Hidegben sem fagy az új Firefox

kami911 képe

Az asztali Firefox újdonságai

Megérkezett a Firefox, a nyílt forráskódú webböngésző első kiadása 2022-ben. Számos teljesítmény- és biztonsági fejlesztést vezet be, hogy a böngészési élményt élvezetesebbé, megbízhatóbbá és sokkal biztonságosabbá tegye.

A Firefox most megjelent kiadása jelentősen csökkenti a főszál terhelését. Jelentősen javították a fejlesztők a zajszűrést és az automatikus erősítésvezérlést, kissé javítja a visszhangszűrést, amely újdonságok a böngészős videókonferencia élményt hivatottak javítani. Az új verzióban érvényre jut az új cookie-szabályzat: Same-Site=lax opció alapértelmezés szerint be lesz beállítva, hogy megvédje a felhasználókat a Cross-Site Request Forgery (CSRF) támadásoktól.

Tovább folytatódik a Firefox 95-ben elkezdett RLBox bevezetése. A RLBox nevű sandboxing technológia - amelyet a Kaliforniai San Diegói Egyetem és a Texasi Egyetem kutatóival együttműködve fejlesztett ki a Mozilla. Ez a technika, amely a WebAssembly-t használja a potenciálisan hibás kód elkülönítésére, a tavalyi, Mac és Linux felhasználóknak szállított prototípusra épül. Most ezt a technológiát az összes támogatott Firefox platformra (asztali és mobil) kiterjesztették és a fejlesztők máris öt különböző modult izoláltak: Graphite, Hunspell, Ogg; majd most a Firefox 96-ban pedig ezeket is: Expat és Woff2.

Ez egyszerűvé és hatékonnyá teszi a részkomponensek elkülönítését a böngésző biztonságosabbá tétele érdekében. Ez a technológia új lehetőségeket nyit meg a hagyományos folyamatalapú sandboxing-gal eddig elérhető lehetőségekhez képest és a fejlesztők nagy reményeket fűznek hozzá, illetve alig várják, hogy elterjedjen a használata és (remélhetőleg) más böngészőkben és szoftverprojektekben is alkalmazásra kerüljön.

Minden nagyobb böngésző a webes tartalmat saját homokozóban futtatja, ami elméletileg megakadályozza, hogy a böngésző sebezhetőségét kihasználva veszélyeztesse a számítógépet. Az asztali operációs rendszereken a Firefox is elszigetel minden webhelyet a saját folyamatában, hogy megvédje a webhelyeket egymástól.

Sajnos a fenyegető szereplők rendszeresen két sebezhetőség összekapcsolásával támadják a felhasználókat - az egyik a rosszindulatú webhelyet tartalmazó sandboxing folyamat kompromittálására, a másik pedig a homokdobozból való kijutásra szolgál. Ahhoz, hogy a felhasználók biztonságban legyenek a legjobban felkészült támadókkal szemben, többszintű védelemre van szükségük.

Itt jön a képbe az RLBox. Ahelyett, hogy a kódot egy különálló folyamatba emelnék, inkább WebAssembly-be fordítják, majd ezt a WebAssembly-t fordítják natív kóddá. Ez nem eredményezi azt, hogy .wasm fájlokat szállítanak a Firefox-ban, mivel a WebAssembly lépés csak egy köztes reprezentáció az építési folyamatban.

Az átalakítás azonban két kulcsfontosságú korlátozást ró a célkódra: nem ugorhat a program többi részének váratlan részeire és nem férhet hozzá a memóriához egy megadott régión kívül. Ezek a korlátozások együttesen biztonságossá teszik a címtartomány (beleértve a vermet is) megosztását a megbízható és a nem megbízható kód között, lehetővé téve, hogy nagyrészt ugyanabban a folyamatban futtassák őket, mint korábban. Ez viszont megkönnyíti az alkalmazást, nagyobb refaktorálás nélkül alkalmazható: a programozónak csak a homokozóból érkező értékeket kell kiértékelnie (mivel azok rosszindulatúan szerkesztettek lehetnek), ezt a feladatot az RLBox megkönnyíti egy köztes réteggel.

Az átalakítás első lépése egyszerű: a Firefox fordításához a Clang-ot kell használni, a Clang pedig tudja, hogyan kell WebAssembly-t készíteni. Így egyszerűen csak át kell váltani az adott modul kimeneti formátumát natív kódról wasm-re. A második lépéshez a prototípus implementációnk a Cranelift-et használta. A Cranelift kiváló, de egy második natív kódgenerátor csak bonyolultabbá tette a dolgot - és a fejlesztők rájöttek, hogy egyszerűbb lenne a WebAssembly-t visszaalakítani olyasmivé, amit a meglévő build rendszerünk be tud fogadni. Ezt a wasm2c segítségével valósították meg, amely a WebAssembly-t egyszerűen lefordítja egyenértékű C kóddá, amelyet aztán a Firefox többi forráskódjával együtt visszatáplálnak a Clang-ba. Ez a megközelítés nagyon egyszerű, és automatikusan lehetővé tesz számos olyan fontos funkciót, amelyet a normál Firefox kódhoz használnak: profilvezérelt optimalizálás, inlining across sandbox boundaries, összeomlás-jelentés, hibakereső támogatás, forráskód-indexelés és valószínűleg más dolgok, amelyekre még nem is gondoltak.

A Linux-felhasználók számára változtatás a Firefox 96-ban, hogy megszünteti az Alt+A billentyűkombináció támogatását a „Mindent kijelöl" funkcióhoz. A Firefox 95-ben az Alt+A és a Ctrl+A billentyűkombináció is működik, ha ki akarja jelölni az összes szöveget egy weboldalon, de a Firefox 96-ban az Alt+A billentyűkombináció már nem elérhető, megoldva a web-kompatibilitást és elkerülve a konfliktust a hozzáférési billentyűkkel.

További részletekért érdemes elolvasni az alábbi cikkeket:

Ez elsősorban a webfejlesztőket érintheti, és a Mozilla szerint azoknak a felhasználóknak, akik továbbra is az Emacs szerű billentyűkombinációkat szeretne használni, a

ui.key.textcontrol.prefer_native_key_bindings_over_builtin_shortcut_key_definitions

és a

ui.key.use_select_all_in_single_line_editor

változókat kell megváltoztatniuk az about:config oldalon.

Mindezeken felül a Firefox 96 a jelek szerint több hibát is kijavít, többek között egy olyan problémát, amikor a videó időnként elhagyja az SSRC (szinkronizációs forrás) azonosítót, egy olyan problémát, amikor a WebRTC visszaveszi a képernyőmegosztás felbontását, valamint a videó minőségének romlását, ami egyes weboldalakon előfordulhatott biztonsági réseivel szemben.

 A Web Locks API alapértelmezés szerint engedélyezve van, így a több lapon vagy worker-en futó webes alkalmazások összehangolhatják az erőforrások használatát.

 A Canvas használata során a WebP képformátum képkódolás támogatást kapott.

A Firefox 96 alapértelmezés szerint már észleli az alacsony memóriahelyzeteket Linux-on is. Ez a böngésző automatikus lapfelszabadítási funkciójához kapcsolódik. Amikor a böngésző azt észleli, hogy kifogyóban van a memória, akkor a nem használt lapokat kiüríti (eldobja/hibernálja), hogy felszabadítsa az erőforrásokat.

Ha korábban megpróbálta használni a Firefox világos témát (a böngésző által szállított témákat), de Linux-on a „láthatatlan” ablakvezérlő gombok elriasztották, ez a probléma mostantól megoldódott. A minimalizálás és a maximalizálás gombok mostantól már láthatóak a Firefox világos téma (és más témák) használatakor a különféle Linux verziókon.

Az új Firefox témák, mint például az Alpenglow, már nem szögletes, éles ablak sarkokkal rendelkeznek, hanem szépen lekerekítettekkel, összhangban az alapértelmezett Firefox témával.

Az Androidon futó Firefox újdonságai

  • A nemrég meglátogatott oldalak az előzményben kiemelésekkel lettek ellátva.
  • A Firefox mostantól jobb képeket jelenít meg a legutóbbi könyvjelzőkhöz a kezdőlapon.
  • A „Link másolása a vágólapról" funkciót javítva lett Android 12 esetén.
  • Mostantól a „Visszaugrás" menüpontban a „Keresőcsoport" kiválasztása aktív lapra vált.
  • Javítva lett egy olyan felhasználói felületi problémát, ahol a privát lapok normál lapokként jelentek meg.
  • Az előzmények törlése gomb mostantól helyesen van jelölve a képernyőolvasók számára.
  • A duplikált előzményelemek mostantól összeolvadnak.
  • A könyvjelzők böngészésekor előforduló ritka összeomlást most javították a fejlesztők.
  • A törölt keresőcsoportok mostantól újra feltöltődnek a lapjaikkal való interakció után.
  • A „Visszaugrás„ keresőcsoportok mostantól nem jelennek meg a Legutóbbi keresések (Recently Searched) menüpontban is.
  • Mostantól a billentyűzetet el lehet rejteni a keresési párbeszédpanel megjelenítése során a Kezdőlap görgetéskor a kellemesebb, gördülékenyebb élmény érdekében.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 96-osra vonatkozó cikkében.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows (AMD 64 bites, ARM 64 bites és 32 bites), Linux (64 és 32 bites) és OS X (Intel és Apple Silicon) operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni. Linux Mint esetén a frissítés elérhető a Frissítéskézelő alkalmazásban, illetve más platformok esetén terjesztés által biztosított frissítési csatornákon keresztül. A Windows 11 felhasználók már telepíthetik a Microsoft Store-ból.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők. A Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.5.0 verziója letölthető innen (újdonságok). A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Az iPhone készülékekre elérhető 39-es verzióról információ pedig itt található. Teljes változáslista.

A Firefox következő – 97-es – verziója, várhatóan 2022. február 8-án jelenik majd meg.

Hozzászólások

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

https://blog.linuxmint.com/?p=4259

A lényeg, legyen Timehift mentés, és átnézni a jelenleginek a beállításait, és feljegyezni a magunk által belőtt értékeket. Megváltozhat a kezdőlap, az alapértelmezett kereső, és az egyéni beállítások.

A .mozilla mappáról is érdemes másolatot készíteni ami a saját mappánkban van.

Mindez a repóból történő frissítésre vonatkozik, az egyéb forrásokból (pl. Mozilla oldaláról letöltött telepítőt nem érinti)

A dolog háttere, hogy az alapértelmezett beállítások kezelése változott. A Mint specifikus egyes beállításokat átállítottak gyári (Mozilla) beállításra, aminek van kockázata olyan szempontból, hogy "elveszhetnek" egyes beállítások.

A saját egyéni beállításaink a profil alatt el vannak mentve, azokat elvileg nem bántja a frissítés. De csak ezeket. Amik eddig nem voltak módosítva, hanem alapértelmezettek voltak, azok nincsenek "elmentve", és azok módosulhatnak az új terjesztéssel. Ha eddig adott beállítás értéke, ami megfelelő volt, emiatt az nem lett piszkálva, az nem is lett elmentve a profil alatt. Az új terjesztésben módosulhat az ilyen érték, ami úgy néz ki, hogy az adott beállítás értéke megváltozott, és az eredeti értéke elveszett. Egyszerűen ami eddig A volt, az most B lesz, a telepítő csak azt vizsgálja, hogy az eddigi A alapértelmezetthez képes volt-e változás, ha nem volt, belövi B-t.

Így áll át az alapértelmezett kereső pl. Google-ra. Vagy így tűnnek el az alapértelmezett szótárak, mivel azokat eddigi telepítések alapértelmezetten tartalmazták, nem egyénileg voltak telepítve, beállítva. Tehát A ezeket tartalmazta, és nem voltak változtatva, így most helyettük B lesz. Ha meg B-ben nincs nemzeti nyelvű szótár alapértelmezetten, akkor az, ami A-ban volt, eltűnik.

Mindez nem érinti az LM20.3-at, mert mindez abban már megtörtént a 95.1 FF frissítéssel. A fentebb vázoltak az előző Mint verziókat érintik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1 Vagy így tűnnek el az alapértelmezett szótárak, mivel azokat eddigi telepítések alapértelmezetten tartalmazták, nem egyénileg voltak telepítve, beállítva. Tehát A ezeket tartalmazta, és nem voltak változtatva, így most helyettük B lesz. Ha meg B-ben nincs nemzeti nyelvű szótár alapértelmezetten, akkor az, ami A-ban volt, eltűnik.

Javítva lett ez a probléma, az hiszem, Meskó Balázs fórumtársunk jelentette be...: mármint, én a magyar helyesírási szótárra gondolok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1 Reméljük. Clem minden esetre kitért erre is a blogjában, ezért említettem én is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1.1.1 jóvanna

A lepényhal először, a reményhal meg utoljára.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Firefox 96 | Nem romlott el a frissítés után sem.

#1.1.1.1.1.1 A Mint repóból történő frissítésről van szó. Onnan frissült? Vagy Debian? vagy Mozilla oldaláról letöltve? Ezek mind nem számítanak, azok nem romlanak el. A Mint féle Firefoxról van szó, az áll a háttérben, hogy eddig a Mint csapat belenyúlt a Firefox telepítőjébe, mostantól meg nem fog. És azzal a résszel van / lehet gond, amit eddig a Mint csapat változtatott, mert azok most nem lesznek változtatva. Ennek lehetnek különféle változatban vonzatai. Linux Mint alatt, és 20.3 előtti verziókban, a 20.3 már nem érintett. És ez a frissítés még nem került fel a repóba, 14-én, azaz holnap kerül fel. (Clem szerint)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1.1.1 Hát, nem lett (van) megoldva a probléma. A túlzott elbizakodottság és a túlzott magabiztosság egy kategória ám!

Ez most egy LM19.3-as gép, amit direkt ezért hagytam meg, ilyen tesztcélokra, most erről a gépről írok.

Mr. Rém híre mégiscsak igaz volt frown

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2 Az arroganciád (túlzott ... akármi) máshova címezd. Sem erre, sem a figyelmetlenségeid magyarázataira nem vagyok kíváncsi. Vagy átgondoltan arra válaszolj, ami engem érint, vagy sehogy. Én is képes vagyok párbajozni, de azt gondolom, inkább kulturáltan kéne viselkedni.

De például visszakérdezhetnék: te mások gépeit is kezeled, tényleg? :)
A Linux Mint telepített Firefoxáról csak te beszéltél (*). Már akkor, amikor még nem is lehetett telepíteni a 96-ost. Feltételezésekkel, elméleti fejtegetésekkel nem foglalkozom. A tényekkel szoktam, és amiket megfogalmaznak leírva is. (vagy képen mutatják)

  • Firefox (targizis): már írtam múltkor is, hogy rendben.
  • Firefox ESR (telepített, legújabb): most néztem, rendben. (a rend kedvéért)

Mindkettő Debian 11 Bullseye rendszeren. Mindkettővel minden rendben volt/van (legújabbak).

Linux Mint 20.2, Cinnamon, Firefox 96

Most néztem rá, ugyanis virtuális gépben van.
Továbbá, a frissítés csak mától érhető el.
[*] Nincs napi használatban.
Eleve nem volt jó a magyar helyesírás ellenőrzés.
Oka: nem volt telepítve a magyar helyesírási szótár!
Az itt olvasható leírást alapkőnek véve, telepítettem a helyesírási szótárt:
A honlap működése 5. rész: a magyar helyesírás-ellenőrzés a bejegyzésekben
Innen is telepíthető: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/hungarian-dictionary/

És működik... . Érdekes, mi? :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2.1 Az arroganciád (túlzott ... akármi) máshova címezd. Sem erre, sem a figyelmetlenségeid magyarázataira nem vagyok kíváncsi. Vagy átgondoltan arra válaszolj, ami engem érint, vagy sehogy. Én is képes vagyok párbajozni, de azt gondolom, inkább kulturáltan kéne viselkedni.

Ejha! Ezt mégis hogy érdemeltem ki?

De például visszakérdezhetnék: te mások gépeit is kezeled, tényleg? :)

Igen, van egy ilyen átok rajtam.

A Linux Mint telepített Firefoxáról csak te beszéltél (*).

Így van, pont hogy erről volt szó. Arról beszélek, amelyik érintett, itt a Mint oldalon, nem arról amelyik nem érintett. Igen, írtad, hogy nálad semmi gond, meg hogy Debian, meg külső forrásokból telepítve, és nincs gond. Köszönöm az infót, de írtam hogy nem ezekről volt szó, mindjárt előre leszegeztem, hogy mely verziók érintettek.

Már akkor, amikor még nem is lehetett telepíteni a 96-ost. Feltételezésekkel, elméleti fejtegetésekkel nem foglalkozom. A tényekkel szoktam, és amiket megfogalmaznak leírva is. (vagy képen mutatják)

Igen, már akkor, mert, mikor kellett volna? Amikor már megtörtént? Feltételezések? Elméleti fejtegetések? Ott van mindjárt a téma első post első sorában a link Clement blogjáról, azt elolvastad? ezt: https://blog.linuxmint.com/?p=4259 ? Mert én azt írtam le ami ott van, csak magyarul, mármint összefoglaltam. Ha csak csak spekuláció, feltételezés, ráadásul amikor még meg sem jelent a 96-os, akkor bocs, én komolyan vettem, ha nem kellett volna, akkor elnézést, többet ilyen nem fordul elő.

Mert én bevettem, amit Clem írt, hogy 14-én kiteszik a repóba a 96-ost, és ezek a gondok lesznek vele, így kell elejét venni, és egyébként tényleg így volt, így történt. De be lett jelentve a hiba, tehát mindez nem igaz.

De ami engem illett, én a béke híve vagyok, ígérem, nem fogok a témában többet megszólalni, nem fogok az angol Mint oldaláról semmit idehozni eztán, tudom én osztani az észt ott helyben is, nekem elég az.

Peace!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2.1.1   Eme, rám vonatkozó mondatban tényleg a béke híve szólna? Ejj, ejj, de biztos megint elgépelés!! :D

A túlzott elbizakodottság és a túlzott magabiztosság egy kategória ám!

Jó, tehát én tudom, mit írtam... :)) (csak azt nem értem, ennek a mondatnak mi köze van hozzá úgy egyáltalán)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2.1.1.1 azt erre írtam:

A reménynél jóval többről van szó. Magyarul: meg lesz (van) oldva a probléma. (egyébként ugyanezt írtam az előbb is)

Azt gondolom, Te ebben nagyon bíztál, azért írtad. Vagy nem? Én bennem meg az elővigyázatosság (ok, bizalmatlanság) meg erősebb.

Oszt mégis hibás lett a frissítés, ezért úgy vélem, hogy ez meg igazolja ezt:

A túlzott elbizakodottság és a túlzott magabiztosság egy kategória ám!

De ezzel nem kötekedni akartam, (valaki  ilyent mond nekem, én nem sértődöm meg), hanem azt kifejezni, hogy lám, mégiscsak jobb félni, mint megijedni. Na jó, van bennem egy kis "mégiscsak igazam volt" érzés, de ez az én hibám. Ezért a csipkelődés.

De mindent összevetve, már tényleg nem érdekel az egész, ha sértő voltam, hát bocs, és komolyan kiszállok.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2.1.1.1.1 Azt gondolom, Te ebben nagyon bíztál, azért írtad.

Esküszöm, ha nem írtam volna le az imént, hogy a Linux Mint 20.2 rendszeren teszteltem és minden rendben, akkor még igazad is lenne. Sajnos, más nyelven beszélünk, de szerintem én magyarul. Se nem „reméltem”, se nem „nagyon bíztam”. Megírtam (jóval korábban), egy open source közösségi tag, itt is fórum tag jelezte, hogy bejelentette a problémát, és azt is megírta, hogy a 96-os kiadásban benne lesz a javítás, továbbá, erről kapott egy visszajelzést a fejlesztőktől. Ez bizonyosság, ez a tuti. Közöm nincs hozzá, leírtam, amit hallottam. Úgy tűnik, te nem tudod értelmezni a magyar szavakat magyar mondatokba öntve. A személyeskedés más kérdés, most írod, hogy igen, célod volt. De még mindig ezen pörögsz (megsértettél volna, de mégsem, de mégis, de mégsem...), ki sem próbáltad, amit írtam, a megoldást! Édes f.. om. Én (is) kiszálltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2.1.1.1.1.1

Kedves,Drága Kim!

Sajnos, más nyelven beszélünk, de szerintem én magyarul.

Ez jogos, mert nem eresztettem bő lére, hogy mi az én egyéni szoc. problémám, mivel azt gondolom ez nem nagyon tartozik ide. Igen, leírtad, nem is egyszer, hogy mi a megoldás, meg leírtad az FF alternatív telepítéseinek a lehetőségeit, ez mind szép és és jó. Az én gondom meg az, hogy ehhez képest nekem megy rá a hétvégém, hogy különböző helyeken FF-eket rakjak helyre. Ez már a második ilyen hétvége a GRUB-os fiaskó után, de ez nem annyira kritikus. (Próbálok rövid lenni, de, mert indulni kell.)

Főleg olyan emberekről van szó, akinek még az is gondot jelent, hogy hova kell bedugni adott kábelt a gépbe hátul, de fészbúkozni netezni, azt nagyon kell.  Az esetükben nem járható út, hogy deb-ből telepíteni az FF-et, mert az nem képes magától frissülni. Jelzi, hogy új verzió van, van, amikor heti 3x is, na akkor felhívnak, hogy mit kell csinálni, mert nem tud frissülni (letölteni a telepítőt, és futtatni - ehhez telefonos segítség kell).
Ezért az FF náluk Mint repoból frissül, a többi hóbelevanccal együtt, ahogy az emberek többségénél is van, meg hát be van állítva az automatikus frissítés.

Ezért kezdtem el károgni, mert láttam előre, ez a hétvége is oda, és mert gondolom másnál is (Mint) repóból frissül az FF, az nem lehet, hogy csak én használom ezt a megoldást, mindenki más Mozilla oldaláról letöltött telepítőt használ.

Eddig az én egyéni szoc problémám.

És én nem sértődtem meg, semmi ilyesmiről nincs szó. Az FF témával nem akarok többet foglalkozni, így is, úgy is az lesz, hogy a hétvége rámegy, ez a valóság, ami független attól, hogy itt mi van összehordva ezzel kapcsolatban, tehát egyéb csak felesleges szócséplés

Azt írtam, többet nem hozok ide semmit az angol Mint oldalról, ezt is fenntartom, mert felesleges, ez az oldal itt nem erről szól.

És igen, azt gondolom, be lehet szólni neked néha, ezzel gond van? Nem viseled el?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os! |Jobb lenne, ha aludnál... (R.E.M.)

#1.1.1.1.2.1.1.1.1.1.1 Figyelj, nekem nincsen egyéni szociális problémám :), de nem is nem hoztam. Mindössze közöltem, hogy az én Firefoxom jó, és a tied is jó lesz nemsokára. Hitet, reményt, bizalmat, szeretet te kevertél ide. Annyit vártam, közöld, az általam leírt javítás nálad is bevált ;), hogy oks, kösz, bevált, erre nem is gondoltam, hurrá, szuper, stb. :)). ... de viszont azért másként mégsem jó, mert másnál is meg kell csinálni, és ez idő.

Azt nem gondolom, hogy az említett hiba (GRUB, Firefox) nagyon sok lenne. A Chrome származékoknak sokkal több hibájuk van.

És úgy gondolom, én helyesen jártam el, amikor itt kérdezgettelek, hogy a javasoltakkal mi a helyzet. Mára kiderült. Én egyébként elvárom, hogy valaki záros időn belül közölje egy megoldási javaslatra hogy a bevált, és ne nekem kelljen kitalálni, ha esetleg mégse, mert akármi egyéni telepítés vagy függőség miatt nem megy... . Azt gondoltam, nem megy a kiegészítő telepítése, közbejött valami.
Megoldva: bevált a kiegészítő telepítése.
Szép hétvégét! (mármint úgy általában :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1.1.1.2 ez valami helyi gond lehet, nem telepített helyesírás ellenőrző vagy egy korai beta 96-os. A hiba javítva lett. Majd írok is róla hírt,  mert érdekes szerintem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1.1.1.2.2 Nem helyi gond, feljebb részleteztem, mi van. Két út vezet ide: Egyik: LM20.3-ra frissítés mintupdate-val, ekkor a 95.1 FF már Mozilla verzió.

A másik út, ahol nem volt 20.3 update, megvárni a 96-ra frissítést, ott az az első Mozilla verzió.

A holland Mint oldalon is témáznak erről, tehát annyira nem helyi gond.

Na mentem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1.1.1.2.2.1 A másik, hogy az angol, holland oldalakról többször is szó volt, de linket nem látunk. Be szoktuk linkelni az oldalakat, mondjuk a fő szálat (Ctrl + V). Mert olyan is előfordult, a közlő elértett valamit (velem is), másrészt minket is érdekel, hogy „amott” mire jutottak. Én jobban szeretem a forrást olvasni, nem a harmadközlőt. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pénteken, 14-én jön a 96-os!

#1.1.1.1.2.2.1.1 Na, megérkeztem, közben mobilról benéztem, de nem volt érkezésem válaszolni.

@Kami: azt nem tudom milyen hibáról van szó, mert jelen esetben ez nem Firefox hiba, hanem Firefoxot érintő Linux Mint incidens. És könyörgöm, olvassátok el Clem blogját le van benne írva elég jól, kivéve ami nem került bele, mert lehet hogy ez külön Mozilla akció (Telemetria bekapcsolása, Eszköztár módosítása)

Kim, ha linkek kellenek, itt egy pár, de ha kell, tudok még adni, //holland koma említette nekem, hogy náluk is gond volt ezzel, ő három jelzést mondott, de akkor nem került szóba az, hogy most linkeket mutat, vagy mi.//

De próbáltam rákeresni, egyébként ő volt az, aki mondta nekem:

https://forum.linuxmintnl.nl/viewtopic.php?f=7&t=8266#p35464

Ezt találtam náluk csak:

https://forum.linuxmintnl.nl/viewtopic.php?f=2&t=8261&p=35477&hilit=firefox+taal#p35477

De ha ez nem elég, akkor van itt két francia:

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=47&t=365685&p=2123995&hilit=firefox#p2123995

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=63&t=364968

Amúgy meg nem nagy durranás a szótárat hozzáadni, sikerült is a többséggel távsegítséggel megoldani, de van kettő, aki "Totál megzavarodott a mozilla, nem tudom mi van vele" -idáig jut el, helyi diagnózis kell nekik (de gyanítom, hogy a személyes jelenlét a fontosabb), oszt kiderült, hogy az eszköztár megváltozott, de azt ugye, hogy mi változott, nem lehet tudni, csak nem ilyen volt... Nincs ezzel nagy gond, csak sok idő, meg azért engem is elfog a "Nehéz a sasokkal szárnyalni, ha tyúkokkal vagy körülvéve" érzés ilyenkor.

(Még van 2 gép, amin még LM19.3 van, egyik notit már 2 hete ígérik, hogy elhozzák, a másik egy bonyolultabb rendszer, az egy külön projekt lesz, fel kell mérni alaposan, meg tesztelni, előbb, hogy minden működik-e LM20.3 alatt is, ezt azért én is halogatom)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ha gond lenne

Ha gond lenne

about:config

Kulcs: network.http.http3.enabled

Állítsd át false-ra

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Ma:

Ma:

laskody@laskodycsalad1:~$ apt list --upgradable
Felsorolás... Kész
firefox-esr-l10n-hu/stable-security 91.5.0esr-1~deb11u1 all [frissíthető erről: 91.4.1esr-1~deb11u1]
firefox-esr/stable-security 91.5.0esr-1~deb11u1 amd64 [frissíthető erről: 91.4.1esr-1~deb11u1]
thunderbird/stable-security 1:91.5.0-2~deb11u1 amd64 [frissíthető erről: 1:91.4.1-1~deb11u1]

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ma: LMDE és Debian

#3 A Thunderbird és a Firefox ESR kapott ma egy fontos frissítést. (security)

Package        : thunderbird
CVE ID         : CVE-2021-4140  CVE-2022-22737 CVE-2022-22738 CVE-2022-22739 
                 CVE-2022-22740 CVE-2022-22741 CVE-2022-22742 CVE-2022-22743 
                 CVE-2022-22745 CVE-2022-22747 CVE-2022-22748 CVE-2022-22751
Multiple security issues were discovered in Thunderbird, which could
result in denial of service or the execution of arbitrary code.
For the oldstable distribution (buster), these problems have been fixed
in version 1:91.5.0-2~deb10u1.
For the stable distribution (bullseye), these problems have been fixed in
version 1:91.5.0-2~deb11u1.
We recommend that you upgrade your thunderbird packages.
For the detailed security status of thunderbird please refer to
its security tracker page at:
https://security-tracker.debian.org/tracker/thunderbird

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Ma: LMDE és Debian

#3.1 Akkor ez nem ide tartozik, igaz ott a security. :) Minden nap nyomok egy update-t és feltünt :).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Ma:

#3 Ahogy nézem az ESR HTTP/3 javítása még nem érkezett meg sajnos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ma:

#3.2 Tegnap néztem itt:

A jelenlegi beállításról (HTTP3 vagy HTTP/2) ezen a teszt oldalon is meg tud győződni: https://cloudflare-quic.com

Ezt mondja most:

Does my browser support HTTP/3 & QUIC?
When loading this page from Cloudflare's edge network, your browser used HTTP/3.
This page is HTTP/3 & QUIC enabled. Try reloading a few times to spring it into action.

Tegnap még nem ezt mondta! :) (de aztán nem voltam a gép mellett)

Akkor ez most jó?
De ... ez a targizis Fox.
Frissítés! Az ublock Origin fő blokkolását kikapcsolva,

viszont, az ellenkezőjét mondja:

Does my browser support HTTP/3 & QUIC?
When loading this page from Cloudflare's edge network, your browser used HTTP/2.
This page is HTTP/3 & QUIC enabled. Try reloading a few times to spring it into action.

Tényleg, nem jó még.

Valami kisbetű/nagybetű gondról írtak a probléma kapcsán, a zenésznevű barátunk (police énekese). Igaz lehet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Menü nyelve

Sziasztok!

Nálatok is van olyan, hogy angol oldalon, vagy más nyelvű oldalon (úgy néz kb. mindegy neki), komenteltek, akkor az FF menüje átvált arra a nyelvre? Az ok, hogy a telepített szótárt automatikusan az adott nyelvhez igazítja, de a kezelő felületet is. Ha meg a beállításokat ellenőrzöm, akkor minden jól van beállítva. 96 és 96.1 alatt is így van, nekem 4 szótár van telepítve, amelyik nyelven írok, arra átvált a kezelőfelület, aztán úgy marad.

Most jelentettem be a Wine egy hibáját, és eközben átváltott a felület angolra.

Ide jöttem ezt leírni, hogy lássam, visszavált-e magyarra, de amióta ezt írom, semmi..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Menü nyelve

#4

#4 Képet mutatnál erről a beállítás tömbről?

Beállítások > Nyelv

És erről is.

Kiegészítők és témák > Nyelvek

Kimenet?

apt-cache policy firefox-locale-*

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Menü nyelve

#4.1 hogyne

(közben kísérletezgettem nyelvek hozzáadásával, eltávolításával, mert próbáltam valami rendszert találni a jelenségben-most ez az állapot, amit mutatok, pont voltam a gitabon, körmölgettem angolul, de itt nem változott semmi.)

apt-cache policy firefox-locale-*

https://pastebin.com/b3MGga1y

képek:

https://ibb.co/GHJMkbs

https://ibb.co/sP29LFN

https://ibb.co/QCGynQ8

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Menü nyelve

4.1.1 Kösz. Az about:config-ban a lang kifejezésre keresés eredményéről mutatnál képet?

  • Mi lenne, ha új Firefox profilt készítenél, természetesen a régi profilból mentve mindent, ami neked fontos?
  • Új Linux Mint telepítésekor szoktál régi Linux rendszerről mentett Firefox profilt használni? Ha igen,
    • a profilt vagy a .mozilla könyvtárat másolod egy, az egyben az új rendszerre vagy miket és hogyan állítasz vissza az előbbiekben található fájlokból?
  • Felsorolnád vagy mutatnád az összes Firefox kiegészítőt?
  • A jelenlegi Linux rendszered korábbi Linux Mint főverzióról történt frissítés eredménye, vagy egy főverzió friss telepítése?
  • Bármely, Linux Mintet használó ismerősöd tapasztalja ugyanezt a problémát?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Menü nyelve

#4.1.1.1 A helyesírási szótárt innen használom,
Magyar helyesírási szótár: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/hungarian-dictionary/
de a magyar felület a rendszeremé, innen nem telepítettem!
Magyar nyelvi csomag: https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/magyar-nyelvi/

Angol helyesírási szótárak

Ez már nem igazán használható (linkelt, másik kiegészítő fejlesztője is írja),
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/united-states-english-spellche/
ezek igen.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/us-english-dictionary/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/british-english-dictionary-2/
( https://addons.mozilla.org/hu/firefox/language-tools/ )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Menü nyelve

#4.1.1.1 Az about:config-ban a lang kifejezésre keresés eredményéről mutatnál képet?

A képet kisebbre vettem, hogy beleférjenek a találatok, ha gond, akkor csinálok lightshot-tal nagy képet...

https://ibb.co/Gs9f2V6

Mi lenne, ha új Firefox profilt készítenél, természetesen a régi profilból mentve mindent, ami neked fontos?

Gondoltam rá, de: van most nálam egy laptop, holnap viszik el, azon frissítettem a rendszert, és próbálgattam, na annak a gazdája tuti nem használta soha az FF-et, mert Chorme fun, de én persze az FF-et használtam miközben próbálgattam, és azon is dettó így működött.

Felsorolnád vagy mutatnád az összes Firefox kiegészítőt?

https://ibb.co/ryJsS5b

(még van egy videodowloadhelper, ami nem látszik a listán, ki van kapcsolva, mert nagyon ritkán használom)

A jelenlegi Linux rendszered korábbi Linux Mint főverzióról történt frissítés eredménye, vagy egy főverzió friss telepítése?

Ez bizony 19.3 óta nem kapott friss telepítést, mintupgarde-val volt frissítve, de csak a 96-os FF-től kezdett így viselkedni, előtte jó volt Mint 20.3 alatt a 95.x FF. Ja, és amit most próbából hozzáadtam román nyelvet, (nem szótárat) azt eltávolítottam, csak angol van a magyar mellett, azóta nem jelentkezik, de nem is voltam még azokon az oldalakon, ahol előjön (mint angol oldala, bugzilla, stb.)

Bármely, Linux Mintet használó ismerősöd tapasztalja ugyanezt a problémát?

Hát ez az! Bármely ismerőseim, akik Linuxot használnak, nem beszélnek más nyelvet, és főleg nem kommentelnek, írnak webre más nyelven. Azért is kérdeztem itt. Azok az ismerőseim, akik viszont beszélnek más nyelveket, és használják is a francia / német / angol nyelveket a neten, azokat nem tudtam rávenni a Linuxra, ők Windows-al szenvednek.

u.i. Később majd kipróbálom Youtube-on, hátha lesz mit kommentelni, mert azon is átállt angolra a menü, ha angolul nyomtam a sódert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Menü nyelve Menü nyelve | Firefox profil

#4.1.1.1.2 Mi lenne, ha új Firefox profilt készítenél, természetesen a régi profilból mentve mindent, ami neked fontos?
Gondoltam rá, de: van most nálam egy laptop, holnap viszik el, azon frissítettem a rendszert, és próbálgattam, na annak a gazdája tuti nem használta soha az FF-et, mert Chorme fun, de én persze az FF-et használtam miközben próbálgattam, és azon is dettó így működött.

Akkor a saját gépeden nem jelentkezik.
___
Ja, és amit most próbából hozzáadtam román nyelvet, (nem szótárat) azt eltávolítottam, csak angol van a magyar mellett, azóta nem jelentkezik, de nem is voltam még azokon az oldalakon, ahol előjön (mint angol oldala, bugzilla, stb.)
___
Később majd kipróbálom Youtube-on, hátha lesz mit kommentelni, mert azon is átállt angolra a menü, ha angolul nyomtam a sódert.

Próbára fel!
Ha főverzióról történik a frissítés, lehet ez bejátszik. Vadiúj, ropogós, friss telepítés nincs kéznél a teszthez? Ripsz, ropsz feltehető.
Az új profil próbájának a saját gépeden szerintem semmi akadálya...

Bármely, Linux Mintet használó ismerősöd tapasztalja ugyanezt a problémát?
Hát ez az! Bármely ismerőseim, akik Linuxot használnak, nem beszélnek más nyelvet, és főleg nem kommentelnek, írnak webre más nyelven. Azért is kérdeztem itt.

Nálam ilyet sosem csinált, de mint láthatod, más sem jelzett ilyet.

Érdemes lenne eltávolítani a magyar nyelvi csomagot (nem a szótárat), ha az kiegészítő. Erről itt írtam.
Érdemes lenne megnézni a kimenetet:

locale

A Linux Mintet mindig magyar nyelven telepíted vagy például angol nyelven és később állítod át magyarra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve