségeit?

Már volt szó az Audacity használatáról, bár alapfokon, de megismerkedtünk a használatával. Bár még nem volt szó, de sokan kedvelik az ocenaudio programot is. Lesz róla szó a későbbiekben. Mindegyik nagyon jó program, és sok eszközt ad alapból a hang manipulálása. Az Audacity többet, a videóban említettem is, hogy a nagy részét kikapcsoltam. Az ocenaudio pedig igen szűk keretek közt szállítja ezeket. Ami nem is gond, mert mindkét program fogadja a pluginokat, így a végtelenségig lehet fejleszteni az eszközkínálatot.

Én egy olyan csomagot mutatok be, ami kicsit régi, de több érdekes és hasznos eszközt kapunk. Ez az GVST Linuxra portolt verziója. Ebből kiderült, hogy bár sokféle formátumot használhatunk az Audacity bővítésére, és az ocenaudio a VST formátumot szereti, de keresés közben nem árt a linuxos verziókat letölteni. Illetve sok jó kiegészítőnek nincs linuxos verziója... A GVST linuxos letöltését itt találod meg. Figyelj a 32bites és a 64bitees verzióra!

Letöltés után ki kell csomagolni, sima zip formátumban kapjuk meg, így a kicsomagolás nem lehet gond.

A két audiószerkesztő programban eltér az installálás, így ha az Audacity-be szeretnéd használni, akkor a kívánt fájlokat be kell másolni a

~/.audacity-data/Plug-Ins/

könyvtárba. Ezután a következő Audacity indításkor és engedélyezésük után már látni fogod az új eszközöket a menüben. A Hatás/Bővítmények engedélyezése... alatt kell egyesével engedélyezni!

Az ocenenaudio kicsit másképp kezelje ezt. Valahol létrehozol egy könyvtárat, amibe ezeket a fájlokat belerakod, majd elindítod az ocenaudio-t és

Szerkesztés/Beállítások/Plugins

és bepipálod a Support VST Plugins kis négyzetét. Alul a plusz jelre kattintasz és betallózod azt a könyvtárat, ahol a VTS pluginokat tartod. Én logikusnak tartom, hogy ez a könyvtár a ~/.audacity-data/Plug-Ins/ legyen, hiszen mindkét programot használom. Ne legyen két helyen ugyanaz. De ez nem egyszerű! Mert az ocenaudio tervezője úgy gondolta, hogy a rejtett könyvtárakat, melyek ponttal kezdődnek, azokat nem kell látni a böngészőjének. Így egy kerülő megoldáshoz folyamodtam. Létrehoztam egy linket a saját könyvtáramban VTS néven a ~/.audacity-data/Plug-Ins/ -re. Ez nagyon hasznos megoldás sok esetben, hiszen a link oda mutat a könyvtárra, és már az ocenaudió is látja. Ha nem tudod, hogyan kell a Te fájlkezelődben ezt megtenni, akkor nézd meg a leírását. A DoubleCommanderben a Fájl menüben találod meg a lehetőséget :)

A jobb alsó sarokban a körbemutató nyilakkal frissítheted a pluginokat. Ha most engedélyezted először a VST pluginokat, akkor egy újraindítása kell az ocenaudiónak, hogy tudjon erről.

Ezután már használni is tudod őket.

Az eszközök viszonylag puritánok, de jól működnek. Annak ellenére, hogy a készítő bevallása szerint

„Korai béta verziók, óvatosan használhatók”.

Egy "limiter" panelja

Kaphatunk előnézeti képet, bele is hallgathatunk az eredménye, így meggyőződve arról, hogy valóban azt állítottuk be, amit akartunk. De el s menthetünk egy-egy beállítást. Pár eszköznél előre beállított minták is vannak, így a legismertebb funkciókat már saját beállítás nélkül is megtehetjük.

A csomag 32 eszközt tartalmaz, a hangszerkesztés, manipulálás főbb területeit lefedi. Aki nem járatos ezekben, annak érdemes elolvasni a https://www.gvst.co.uk oldalon található rövid, érthető leírásokat az adott eszközhöz. Érdemes átolvasni ezeket, mert pár eszköz kissé más nevet kapott, mint a megszokott, így a későbbiekben könnyebben kiválasztjuk a kívántat.

Ennyi.

Ez is a blogomban...

Hozzászólások

Néhányat kipróbáltam

Köszi. Néhányat kipróbáltam Audacityben, egész jól működnek, de szerintem a Calf-pluginek sokkal használhatóbbak ezeknél, ráadásul Szoftverközpontból telepíthető.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Néhányat kipróbáltam

#1 Köszi, megnézem őket. :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

Ha van érdeklődés végignézhetjük milyen lehetőség van arra,hogy bővitsük az export lehetőségeket az Audacity-ben.
Közismert,hogy az Audacity gyenge pontja az AAC/M4A formátum amit csak az FFMPEG által tud exportálni,és tudjuk hogy az a leggyengébb minőségü.De ha már FFMPEG,akkor lehetőség van DTS, és EAC3-exportra is akár multichannel formában is.
Valamint egy kis trükkel használni tudjuk az FDKAAC-encodert is, és igy lehetőség nyilik HE-AAC,HE-AACv2,és kiváló minőségü AAC-LC exportra is.Mivel külső encodert (FFMPEG,FDKAAC) használnánk,nem lehet snapos telepitésü az Audacity mert az nem látja a külső encodereket, flathubost nem próbáltam,de majd megirjátok,hogy az látja-e a külső codekeket,én .deb-es telepitést alkalmaztam és azzal remekül működnek a külső encoderek.Szóval ha van érdeklődés kezdhetjük.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

Első körben teszteljétek le az Audacity-t,hogy látja-e a külső encodert,ehhez meg kell nyitni egy audio fájlt az Audacity-ben,majd fájl/export/hang exportálása a listából ki kell választani a (külső program) opciót, és a Parancs mezőbe be kell irni a következő parancsot: ffmpeg -i - -c:a dca -strict -2 -ab 377.25k "%f"
Ezután felül a név mezőben a kiterjesztésnek meg kell adnia .dts-t,végül mentés.Ha ekkor elkezdődik az exportálás akkor látja a külső encodert,esetünkben az adott gépre feltelepitett ffmpeg-et,ezután már továbbléphetünk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

Amennyiben az Audacity látja az FFMPEG külső encodert, alkalmazható néhány további parancs,pl:
DTS Sztereo bitráták,ha a forrás 44,1 kHz-es:
ffmpeg -i - -acodec dca -strict -2 -ab 1411.2k "%f"
ffmpeg -i - -acodec dca -strict -2 -ab 503.25k "%f"
ffmpeg -i - -acodec dca -strict -2 -ab 377.25k "%f"
DTS Multichannel bitráták,ha a forrás 48 KHz-es:
ffmpeg -i - -acodec dca -strict -2 -ab 1509.75k "%f"
ffmpeg -i - -acodec dca -strict -2 -ab 754.5k "%f"
EAC3 Export Multichannel bitráták,ha a forrás 48 KHz-es:
ffmpeg -i - -acodec eac3 -ab 512k "%f"
ffmpeg -i - -acodec eac3 -ab 640k "%f"
ffmpeg -i - -acodec eac3 -ab 768k "%f"
ffmpeg -i - -acodec eac3 -ab 1536k "%f"
OPUS Sztereo bitráták,ha a forrás tetszőleges mintavételi értékü, az Opus 44.1Khz-t nem használja azt 48Khz-re konvertálja:
ffmpeg -i - -c:a libopus -b:a 64k "%f"
ffmpeg -i - -c:a libopus -b:a 96k "%f"
ffmpeg -i - -c:a libopus -b:a 128k "%f"
ffmpeg -i - -c:a libopus -b:a 64k -vbr constrained "%f"
ffmpeg -i - -c:a libopus -b:a 64k -vbr constrained -compression_level 0 "%f"
ffmpeg -i - -c:a libopus -b:a 64k -vbr constrained -compression_level 0 -application lowdelay "%f"

Ahhoz,hogy az FDK-AAC-t használni lehessen az Audacity-vel a következőket kell tenni:
01 - telepiteni kell az fdk-aac encoder-t,aminek a legfrissebb változatát innen lehet letölteni:
fdk-aac letöltése
02 - telepiteni kell a synaptic-al az fdkaac-t (command line encoder frontend for libfdk-aac).
03 - Készitenünk kell néhány bash script-et.
04 - A scriptek elhelyezése,futtathatóvá tétele,majd ezek alkalmazása az Audacity-ben.
Az fdk-aac command line encoder,ami WAV fájlokból tud AAC-t (m4a) késziteni,ezért elöször mindig wav-ban kell elmenteni az adott hanganyagot,amit,vagy amiket második lépcsőben tudunk átkonvertálni m4a-ba.
Én akkor fedeztem fel ezt a lehetőséget amikor a régi CD-imet rippeltem PC-re, és az Audacity-vel hoztam rendbe őket,majd elmentettem mindet wav-ba (kb 100 számot),amit egy lépésben tudtam igy m4a-ba konvertálni.
Két helyen kell lenni bash scriptnek az egyik meg lesz nyitva az Audacity-ben ez inditja el a folyamatot,a másik abban a könyvtárban amiben az átkonvertálandó wavok lesznek,ez tartalmazza a konvertálási paramétereket.
A bash script (amit a saját könyvtárba raktam) nagyon egyszerü, megnyitja a terminált egy adott könyvtárban és futtatja azt a parancsot amit abban a könyvtárban az adott scriptbe beleirtunk pl:
#!/bin/bash
cd /home/Media/Audio/WAVS
gnome-terminal -- ./.AACLC128
Az AACLC128-at a WAVS könyvtárban rejtetté tettem,hogy ne zavarja a műveleteket,és a következő parancsot irtam bele:
#!/bin/bash
for i in *wav; do fdkaac -p 2 -b 128k "$i"; done
Néhány infó a fdk-aac paraméterezéshez:
Options:
-h, --help Print this help message
-p, --profile Profile (audio object type)
2: MPEG-4 AAC LC (default)
5: MPEG-4 HE-AAC (SBR)
29: MPEG-4 HE-AAC v2 (SBR+PS)
23: MPEG-4 AAC LD
39: MPEG-4 AAC ELD
-b, --bitrate Bitrate in bits per seconds (for CBR)
-m, --bitrate-mode Bitrate configuration
0: CBR (default)
1-5: VBR
(VBR mode is not officially supported, and
works only on a certain combination of
parameter settings, sample rate, and
channel configuration)
Ha megvannak a scriptek futtathatóvá kell öket tenni,pl:
chmod +x AACLC128Konvert.sh
chmod +x .AACLC128
Végül az Audacityben fájl/export/hang exportálása/külső program/tallózás - megnyitjuk a AACLC128Konvert.sh-t,felül megadjuk a .m4a kiterjesztést,és nyomunk egy mentést,ekkor megjelenik a teminál és megkezdődik a konvertálás,amit a terminálon pontosan követni tudunk,az adott könyvtárban található összes wavot átkonvertálja egymás után m4a-ba,és ha elkészül szépen kilép és eltünik a terminál. Fontos,hogy annyi scriptet kell csinálni ahány különböző bitrátát akarunk használni,majd ezeket az Audacity-ben a parancs mezőben megnyitni,az igy megnyitott scripteket megjegyzi az Audacity,igy a lenyiló menüböl mindig kiválaszthatóak lesznek. Kb ennyi lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

#5 Ezekre ránézek, köszi. Mindenképpen hasznos dolgok, van benne fantázia.
Az Audacity-t vágásra használom inkább, a konvertálásra vagy CD beolvasásra az XCFA és a Flacon alkalmazásokat használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

#5 01 - telepiteni kell az fdk-aac encoder-t,aminek a legfrissebb változatát innen lehet letölteni:
fdk-aac letöltése

sudo apt-get install aac-enc

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

Ami még kimaradt,hogy az Audacity export lehetőségei bövithetőek az xHE-AAC (exhale) újabb encoder használatával is.
Annyi a teendő,hogy abba a mappába amibe a konvertálandó wavok lettek elmentve be kell rakni a .exhale bináris fájlt (xHE-AAC encoder) én rejtve tettem be,hogy véletlenül se töröljem le,és igy nincs szemelött.Az ehhez szükséges Bash scriptek a következőt tartalmazzák: Az Audacity-ben megnyitandó script tartalma pl:
#!/bin/bash
cd /home/Media/Audio/WAVS
gnome-terminal -- ./.xHEAAC36
vagy:
#!/bin/bash
cd /home/Media/Audio/WAVS
gnome-terminal -- ./.xHEAAC64
A Konvertálandó wavokat tartalmazó mappában rejtve bennelevő script tartalmazza a konvertálási paramétereket pl:
#!/bin/bash
exhale a *wav xHE-AAC36.m4a
vagy:
#!/bin/bash
exhale 1 *wav xHE-AAC64.m4a
---------------------------------------------------------------------------------------------
Az exhale paraméterezéséhez az infók:
a számok és betük jelentik a különböző bitrátákat:
(0-9) low-complexity standard compliant xHE-AAC at 16*#+48 kbit/s
(a-g) low-complexity compliant xHE-AAC with SBR at 12*#+36 kbit/s
1 - 64 kbit/s - Multich - 160kbit/s
2 - 80 kbit/s - Multich - 200kbit/s
3 - 96 kbit/s - Multich - 240kbit/s
4 - 112 kbit/s - Multich - 280kbit/s
5 - 128 kbit/s - Multich - 320kbit/s
6 - 144 kbit/s - Multich - 360kbit/s
7 - 160 kbit/s - Multich - 400kbit/s
8 - 176 kbit/s - Multich - 440kbit/s
9 - 192 kbit/s - Multich - 480kbit/s
---------------------------------------------------------
a - sbr 36 kbit/s - Multich - 90kbit/s
b - sbr 48 kbit/s - Multich - 120kbit/s
c - sbr 60 kbit/s - Multich - 150kbit/s
d - sbr 72 kbit/s - Multich - 180kbit/s
e - sbr 84 kbit/s - Multich - 210kbit/s
f - sbr 96 kbit/s - Multich - 240kbit/s
g - sbr 108 kbit/s - Multich - 270kbit/s
---------------------------------------------------------
A Scripteket futtathatóvá kell tenni,ezután a további teendők megegyeznek az FDK-AAC-encodernél leirtakkal,vagyis pl a xHEAAC64.sh-scriptet az Audacityben megnyitva,majd az m4a kiterjesztést megadva és a mentést megnyomva indithatjuk el a konvertálást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése + valami más

#7 Csak ötlet. A scripteket ide lehetne helyezni (még nem létező útvonal):

~/.local/bin/Audacity_scripts

Az nem tudom, hogy régebben használtad-e az Exact Audio Copy nevű alkalmazást (EAC). Ha igen, találtál-e hasonló (akár) parancssoros vagy nem parancssoros alkalmazást Linux rendszerre? Az alkalmazás erősen használt, karcos CD-ket próbált javítani -olyasmi módszerrel, mint a superblock mentések a lemezen- és ez általában sikerült. Régebben, mikor kölcsönözni lehetett (jogilag), én az égvilágon mindent kölcsönöztem, meg amire volt pénzem. És valamiért Nagy Kriszta :) CD-jét nem játszotta le az olvasó, és ezt javítottam ki, egy pattanás kivételével, szinte tökéletesre.

Aztán kerestem én is a Linuxos megoldást, de az idő múlásával a jog már nem engedte a kölcsönzést Magyarországon sem, és elkoptak a használt CD-im is, amik lényegében szinte kizárólag egy időre kölcsönzöttek voltak. A megvehető használt CD-k meglehetősen drágák, vagyis az nem éri meg, hogy veszek egy nagyon karcosat, feljavítom, mentem, és a fiókba teszem a CD-t. A CD lejátszás manapság nem divat, kényelmetlen a beteszem/kiveszem ;). Mellesleg, létezik egy gyűjtemény koncertekről (adott zenekarok összes fellépése. Kazettán, esetleg CD-n. Mivel, senki nem foglalkozik vele, nyilván nagyon rossz állapotban van. Kereskedelmi jelentősége sincs vélhetően sok, úgyhogy... ez már nem ide tartozó téma.

Szóval, találkoztál-e fizikai sérülés miatt hallgathatatlan CD-vel és azt hogyan javítottad fel Linux rendszeren, ha nem EAC-vel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése + valami más

#7.1
Szerencsére nem volt hibás CD-m,én a feljavitást a hangzásra értettem,egy kis hagszin módositás vagy egy kis hangositás stb.
Az xHE-AAC/exhale exportálásnál ütköztem abba a problémába,hogy a konvertált m4a fájlnév nem másolódik át,hogyan lehetne módositani a parancsot,hogy úgy mint az FDK-AAC-nál a wav-os forrásfájlnak a nevével megegyező nevet adjon az m4a-fájlnak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése + valami más

#7.1.1
Közben megtaláltam az infókat és összeraktam az új parancsot,igy már a forrás fájl-al megegyező nevü .m4a-fájlokat tudok késziteni Audacity-vel xHE-AAC-formátumban is,ami igy néz ki:
exhale a *wav xHE-AAC36.m4a && mv *m4a *wav && for f in *.wav; do mv -- "$f" "${f%.wav}.m4a"; done

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése + valami más

#7.1.1.1 Oks.

Én beléptem a könyvtárba, a WAV-ok lakóhelyére, és futtattam (példa: 9-es preset):

for i in *wav; do of="${i/.wav/.m4a}"; exhale 9 "$i" "${of}"; done

Az egyik dal átalakításának kimenete:

  ---------------------------------------------------------------------
 | exhale - ecodis extended high-efficiency and low-complexity encoder |
 |                                                                     |
 | version 1.1.9 (x64, built on Mar 30 2022) - written by C.R.Helmrich |
  ---------------------------------------------------------------------

 Encoding 44-kHz 2-channel 24-bit WAVE to low-complexity xHE-AAC at 192 kbit/s

 Progress: --------------------------------- Done, actual average 198.3 kbit/s

 Input statistics:  File loudness -10.85 LUFS,    sample peak level -1.06 dBFS

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése + valami más

#7.1.1.1.1
A tied is jól működik csak én úgy csináltam,hogy a wavok a konvertálás után tünjenek el,de a tiedet is lehet úgy módositani.
köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Audacity Export lehetőségeinek a bövitése

Sikerült használni a QAAC-t, az Apple kiváló minőségü encoderét az Audacity-vel,a már fentebb ismertetett módon,annyi különbséggel,hogy szükséges hozzá a WINE + QTFiles64-es csomag.Igy most már mind a három AAC encoder (FDK,QAAC,EXHALE) is használhatóvá vált az Audacity-vel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve