Thinkpapa T400, második felvonás

Balazs_B képe

1 Bevezető

Tavaly már írtam a karatén időszak alatt elkezdett hobbi/retró laptop projektemről egy Thinkpad T400-as notival. Mivel a masina azóta hozzám nőtt, ezért megpróbáltam lehetőleg minden paraméterét „kimaxolni”. Mostani szösszenetemben bemutatom, mi is történt a notebookkal és mire használom a hétköznapokban.

 

Természetesen nem ez a mindennapi íróasztalom, de gondoltam megér egy képet :)

Ahogy írtam, a laptop már kicsit több lett mint hobbi, ezért elhatároztam hogy tényleg megpróbálom a legtöbbet kihozni belőle egy-két apróságtól eltekintve. Elég sok mindent cseréltem a masinában, ugyanis beleestem abba a csapdába hogy alacsony áruk miatt megvettem több kiszuperált illetve működő T400-ast is. Mivel ezek a gépek már jócskán túl vannak fénykorukon ezért a korona okozta nagy laptop vásárlások és készlethiány ellenére is elég olcsón lehet hozzájutni az egyes példányokhoz, legyen az alkatrész vagy működő laptop. Többek között ezek is segítettek elcsábulni…

A sok összevásárolt T400-ból illetve alkatrészekből nem lett azért porfogó. Eltökéltem hogy nem lesz belőlük e-szemét, némi extra beruházással sikerült kettő másik T400-ast is feltámasztani. Az egyikből netezős gép lett egy rokonnak, a másik pedig igazi munkás laptop, mivel bátyámnak ajándékoztam autó/motor diagnosztikai szerelős/műhely gépnek.

Egész ötletes helyet kapott a csere alkatrészekből összerakott Thinkpad. A dokkolón van soros és párhuzamos port is így minden diagnosztikai eszközzel jól lehet használni.

Erre a szerepkörre a Thinkpad szerintem kifejezetten kiváló, ugyanis jól viseli a spártai körülményeket. Egyszer-kétszer már sikerült leejteni, de persze a fémházas laptop meg sem érezte. Bátyám külön örült a Trackpointnak, ugyanis a szerelés közben kesztyűs kézben is könnyen lehet így használni a gépet egy-egy használati útmutató megtekintéséhez és nem kell egy egeret tartogatni a közelben. Ő ötletesen felfúrta a laptop dokkolóját a falra, így a gép helytakarékosan jól beilleszkedett a műhely többi szerszámai közé.
De akkor nézzük is meg hogy mi lett az én masinámmal.

2 Fejlesztések

Nem biztos hogy pontos kifejezés a fejlesztés, ugyanis az összevásárolgatott alkatrészekből, donorgépekből már egy teljesen másik laptop jött létre. A T400-as Thinkpapa specifikációi ezért a következőképp festenek:

  • CPU: Core 2 Duo P9600 (Korábban egy T9600-as volt)

  • GPU: Intel GMA 4500 MHD + ATI HD3470, van már dedikált GPU :)

  • Memória: 2*4GB DDR3 1066 Mhz (Nem változott)

  • Tárhely: 240GB Kingstone SA400+1TB HDD a DVD meghajtó helyén (Nem változott)

  • Kijelző: 1440*900 LED háttérvilágítású panel (Korábban egy 1280*800-as CCFL-es Panel volt benne)

A T400-as belülről, már az új komponensekkel. Itt is jól látható a belső fém szerkezet. A masina szerelhetősége szerintem viszonylag könnyű.

Nézzük is akkor sorban a cserélt, fejlesztett komponenseket, illetve hogy miért is kerültek beépítésre.

2.1 Processzor

A CPU-t elsősorban azért cseréltem ki, mert a P9600 a T9600 takarékosabb kiadása. A P9600 25 Wattos TDP kerettel és 2,67 Ghz-es csúcssebességgel rendelkezik, míg a T9600 35 Watt-os TDP-vel és 2,8 Ghz-es frekvenciával. Némiképp kisebb teljesítményű a P9600, de mivel a laptopot sokat használom akkumulátorról, azért az alacsonyabb TDP keret nagyobb előny számomra. A processzorok közt teljesítményben nem igazán veszek észre különbséget, mivel netezésre szerintem a mai napig elég bármely utolsó generációs Core 2 Duo CPU ha kap elég memóriát és egy SSD-t. Persze tudom, netezés és netezés között is nagy különbség van a használati szokásoktól függően, viszont az én mindennapi igényeimet még korrektül ellátja a masina.

Igaz ezek szintetikus tesztek (Passmark, Cinebench R15), de mégis csak adnak némi képet a két CPU közti különbségről. Nagyjából 8-10%-os teljesítménykülönbség van a két lapka között a T9600 javára.

Apropó akkumulátor. Sajnos nem voltam túl alapos, ezért nem mértem le rendesen a két CPU fogyasztása közti különbséget. Egyetlen fajta tesztet futtattam csak, egy 50 perces 720p-s youtube videót játszottam le háromszor mindkét CPU-val. Nem lett hatalmas a különbség de a három-három mérés alapján átlagosan 8%-kal maradt több „üzemanyag” az akkumulátorban a P9600-as CPU-val. Tudom ez a teszt sok kivetni valót hagy maga után és sovány összehasonlítási alapot ad, ugyanis a laptop különféle használati módjaitól (futtatott program, kijelző fényereje, stb.) függően a fogyasztás mértékében is hatalmas lehet a szórás.
A 8%-kal kisebb fogyasztás nagyjából az a százalékos különbség ami a két CPU között van teljesítményben, szóval ezek nagyjából fedik egymást. Gondolom a két chip között kb. a TDP keret és a turbó használatának módja a főbb különbség.

2.2 GPU

Az extra HD3470-es GPU-nak köszönhetően sokat javult a játékos teljesítmény. Itt persze nem az aktuális AAA játékokra gondolok, de az hogy egy Half-Life 2 vagy Counter-Strike Source már játszható (25-30 fps) a gépen, rengeteget jelent. Tudom ezek sovány FPS számok, de legalább van némi 3D teljesítmény és így sokkal jobban lehet retró játékokat is futtatni vele. Gondolok itt Half-Life 1-re és generációjára, de elég sok 2004-2005-ig megjelent játék szépen fut rajta mint pl.: Tomb Raider Anniversary, Pain Killer, Far Cry 1, C&C Generals, Star Craft Remastered, Rome: Total War. Ezekkel szerintem még mindannyian boldogan elütjük az időt.

2.3 Kijelző

A kijelző fényere sokat javult a LED panellel. Itt éppen a reggeli napsütésben is nagyon jól látható.

Az előző cikkben részletesen kifejtettem, hogy az eredeti 1280*800-as felbontású CCFL megvilágítású panel volt az, amelyen a legjobban éreztem, hogy elment felette az idő. Ezen természetesen mindenképpen változtatni akartam. Az „új” laptopban már egy LED megvilágítású 1440*900-as felbontású LG LP141WP2 TL B1 panel kapott helyet. Igaz ennek a régi TN panelnek szintén mérföldekkel rosszabbak a színei és betekintési szögei mint bármely mai IPS kijelzőnek, nem is beszélve a telefonom AMOLED paneljéről, de a CCFL kijelzőhöz képest így is hatalmas a fejlődés. A nagyobb felbontás rengeteget számít, az a néhány száz függőleges és vízszintes extra pixel sokat segített a használhatóságon. A LED háttérvilágítással már nagyon korrekt lett a kijelző fényereje és a fehér tartalmak már nem olyan szürkések mint a régi kijelzőn.

2.4 Egyebek

Ami pedig nem szerepel a fenti listán és még nem tértem ki rá az a teljesen kicserélt burkolat, ugyanis az egyik pár ezer forintos halott gép, szinte hibátlan burkolati elemekkel rendelkezett, így muszáj volt megvennem. Tudjátok hogy van ez. Szintén ebből a gépből jött még sok egyéb ketyere, mint az ujjlenyomatolvasós palmrest, webkamera, dokkoló és az SD kártya olvasó is. Mindezeket lefölöztem egy USB 3.0 PCMCIA kártyával, amit a Logout.hu olvasók ajánlottak, csak hogy teljes legyen a kép. Ez utóbbi meglepően jól teljesít. Linux alatt ment azonnal, Windowsnál pedig a driver telepítését követően lehetett használni.

Jobb oldalt az SD kártya olvasó felett látható az USB3.0-ás bővítőkártya. Jó beruházásnak bizonyult.

Irás/olvasás terén egyáltalán nem rossz, egy USB3-SATAIII SSD-t használva 105-110 MB/s írási sebességet produkál a kártya. A Laptop saját USB 2-es portjain keresztül ugyanezzel az eszközzel ugyanazt a fájlt másolva 35-40 MB/s sebességet értem el, tehát ez egy egész jó kis extra főleg hogy ezzel 5-re nőtt az USB portok száma. A bővítőkártyán keresztül egyébként elég áramot kap még egy USB-s külső vinyó is ahhoz hogy működjön. Ezt csak azért írom ert egyes laptopoknál tapasztaltam, hogy a saját alaplapi USB3 portja nem bírt meghajtani egy külső vinyót.

 

3 Rendszerek

De mit is tud az „új” laptop? Az operációs rendszerek terén nem történt változás. Dual boot felállásban Windows 7 fut a retró dolgoknak, Linux Mint pedig a mindennapi használatra.

Winwosban is eszközöltem egy-két változtatást. RoboGuru kolléga évekkel ezelőtti cikkét csak nem régiben találtam meg, így az általa felsorolt Thinkpad utility szoftvereket is csak mostanság raktam fel. Ezekből a leghasznosabb a ThinkVantage, amely az energiakezelést és akkumulátor menedzsmentet befolyásolja.

Utólag is köszönet RoboGurunak még a 2016-ban írt cikkéért, amiben részletezi a telepítést.

Egyébként RoboGuru cikke elsősorban a különböző Thinkpad szoftverek Windows 10-re telepítését írja le, de itt szereztem be a linkeket a Win 7-es telepítésekhez is. Ő egy W520-as gépen tesztelte a szoftvereket, de ha nem tévedek T430-as generációig használhatóak az általa nyújtott programok és segédletek.

A különféle ThinkPad utility szoftvereket már korábban is ismertem de nem nagyon foglalkoztam a telepítésükkel egészen addig amíg RoboGuru leírására nem bukkontam. Elsősorban azért mert a laptop napi használatban Linux Minttel megy, amelyben a legtöbb dolog magában a kernelben megtalálható és nem igényel telepítést, vagy pedig van valamilyen szintű alternatíva a különféle utility szoftverekhez. Például a ThinkVantage egyik jó alternatívája a TLP és a TLP UI programok.

A TLP és a TLP UI Linux Mintben. Nem annyira menő kinézetre mint az eredeti ThinkVantage program, de hasonló szintű funkcionalitást kínál.

És akkor rá is térhetünk a laptoppal használt rendszerre. A Linux Mint 20.3-mal nagyon jól érzi magát a laptop, amióta megvan ezzel használom mindenféle gond nélkül. A Windows 7 néhány játék számára van még fent a laptopon. Erre elsősorban azért van szükség mert a laptopban található régi ATI HD3470-es GPU csak OpenGL 3.3-at támogat, míg DirectX-ből már tudta a 10-et manapság pedig a Linuxon való játszáshoz már az OpenGL 4.3 sem elég hanem majdnem minden játék számára szükséges a Vulkan támogatás.

Dusk az egyik olyan retró stílusban készült mai shooter, ami jól fut a laptopon Linuxról is.

Ez azért van így mert a Steam Deck által is használt Proton és Wine Windows/Linux utasítás fordító réteg Windowsos játékok, még a régi játékok utasításait is Linuxon a Vulkan grafikus illesztő utasításaira fordítja le, ezzel téve azokat „érthetővé” az operációs rendszer számára.

Tehát röviden: ha az ember játszani akar ma Linuxon, az közel sem olyan nehéz mint régen volt, de kell szükséges hozzá egy újabb GPU.

95%-ban viszont nem játszásra használom a laptopot, hanem netezésre. Ez nálam a legtöbb ember számára használatos weboldalakat jelenti, mint például, Gmail, Facebook, Youtube. Sok tanácsot kaptam a Youtube videók optimalizálására. A h264ify bővítménnyel már a full hd videók is egészen korrektül futnak a gépen:
 

A Full HD sem okoz gondot már. Igaz nem tökéletes, de én ezzel már megelégszem.

 

4. Konklúzió

A T400-as egy nagyon jó kis hobbi/retró projekt lett, ami már kissé több is lett azóta. Most itt nem fogom elkezdeni a „régi thinkpadak voltak csak a jók” narratívát. Igen ez egy régi laptop, nem tölti már be a weboldalakat azonnal hanem várni kell fél vagy akár egy másodpercet hozzá és így tovább. Az előző cikkben azt hiszem már alaposan végig mentem a notebook előnyein és hátrányain, most nem ismételném meg ezeket, inkább egy másik nézőpontból lamentálgatnék kicsit konklúzió gyanánt.

Balra a T400, jobbra pedig egy T430. Ez utóbbi volt az utolsó vastag ThinkPad, ugyanis a T440-el kezdődött a vékony dizájnú lecsupaszított, ma is használatos vonal.

Idén már 14 éves lesz ez a laptop, igazi tinédzser. Szerintem 2008-ban nem sokan gondolták volna, hogy a T400-asok még ennyi időn múlva is használhatóak lesznek. Persze mindez annak is az eredménye hogy a laptop jól karban volt tartva, költeni kellett rá és így tovább. De ezen a laptopon ez legalább még megoldható. Amióta megvan legalább tucatszor szétszedtem és összerakta a gépet és nem hullik belőle műanyagforgács mint a 2018-as Acer Aspire 5-ösből amely szintén van a háztartásban. Persze az egy konszumer laptop a T400 meg az üzleti kategória, ezért mondok egy másik példát. A munkahelyemen három évig használtam egy Dell Latitude 12 E7270-est, amit újonnan kaptam. Ezt a laptopot használtam az előző cikkben összehasonlítás gyanánt, csak hogy szemléltessem a T400 és a Latitude közti különbségeket méretben. Nos az altitude már kukázásra került, ugyanis az én masinám, mint ahogy cégnél található ezen Latitude-ok jelentős része szétnyílt mint egy pattogatott kukorica.

A kollégám E7270-es Latitude-ja egyik reggel kinyílt mint egy popcorn.

A cégnél lévő 100+ ilyen laptop olyan gyakran produkálta ezt, hogy az helyi IT kérdés nélkül cserélte az összeset, ha említettük, hogy ezt a típust használjuk. Egyébként én bírtam a laptopot. 12,5 colos mérete miatt kiválóan hordozható volt, szinte észre sem vettem a hátizsákomban. Kellően masszív volt és még a billentyűzete is egész kellemes. Sajnos viszont az akku vagy pedig a töltő elektronika selejtes, ami hatalmas hiba bármilyen kategóriás laptopnál, nemhogy a busniess vonalon. Ezért mindenkit óva intek egy ilyen laptop vásárlásától.

Ettől még persze nem lesz minden mai laptop rossz a T400-hoz képest. Régen is voltak selejtes szériák és vannak sajnos ma is (pl.: a korai T400-asokban a bluetooth volt rossz és sok gépnél kinyirta az alaplapot!!!). De szerintem a mai üzleti kategóriás laptopok, még az új ThinkPadek is már nem igazán érik meg azt a felárat amit elkérnek értük egy év garancia mellett. Nem hiába sokan vesznek inkább Gamer notebookot, ami bizonyos szempontból kezdi az otthoni felhasználásnál átvenni az üzleti gépek helyét.

Még a kijelzőt is fémváz védi, amitől egyszerre vastag, nehéz, de strapabíró is a laptop.

Számomra egyébként az aranymetszet egy olyan notebook lenne amely 2-300 grammal nehezebb mint a mai masinák, cserébe cserélhető az akkumulátor, könnyen szerelhető, komolyabb hűtése van amivel tud több ideig passzívan működni és egy régi típusú vastagabb billentyűzettel rendelkezik.
Vannak szerencsére ebbe az irányba mutató trendek.

A T400-on még számos módosítást eszközölhettem volna. A korábbi cikknél jeleztétek, hogy modolt BIOS-szal lehetne Wifi6-os kártyát rakni bele, vagy akár amoba írása alapján egy négymagos quad processzort is elfogadna a laptop. Sajnos ezekhez mind idő, mind tudás hiányában nem volt már kapacitásom. Talán egy harmadik felvonásra majd meglépem ezeket.

Számotokra milyen az ideális notebook? Van valamilyen hasonló retró masinátok? Mit gondoltak a T400-asról? Minden konstruktív hozzászólást szívesen fogadok.

 

CsatolmányMéret
Kép ikon 01.jpg699.8 KB
Kép ikon 02.jpg379.43 KB
Kép ikon 03.jpg762.11 KB
Kép ikon 04.jpg245.46 KB
Kép ikon 05.jpg1.18 MB
Kép ikon 06.jpg536.65 KB
Kép ikon 07.jpg139.75 KB
Kép ikon 08.png93.43 KB
Kép ikon 09.jpg103.18 KB
Kép ikon 10.png501.92 KB
Kép ikon 11.jpg1005.6 KB
Kép ikon 12.jpg222.86 KB
Kép ikon 13.jpg864.64 KB

Hozzászólások

Nálam meg most egy T500....

Szóval nem minősítem emberke most nyomott a kezembe egy T500-ast, hogy kapta, attól, aki újabb notit vett, mert sokallta a szerviz díjat.  Mondták a szervizben, ventilátor gondja van, ezért nem indul meg hogy kb. 20e egy új venti bele. Na, ezt nem lehetett elfogadni. A 20e-t sem, meg mi az, hogy nem megy, mert hát eddig gond nélkül ment.

Az én dolgom lenne, hogy nézzem meg, takarítsam ki a rendszert, mert biztos van valami bloatware rajta, azért nem megy. Megnéztem, tényleg ventilátor gond van, ezt ki is írja, csak hát angolul van, az biztos valami mást jelent. Szétkaptam, megforgattam kézzel, hát csikorog mint a kenetlen szekér.

Körülnéztem a neten, mifelénk a ventilátor tényleg 20e, már ahol van. Na, de a világnak azon a részén, ahol nincs válság, ott persze jóval olcsóbb. Mondtam, a németeknél ez 6e postával együtt, de a kínaiaknál még olcsóbb, viszont arra most már vámot meg áfát is kell fizetni. Mondta, hogy inkább a német legyen, mert az mégsem kínai vacak. Hát jó, legyen az. frown

Azt is mondtam, lehet bele két 4 GB modul a mostani kettő 2 GB-s helyett, meg SSD, akkor már érezhetően gyorsabb is lesz. Fogszívás, á nem, jó lesz ez így, csak mukodjon. Több nem kell.

Megrendeltem a ventilátort az ebayon....

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Balazs_B képe

Nálam meg most egy T500....

#1 A sok összevásárolt T400-ból nekem van visszamaradt teljes hűtés, pöpec ventivel együtt!!!
Ha kell elküldöm a part number-t meg képeket róla, előfordulhat hogy a venti jó hozzá.
Ha még aktuális...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam meg most egy T500....

#1.1 Köszi, de kép alapján egyáltalán nem olyan, nem passzol a T500-ba. (A hűtőcső sem kanyarog ennyire ebben), amúgy meg már ki van fizetve, úton van az új venti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ügyes!

Kijelzőt honnan lőttél aminek megegyezik a kiosztása, a ccfl-led átalakítást hogyan csináltad?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Ügyes!

#2 Úgy hogy a T400-at gyártották mindkét fajta kijelzővel. Szóval ezek mind gyári változatrok, így nem kellett ezzel mókolnom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ügyes!

#2.1 Ja oké, így tényleg sokkal egyszerűbb.

Én nem laptopozok, ez az állatfajta mindig kimaradt az életemből, viszont rendszeresen moddolok mini pc-ket.
Legutóbbi szörnyszülöttem smiley megtekinthető, pár hete tesztelem, teljesen pozitívak a tapasztalatok.
Nem marad ilyen ronda, ha minden beáll arra ahogyan elgondoltam, szét lesz szedve, csiszolva, polírozva és festve.
Ha érdekel, kukkantsd meg a projektet,
https://logout.hu/bejegyzes/tordaitibi/mini_pc_tuning_vesszen_a_ventilator_eljen_a_passzi.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Ügyes!

#2.1.1 Ezek a kis PC-k meg számomra imseretlen területek, de nagyon érdekes írás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ügyes!

#2.1.1.1 Köszi hogy végigfutottad és visszajeleztél. A linken vannak jobboldalt a  többi blogbejegyzéseim is, az All inOne PC házilag is egy ilyen átalakításról szól, ha érdekel fusd át azt is.

Én mint írtam sose laptopoztam, ezekért a mini gépecskékért rajongok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Ügyes!

#2.1.1.1.1 Az érdekes ebben az hogy ezek java részében laptop chippek vannak. :D

Gondolom a Raspberry Pi is megy akkor nálad nagyon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ügyes!

#2.1.1.1.1.1 Nem, az nekem nokedli. Teljesértékű PC kell nekem, a PI az nagyon-nagyon lassú, egy J4125 az kb. Trabant vs. Ferrai eltérés. 
Kacérkodtam ARM alapú minikkel is de az vagy Android, vagy ARM Linux, és vagy megy egyből vagy nem és hegesztgetni kell meg tákolni. Win meg esélytelen és az nekem kell mindenképp (munka).
Maradtak ezek az X64 minik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve