Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

Fórum: 

Februárban vettem egy YAMAHA rádióerősítőt, mert a 40 éves készülékem (CLEOPATRA) erősítője tönkrement. Ebben van már DAB+ vételi lehetőség is, csak az a baj, hogy az Antenna Hungária tavaly beszüntette a digitális sugárzást.
Felfigyeltem erre hírre, hogy legalább kipróbálhassam a digitális rádiózást:
https://media1.hu/2021/10/03/kiserleti-dab-sugarzas-indult-budapesten-de...
1 hónapos kísérleti adásnak szánják a 215,072 MHz frekvencián, de nem az Antenna Hungária sugározza. Kíváncsiak arra, hogy hogyan tudják fogni a vételi körzetben. Most jön a feketeleves: mindössze 10 W-tal szórják a jeleket az éterbe. Rákötöttem a készülékre egy külső UHF-antennát, de semmit nem tudtam behangolni. Az FM-rádiók bejönnek az antennával, de a digitálisok nem. Hogyan akarnak statisztikát készíteni ilyen gyér sugárzási paraméterekkel? Legalább 1 kW-tal szórnák a jeleket, hogy valami értelme lenne a kísérletnek.
Arra lennék kíváncsi, hogy valaki tudja-e fogni a DAB+ kísérleti adást, vagy nem.
Az Antenna Hungária tavalyi döntése meglehetősen alattomos volt, nagy volt a felháborodás miatta - nem lennék meglepve, hogy nem a Klubrádió miatt volt mindez, ugyanis a Médiahatóságnak nincs beleszólása, hogy ki sugároz a digitális frekvenciákon. Így kigolyózták az ellenzéki rádiót a földfelszíni frekvenciákról (neten továbbra is fogható, de sok embernek nincs internete).

Off is nem is

Off, a Cleopatra-t szívesen megjavítom neked, teljesen ingyen, csak az alkatrészek árát kérem. De sokat javítgattam ilyeneket...
Ujjgyakorlatnak jó lenne, rég nem molyoltam tranzisztoros végfokkal. 
Ha meg alkatrészileg gazdasági totálkár, vagy a nyák halott, oxidos, javíthatatlan, a modulcsatlakozó kampec, kiváltom a végfokokat 1000 forintos D-class IC megoldásra.

On, én is DAB-oztam, aztán befejeztem mert megszűnt a sugárzás, valamint a mindentudó Aver tuneremnek nincs Linuxos megoldása sajnos (A827).
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

CLEOPATRA

Kösz szépen Tibi a javaslatot. Én is javítgattam a végerősítőt végtranzisztor-cserével. Először sikerült is, de másodszorra már nem csak a végtranzisztor égett le, hanem a meghajtótranzisztora is. Hiába próbáltam újat beforrasztani, felszakadt a nyák az alaplapon. Ha ki tudtam volna venni a végfok-panelt, talán könnyebben meg lehetett volna forrasztani a tranzisztorokat (nehezen fértem hozzájuk). A bal oldali erősítő működik, csak a jobb a rossz. Sajnálom a CLEOPÁTRÁT, mert a mély hangjai jobbak voltak, mint az új készüléknek. A második meghibásodásban én vagyok a ludas, mert túlvezéreltem az erősítőt, a hűtés meg nem volt megfelelő. Ki tudja, mi hibásodott még meg a végfokon? Ezután döntöttem úgy, hogy veszek egy új készüléket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

213,360 MHz-en valami?

Próba cseresznye gyanánt, ez a nyitrai adó, ami 20 kW-vel szór, esélyes, hogy belóg egészen Bp-ig, külső antennával szerintem...

Egyébként pár éve kerestem az autóba egy normálisabb rádiót, mert olyan útvonalakon jártunk, ahol folyton szakadozik, oszt kacsingattam a DAB felé, de a pont a hazai helyzet miatt nem feccöltem be egy ilyenre. Így egy komolyabb cucc lett választva ami nem DAB-os, antenna erősítő, nagy nyereségű antenna, miegymás, persze nem javult a helyzet, mert az adók sugároznak csökkentett erővel, leszámítva a Mária rádiót, na az akárhol bejön még antenna nélkül is. Már már azon gondolkodtam hogy egy RH sávos rádió kellene, de azok ára még a DAB+ készülékek árán is túltesznek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

CLEOPATRA

#2 "Sajnálom a CLEOPÁTRÁT, mert a mély hangjai jobbak voltak, mint az új készüléknek."

Ennek a hamis érzetnek az oka a kikapcsolhatatlan loudness azaz fiziológiai hangerőszabályzás ami a hangerő csökkentésével fordított arányba emeli a mély hangokat.
A Vidinél ezt kicsit még túl is tolták. 

Nosztalgia erős bennem is de én személy szerint sose rajongtam a Vidi cuccokért, a kommersz hangdobozai szerintem a zene enyhe meggyalázása a sziszegő magasakkal.
Nekem a nagy Orion torony volt, annak a végfokja nagyon jól sikerült darab. A gyári angdobozokat cseréltem egy nagyon-nagyon jó hangú Technics párra, anno 90' környékén 85ezret kértek értük és nem bántam meg. 
Majd a bakelt lecsengésével CD-ztem, és legutóbb 8 éve volt az utolsó nagyobb beruházásom a zene oltárán, egy jóhangú DAC beszerzésével.
De ez lassan a múlt, jelenleg a lakás adottságai, valamint az én szabadidős adottságaim sem engedik a régi önfeledt órákig tartó zeneélvezetet.

Így a cuccaim elcsomagolva alusszák Csipkerózsika álmukat. Talán egyszer a zenerajongó királyfi felébreszti őket. smiley

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

CLEOPATRA

#4 Én is imádom ezeket a dolgokat. :) Mai napig egy BEAG erősítőt használok Videoton ládákkal :).

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

" nagy volt a felháborodás

#6 Tudod ez olyan mint minden az életben, relatív.
Ha Te  benne vagy a "Betűtésztát a paradicsomlevesbe" csoportba, aminek a világon összesen 37 tagja van és egy rendelettel lesöprik a csoportodat a palettáról akkor az a 37 ember nagyon fel fog háborodni.
De mivel a nagyvilág ezt pont lesz...arja, ezért hiába vagy Te maximálisan felháborodva, semmit nem ér. Majd elcsitul.
Kb. minden így működik. Volt a DAB-nak is relatíve széles felhasználói tábora akik hiába hőbörögtek hogy nekik ez jó, bevált, napi szinten használják stb. 
Pedig nagyon jó a hibatűrése, ez mobil használatba (autó) nagyon kellemes, automatikus átadás, a funkciók végtelenségig növelhetősége, a digitális technikának köszönhetően. Mégis megszűnt. Ez van.

Off, csak a példa végett,
Magyarországnak nagyságrenddel nagyobb "felhasználói" tábora van mint a DAB-nak volt, és hiába mennek felháborodni a parlament elé akár 100ezren, lesöprik őket. Kb. átment, mit akarok kihozni a felháborodás szó jelentéseként?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

" nagy volt a felháborodás

#6 533 hozzászólás. https://hup.hu/node/170687
Idézet az egyikből:

A legjobb komment (gyakorlatilag ezért járok HVG-re):
Az apa férfi, az anya nő, a rádió analóg.

2020 a digitális forradalom kora - Magyarország. :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

Végül mégiscsak be tudtam hangolni a kísérleti állomást. A 4 csatorna közül az első 3-at tudtam fogni. Sorrendben a következő bitsebességekkel sugároznak: 96 kbit/s, 144 kbit/s és 192 kbit/s. Azt nem tudom, hogy milyen kodeket (AAC- LC, HE-AACv1, HE-AACv2) használnak.

Az első 2 csatorna erősítő nélkül bejön, a 3. csak erősítővel, de mit várhatunk 10 W sugárzási teljesítménytől? Ráadásul köztem és az adó között egy tömbház van. Még az is csoda, hogy egyáltalán tudja fogni a jelet a YAMAHA.

Másvalaki próbálkozott-e már befogni a tesztadást? Remélem azért tesztelik a sugárzási paramétereket, mert valamikor csak újraindul a digitális sugárzás. A környékbeli országokban mindenhol van, csak nálunk nincs (rohadt politika).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

#9 Merre van a tesztadó?
mármint Péceltől smiley mert ott lakok és még fennt van egy mindenre jó lepke, a dvb-t és az FM kitűnően jön rajta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

#10 Budapestről sugároznak a Széchenyi-hegyről. Elvileg te is tudnád fogni, ha rálátsz az adóra. Én Csepelen lakom, kb. 12 km-re a nagyadótól - valószínűleg innen jön a tesztadás.
Nem sokan jelentkeznek, hogy tudják-e fogni a 4 tesztadást, pedig úgy emlékszem, kimaritének DAB+ vételre alkalmas tunerje van - csak nem tudom merre lakik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

#11
Jelenleg nálam a Száva utcai Mindig tv dvb-t adóra van állítva az antenna.
Magánjellegű problémám az perpill. hogy a koax a ház másik végébe lévő szobába van bevezetve, én meg pc-stől mindenestől átköltöztem a kisszobába.
Át kéne húzni a koaxot vagy a tesztidőre visszavinni a pc-t.
Ez meg csak pár hét múlva fog menni, 4. hete gipszbe vagyok sajna.
De rajta vagyok az ügyön.

Meddig tart a tesztidőszak?

Ha jól emlékszek az ubuntus segítő térképről, Kimarite valahol Bp. 18. kerületbe lakik, Pestlőrinc vagy Pestimre környékén.
Lehet van neki 1000 dolga, azért nem feküdt neki ennek a dab teszt témakörnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

#12 A bevezetőben már linkeltem azt az oldalt, ahol írnak erről az egészről. Október 31-ig sugározzák a tesztet.
Itt van mégegyszer:
https://media1.hu/2021/10/03/kiserleti-dab-sugarzas-indult-budapesten-de...
A levélcímükre elküldtem a vételi adatokat, de nem írtak vissza.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

#11 úgy emlékszem, kimaritének DAB+ vételre alkalmas tunerje van

Erre nem emlékszem, de örülnék, ha az lenne, viszont nem vagyok otthon. Alapvető probléma azonban, hogy tetőantennám sincs, se DAB+ -os, sem hagyományos. Egy időben a rádiózás érdekelt, de félretettem anyagi okból, meg most már nincs kivel. Cleopatra receiverem van még, divatos cucc volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antenna (Aka DVB-T / DAB+ antenna)

Alapvető probléma azonban, hogy tetőantennám sincs, se DAB+ -os, sem hagyományos.

Rossz megközelítés. Mármint, hogy DAB+ antenna, grrrr. Tudom, a lüke marketingeseknek fingja sincs a műszaki ismeretekhez, oszt ezért léteznek a boltokban DVB-T antennák is. Az antennáknak, és a rádióhullámoknak fogalmuk sincs, hogy mi a tartalom (tömörített digitális, vagy analóg jelfolyam). Az antennáknak van típusa, de ezt a kialakításuk és jellemzőik határozzák meg (Pl. Yagi, parabola, lepke, logaritmikusan periódikus, ferrit, bot, stb.), meg van frekvencia átfogása, nyeresége, netán előre-hátra viszonya, sugárzási diagramja)

Bocs, csak kijött belőlem a szakbarbár. wink 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Antenna (Aka DVB-T / DAB+ antenna)

#15 Az antennáknak van típusa, de ezt a kialakításuk és jellemzőik határozzák meg (Pl. Yagi, parabola, lepke, logaritmikusan periódikus, ferrit, bot, stb.), meg van frekvencia átfogása, nyeresége, netán előre-hátra viszonya, sugárzási diagramja)

Amikor vásárlási szándékból benéztem üzletekbe, kérdeztem és utánaolvastam, én is erre jutottam, pedig nem vagyok szagértő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antenna (Aka DVB-T / DAB+ antenna)

#15 Igazság szerint olyan antenna kellene, amelyik a III-as sávot tudja fogni (174-230 MHz), az UHF antenna most csak szükségmegoldás. Ez pl. jó lenne: https://www.ostelsat.hu/dab_-_dvb-t-t2_antenna_dipol_7-5-12_A0710.htm
Amúgy ma már nem jönnek be a DAB+ csatornák - lehet, hogy tegnap egy kicsivel nagyobb teljesítménnyel sugároztak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antenna (Aka DVB-T / DAB+ antenna)

#17 Most rákerestem, hát nem kecsegtető a helyzet, VHF sáv egyszerűen eltűnt az antennaboltok kínálatából.

Kezdem azt érezni, visszajön még az idő, amikor otthon kell barkácsolni az antennákat. Anno ifjúkoromban, amikor még divat volt a DX, hú mennyi időt töltöttünk a haverokkal ezzel... mondjuk most legalább anyag van.

Amúgy egy teljes III-as sávot átfogni nem semmi antenna kell, de a logaritmikusan periodikus megoldást erre találták ki. (Egy mezei Yagi kb. 3 csatornát tud átfogni megfelelő nyereséggel). 

Ha kell, tudok méreteket mondani, még meg van a szakirodalom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antenna (Aka DVB-T / DAB+ antenna)

#18 Kösz szépen, antennakönyveim nekem is vannak - nem egy antennát készítettem én is. Legutóbbi vásárlásom egy 3 ágú szörnyszülött yagi volt, de nem sokkal tudott többet, mint a lepkeantennám. Szegény bevégezte, mert az anyagát felhasználtam egy egyszerűbb szélessávú yagi antennához. A gyári szimmetrizáló helyett egy szimpla balun-trafót használok koaxiális kábelből készítve. Az a baj, hogy az adó és közöttem egy tömbház van, lehet hogy csak valamilyen visszavert jelet fogok.

Kaptam visszajelzést Karakas Róberttől, aki ezt a tesztsugárzást irányítja. A teljes levelet nem akarom kitenni, csak a lényegét írom le:
A teszt alapvetően azért kis teljesítményű, mert a célja a Small Scale DAB felhasználás tesztelése, a helyi rádiós digitalizációhoz lehet hasznos tapasztalatokat gyűjteni vele. Pl. egy megyeszékhely ellátásához 10-50 W teljesítmény elegendő.
A digitális rádióadás újraindulásával kapcsolatban Karakas azt írja, hogy az NMHH nem írhat ki pályázatot, ez politikai döntés kérdése (ahogy én is sejtettem).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB DVB-T/T2/C + FM + DAB

#14 Fenti van nekem. Amin nincs a műanyagán: DVB+
http://www.astrometa.com.tw/integrated_en.html

Itt szerepel a DAB+ a leírásban.és ugyanez van nekem (5 éve vettem talán): https://joodo.ru/tehnika/comp/tovary/318-astrometa-digital-tv-cifrovoj-tjuner-dvb-t2-dvb-c-fm-sdr.html

A Panasonic MN88473 adja a DVB-C -t (2014 revision), mert nekem kábeles tévém van.
https://linuxtv.org/wiki/index.php/Astrometa_DVB-T2
A firmware kell, de a régi működik a legújabb kernelen is.
A DVB-T -t az antenna hiányában nem próbáltam.
Csak a képen látható, kicsi asztali antenna van hozzá.

A mostani DVB+ teszt adás után mire lenne használható az eszköz a DVB-T képessége antennával?
Nekem lapostetőm van, ha szerelnék antennát, akkor villámhárító is kéne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

No, találtam

  #19 Amíg nem indul újra a DAB+ sugárzás, addig nincs értelme újabb antenna készítésének, vásárlásának. Csak nehogy valamilyen másik szabványú adást indítsanak, mint ahogy tették a DVB-T-vel is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB DVB-T/T2/C + FM + DAB

#21 Nekem lapostetőm van, ha szerelnék antennát, akkor villámhárító is kéne.

Lehet az maga az antenna árbóc is (le kell földelni), a lényeg, hogy az antenna fölé jó 1,5 /2 m-t nyúljon túl a rúd.
A kóbor feszültségeket elég jól elvezeti.

Amúgy anno faterral egy dombtetőre építettünk közel a tetőhöz 10 m magas oszlopot, úgy, hogy 200 literes vashordót ástunk a földbe, alul átütve, a vascső azon átment a földbe, beállítottuk függőlegesre, majd a hordót kiöntöttük betonnal. Erre került vagy 5 antenna (felfele 2,5 m szabad volt). Ez vagy 30 éve volt, és nem egy zivatart átélt, most is áll.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Antenna (Aka DVB-T / DAB+ antenna)

#20 Kösz szépen, antennakönyveim nekem is vannak - nem egy antennát készítettem én is.

Most fellapoztam a könyveimet, egyik orosz könyvben megtaláltam a jegyzeteimet az egyik 2,1 m hosszú széles sávú antennánál (IV-es sávra), ebből 2 volt párban :-). Hogy mikre nem vetemedtem... Ez a könyv (Karl Rothammel féle) megvolt nekem németül, magyarul, de lenyúlták, ezt az oroszt valaki ottfelejtette egy telefonfülkében az Őrsön, hú de megörültem neki. Nem tudok oroszul, de úgy is szinte kívülről tudtam a lényeget, a méret táblázatok és rajzok a lényeg....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB DVB-T/T2/C + FM + DAB

#23 Én ezt értem (tudom), csak azt nem, minek vennék antennát, mire lenne jó. A tetőn nem ültetek, madárijesztő sem kell oda. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB DVB-T/T2/C + FM + DAB

#25 Nem azt mondtam, hogy kell antenna, hanem azt, hogy nem kell villámhárító :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB DVB-T/T2/C + FM + DAB

#26 Ez az aláírásban szereplő idézet jutott eszembe most (tetszik):

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Kerestem, most megvan, hol láttam. :) ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kísérleti DAB+ sugárzás indult Budapesten

#28 Nálam már szobaantennával (kétágú teleszkóp) is fogható a kísérleti adás, azzal nem próbálkoztál? Kivittem az erkélyre az antennát, onnan tökéletes volt mind a 4 állomás, pedig csak valamilyen visszavert jelet fogok - a minőség 90 fölött volt (100 a legjobb).
Karakas Róberték nemrég jártak Csepelen a környékünkön, és simán fogták botantennával a 10 W-os sugárzást.
A megszüntetett DAB+ rádióadást a Széchenyi-hegyről 200 W-tal, a Hármashatár-hegyről és a Száva utcából 450 W-tal sugározták.
Már csak 31-éig lehet próbálkozni a tesztet fogni, ha valakinek van készüléke hozzá.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Felcsillan a remény?

#30 Akkor lesz itthon, ha az AH új tulajdonosa ezt szeretné... . Nem mondható meg, mikor. :)

Nekem az internetes „változata” tetszene (nincs ilyen). ;)
Habár, ez majdnem ugyanaz...,

Aki pedig tartalomszolgáltató akar lenni a digitális rádiós térben, elegendő-e csak regisztráltatnia magát az NMHH-ban? A válasz igen, a médiaszolgáltatónak az NMHH Hivatalánál kell a nyilvántartásba vételt kezdeményeznie, és az Mttv. szabályai vonatkoznak rá.

szóval, legyen sok adó fogható, mondhatni az lenne a legjobb, ha az összes létező magyar adó elérhető lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Felcsillan a remény? (off)

#30.1 Sosem nem tudjuk meg, kicsoda Kaya Ibrahim és Josip Tot, de divat hírek esetleg lesznek. ;)
https://media1.hu/2022/04/30/breaking-elbocsatjak-a-168-ora-teljes-szerkesztoseget-leepites-a-pesti-hirlapnal-is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Felcsillan a remény?

#30 Amíg nincs politikai akarat, addig egyhamar nemigen lesz újra digitális rádiózás nálunk. Ha lenne, biztosan hoznának olyan törvényt, hogy egyes érdekcsoportok ne kaphassanak sugárzási lehetőséget; gondolok itt pl. a Klubrádióra. Neten sugározhatnak, de rádiófrekvencián nem.
Azért jó lenne, ha újraindulna a DAB+-sugárzás, mert itt van a drága rádiókészülékem, és csak FM-en tudom hallgatni. Ugyanígy vannak az autósok is: hiába tették bele a kocsijukba a digitális rádiót, ők is csak FM-en hallgathatnak zenét.
Arra hivatkoznak, hogy nincs igény az új technológiára, elég az FM-rádió - a környező országok akkor miért fejlesztik a digitális sugárzást? Az Antenna Hungária is felelős ezért a helyzetért, mert nem építette ki az országos hálózatát, csupán Budapesten és környékén volt fogható a kísérleti adás. Miért nem volt széleskörű tájékoztatás az új rendszer előnyeiről, mint pl. a tévénél. Eleinte tényleg drágák voltak a DAB+-vételre képes rádiók, de azóta már lement az áruk.
Én viszont nem támogatom a DRM-rendszerű digitális rádiózást, mert ha egyszer eldöntötték, hogy nálunk a DAB+ lesz, minek kell még egy szabvány? Igaz, hogy messzebb eljutnak a közép-, vagy rövidhullámú jelek, de ehhez megint másik készüléket kellene venni, és a minősége is gyengébb, mint a DAB+-é.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Felcsillan a remény?

#30.2 Ugyanígy vannak az autósok is: hiába tették bele a kocsijukba a digitális rádiót, ők is csak FM-en hallgathatnak zenét.

Vagy sem. Gyakorlatilag max. 3 adónak van megfelelő teljesítménye Budapesten kívül, az összes többi szakadozik, elvész a jel, annyira idegesítő, hogy inkább SD kártya. (hipi szupi rádió, és erősítős antenna sem segít, ha többet autóznánk, beruháznék egy RH képes rádióra, csak azok többe kerülnek, mint a digitálisak)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Felcsillan a remény?

#30.2.1 Azért lenne értelme újra indítani a DAB+-sugárzást, mert kisebb teljesítményű sugárzás kell hozzá, mint a jó minőségű FM-vételhez. A Széchenyi-hegyről 200 W-tal, a másik két telephelyről 450 W-tal ment a kísérleti adás évekig, és elég szép nagy területetet be tudtak sugározni - igaz viszont, hogy erősen beépített területen (mint amilyen Budapest), ez kevés. Karakas Róbert szerint mindhárom telephelyről 2 kW-tal kellett volna sugározni.

Ha az Antenna Hungária kiépítette volna az országos hálózatot, az autósok vígan használhatnák a digitális rádiózás előnyeit, nem kellene törődni a megszakadó jellel, mert a készülékek automatikusan átkapcsolnak az éppen erősebb jelű adóra.

Részben azért ki tudom használni a készülékem előnyeit, mert Bluetooth-on keresztül tudok internetes zenét hallgatni a tabletemről, laptopomról, vagy akár a telefonomról.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Felcsillan a remény?

#30.2.1.1 Azért lenne értelme újra indítani a DAB+-sugárzást, mert kisebb teljesítményű sugárzás kell hozzá, mint a jó minőségű FM-vételhez

Nem műszaki okok miatt kicsi most a teljesítménye az egyéb adóknak, és erős a privilegizált 3-nak. Ha DAB+ lenne ugyanez lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Felcsillan a remény?

#30.2.1.1.1 Ha nem műszaki okok miatt kicsi az adók teljesítménye, akkor miért?
A Széchenyi-hegyről ezeket a rádiókat sugározzák nagy teljesítménnyel: Retro Rádió: 100 kW, Kossuth Rádió: 83,2 kW, Bartók Rádió 81,3 kW, Dankó Rádió: 79,4 kW, Petőfi Rádió 77,6 kW, Rádió 1: 77,6 kW. Azért ezek a teljesítmények jóval nagyobbak, mint ami a DAB+-hoz kellene - én a 10 W-os tesztadást 12,2 km-ről fogtam visszavert jelből. Karakas Róberték autóval tesztelték a vételt, és ők is meglepő eredményre jutottak. Sőt volt egy szarvasi vevő, aki tetőantennával is tudta fogni a tesztadást.
Egy szó, mint száz: az Antenna Hungária vastagon benne van a digitális rádiózás kudarcáért. Újra ki kellene írni a pályázatot, és olyan céget megbízni, amelyik teljesíti is a vállalását.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve