A Debian GNU/Linux telepítése Freedos/Dos-ból.

Koppány képe

Még régebben kellet egy telepítést megoldanom egy P4-es számítógépre. CD meghajtó nem volt, az USB boot pedig egyszerűen sehogy sem jött össze, de volt jó öreg Floppy meghajtó. A Freedos nagy segítség volt.

A floppy edition segítségével előszőr is sikerült bootolni valamit is. :) Aztán a freedos telepítése usb-ről már nem volt gond.

A Freedos kezeli az USB- Pendriveokat így fat fájlrendszerrel formázott Pendrivera (fontos, mert a lemezképíróval megírt pendrive-ot nem látja a freedos) nemes egyszerűséggel rámásoltam a debian telepítő cd-t.

A Freedos-ban  esetemben a B:/ meghajtó lett a pendrive.  Ez a meghajtók számától függ, esetedben lehet D:/ E:/ F:/ is.A rendszer indítása előtt már legyen bedugva a pendrive, különben nem lesz felcsatolva. A Freedos rendszeren a következő lépésekre van szükség a telepítő indítására:

B:/

cd install.386

install.bat

és már indul is a debian telepítő.

Ha nem elérhető a freedos,de van ms-dos boot floppynk, létezik Dos univerzális usb driver. Amint sikerült a driver telepítése, a lépések ugyanazok. 

Nyilván nem sokan folyamodnak ilyenre, hiszen ritka, hogy usb boot képtelen számítógép kerül a kezeink közé, de gondoltam megosztom, mert sosem tudni kinek jön jól.

Hozzászólások

IG képe

Hello,

Hello,

Nem értem, egy kicsit részletezhetnéd jobban a leírást. :)

Az usb-re másoltad fel a floppyfreedos-t, majd rá az imaget? Miről bootoltál?

Debian install install.bat-tal indul? :O
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Hello, Hello,

#1

#1 Persze. Nem, floppylemezre: :). Egy hagyományos floppy lemezre egy másik gépen ráírtam a freedos boot floppyt. Bootoltam floppyról, így már látta a freedos a telepítő usb-t, felkerült a gépre a freedos. A freedos ugye támogatja az usb-s pendriveokat, de, csak fat fájlrendszerben. Szóval egy mezei pendrive-ra rámásoltam a debian telepítő cd-jét, elindítottam a freedost, a pendrive-ra navigáltam, és a fent mutatott módon elindítottam a telepítést.

Igen, a mai napig van a Debian cd-n dosból indítható telepítő (install.bat) a loadlin segítségével elindítja a telepítőt.

Biztos, hogy van egyszerűbb megoldás, meghát ha van cd-rom meghajtó kiírod cd-.re a telepítőt és bootolsz. De szerintem szinte minden még életben lévő gép már képes usb-ről bootolni.  De sosem tudni kinek segíthet ez egyszer, ezért leírtam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hello, Hello,

#1.1 Nekem a Freedosos 'indítólemezt' (pendrive-ot) a Rufus nevezetű Windowsos program oldotta meg.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Koppány képe

Hello, Hello,

#1.1.1 Nekem az volt a baj, hogy az ég világon semmit sem lehetett pendrive-ról bootolni azon a gépen. Mindegy, hogy mit és mivel próbáltam kiírni. A bios beállítások stimmeltek, frissítés már nem volt elérhető és egyszerűen sehogy nem ment, hát így oldottam meg. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

Hello, Hello,

#1.1

Köszönöm, így már értem. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve