Társalgó - nem kifejezetten informatika

kimarite képe

Fórum: 

https://maimanohaz.blog.hu/2020/04/01/fontos_fototorteneti_konyvek_lettek_most_online_is_elerhetok

https://index.hu/techtud/2020/03/31/1_4_millio_e-konyvet_tett_szabadon_kolcsonozhetove_az_internet_archive/

Mivel a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg közkönyvtár. - így a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár (szerk.) - is bezárni kényszerült, az online könyvtárként is működő Internet Archive működtetői úgy döntöttek, hogy ideiglenesen megszüntetik a működésük alapját képező, példányszámhoz kötött korlátozást. Az Internet Archive könyvtárprojektje, a Nyitott Könyvtár (Open Library, OL) lényege, hogy a regisztrált olvasók kikölcsönözhetik a könyvtár gyűjteményében lévő kötetekről készült szkennelt digitális másolatot. A rendszer eddig úgy működött, hogy egy időben kizárólag annyian férhettek hozzá egy megadott kölcsönzési időre a digitális fájlokhoz, ahány fizikai példány volt az adott könyvből az Internet Archive könyvraktárában. Ezt a korlátot törölték most el, létrehozva vele a Nemzeti Vészhelyzeti Könyvtárat (National Emergency Library, NEL).
-- 1,4 millió e-könyvet tett szabadon kölcsönözhetővé az Internet Archive

kimarite képe

Szabad Terek Klímahét | szeptember 20-26., országosan

2020 elején úgy tűnt, hogy a lakosság és döntéshozók is nemcsak tisztában vannak a klímaváltozás fontosságával, hanem cselekedni is hajlandóak. A pandémia azonban máshova terelte a figyelmet és azt látjuk, hogy a szükséges lépések, döntések is elmaradtak.

A klímavészhelyzet továbbra is fennáll. Naponta látjuk, hogy hogyan lesz egyre szélsőségesebb az időjárás, hogyan lesz egyre aszályosabb Magyarország, hogyan égnek Európa erdei. A károsanyag kibocsátás csökkenése bőven nem olyan hatékonysággal történik, ahogy azt terveztük. Az IPCC augusztus elején kiadott közleménye is arról számol be, hogy azonnali, határozott és jelentős lépésekre van szükség.

A Szabad Terek Hálózata ezért úgy döntött, hogy felvállalja ezt a feladatot, és egyedülálló módon 2021. szeptember 20 és 26. között országos szinten megszervezi a magyarországi Klímahetet. A közel 50 eseményből álló rendezvénysorozatnak a fókuszában az a kérdés áll, hogy mi az, amit tehetünk egyéni, közösségi és társadalmi szinten azért, hogy ténylegesen javuljon a klímahelyzet.
https://szabadterek.hu/szabad-terek-klimahet-programsorozat/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A kapitalizmus válsága és az ökológiai katasztrófa

Az Élet és Irodalomban megjelent „Világvége a világhiányban” című tanulmánya
https://www.es.hu/cikk/2021-08-27/tamas-gaspar-miklos/vilagvege-a-vilaghianyban.html
apropóján Gébert Judit beszélget TGM-mel a kapitalizmus válságáról, korunk morális és fizikai tragédiáiról.
https://ujegyenloseg.hu/a-kapitalizmus-valsaga-es-az-okologiai-katasztrofa/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A kapitalizmus válsága és az ökológiai katasztrófa

#602 Az aszkézist (lemondás) boncolgatja TGM, de én sem látom megoldásnak ezt, viszont nem is látom akkora problémának, mint ő (nehéz megfejteni, mire gondol, azaz, nehéz követni :), az biztos, ő így látja:
https://magyarnarancs.hu/publicisztika/tamas-gaspar-miklos-az-uj-aszkezis-125999

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A fiatalok több mint fele szenved a klímaszorongástól

#603 A fiatalok többsége úgy érzi, hogy a politikusok és általában a felnőttek elárulták és cserbenhagyták őket.

A kutatók szerint az éghajlatváltozás miatti krónikus stressz a fiatalok körében fokozottan növeli a mentális és fizikai problémák kockázatát. Úgy vélik, hogy a kormányzatok klímapolitikai cselekvőképtelensége már sérti az emberi jogokat.
https://qubit.hu/2021/09/14/a-fiatalok-tobb-mint-fele-szenved-a-klimaszorongastol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Négyszemközt: Izmael és én

#597 Kicsit más, de erősen rímel...

Mi a Tanítvány reménye?
Ha a gorilla eltűnik, marad-e reménye az embernek?
Ha az ember eltűnik, marad-e reménye a gorillának?

A kérdések nyitottak, a válasz attól függ, hogy milyen történetet adunk elő ezek után….
Felhasznált irodalom:
Daniel Quinn: Izmael. Föld Napja Alapítvány, 1993
https://climenews.com/negyszemkozt-izmael-es-en

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Roadpol „Focus on the Road” | 2021. szeptember 16. és 22.

A héten a RoadPol európai közúti ellenőrző akciója a járművezetői figyelmetlenség visszaszorítására irányul. Sokan tévesen vélekednek, amikor azt gondolják, hogy a sofőr figyelmét alapvetően külső, azaz járművön kívüli tényezők (cselekmények, emberek, poszterek, látványosságok, egy-egy különleges épület stb.) vonják el. A járművezető figyelmetlenségét okozó tényezők mintegy 70%-a ugyanis azt autó belsejében találhatók. Ilyen például, ha:
• beszélsz telefonon, sms-t írsz, vagy más alkalmazást használsz,
• beállítod a GPS-t, vagy keresel valamit a rádión,
• a kesztyűtartóból kiveszel valamit, vagy lenyúlsz a padlóra egy leesett tárgy után,
• étkezel, vagy iszol vezetés közben,
• hátrafordulsz a gyermeked felé, vagy intenzíven beszélsz az utasoddal,
• stresszes vagy, ill. egészen máshol jár az eszed stb.
Az említett cselekvések mindig kockázatosak, még akkor is, ha lassítással, vagy más módon igyekszel kompenzálni figyelmed elvonását – ezek ugyanis korántsem elégségesek a balesetveszély megszüntetéséhez. A leggyakoribb figyelemelvonó tényező minden bizonnyal a mobiltelefon. Nagyon sokan vannak úgy, hogy a telefonálás befejezésével – vagy más applikációk használata után – nem tudnák megválaszolni azt, hogyan jutottak el A pontból B-be, milyen közúti jelzések voltak a telefonhasználat idején, és hogyan változtak ezalatt a forgalmi viszonyok. Ez azért van, mert a telefon nem csak az egyik kezét köti le a sofőrnek (kivéve, ha kihangosítót használ), hanem a figyelmét vonja el a vezetéstől – és éppen utóbbi az, ami rendkívül veszélyes! Nem véletlenül nevezik a vezetés közbeni telefonhasználatot a közutak egyik fő gyilkosának!

-----

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is részt vesznek az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) által 2021. szeptember 16. és 22. között meghirdetett fokozott ellenőrzésben.

Az akció elsősorban a menet közbeni mobiltelefon használatát hivatott ellenőrizni, azonban az ellenőrzés végrehajtása során is kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a gyalogosok, kerékpárosok, illetve a motorosok szabályos közlekedésének ellenőrzésére is.

Cél, a közlekedésbiztonság javítása, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek csökkentése.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/roadpol-focus-on-the-road-0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A lisztkukac lesz a jövő superfoodja?

Könnyű és roppanós, az íze enyhén megavasodott kölesgolyóra emlékeztet. Olyan, mintha semmit sem ennél, és közben iszonyatosan laktató. Van, aki a kukacevés gondolatától is borzong, de a látványától már szinte mindenki, és a jelek szerint még a kutyákat is megosztja az a kérdés, hogy étel-e ez, vagy sem. De ha a lisztkukac lesz a jövő superfoodja, én állok elébe.

Az Európai Bizottság, majd az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hatósága 2021 első felében engedélyezte a lisztkukacból készült élelmiszerek fogyasztását és forgalmazását, a magyarországi webshopokban pedig rögtön megszaporodtak ezek a kalória- és fehérjedús termékek, és elő-előkerülnek a rovarsnackeket ajánlgató hirdetések is.
https://qubit.hu/2021/09/20/lisztkukacos-szendvics-rovarmuzli-palacsinta-es-nokedli-alombogarlisztbol-megfoztuk-es-megettuk-hogy-neked-ne-kelljen

A magyarok nem kérnek a rovarfehérjéből! – adta hírül számos lap júniusban az Agroinform.hu felmérésének eredményeit a kormánykommunikációban megszokott fordulattal. A mindenkori agrárminiszter is a bölcs közvéleményre hivatkozik, amikor újra és újra elmondja, „nem szorulunk rá a kukacevésre”, sőt a rovarevés valami nagyobb gonosz terv része. Ennyi, téma lezárva.

Az Agroinform mezőgazdasági szakportál, az online kérdőívet azok töltötték ki, akik olvasni szokták, közülük is csak háromszázan. Ennek a mintának a 64 százaléka soha, semmilyen körülmények között nem tudná elképzelni, hogy rovarfehérje-alapú táplálékot egyen, 14 százalék csak akkor enné, ha nem felismerhető formában kapná, és 22 százalék nyitott rá bármilyen formában. Az elutasítás fő oka az undor (54 százalék), de sokan voltak (28 százalék), akik kulturálisan nem érzik magukénak a rovarevés gondolatát.

A magyar piacot 2017 végén is felmérték egy online kérdőívben, amit Antonovits Bence agrármérnök, egy belga tücsöktenyésztő startup termelésvezetője készített. 2800-an nyilatkoztak, és mint abból a felmérésből kiderült, a válaszadók közül többen kóstolnák meg a rovarételeket, mint ahányan elzárkóznak tőle (43, illetve 41 százalék), 16 százalék pedig rendszeresen is hajlandó lenne fogyasztani. Nem túl meglepő módon a nők jóval elutasítóbbak, mint a férfiak: 50 százalékuk nem enne ilyesmit, 40 százalékuk kipróbálná, és csak egytizedük fogyasztaná rendszeresen.
https://qubit.hu/2021/09/20/a-magyarok-nem-kernek-belole-pedig-mar-az-asztalon-a-jovo-superfoodja-a-rovar

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lebontják a mennybe vezető lépcsőt

Minden valószínűség szerint 2022-ben lebontják Hawaii egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságát, a Ha’ikū lépcsőket, amit leggyakrabban csak a mennybe vezető lépcsőként emlegetnek, írja a CNN.

Az Oahu Ko’olau hegységen található, 3922 fokból álló lépcsőt eredetileg az amerikai hadsereg építette az 1940-es években.

A tetejére érve a felhők közé csöppenhetnek a látogatók. A helyi lakosok szerint innen a leglátványosabb a kilátás az egész szigetcsoporton.

A növekvő ismertsége miatt megszaporodtak a környéken a szeméthegyek, és a látogatók egyre gyakrabban kerültek összetűzésbe a helyi lakókkal. A hatóságok 1987-ben a lépcsők lezárása mellett döntöttek, de a turisták számára ez azóta sem jelent akadályt. A legendás magaslati túraútvonalon ráadásul az elmúlt években a sérüléssel járó balesetek száma is megszaporodott.

Az egyre gyakoribb szabálysértések és a turisták növekvő száma komoly költséget jelent Honolulu számára és negatív hatással van a közelben élő életminőségére.

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2021/09/20/haiku-lepcsok-lepcso-a-mennybe-hawaii-lebontjak/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

WildArt Photographer of the Year fotópályázat

A versenyt természetfotósok alkották meg, és a zsűri csakis szakmabeliekből áll. A tíz téma győzteseit 2021 tíz hónapjában mutatják be, minden egyes körrel egy-egy természetvédelmi cél számára gyűjtenek adományokat.

A hetedik a Monokróm kategória, amelyre júliusig lehetett nevezni. A téma megálmodója David Tipling, aki évtizedek óta foglalkozik állatok, főként madarak fotózásával. Tipling döntése alapján a monokróm tematikával a Committee Against Bird Slaughtert támogatják, a szervezet azon dolgozik, hogy visszaszorítsák a madárvadászatot a Mediterráneumban.

A kategória nyertese Tökölyi Csaba lett, akinek lenyűgöző felvételén egy cetcápa látható alulról. A magyar fotós győzelmével bekerült a végső döntőbe, és így alkotásával megküzdhet az év művészi természetfotósa címért. A kép a Fülöp-szigeteki Oslobnál készült, ahol egy ideje már tiltott a cetcápák vadászata, a turizmus motiválta etetés miatt viszont a példányok a kelleténél több időt töltenek el a helyszínen, és csak később indulnak tovább szaporodási helyükre.

A második helyet Pål Hermansen szerezte meg. A norvég fotós kameracsapdák segítségével örökített meg egy jávorszarvast a téli erdőben – a felvétel elkészítéséhez az kellett, hogy az állat tíz másodpercig mozdulatlan maradjon. A fotó a háttérben feltűnő meteor teszi tökéletessé.

https://ng.24.hu/termeszet/2021/09/20/magyar-versenyzoe-lett-az-ev-egyik-legjobb-termeszetfotoja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Járókelő kérdőív

Kedves Városlakó!

A Járókelő csapat 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön.
A MOME Open felnőttképzés Service Design tanfolyamának keretein belül csapatunk a Járókelő tevékenységét szeretné segíteni egy kutatással és fejlesztéssel.

Ha Te is fontosnak tartod a munkájukat, kérünk, hogy péntek éjfélig (10.01.) töltsd ki ezt a max. 10 perces, anonim kérdőívet.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfeEaSv1AT4s_piavTVq-PVkEvjepACwwT9ZP3qIR_EpIceNw/viewform

Köszönettel:
Éva, Kata, Gábor, Bálint, Zsolt

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Meindl bakancs és túracipő akció a Budakalászi Cserkészházban

Meindl bakancs és túracipő akció lesz a Budakalászi Cserkészházban október 9-én szombaton és 10-én vasárnap.
A Cserkészház/Jégpálya a Szentendre irányába tartó HÉV Lenfonó megállójánál van, picit dél felé vissza kell menni a Vasútsoron, majdnem a patakig, a zöld kapu a bejárat. Viszont ha autóval jöttök, akkor a sima Budakalász megálló felől a Vasútsoron tudtok feljönni.
5-, 7-, és 12 ezer forintos támogatásért cserébe vannak a használt bakancsok, én nagyon jókat találtam tavasszal a gyerekeknek és magamnak.
Kérjük terjeszteni: BAKANCS AKCIÓ újra nemcsak cserkészeknek:
Csúcsminőségű, a világ vezető bakancs márkája a MEINDL, melynek alig használt és új sportcipőiből, túracipőiből, bakancsaiból lesz ismét bakancsakció a budakalászi Cserkészházban. Ezúttal rendkívüli nagy választék várható kisgyerek mérettől felnőtt méretekig egyaránt! Az akció keretében adományokat köszönettel fogadunk a közösségi műjégpályánk http://www.kozosjeg.hu/ fejlesztése és a cserkészház céljára: 5000 és 12000 Ft közötti támogatásokat egy pár bakancs átadásával köszönünk meg, mely a helyszínen felpróbálható.
A budakalászi CSERKÉSZHÁZ kiváló helyszín nagy létszámú /akár 100-200 fős/ közösségi találkozók, családi és céges rendezvények, csapatépítések,bálok, születésnapi bulik szervezéséhez: sátorral fedett strandfoci,strandröplabdapálya, valamint nagy árnyékos füves kert, tűzrakóhely, továbbá közösségi termek, tornaszoba, floor ball terem, matracszállás lehetőség vizes blokkal,zuhanyzóval,stb. Télen műjégpálya!
Cserkészcsapatoknak is ajánljuk tanyázáshoz, képzések helyszíneként, télen fűthető.
Kiváló tömegközlekedés: Batthyány tértől 25 perc HÉV utazás (Budakalász Lenfonó HÉV megállónál leszállás).
Részletes ismertető és megközelítés leírása a honlapon http://www.cserkeszek.hu/ és facebookon https://www.facebook.com/budakalaszmujegpálya
Időpont: 2021. október 9-én szombaton 9-17 óra, valamint október 10. vasárnap 12 - 19 óra között (amíg a készlet tart). Minden érdeklődőt -nemcsak cserkészeket - örömmel várunk! Lehet hívni barátokat, ismerősöket, családtagokat is! További infó: Wettstein Andrásnál 30 305 7 305
https://www.facebook.com/groups/238254107664663/posts/405198060970266/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő vizsgálati eredménye

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nem őrzik megfelelően a Hableány roncsát, lassan teljesen szétlo

Továbbra is bűnjelként lefoglalva, a Népszigeten, az újpesti kikötőben áll a Hableány roncsa, de arra bárki felmászhat, és arról bármit elvihet, a hajót ugyanis gyakorlatilag senki nem őrzi, és kordonnal sincs elkerítve. Ezzel szembesült a bíróság idén május 20-án, amikor a védelem által felkért magánszakértővel szemlét tartottak a hajónál. Videóval, amit a hajóroncs belsejéről készítettek.
https://telex.hu/belfold/2021/09/21/senki-nem-orzi-a-hableany-roncsat-amit-lassan-teljesen-szetlopnak

Ugyanez történt Szegeden, ismerős mesélt sokat erről.
A Szőke Tisza gőzhajó története

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem őrzik megfelelően a Hableány roncsát, lassan teljesen szétlo

#615 A felső Hableányos linkre a böngészőm válasza:

This site can’t be reached

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ők kapták idén az alternatív Nobel-díjakat

Orosz és indiai környezetvédők, afrikai feminista és a kanadai őslakosok jogaiért küzdő aktivista kapta idén az alternatív Nobel-díjnak is nevezett Right Livelihood-díjat, amelyet alapítója a hagyományos Nobel-díj-átadókat elhanyagolt, de fontos ügyek érdekében hívott életre.

„A 2021-es díjazottak a súlyosbodó klímaválsággal, a hatalmas kormányzati és vállalati érdekekkel, sőt terrorfenyegetettséggel szemben bizonyítják, hogy a szolidaritás a kulcsa egy mindenki számára jobb jövőnek” – írta szeptember 29-én a svéd Right Livelihood Alapítvány azokról, akik idén elnyerték a szervezet díját, amelyet sokszor alternatív Nobel-díjnak neveznek.
https://www.szabadeuropa.hu/a/ok-kaptak-iden-az-alternativ-nobel-dijakat/31484166.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezért történnek tragédiák az utakon - Totalcar Mesterkurzus

Tanulságos előadás: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=YiiTNeHa2-0

Tizennyolc évnyi baleseti helyszínelői tapasztalat másfél órába sűrítve: ez Pintér József veszprémi főtörzszászlós élő előadásának mottója. Az embernyelven beszélő rendőr beszél a linkségről, a kézben tartott mobiltelefon halálos veszélyeiről, arról, hogy hogyan okoz bajt a gyorshajtás, a rutintalanság és a kivagyiság, vagyis mindenről, amit neked is tudnod kell és azoknak is, akik fontosak számodra. Hallgasd meg Pintér Józsefet és add tovább az üzenetét, mert életet menthet. (még a régi Totalcar felvétele)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Több mint tízezren írtak már alá Dezső bácsi miatt...

Hihetetlen összefogás: pár nap leforgása alatt szinte a fél ország megmozdult a pécsi tanár miatt. Jancsula Dezsőért online petíciókat, szimpátiatüntetést és demonstrációt is hirdettek. Az ügy komolyságát mutatja, hogy eddig több mint tízezren írták alá a támogatásáról szóló ívet.

Online és papír alapú aláírásgyűjtés is zajlik

Az iskola közelében papíralapú, míg online formában két aláírásgyűjtést is elindítottak. Az elsőt Kővári János kezdeményezte, majd egy volt diák is nekifogott a támogatások gyűjtésének – írták.

Kővári János által indított petíció itt írható alá,
https://www.peticiok.com/veled_vagyunk_dezs_ba
a diák által szervezett változat itt érhető el.
https://www.peticiok.com/tamogassuk_jancsula_dezst_a_pecsi_ank_meltatlanul_elmarasztalt_pedagogusat
(Bár egyelőre mindkét petíciónak ugyanaz a borítóképe, ez ne tévesszen meg senkit! – a szerk.)

Nem szeretnénk kritizálni a gyerekeket, nem szeretnénk kritizálni az iskolát és a bíróságot sem. Azt szeretnénk kifejezni, hogy a társadalom értékítéletével nem egyezik ez a döntés és a tanár kapjon nagyobb mozgásteret arra, hogy megvédje diákjait

- fogalmaz a tüntetés egyik szervezője.

https://eduline.hu/kozoktatas/20211001_dezso_bacsi_tuntetes

A tanárt büntetik, pedig csak megfogta a tanulót.
Törvény? Igen. De a tanulónak miért van több joga?

https://www.youtube.com/watch?v=YvEkLqw_3Ik

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GazdiJogsi tanfolyam

most önkéntesen elvégezhető, de később kötelező is lehet | 2021. szeptember 30.

Dr. Pallós László, a Nébih országos állatvédelmi főfelügyelője volt a Budapest TE meg ÉN podcast vendége, aki a Gazdijogsi tanfolyamról mesélt, melyet önkéntes alapon végezhet el bárki, hogy készen álljon a felelős városi kutyatartásra. Vajon mikor tekinthetünk magunkra jó állattartóként, és mely szabályok mentén kellene a kutyánkkal, vagy a szomszéd kutyájával együtt élnünk? Erről is beszélgetett a szakemberrel a két műsorvezető, Veress Dóra és Gellért Gábor.
https://open.spotify.com/episode/2IwDdeEab1TnRIYimSQp7f?go=1&sp_cid=efcc4aa3df903fdb2b68e0e65d119adf&t=4&dl_branch=1&nd=1

Kutyatartás Európában és itthon

„Nyugat-európai országokban és az északi tagországokban is jóval szigorúbb a kutyatartásra vonatkozó szabályozás mint itthon, szigorúbb elvárások vannak a kutyatartókkal szemben. Mi is szeretnénk elérni azt, hogy ne arról legyünk híresek, hogy nagyon sok kutya van Magyarországon, hanem arról, hogy a kutyások felelősen tartják a kedvencüket.”

https://enbudapestem.hu/2021/09/gazdijogsi-tanfolyam-most-onkentesen-elvegezheto-de-kesobb-kotelezo-is-lehet/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A mai nap nem Zuckerbergé

Leállt ma este a Face, az Insta, a Messenger és a Whatsapp is.
Mivel minden saját csatorna befuccsolt, a Twitteren tettek közzé egy bejegyzést ami szerint dolgoznak a hiba kijavításán.
Innen már csak egy kis lépés az egész internet leállása. smiley
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kérdőív megújuló energia-termelési projektek magyarországi megva

Spanyol kutatók egy csoportja (Granada Egyetem) a Gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve az Európai Unió számára projekten van. A felmérés célja, hogy megismerje a megújuló energiákkal kapcsolatos közvéleményt.
Az eredmények névtelenek, és céljuk, hogy segítsék a megújulóenergia-projektek fejlesztését az Európai Unió különböző régióiban.
Mindössze 5 percet vesz igénybe, és sokat segíthet a régió fejlesztésében, amelyben él.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdmbvR0IhYPgBVDRxCEi63EKCePlVVMDA9wKwN2D71Uuv1DA/viewform

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megújult a Holt-Tisza Tiszakécskén!

A város térségében a Közép-Tisza mentén mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát. A korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek így visszanyerhetik vitalitásukat, és számos védett fajnak, illetve egy összetett ökoszisztémának adhatnak otthont.
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2021/09/egy-alom-valt-valora-mar-latogathato-a-megujult-holt-tisza-tiszakecsken

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

FORDULÓPONT: Vidd a gyereket a dzsungelbe!

Tanulási nehézségek sokféle okból jelentkezhetnek, lelki, szociális, ritkábban genetikai okokból, és az esetek nagy részében idegrendszeri éretlenségből, amely szoros összefüggést mutat a mozgásfejlődés hiányaival, esetleges kimaradt vagy nem megfelelően rögzült szakaszaival. Megfelelő mozgásminták megtanulásával és rögzítésével ezek az idegrendszeri kapcsolatok „utólag” is létrehozhatók, kifejleszthetők, így jelentős javulás érhető el a tanulási képességek terén is. Agyi huzalozásnak tekinthető ez: idegpályák létrehozása mozgáson keresztül.
-- Hogyan látja a gyerekeinket egy mozgásfejlesztő? - interjú Szemlér Ákossal
https://tudaton.hu/fordulopont-vidd-a-gyereket-a-dzsungelbe/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Lezárult a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgár

Több mint egymillió európai szorgalmazza a méhek védelmét és a rovargyilkos "növényvédő" szerek kivezetését

Lezárult a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés, amelynek keretében több, mint 1,16 millió európai polgár támogatta aláírásával egy beporzóbarát, a természettel harmóniában élő mezőgazdaság kialakítását.
Köszönjük mindenkinek, aki aláírásával támogatta illetve segítette a kampányt!
https://mtvsz.hu/hirek/2021/10/tobbmintegymillio

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Év Erdei Kerékpárútja az Országos Erdészeti Egyesület pályáza

A Nógrád megyei Somoskőújfalu-Eresztvény között húzódó erdei kerékpárút lett az Év Erdei Kerékpárútja az Országos Erdészeti Egyesület pályázatán, áll a szervezet közösségi oldalán. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a Telex túrarovata rajta tartja az ujjbegyét a túraút-hálózatok pulzusán, hogy az útvonalat éppen szűk két hete teszteltük,
https://telex.hu/szorakozas/2021/09/25/felvakon-a-medvesi-kerekparos-alagutban
és a rajta található sötét alagutas átkelés eléggé lenyűgözött:

„Az erős ön- és közbizalomtréningnek is tekinthető százméteres gurulás eleje és vége félhomályban történik, de az alagút közepén egy jó 50 métert a puhán körülvevő, határtalan sötétségben tekerünk, totális bizonytalanságban, tekintetünkkel és minden reményünkkel a távoli fénypontba kapaszkodva. Pár másodperc alatt átélem, milyen lehet majd a dimenzióváltó utazás úttörőjének lenni egy féreglyuk-átjáróban, és már kis is érünk a napvilágra.”
- írtuk.

„Ne kapcsold be a lámpát, csak nézd egyenesen a fényt az alagút végén, tekerj bátran, és bízz benne, hogy nem mész neki a falnak, így a legjobb átmenni!”

https://telex.hu/zacc/2021/10/06/ket-hete-teszteltuk-a-medvesi-bringautat-erre-nem-megvalasztjak-az-ev-erdei-kerekparutjanak

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kérdőív megújuló energia-termelési projektek magyarországi megva

#623 Az eredmények névtelenek,

vs: "A beírt űrlapadatok mentéséhez jelentkezzen be a Google-fiókjába."

Aham...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kérdőív megújuló energia-termelési projektek magyarországi megva

#630 A beírt űrlapadatok mentéséhez jelentkezzen be a Google-fiókjába

Nálam ilyen most se, de sosem volt. Simán beküldődött. (Firefox)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kérdőív megújuló energia-termelési projektek magyarországi megva

#631 A reklámszűrőben engedélyezni kéne a gstatic és a google.cím címeket. Talán ez a probléma oka. Sokan Google űrlapokat használnak, gondolom, mert kónnyű kérdőíveket létrehozni és kezelni. Legfeljebb az IP címed nem "névtelen". Lakcímét sem írsz, és nevet sem. Én a Google oldalakat mindig *google" konténerben nyitom, kivéve Android rendszeren, mert itt a Firefox Multi-Account Containers kiegészítő nem érhetö el valamiért. Az űrlapok használatához, a válasz beküldéshez nem kell GMail fiók.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A 2G- és a 3G-képes mobilkészülékek cseréje

Hamarosan érkezik a készülékcsere-támogatási program

Kik jogosultak a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes készülékkel rendelkezik. Elsőként a 3G-képes mobilkészülékek cseréje indul jövő év elején, majd néhány hónap múlva a 2G-képes mobiltelefonok cseréjére is igénybe vehető a támogatás a keret kimerüléséig.

A 3G-képes készülékek cseréjére 2022 első felében lesz lehetőség, de legfeljebb a program keretösszegének kimerüléséig.
https://netrefel.hu/cikk/Hamarosan_erkezik_a_keszulekcseretamogatasi_program

Mmm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Madáretetés télen - Az MME online előadása felelős madárbarátokn

Madáretetés télen - az MME online előadása felelős városlakóknak

Szereted a madarakat? Etesd és támogasd őket felelősen és felkészülten!

A Magyar Madártani Egyesület online előadásán megtudhatod, milyen madarak töltik a városban a telet, és milyen lehetőségük van a természetes élelemszerzéshez.
Megismerkedhetsz az odúk fajtáival, és fény derül a helyes és jól időzített téli madáretetés trükkjeire, valamint a további, fontos teendőkre.

Időpont: 2021. november 9. 18h (másfél óra)
Hol? Zoom-platform, majd zárt, oktatási platformunkon nézhető vissza 30 napig a felvétel.
Jegyár 3500 HUF
Early bird október 20-ig 3000 HUF

A bevétel fele adományként kerül továbbításra, mellyel az Egyesület munkáját támogatod.

MME Tag vagy? Kérd személyre szóló kedvezménykuponodat az info@zolditok.hu-n!

https://zolditok.hu/termek/telimadaretetes/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nyelvvizsgázóknak kötelező: ingyenes gyakorlás lehetősége

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb nyelvvizsgák mintafeladatsorait, amelyekkel nemcsak megtudhatjátok, milyen típusú feladatokra számíthattok, de be is gyakorolhatjátok azokat.

Nem baj, ha még nem választottátok ki, melyik nyelvvizsgát próbáljátok meg - most azt is megnézhetitek, milyen feladatok lesznek az egyes feladatsorokban. Az ELTE Origó Nyelvi Centrum kétnyelvű nyelvvizsgájának mintafeladatait ide kattintva éritek el, míg a TELC nyelvvizsgára itt gyakorolhattok.

Ugyancsak elérhetőek a BME és a DExam nyelvvizsgák mintafeladatai, amelyekkel kipróbálhatjátok magatokat a végső megpróbáltatás előtt. Ide kattintva nézhetitek meg a Pannon Egyetem nyelvvizsgájának feladatsorát, ezen a linken pedig a TársalKODÓ nyelvvizsga mintafeladatait éritek el.

Ha iTolc nyelvvizsgára készültök, akkor ide kattintva gyakorolhatjátok be a feladatokat, de a TEOFL-nyelvvizsgáihoz is találtok mintafeladatsort. A British Council IELTS nyelvvizsgájára itt gyakorolhattok, a LanguageCert megmérettetéséhez tartozó mintafeadatsorokat pedig itt éritek el. Az EuroExam nyelvvizsgáihoz itt, a Corvinus vizsgáihoz pedig ide kattintva találjátok a mintafeladatsorokat.

https://eduline.hu/nyelvtanulas/20211008_nyelvvizsga_mintafeladatsorok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író

Ahogy egy ismerősöm fogalmazott: Elment a gyerekek legnagyobb szövetségese. Rá emlékezünk.

"Kamaszkoromban költő akartam lenni, az anyám azonban közölte velem tizennégy éves koromban, hogy az igazi tehetség ilyenkorra már kitör, rajtam pedig nem látszik. Kitörölhetetlen emlék. Mit csinált ezzel szemben apám? Darabonként megdicsérte a verseimet? Szó sincs róla. Vett nekem egy stilisztikát, és beleírta kézzel: "Tamáskám, én azt kívánom neked, hogy ne legyél költő, mert az egy nagyon nehéz életsors. De ha mégis verseket szeretnél írni, akkor forgasd ezt haszonnal."

"Mi nyilatkozik meg a művészetekben? Mindig a személyesség. Anélkül, hogy "ne vinnénk a bőrünket a vásárra", ne adnánk bepillantást személyiségünk mélységeibe, nincs művészet."

"Őrület, hogy a gyerek minden percét be kell osztani. Edzés, úszás, tánc, angol, mulatság, ezeken majd lefoglalkoztatják azt az idegesítő gyereket. Ahelyett, hogy hagynák otthon bambulni, merengeni, magában eljátszani, a kádban, vagy inkább az udvaron egyik kisvödörből a másikba önteni a vizet. Nincs sarazás, nincs homokozás. Játszóház van. Marhaság. Kevés elemű, egyszerű élet kell a gyereknek, attól nyugszik meg. "

"Jó volna, ha elfogadnánk a gyerek karakterét, és nem próbálnánk erőszakosan olyanná faragni, amilyen úgysem tud lenni. Tudom, félünk, hogy nem fog "érvényesülni" az életben. De kérdezem: egyáltalán mit jelent az, hogy "érvényesülni"? Kit irigyelünk? Tényleg csak egyetlen vonzó életsablont tudunk elképzelni, amelyiknek ráadásul mindig csak a csúcspontját ismerjük, a végét soha?"

"Ha az ember szeret, látja azt, amiben őszintén gyönyörködni tud. Akkor is, ha a felszíni tulajdonságok esetleg nem tűnnek vonzónak. Szeressünk mögé! Szeressünk fölé! Ott mindig van valami, ami nagyrabecsülésünkre és csodálatunkra méltó."

"Legyél azzá, aki vagy! Ne azzá legyél, akivé én akarlak tenni."
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vekerdy_Tam%C3%A1s

https://www.youtube.com/watch?v=VdPA9mRcHFk

https://www.youtube.com/watch?v=UUEBjWv_FZw

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Arany és ezüstbánya ... a Börzsönyben?

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Hun-Bányászati Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. arany és ezüstbányát akar létesíteni a Börzsönyben. A cég szerint több tonna nemesfém található a hegység gyomrában. A vállalat ügyvezető igazgatója szerint az itt található arany és ezüst környezetkárosító hatások nélkül kitermelhető attól függetlenül, hogy fokozottan védett természetvédelmi területen van. A tervezett bányanyitásról megkérdeztük Fidrich Róbertet, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjét és a Börzsöny Alapítványt is.

Beszélgetésünk során Fidrich Róbert rögtön tisztázni kívánta az érintett terület helyzetét. A tervezett bányanyitás helyszíne 90 százalékban Nemzeti Park területén fekszik, valamint szintén 90 százalékban Natura 2000 védett területnek is számít. Fidrich hozzátette, hogy a területen védett és veszélyeztetett fajok egyaránt élnek, és a Börzsöny madárvédelmi szempontból is kiemelt fontosságú természetes élőhely. „Természetvédelmi oldalról nézve egy rendkívül érzékeny terület, ahol most bányát szeretne a vállalat létesíteni” – összegezte Fidrich a Börzsönnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
https://168.hu/itthon/termeszetvedo-borzsony-arany-banya-ezust-215682

Hang (technikai elképzelés): https://infostart.hu/audio/25EC1/25EC1751.mp3
https://infostart.hu/belfold/2021/09/24/elindult-egy-vizsgalat-a-borzsonyi-aranybanya-letesitesehez )

103/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet
az ásványi nyersanyag és a geotermikus energia természetes előfordulási területének komplex érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatáról
2021.01.01.
https://njt.hu/jogszabaly/2011-103-20-22

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés Turánál

#492 A múlt hónapban történt példátlan mérgezéses eset (https://imperialeagle.eu/hu/content/soha-nem-latott-meretu-ragadozomadar-mergezes-egy-turai-vadasztarsasag-mukodesi-teruleten ) kapcsán került be hozzánk a ma elengedett hamvas rétihéja. Területen történő felderítés során látták az MME és Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, hogy egy hím hamvas rétihéja egy mérgezett énekesmadárból táplálkozik. Nem sokkal később a madarat nagyon rossz állapotban megtalálták. A gyors szállítás és mielőbbi állatorvosi ellátásnak ( Vet-E-Medic Kft) köszönhetően a mai napon már sikerült is visszaengednünk a természetbe. A hamvas rétihéja fokozottan védett madár. Természetvédelmi értéke: 500 000 FT
Szeretnénk kérni a lakosság segítségét is, hogy amennyiben információval rendelkeznek az esettel kapcsolatban, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget!

A világszerte veszélyeztetett parlagi sasok felmérését és védelmét Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a nemzetipark-igazgatóságok és több szorosan együttműködő hazai és külföldi szervezet végzi 1974 óta.
A védelmi intézkedések sikerei ellenére a ragadozó-mérgezések még mindig komoly természetvédelmi károkat okoznak itthon és a környező országokban egyaránt. A megkezdett munkák folytatására ad lehetőséget a 2017-2021 közti időszakban az Európai Unió újbóli támogatása révén a "Parlagi sasok védelme a Pannon-régióban az ember okozta halálozás visszaszorításával (LIFE15 NAT/HU000902)" elnevezésű projekt. Így Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában és Szerbiában is jelentős akciók indulnak a ragadozó-mérgezések visszaszorítása és a parlagi sasok védelme érdekében.
https://www.parlagisas.hu/hu

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A kísérletezés szabadsága – Videóriport

A kiállítás 2021. 09. 26. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Az Inforg Stúdió Magyarország egyik legfontosabb filmkészítő műhelye volt 2010-ig, ahol több mint 250 művészfilmet készítettek. Kiemelkedő minőségű filmjei időkapszulaként őrzik az ezredforduló különleges magyarországi atmoszféráját.

Az Inforg Stúdióban 2000-2010 között készült művészfilmek mai szemmel nézve új perspektívából látszódnak a MűvészetMalom kiállítóterében. Múzeumi bemutatásuk megmutatja milyen sok szálon kapcsolódnak e filmek a képzőművészeti gondolkodáshoz, hiszen ezeknél a filmeknél is dominál a vizuális utalások szabadsága.

A kiállított filmek rendezői: Bodó Viktor, Bódis Kriszta, Buvári Tamás, Dési András György, Móray Gábor, Enyedi Ildikó, Felméri Cecília, Fliegauf Benedek, Halász Péter, Hegedűs 2 László, Jan Cvitkovic, Kálmánchelyi Zoltán, Stefanovics Angéla, Végh Zsolt, Kardos Sándor, Kenyeres Bálint, Lakatos Róbert, Mundruczó Kornél, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Oláh Lehel, Varga Ágota, Vécsei Márton.

A kiállításon látható filmek a teljes portfólió kis részét képezik. A legtöbb játékfilmet és dokumentumfilmet teljes hosszukban a kiállításhoz kapcsolódó P’Art mozi vetítéseken lehet megtekinteni. Ezen kívül a teljes filmanyag megtalálható a kiállításhoz készült honlapon.

További információk a múzeum honlapján.

https://szinhaz.online/a-kiserletezes-szabadsaga-videoriport-egy-rendhagyo-tarlatrol/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Meteorit hullás Kanadában 2021. október 4.-én

Lake Lousie egy Brit Kolumbiai település, Kanadában. A gyönyörű hegyek, síterepek, kiránduló helyek és a közeli Louise-tó ideális hely a kikapcsolódni vágyóknak, egyfajta nyugalom szigete a környék.

Ez azonban 2021. október 4.-én éjjel kissé megváltozott. Ruth Hamilton helyi lakos talán épp másik oldalára fordult álmában, amikor a plafon irányából érkező becsapódásszerű hang és az arcára került valamilyen törmelék érzése ébresztette.

„Hirtelen felugrottam, felkapcsoltam a villanyt, de nem tudtam rájönni, hogy mi a fene történt” – emlékezett vissza később. Kábán körülnézve észrevett a párnáján ( ! ) egy fekete követ és némi törmeléket. És vajon mit tesz ilyenkor az Észak-Amerika-i polgár a filmek szerint, na mit? Azonnal hívja a 911-et, mint ahogy Ruth is tette. Rövidesen megérkezett a rendőr járőr, felmérte a helyzetet és már hívta is a közeli építkezést a Kicking Horse Canyon-ban, hogy robbantottak-e az éjjel nem is olyan régen, hátha a robbantás egy darbja csapódott a tetőbe. Ők állították, hogy bizony nem, viszont láttak az égen egy nagyon éles fényt, ami villant és felrobbant. Ezek szerint ez a „valami” csak fentről, az Űr irányából érkezhetett. Ruth megkönnyebbült, mert már arra gondolt, hogy valaki, be akart az éjjel ugrani hozzá és a fegyverét használta ehhez.

A szobát jobban megvizsgálva kiderült, hogy a váratlan vendég lyukat ütött a mennyezeten és végül Ruth párnáján landolt közvetlenül a feje mellett ! Elmondása szerint az ilyedtségen kívül semmi baja nem történt, nem sérült ráadásul feldobódott attól, hogy a Világűrből érkező meteorit landolt a párnáján. „Teljesen le vagyok nyűgözve attól a ténytől, hogy ez egy csillag, amely az égből szállt alá és talán több milliárd éves” – mondta sajátos szavaival. Megjegyezte még: „Az egyetlen dolog, amire gondolni tudok, az az, hogy értékes életünk, bármikor eltűnhet, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy biztonságban van az ágyadban”. Mindezek ellenére vagy talán éppen az előbbiek miatt, Ruth meg kívánja tartani a meteoritot.
https://meteoritok.org/2021/10/09/meteorit-hullas-kanadaban-2021-oktober-4-en/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Februári szja-visszatérítés

#641 Én kis ezt olvastam egy-két hónapja ..., senki nem hiszi, hitte el.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás pszichológus, író

#636 Hú kim ez is nagyon bejött nekem.
Köszi a cikket meg a linkeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Women in Technology Hungary (WiTH) egyesület

Az egyesületet azzal a céllal hívták életre, hogy egy olyan közös tudásmegosztó és kapcsolatépítő platformot hozzanak létre, amely egyfelől párbeszédet generál a szervezet tagjai között, másfelől inspirációt, mentorálást és szakmai segítséget nyújt a jövő női generációja számára. Az Egyesület megnyitásával az operátor a taglétszámot kívánja növelni, hogy ezáltal valós párbeszédet indítson el a technológia területén dolgozó nők körében, még több fiatal lánynak nyújtsanak inspirációt és mentoringot, továbbá más piaci szereplőkre is ki kívánják terjeszteni saját, diverzitásra és esélyegyenlőségre vonatkozó hitvallásukat.

Előtérben a nők technológia területén betöltött nélkülözhetetlen szerepe:

Az idén nőnapkor, Women in Technology Hungary (WiTH) néven alapított egyesület idén októbertől minden, a technológia területén dolgozó női és férfi kolléga előtt nyitva áll, a tudásmegosztást és közösségépítést szolgáló szervezethez immár bárki csatlakozhat.

Illés Fanni, paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó:

Az esélyegyenlőséggel, elfogadással kapcsolatban parasportolóként nagyon sok fronton tapasztalok áttörést. Egyrészt azt látom – és ezért mindenhol ki is állok –, hogy egyre inkább egy szinten kezelnek minket az ép sporttársakkal, mind ismertségben, mind bánásmódban, mind pedig elismertségben. Másrészt pedig egyre inkább látják, hogy mi, női sportolók ugyanannyi munkát teszünk mindenbe, mint férfi sportolótársaink. De ez egy folyamat, ahol én mindig a célt nézem: azt, hogy a társadalom legyen még nyitottabb és elfogadóbb
https://media1.hu/2021/10/12/oktobertol-barki-csatlakozhat-a-women-in-technology-hungary-egyesulethez/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szép, közeli jövő

#645 Az esőerdők pusztulását se tudja (nem akarja) megakadályozni, akkor meg :) ez mi?
https://liner.hu/bolsonaro-veto-nogyulolet/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

AZ IPBES kutatói kapták idén az Euronatur díjat

Az IPBES-ben több száz kutató dolgozik önkéntes alapon, köztük több magyar tudós is. Ezt a munkát ismeri most el a német székhelyű EuroNatur Alapítvány. Az október 14-én, Mainau szigetén megrendezett ceremónián három kutató vette át a díjat az IPBES kutatóközösségének képviselőjeként, köztük Kelemen Eszter, az ESSRG Nonprofit Kft. vezető kutatója.

A biodiverzitás csökkenése és az ökoszisztéma-szolgáltatások eltűnése legalább olyan súlyos következményekkel járó környezeti probléma, mint a klímaváltozás, mégis, a közgondolkodásban mindezidáig lényegesen kisebb teret kapott ez a téma. Az IPBES-ben végzett önkéntes munka számomra egyfajta misszió. Lehetőséget ad arra, hogy tudásomat és módszertani tapasztalatomat egy olyan ügynek szenteljem, amely kulcsfontosságú az utánunk jövő generációk jólléte szempontjából” – mondta el a díjátadó előtt Kelemen Eszter, aki 2014 óta dolgozik az IPBES-ben. Másik vezető kutatónk is a díjazottak között van, hiszen Pataki György az IPBES Multidiszciplináris Szakértői Paneljének kelet-európai régiót képviselő elnöke és szakértője volt a szervezet működésének első négy évében.

https://greenfo.hu/hir/az-ipbes-kutatoi-kaptak-iden-az-euronatur-dijat/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Csomagolóanyagok: csak elméletben vagyunk ökotudatosak

A 46-65 év közötti, felsőfokú végzettséggel és átlagos jövedelemmel rendelkező nők azok, akik a legjobban odafigyelnek arra, hogy lebomló műanyagokba csomagolt élelmiszert vásároljanak – derül ki a WESSLING Tudásközpont által kiadott Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklap legfrissebb számából...
https://eviko.hu/Portals/0/ujsagok/Arcivum/2021/3_szam/EVIK%202021-3.pdf

Míg a műanyagok története 155 éves múltra tekint vissza, addig a bioműanyagok felhasználása csak néhány évtizedes múlttal rendelkezik. Ennek ellenére az utóbbiak alkalmazása az elmúlt időszakban a hagyományos műanyagok használatának mértékét számottevően meghaladó mértékben növekedett Elterjedésüket ösztönzik a környezetvédelmi kampányok, a hulladékok jogi szabályozása, valamint az ipar számára rendelkezésre álló fosszilis nyersanyagok csökkenő mennyisége is.

A bioműanyagokat megújuló forrásból származó alapanyagokból állítják elő, a lebomló műanyagok ezzel szemben hagyományos alapú műanyagok és lebomlást segítő adalékanyagok keverékei. Életciklus-elemzések kimutatták, hogy a hagyományos műanyagokhoz képest a bioműanyagok alkalmazásával éves szinten mintegy 30-50%-kal csökkenthető az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Nem véletlen tehát a rájuk irányuló fokozott figyelem.

https://laboratorium.hu/csomagoloanyagok-csak-elmeletben-vagyunk-okotudatosak.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Állati trükkök: Sivító, ugráló, lökdösődő csigák

Hogyan védekezhet egy csiga a ragadozók ellen azon túl, hogy behúzódik a házába, és várja, hogy elmúljon a veszély? A mintegy 30 ezer szárazföldi csigafaj egyike-másika érdekes megoldásokat „talált ki” a törzsfejlődése során. Ezek aktív, csigától rendkívül szokatlan mozgások.
https://mttmuzeum.blog.hu/2021/08/11/allati_trukkok
(A SZERZŐ, YUTA MORII ENGEDÉLYÉVEL)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jó ötlet-e Japán részéről a fukusimai...

radioaktív vizet beleönteni a Csendes-óceánba?

Mi a baj a víz megtisztításával?

... egy japán szakértő szerint fontos a hígítás kontrollálása, valamint az óceánba öntött víz mennyiségének az ellenőrzése is. Ettől független azonban az elmondása alapján egyetértés van a tudóstársadalomban azzal kapcsolatban, hogy mindennek az emberi egészségre gyakorolt hatása elhanyagolható. Szerinte az ellentmondást az okozza, hogy az viszont sosem jelenthető ki, hogy egyáltalán nincs kockázat. Egy brit szakértő szerint pedig a trícium egyáltalán nem jelent kockázatot, különösen akkor nem, ha a Csendes-óceán egészében fog felhígulni. Szerinte a fogyasztókat például a higany okozta szennyeződés sokkal inkább kellene, hogy aggassza. ..., de akadnak azért kisebb problémák – az egyik ilyen egy 2020 augusztusában a Science-ben közölt tanulmány, amely az említett vízben a tríciumon kívül egyéb radioaktív anyagokra utaló nyomokat is talált. Olyanokat, amelyek a tríciumnál sokkal lassabban bomlanak le – ezek közül a két legveszélyesebb a Greenpeace szerint a stroncium 90-es és a szén-14 izotópok. A stroncium csontrákot is okozhat, míg a szén-14 olyan lassan bomlik le (5730 év a felezési ideje szemben a trícium 12 évével), hogy ezt használják a régészetben az ősi tárgyak radiokarbonos kormeghatározásához (viszont előfordul a természetben is). A Greenpeace szerint a stroncium szintjét nem is sikerült a megengedett határérték alá szorítani, és a zöldszervezet legutóbbi, 2020. októberi jelentésében arra jutott, hogy a tervezett óceánba ürítés még a hivatalos számítások szerint is 2055-ig fog elhúzódni.

Az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó különmegbízottjai többször is figyelmezették a japán kormányt (2020 júniusában és 2021 márciusában), hogy a fukusimai atomerőmű területéről származó vízzel kapcsolatos bármiféle döntést napoljanak el addig, amíg a világjárvány okozta krízis véget nem ér, és megfelelő nemzetközi konzultáció tartható az ügyben. A különmegbízottak szerint a víznek az óceánba eresztése egyaránt sérti a japán állampolgárok, valamint a környező országok, például Korea jogait is.

Dél-Korea egyébként nemzetközi bíróságra vinné az ügyet, míg a kínai külügyminiszter rendkívül élesen fogalmazott: elmondása szerint az óceán nem Japán szemetesvödre, és a Csendes-óceán nem japán szennyvízcsatornája. A külügyminiszter még a japán miniszterelnök-helyettest is szaván fogta, mivel ez utóbbi korábban azt állította, hogy a kezelt víz annyira ártalmatlan, hogy akár meg is lehet inni – ezért aztán a kínai külügyminiszter arra kérte, hogy akkor igya is meg azt.

https://raketa.hu/jo-otlet-e-japan-reszerol-a-fukusimai-radioaktiv-vizet-beleonteni-a-csendes-oceanba

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Bárhol használható, nukleáris mikroreaktort építenek...

#652 a SpaceX volt mérnökei

Most pedig elég közel jutottunk hozzá, hogy egy ilyen reaktor ténylegesen is megvalósuljon – olvasható a sajtóközleményben. A mikroreaktort a direkt erre a célra alapított Radiant cég fejleszti, és nem csak sikerült biztosítaniuk 1,2 millió dollár befektetői összeget, de két ideiglenes szabadalmukat is elfogadták: ezek egyike a költségcsökkentés mellett a reaktor gyorsabb újratöltését teszi lehetővé, míg a másiknak köszönhetően hatékonyabb lehet a hőelvezetés a reaktormagból. A vállalat alapítója, Doug Bernauer egyébként korábban a SpaceX mérnöke volt, aki Musk cégénél azzal foglalkozott, hogy a marsi kolóniák számára dolgozzon ki energiaforrást. Bernauer a legnagyobb potenciált a mikroreaktorban látta, de rájött arra is, hogy erre akár a Földön is nagy szükség lehet.
https://raketa.hu/barhol-hasznalhato-nuklearis-mikroreaktort-epitenek-a-spacex-volt-mernokei

Fokozná a biztonságot, ha a reaktorokat a föld alá telepítenék.

Ami a megvalósíthatóságot illeti: a kutató elmondása alapján a NASA és a Los Alamos National Laboratory egy űrbe tervezett mikroreaktort 3 év alatt dobott össze – tehát ennyi ideig tartott összesen, hogy az első vázlatoktól eljussanak egy működőképes darab teszteléséig, és az egész 20 millió dollárba került – ez mind időt, mind pedig a befektetett pénzt tekintve bagatell ahhoz képest, amire egy klasszikus nukleáris erőmű esetén szükség lett volna. Egyébként már féltucat cég fejleszt valamilyen NB-t, ...
https://raketa.hu/kiszallithato-gyorsan-telepitheto-mikroreaktorok-hozhatnak-el-az-energiaipar-forradalmat

2020

A kis méretű nukleáris energiaforrással működő atomerőművekről már írtunk, és most újabb fontos esemény történt a szektorban. Az USA-ban sikeresen zajlik az engedélyeztetés folyamata, és úgy tűnik, hogy az évtized közepére üzembe állhatnak az első jóváhagyott moduláris atomreaktor telepek.
https://raketa.hu/engedelyeztek-az-elso-kis-meretu-modularis-atomreaktort-az-usa-ban

-- Akkor engedélyeznék atomenergiai megoldásokat, ha tökéletesen biztosított az használt elemek ártalmatlanítása valamilyen kémiai vagy fizikai eljárással. Technikailag - és nyilván megéri a gyártónak - nagyon szép és jó, de meg kell nézni, mi történt Csernobilban. Na most, éppen havi 3.400 forintért lehet menni oda, de nagy elszántság kell...

Az Index cikkéből kiderült,
https://index.hu/kulfold/2021/10/11/alberlet-ukrajna-csernobil-atomkatasztrofa-sugarszennyezettseg/
ha a környezet nem is, az alacsony albérleti árak minden bizonnyal bevonzhatják az ingatlanozni vágyókat a csernobili atomerőmű környékére,
https://liner.hu/a-nemetorszagi-gombakbol-meg-mindig-kimutathato-a-csernobili-katasztrofa-nyoma/
hiszen egy 700 négyzetméteres területet alig 3 400 forintért adnak ki.

Egy öt évre szóló bérleti szerződés a várakozások szerint nem fogja meghaladni a 11 500 forint/hónapot, de az is lehet, hogy 0,01 hrivnyát kérnek majd el egy kétemeletes szállóért. Az ukrán ingatlanalap várakozásai szerint az említett szállót
https://liner.hu/a-kerekpartura-a-legujabb-csernobili-trend/
egy vállalkozó kedvű befektető például hostellé alakíthatná át.

Az alaptól már öt éve bérelnek 20 objektumot, köztük van Olena Necsiporenko, aki havi 3700 forintért egy 60 négyzetméteres, ABC-vé alakított üzlethelyiséget üzemeltet Csernobilban.
https://liner.hu/csernobil-lakas-bereles-forint/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi történne a Földdel, ha az emberek egyszer csak eltűnnének?

Bár az emberiség korszaka számtalan különböző módon érhet véget, arra meglehetősen csekély az esély, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnjünk a Föld színéről. De mi történne, ha ez mégiscsak bekövetkezne?

A kérdés Alan Weismant is aktívan foglalkoztatta, aki 2007-ben könyvet is írt a témáról The World Without Us (azaz A világ nélkülünk) címmel. Ebben számos szakértővel egyeztetve próbálta feltérképezni, hogy milyen folyamatok játszódnának le rövid és hosszútávon az emberek eltűnésének következtében, és a kézenfekvő válaszok mellett jó néhány meglepő következtetéssel is szolgált.
https://raketa.hu/mi-tortenne-a-folddel-ha-az-emberek-egyszer-csak-eltunnenek

Szóval,... a „megváltozott munkaképességű” egyedektől függetlenül, kb. ez:
https://videa.hu/videok/film-animacio/legenda-vagyok-2007-PJVo5GfsA1WLBVL2
https://hu.wikipedia.org/wiki/Legenda_vagyok_(film)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Exobolygó, ahol vaseső hullik az égből

Az ultraforró Jupiterként ismert, pokolszerű WASP-76b jelű exobolygón a vas elpárolog, majd az éjszakai oldalon vascseppek csapódnak ki és hullanak az égből – de ez a világ talán még izgalmasabb, mint eddig hittük.
https://www.csillagaszat.hu/hirek/asztrofizika-hirek/af-exobolygok/eros-felsolegkori-szelek-is-fujnak-az-exobolygon-ahol-vaseso-hullik-az-egbol/

... ha alumínium lenne, lehetne antennára valót gyűjteni :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szakemberek, akik nélkül nem lenne pontos egyetlen térkép sem

Ha azt halljuk, légi közlekedés, általában az utas- és teherszállító járatokkal, esetleg a katonai repülőgépekkel végrehajtott manőverek jutnak először eszünkbe. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a légteret tudományos és mérnöki feladatok elvégzésekor is használják a szakemberek. A HungaroControl Podcastban ezúttal a légi térképészet és távérzékelés világába nyújtunk betekintést.

A beszélgetésből hallgatóink megismerhetik a légi térképészet és távérzékelés történetét, jelenét, e tevékenységek gyakorlati hasznát, ugyanakkor megtudhatják, mire szolgálnak a lidar szkennerek.

Vendégünk Lehoczky Máté, a Légi Térképészeti és Távérzékelési Egyesület társelnöke.

Az epizód itt hallgatható meg:
https://podcasts.captivate.fm/media/41af6aa0-3fae-481d-9600-9e9b288dc148/hc-podcast-s02-e04-l-gi-t-rk-p-szet-final.mp3

https://blog.hungarocontrol.hu/cikk/szakemberek-akik-nelkul-nem-lenne-pontos-egyetlen-terkep-sem/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nagyvárosias lakónegyed épülhet Zamárdiban, tiltakoznak a civile

A komplexumról látványterveket is közöltek a partneri véleményezésre szánt tervezetben,
http://onkormanyzat.zamardi.hu/wp-content/uploads/2021/10/ZAMARDI_KIEMELT_SZENT_ISTVAN_PARTNERI_ANYAG.pdf
aminek a megvalósítása ellen már petíció is indult.
https://szabad.ahang.hu/petitions/tiltakozunk-ne-epuljon-nagyvarosi-varosnegyed-nyolc-emeletes-hazakkal-zamardiban

Zamárdi önkormányzata hivatalos oldalán arról tájékoztatott, hogy elkészült a város településrendezési eszközeinek módosítása, ami a kiemelt fejlesztési területté nyilvánított 3604/3, 3613/6, 3616/1 és 3616/2 helyrajzi számú ingatlanokra vonatkozik. A több mint 300 oldalas anyagot az önkormányzat honlapján lehet tanulmányozni. A dokumentumban egy nagy volumenű fejlesztésről írnak részletesen, ami egy hatalmas terület nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása révén valósulna meg lakóépületek és szálloda építésével. Megtalálhatóak benne a látványtervek is (ezeket cikkünk galériájában is meg lehet tekinteni), ugyanakkor azt is írják, hogy jelen tervfázisban részletes építésztervek és kiviteli tervek még nem állnak rendelkezésre.

Az érintett területen, a Szent István út mindkét oldalán nagy kiterjedésű kempingek, nyaralók találhatóak. A dokumentumban úgy fogalmaznak: "Településképi szempontból kiemelt jelentőségű területek ezek, hiszen az ebből az irányból érkezőket itt érik az első benyomások a településsel kapcsolatban. Az úttól délre eső, közel 12 hektáros területen a fejlesztők Zamárdi új nyugati városkapuját álmodták meg, ami kiterjeszti és egyben tehermentesíti a jelenlegi városközpontot."

A partneri véleményezésre szánt tervezet több platformon is tiltakozást váltott ki. Egyebek mellett indult egy online petíció is, amit a Zamárdi Civil Összefogás jegyez. Mint írják, a Szent István út és a Brettyó természetvédelmi terület között elterülő, a Tihanyi-félszigettel szemközti, több mint tízhektáros területet nagyvárosias lakóterületté nyilvánítása és a rajta felépítendő 8 db 9 szintes és 10 db 5 szintes lakó- és szállodaépület megvalósulása ellen gyűjtenek aláírásokat, azt kérve a döntéshozóktól, hogy utasítsák el a terület átminősítését és a teljes építkezést.

A tervezettel kapcsolatos észrevételeket a felhívás közzétételétől (október 14-től) számítva 15 napig lehet jelezni Ripszám Jánosnak, a város főépítészének címezve.
https://epiteszforum.hu/nagyvarosias-lakonegyed-epulhet-zamardiban-tiltakoznak-a-civilek

... jelenleg nemhogy Zamárdiban, de még a szomszédos Szántódon sem igen vannak 3 emeletesnél magasabb épületek.
https://444.hu/2021/10/18/hatalmas-lakoparkot-terveznek-zamardi-nyugati-felere

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Orosz hajtóműhiba miatt újra elforgott a Nemzetközi Űrállomás

Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz tegnapi közleménye szerint tegnap délelőtt az űrállomáshoz dokkolt Szojuz MSz-18 űrhajó hajtóműtesztje miatt az ISS elforgott, később azonban a földi irányítás sikeresen visszaállította az űrállomás pozícióját. Az űrhajósok nem voltak veszélyben. Ennyi áll a rövid orosz közleményben, azonban a New York Times cikkében további információk is napvilágra kerültek. Az írás szerint Oleg Novickij az űrhajó szokásos, visszatérés előtti hajtóműtesztjét végezte el a Szojuzon (az űrhajó vasárnap hozza majd vissza az orosz űrfilmet forgató stábot, Klim Shipenkót, Julia Pereszildet, illetve Novickijt), azonban a hajtóművek nem álltak le a tervezett időben, így az űrállomás 57 fokkal elfordult, és a magasságából is veszteni kezdett.

A moszkvai irányítóközpontnak kb. 30 percbe tellett, mire visszavették az irányítást az ISS pozícionálásában. Mind az amerikai, mind az orosz központ az előírásoknak megfelelően megkezdte a vészhelyzeti eljárásokat, de a sikeres visszaállítás után ezekre nem volt már szükség. A moszkvai irányítóközpontban állítólag a következő mondat is elhangzott: "Oleg, nyugodj meg, az űrállomás 57 fokkal elfordult, nem nagy ügy. Az a lényeg, hogy a hajtóművek rendben legyenek."

Ezen a gyorsított videón jól látható, hogyan forgott el a Nemzetközi Űrállomás.
https://twitter.com/liamkennedy/status/1449055329833029632

Arról nincsenek információk, hogy a váratlan forgás okozott-e valamilyen technikai problémát a Nemzetközi Űrállomáson, vagy befolyásolja-e a Szojuz MSz-18 vasárnapi visszatérését. Idén már ez volt a második váratlan vészhelyzet, amit egy orosz űreszköz hajtóműve okozott: júliusban a Nauka modul hajtóműveinek váratlan elindulása pörgette meg a Nemzetközi Űrállomást.
https://spacejunkie.hu/hir/orosz-hajtomuhiba-miatt-ujra-elforgott-a-nemzetkozi-urallomas

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vezetéssegítő rendszerek

#665 Itt mit csinált volna az autopilot, csak kíváncsiságból.
És vezettem ugyanilyen körülmények között éjszaka, egyedül az úton, nem konvojba. Csak sejtésem és a 30 éves rutin volt velem, a 21 éves Skoda feliciába meg a 25 éves Mitsubishi kisbuszba még szervókormány sincs nemhogy vezetést segítő rendszer.

https://mega.nz/file/lhxTnAiL#N7BLuMxUWuDZMJSsyhKM33YQkU9VKT33yiP6_llkB90

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vezetéssegítő rendszerek

#665 (Nem) kis túlzással az önvezető rendszerek akkor lesznek „tökéletesen” biztonságosak a közúti gépjármű- és jármű közlekedésben, ha az összes önvezető lesz :) -> https://port.hu/adatlap/film/tv/az-otodik-elem-the-fifth-element/movie-1955

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vezetéssegítő rendszerek

#666 Sokat kell fejleszteni még a technikán. Nem könnyű. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vezetéssegítő rendszerek

#667 #668 :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért módosítja a kormány a muzeális autók minősítési rendszerét

Magyarországon mostanáig egy – négy szervezet által delegált tagokból álló – bizottság volt jogosult igazolni, hogy egy „régi jármű” antik avagy veterán-e, illetve, hogy a muzeális járművek mely kategóriájába sorolandó. Ezen a gyakorlaton változtatott a fentebb hivatkozott kormányrendelet.

Eszerint, a kormány a Magyar Autóklubot ruházta fel muzeális minősítő szervezet jogaival és kötelezettségeivel. Ez azt is jelenti, hogy a Magyar Autóklub nem természetes személyként viseli a felelősséget a minősítések megszervezéséért, a jogi szabályok, szabályzat betartásáért és betartatásáért. Ehhez a rendelet a jogokat is megadja.

A Magyar Autóklub jogosult lesz a muzeális jellegű jármű forgalomba helyezés előtti és időszakos műszaki vizsgálatára. Ez azt is jelenti, hogy a minősítéssel egy időben és egy helyen zajlik majd le a műszaki vizsga, a Klub vizsgáló állomásán, azaz egy időben és helyben készülnek majd el a muzeális igazolások és a Műszaki Adatlapok. Ezzel időt és adminisztrációt spórol a rendszer az érintett autótulajdonosoknak, melyet nagyon vártak már a tulajdonosok.

Hatala József szerint egyértelműbb és ilyetén átláthatóbb lesz a muzeális járművek minősítése. Azt, hogy milyen módon, milyen eljárással és milyen eszközökkel hogyan kell megállapítani, hogy a vizsgált autó és annak alkatrészei eredetinek tekinthetők-e vagy sem egy külön minősítő szabályzat határozza majd meg, amit a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) készít el a Magyar Autóklub, a Közlekedési Múzeum és a MAVAMSZ véleményének figyelembevételével. Utóbbi két szervezet közreműködőkként támogatja a minősítési rendszer kialakításában és működtetésében az Autóklubot.

A hamarosan megjelenő szabályzat részletezi és pontosítja a kormányrendeletben előírt feladatokat, és, hogy kinek mi a felelőssége az eljárás során. A szabályzatot a közlekedésért felelős miniszter hagyja majd jóvá, biztosítva ezzel a szabályzatalkotás és a minősítés végrehajtás függetlenségét és ellenőrizhetőségét.

http://kozlekedesbiztonsag.kti.hu/kutatasok/miert-modositotta-a-kormany-a-muzealis-autok-minositesi-rendszeret/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Dűne | Bemutató dátuma: 2021. október 21.

Paul Atreidesre (Timothée Chalamet) olyan sors vár, amelyet senki fel nem foghat: sem más, sem ő.
A távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában járunk. A királyságok az Arrakis bolygó feletti uralomért harcolnak, de a naprendszereken átívelő cselszövések, háborúk és politikai manőverek közepette van egy ember, aki talán békét hozhat az univerzumnak.
De ehhez harcolnia kell.
Ellenséges bolygók, fantasztikus tájak, különös lények és emberfölötti teljesítmények története ez. És két évszázados királyi ház, az Atreidesek és a Harkonnenek viszályáé. És egy szerelemé, amelyet egész hadseregek sem tehetnek semmissé.
Valószínűleg ez 2020 legnagyobb szabású, legkülönlegesebb, legjobban várt filmje – amelyet jórészt Magyarországon forgattak. A Szárnyas fejvadász 2049, az Érkezés és a Sicario rendezője elképesztő szereplőgárda segítségével, két részben álmodta vászonra a kultikus sci-fi regényt.
Bemutató dátuma: 2021. október 21.
https://port.hu/adatlap/film/mozi/dune-dune/movie-208984
https://indavideo.hu/video/Dune_2021_mozis_ANCINAK )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kilenc férfi, köztük hat fiatal legény indult útnak tegnap korhű

és kerékpárral a fővárosi október 23-ai ünnepségek helyszínére. Harmadik alkalommal tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt ily módon a nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola.
https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/biciklivel-korhu-ruhaban-indul...
Magam nem látogatom a ma megrendezett ünnepségeket, már nem történelmi emlékezésről van szó főleg. Lehet, megnézem moziban a Dűne című filmet, feltéve, ha a mozik nem zártak be. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

DTK: Elviszlek magammal – Kásás Tamás

Kásás Tamás ritkán ad interjút. De nemcsak ezért különleges ez a beszélgetés, hanem azért, mert teljesen szintén elmondja, hogy nem igazán találja a helyét azóta, hogy befejezte az aktív vízilabda karrierjét.
https://www.youtube.com/watch?v=T9vgUtuWaW0

Ezek után akkor várjuk Kemény Dénest :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Venczel Vera (1946-2021)

A 60-as 70-es években igazi nőideál volt. Sok-sok film felejthetetlen nőalakja. A szépség, a szerénység, a tisztaság mintaképe. Pályája kezdete óta egyetlen színház, a Vígszínház tagja.

Kép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán, 1974.
http://venczelvera.hu/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Venczel_Vera )

végül

szárítókötélre aggatott
utat
himbál a szél

a nyitott kertkapun belép
a Nap

simulnak
kósza hajszálgyökerek
és a megtört pecsétek
isszák
a fényt

https://www.youtube.com/watch?v=ZXFjbx-I5No

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szárkapocscsont nélkül született, három érmet nyert

a tokiói paralimpián

Az úszó Pap Bianka a tokiói paralimpia egyik legeredményesebb magyar versenyzője volt egy arany- és két ezüstéremmel, nemcsak szép, hanem magabiztos úszással, testhossznyi előnnyel legyőzve riválisait. Elmondta, egy ideig el kellett játszania előttük, hogy tele van önbizalommal, de már nincs szüksége ilyen trükkökre.
https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/szarkapocscsont-nelkul-szuletett-harom-ermet-nyert-a-tokioi-paralimpian-2856419

Dobban a szív...
https://www.youtube.com/watch?v=hmDEyfOSBeQ&t=263s

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon

2021. október 19-én egy fiatal gatyáskuvik került a szegedi Fehér-tavon működő gyűrűzőállomás egyik,-fűzfabokrokkal tarkított csatornán található-, hálójába. Ez apró termetű bagoly nagyon ritka költőfaj hazánkban, eddig Magyarországon csak a Bükkben és a Zemplénben találtak bizonyítottan fészkelő párokat. A költőpárokon kívül rendkívül ritka kóborló, mindössze 15 előfordulása ismert, ezek többnyire magányos példányok voltak.

Ez a harmadik gyűrűzése ennek a kuvik-méretű kis bagolynak, amelynek dél-alföldi előfordulása meglepő, mivel a területet egyik oldalról egy szikes gyep, másik oldalról pedig egy széles nádszegélyű halastó határolja.

A faj fiataljai őszi időszakban jellemzően kóborolnak, valószínűleg ez az oka a gatyáskuvik szokatlan helyen történő előfordulásának. A madarat elengedés előtt terepmadarászok tucatjai tekintették meg.

https://www.mme.hu/gatyaskuvik-szegedi-feher-tavon

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Orca: munkába állt a légkör széndioxid-vadász csúcsragadozója

A LEVEGŐBEN ELKAPJA, A FÖLD ALATT MEGSZILÁRDÍTJA

A szén-dioxid-leválasztó és -tároló üzem több mint 18 hónapos építkezés után nyílt meg a napokban. Óriásventilátorait konténer méretű dobozokba ágyazták; miután a szén-dioxidot elválasztják, vízzel keverik, majd kígyózó zsírcsövekben keringetik mélyen a föld alatt, ahol a szén lehűl és megszilárdul.

E folyamattal az Orca évente 4000 tonna szén-dioxidot képes megkötni, ezzel a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye – tegyük hozzá, ilyenből rajta kívül jelenleg csak kettő működik.
https://www.eu-solar.hu/blog/tamad-az-orca-munkaba-allt-a-legkor-szendioxid-vadasz-csucsragadozoja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kadarkai Endre: szerkesztő - riporter / a Friderikusz Podcast 27

https://www.youtube.com/watch?v=9PciW_liXuA
Sajnos, ma sem tudjuk, ki igazán a sajtós, Csenterics Ágnes. Valamiért nem érzi azt Sanyi, hogy feltétlen közölnie kéne, netán a családtól elnézést kérnie... . (*)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Orca: munkába állt a légkör széndioxid-vadász csúcsragadozója

#678 Ez ugyan csak egy elodázás. Ha felmelegszik kicsit is, a CO2, kijön a föld alól. Gondolom valami több energiát felhasználva szét lehetne inkább választani szénné és oxigénné, sokba kerül, de megújuló energiát használva legalább zöld megoldás. A NASA-nak sikerült a Marson a Perseverance-val, tehát a módszer adott és működik. (csak kis mennyiségű volt a NASA kísérlete, a cél csak annak kipróbálása volt, hogy a majdani űrhajósok tudnak-e elég levegőt készíteni maguknak a Mars légköréből)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Orca: munkába állt a légkör széndioxid-vadász csúcsragadozója

#680 Ha felmelegszik kicsit is, a CO2, kijön a föld alól.

Vélhetően azért hűtik lenn, hogy ne legyen ilyen. Pontosan ez a technológia lényege. :)
Kiemelem a lényeget, visszavonhatatlan dolog: jelenleg az olyan létesítmények, mint az Orca, a globális kibocsátás töredékét képesek megsemmisíteni.

valami több energiát felhasználva szét lehetne inkább választani szénné és oxigénné

Pontosan, szén keletkezik eleve. Az oxigén nem volt cél, de ebben ne feledd beadni a te szabadalmad. Szerintem, törekedj a kisebb energia felhasználásra a projektedben, mert így fogják megvenni akár. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

D-Csepel, Danuvia (könyv)

Felületesen nézve mindössze két Danuvia típus létezett: a D-Csepelként ismert kismotor, és annak modernizált, némi burkolattal ellátott változata, az „igazi” Danuvia. Valójában azonban sokkal összetettebb a kép, állandó változások kísérték főként az utóbbi modell életét, emiatt a restaurátorok alapos felkészülés nélkül könnyen tévútra kerülnek. Nekik és minden Danuvia-tulajdonosnak, a zuglói gyár története iránt érdeklődő motorbarátnak hasznos információkkal szolgál ez a könyv, amely nem feledkezik meg a kísérleti konstrukciókról, a mára már legendás versenygépekről és a kiváló danuviás versenyzőkről sem.

Újra kapható lesz! ;)
Előrendelhető az alábbi linken:
https://marotikonyvker.hu/d-csepel-danuvia.html?search=d-cs

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Dűne a hatvanas évek gyermeke: teljes ökoszisztémát vázol fel

#677 A városokat elnyelő dűnék

A 20. század elején az Egyesült Államok nyugati partvonala súlyos környezeti problémával küszködött. Oregon, Washington és California államok egyébként értékes partmenti területeinek 45, 31 és 23 százalékát úgynevezett aktív dűnékből álló terület alkotta. Ezek a dűnék mesterséges szabályozás hiányában a szél és a víz révén behatolhattak a szomszédos területekre, alapvetően megváltoztatva a természetes és az épített környezetet.

Herbert 1957-ben az Oregonnal szomszédos Washington állam nagyvárosában, Seattle-ben dolgozott újságíróként, amikor értesült egy nagyszabású szövetségi kísérletről, mely lényege az volt, hogy egy 300 holdnyi (kb. 120 hektárnyi), aktív dűnék által uralt oregoni területet, az őslakos törzsről elnevezett folyó, a Siuslaw környékét homoknáddal (European beachgrass, Ammophila arenaria) telepítenek be, amiről feltételezhető volt, hogy képes stabilizálni a dűnéket. Herbert az esetről tudósítani kívánó újságíróként a helyszínre utazott. Amit látott, mély nyomokat hagyott benne, ...

A kísérlet sikeresnek bizonyult; a homoknád ugyanis invazív faj lévén elkezdte kiszorítani az amerikai partvidéken őshonos fű- és nádféléket, mára több növény- és állatfajt is a kihalás szélére sodort, köztük az ezüstös mézontófüvet (Phacelia argentea), a siuslaw-i szőrösnyakú tigrisbogarat (Cicindela hirticollis siuslawensis) és a havasi bíbicet (Charadrius nivosus). Bár a projekt sikeres volt abban a tekintetben, hogy az erózió megakadályozásával stabilizálta a dűnéket, újabb problémát hozott magával: a biodiverzitás csökkenését.

Az első fázisban a parthoz közel kerítéseket állítottak fel, amelyek felfogták a víz felől a szél által a part felé sodort homokot. Ezzel elérték, hogy az aktív dűne ott jöjjön létre, és ne máshol. A második szakaszban erre a kerítés által felfogott aktív dűnére fű- és nádféléket, legtöbbször homoknádat telepítettek, ami stabilizálta a dűnét, vagyis nem engedte szétesni és tovább terjedni. A harmadik fázisban a belsőbb területekre jellemző, illetve őshonos parti vegetációval ültették be a dűnét, ami tovább stabilizálta azt.

Rossz ötlet lett volna az aktív dűnék invazív fajjal történő stabilizálása? Nem feltétlenül.

Vélhetően a harmadik fázis elhanyagolása okozta a problémát, ...

Herbertet 22 kiadó utasította vissza, mire végre valaki elfogadta a kéziratát, mert lassan haladó, komoly társadalmi, morális és ökológiai problémákat boncolgató narratívája alapvetően elütött a népszerű kortársak írásaitól.

Akit megérint a Dűne világa, annak mindenképpen érdemes elolvasnia a regényeket is. Időben van, hiszen sorra a kötetetek sorra jelennek meg magyarul, keményfedeles változatban, új fordításban.

Részletek: https://qubit.hu/2021/10/27/mozgo-homok-invazios-fajok-es-a-valtozas-szele-tul-jol-sikerult-a-tudomanyos-kiserlet-ami-a-dunet-ihlette

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Hold felfedezése kiállításmegnyitó

2021. november 3. (szerda), 10:00, Magyar Természettudományi Múzeum, 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
Regisztráció: sajto@nhmus.hu
http://nhmus.hu/content/hold-felfedez%C3%A9se-ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1smegnyit%C3%B3

https://www.youtube.com/watch?v=PGwPSPIhohk

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Titokzatos üzenet egy idegen civilizációtól – vagy ...mégsem?

Mégsem földönkívüliektől érkezett az a rádiójel, amit 2019-ben egy ausztráliai teleszkóppal a Naphoz legközelebbi csillag irányából érzékeltek. A Nature Astronomy lapban publikált két tanulmány (1,2) szerint ember alkotta eszköz okozhatta a rádióinterferenciát, valószínűleg a Föld felszínéről. A zavart a Breakthrough Listen program keretein belül detektálták (ez egy ambiciózus, privát finanszírozású 100 millió dolláros SETI projekt a földönkívüli intelligens élet felkutatására), és elég érdekes volt ahhoz, hogy közel egy éven át kutatták az eredetét. Ez volt az első alkalom, hogy a Breakthrough Listen ilyen részletes keresést robbantott ki, a megszerzett tapasztalatokra támaszkodva pedig a jövőben könnyebben tudják majd azonosítani az észleléseket.
https://www.csillagaszat.hu/hirek/titokzatos-uzenet-egy-idegen-civilizaciotol-vagy-megsem/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Komolyra fordult a klímaváltozás – a legfrissebb IPCC-klímajelen

2021. november 03. 18.00-19.00 óra között
https://www.youtube.com/watch?v=tUydZr7b7Ak
Előadó: Bartholy Judit
Idén augusztusban jelent meg az ENSZ alá tartozó Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) legújabb jelentése. Ennek alapján egyértelmű az emberiség felelőssége változó éghajlatunkkal kapcsolatban. Az időjárási és éghajlati szélsőségek gyakorisága és intenzitása világszerte növekszik, melyek esetenként rendkívüli következményei már jó ideje érzékelhetők. A melegedéssel arányosan a jövőben a következmények is egyre drasztikusabbak lesznek. Súlyos gondokat okoz a heves esőzések, villámárvizek miatt mind intenzívebbé váló vízciklus. Az emberi tevékenység hatására a légkörbe jutó szén-dioxid-többletet egyre kevésbé tudják ellensúlyozni az óceán és a vegetáció nyelőfolyamatai. A 2016 októberében életbe lépett párizsi megállapodásban kitűzött célok teljesítése elengedhetetlen az elkövetkező generációk védelme érdekében.

Névjegy
Bartholy Judit meteorológus, az MTA doktora, egyetemi tanár. Több mint három évtizede dolgozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékén, melynek 22 éven át vezetője volt. Jelenleg a Földtudományi Doktori Iskola vezetője. A klímaváltozás kutatásával, modellezésével, valamint a döntéshozó testületek számára elengedhetetlen éghajlati forgatókönyvek összeállításával foglalkozik.
https://mta.hu/mtu_esemenynaptar/2021-11-03-komolyra-fordult-a-klimavaltozas-a-legfrissebb-ipcc-klimajelentes-uzenete-4075

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tényleg Elon Musk fogja megmenteni az emberiséget az éhhaláltól?

Természetesen nem. De az a hatmilliárd dollár, amit felajánl, sok tízmillió emberen tudna segíteni. Az is lehet, hogy egy jól átgondolt provokatív kijelentéssel keltették fel a milliárdos üzletember figyelmét, és ezzel az egész világét.

A vitát az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója, David Beasley CNN-nek adott interjúja robbantotta ki, ő ugyanis arról beszélt, hogy hatmilliárd dollár 42 millió embert mentene meg az éhhaláltól.

Musk kérte, hogy tegyék nyilvánossá a mostani és a tervezett költéseket, hogy az emberek pontosan láthassák, hová megy a pénz.

A már belelkesült Beasley persze erre is válaszolt:

„Tweetek helyett hadd mutassam meg. Találkozhatunk bárhol – a Földön vagy az űrben –, de azt javaslom, hogy a terepen, ahol láthatod az embereinket és a technológiánkat munka közben. Hozom a tervet és a könyvelést.”

https://hvg.hu/gazdasag/20211103_Tenyleg_Elon_Musk_fogja_megmenteni_az_emberiseget_az_ehhalaltol

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Monica Vitti | Charles Bronson (volt cicám róla „lett” csárli)

90 éves lett Monica Vitti, az egyik legnagyobb olasz színésznő | 2021. 11. 03.
Monica Vitti a hatvanas-hetvenes évek egyik legnépszerűbb és legelismertebb filmszínésznője volt, nem is csak Olaszországban, hanem világszerte. A Maria Luisa Ceciarelli néven anyakönyvezett színésznő a hagyományos úton, színházi színészként került a szakmába, ahol azután ívelt fel a csillaga, hogy felfigyelt rá Michelangelo Antonioni, aki az élettársa is lett egyben. Első közös filmjük, A kaland (1960) egyből világsztárt is csinált Vittiből, aki még három másik, elismert Antonioni-filmben is szerepelt. Ezt követően Vitti inkább vígjátékokkal aratott sikereket, de dolgozott Luis Bunuellel, sőt Jancsó Miklóssal is. Később még rendezőként is bemutatkozott, de utána visszavonult a filmezéstől, sőt a következő évtizedben a nyilvánosság szeme elől is eltűnt. 2011-ben aztán kiderült, hogy Alzheimer-kórja miatt kényszerült erre. A 90 éves Vitti gondozásra szorul ugyan, de az otthonában él Rómában. "Monica Vitti körül mindig vibrál a levegő, ö a mai olasz filmvilág legérdekesebb, legvonzóbb jelensége. Elragadó, szabálytalan szépsége, kislányos karcsúsága, intellektuális alkata és humorral átszőtt közvetlensége írókat és rendezőket inspirál és magához láncolja a közönséget. Pedig néhány évvel ezelőtt még azt mondták róla, hogy izgalmas tehetség, de nem szép …" – írta róla 1968-ban a Film Színház Muzsika.
https://24.hu/kultura/2021/11/03/monica-vitti-90-eves-kepgaleria/

100 éve született a westernfilmek kevés beszédű legyőzhetetlen legendája | 2021. 11. 03.
Száz éve, 1921. november 3-án született Charles Bronson, a Volt egyszer egy Vadnyugat főszereplője. A szénbányászból lett filmsztárt a kritika visszafogottan kezelte, mégis a keményfiúk archetípusa lett. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2021/11/03/100-ev-charles-bronson-volt-egyszer-egy-vadnyugat/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az EU-s klímapolitikát nem kidobni vagy támadni,...

hanem differenciáltabbá és szolidárisabbá kell tenni ahhoz, hogy a kétségtelenül kihívásokkal teli zöld átállást sikeresen véghez tudjuk vinni. Mindannyiunk érdekében.

5 tényező a megoldáshoz

1) A jelenlegi energiaár-válság átmeneti helyzet, amit több tényező szerencsétlen együttállása okoz,

2) ezért ezt így is kell kezelni, de le kell vonni a hosszú távon is fontos tapasztalatokat (pl. azt, hogy szükséges az EU számára nagy mennyiségű stratégiai energiatartalék fenntartása),

3) akik most a lassabb, fokozatosabb átmenet mellett érvelnek, úgy tesznek, mintha végtelen időnk lenne az átállásra, és ha az éppen rázós, akkor felfüggeszthetjük azt, de a kivárás luxusa már nincs a kezünkben,

4) indokolatlanul alulbecsüljük az energiatakarékosság és az energiahatékonyság szempontjait ebben a helyzetben is,

-- a legzöldebb energia mindig az el nem használt energia, ezért minden cselekvésnek a takarékosabb felhasználást kell ösztönözni, nem pedig a növekvő igényt kiszolgálni,

5) és végül, de nem utolsó sorban azonnal és minél nagyobb mértékben támogatni kell azokat, akiket ez a helyzet valóban érzékenyen érint (de csak azokat, és differenciáltan).

https://www.valaszonline.hu/2021/10/27/huszar-andras-energiavalsag-eu-klimapolitika-elemzes/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

David Attenborough beszéde

https://res.cloudinary.com/rampi/video/upload/c_scale,q_auto,w_1280/v1635941060/Attenborough_tells_COP26_conference_delegates___The_world_is_looking_to_you__-_BBC_News-_1080p_1_g44knj.mp4

Az emberiség őskori történelmének jelentős részében ez az érték (a szén-dioxid koncentráció) vadul ingázott 180 és 300 között. Ezzel együtt pedig a globális hőmérséklet is.
Ez egy brutális és kiszámíthatatlan világ volt. Az őseink olykor igen csekély lélekszámmal dicsekedhettek. De kicsivel több mint tízezer évvel ezelőtt ez a szám stabilizálódott, és vele együtt a Föld éghajlata is.
Hirtelen egy szokatlanul kellemes időszakban találtuk magunkat, kiszámítható évszakokkal és megbízható időjárással. Először volt lehetőség a civilizáció kiépítésére, és kicsit sem késlekedtünk ezt kihasználni.
Ezen időszak stabilitása tett lehetővé mindent, amit az elmúlt tízezer évben elértünk. A globális hőmérséklet ezen időszak alatt legfeljebb plusz vagy mínusz egy Celsius-fokkal változott.
Egészen mostanáig.
-- David Attenborough

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megújult az első magyar turistatájékoztató jelképek szabványa

2021. november 1-jén megjelent és érvénybe lépett a magyarországi gyalogos turistautak jelzéseiről és azok alkalmazásáról készült szabvány megújult változata, azért, hogy az segítségül szolgáljon a gyalogos turistautak jelzéseinek értelmezéséhez és alkalmazásához. A megújult szabvány hatályon kívül helyezi az 1988-ban MSZ 20587-2:1988 számon kiadott és 2021. október 31-ig alkalmazott dokumentumot. A témával kapcsolatban megjelent tájékoztatás ezen a linken érhető el:
http://mtsz.org/cikk/megujult_az_elso_magyar_turistatajekoztato_jelkepek_szabvanya

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szerdától téli üzemmódban a közútkezelő

Feltöltötték az útszórósó-raktárakat, előkészítettk a gépeiket, és 0-24 órás ügyeletet tartanak.

Minden évben november 10. napjától téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 95 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban mintegy 3700-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

A társaság a 2020-2021-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen 915 nehézgépjárművet, 160 rakodógépet és 158 hómarót mozgósíthat. Az idei évben jelentősen megújult a cég gépparkja, ugyanis 66 új teherautót és 32 új Unimogot kaptak a szakemberek.

A közútkezelő mind a 94 mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így országosan mintegy 137 ezer tonna útszóró só, 1300 tonna kálcium-klorid granulátum, 2,9 millió liter kálcium-klorid oldat és 20 ezer tonna érdesítő anyag áll rendelkezésre kezdőkészleten – a pótlás keretszerződésekkel biztosított. Ezen kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez összesen 488 kilométernyi útszakaszt érint.
https://kreszvaltozas.hu/hir/szerdatol-teli-uzemmodban-a-kozutkezelo/

( telefonos segítséget ... nem tudni,most fogadnak-e ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sárgafejű királyka

Megérkeztek hazánk legkisebb madarai a Bakony varázslatos erdőjébe | 2021. 11. 11.

A tavasz beálltával térnek vissza a hegyvidékek lucfenyveseibe.

A sárgafejű királyka a tüzesfejű királykával együtt a legkisebb hazánkban előforduló madárfaj, tömege sokszor az 5 grammot sem éri el.
https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2021/11/11/europa-legkisebb-madara-szentgali-tiszafas-sargafeju-kiralyka/


(wikimedia commons/Sanja Šumanović)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Precedensértékű pert bukott a Google Európában

A 2017-es döntést megelőző vizsgálat igazolta, hogy a Google a keresőmotorok piacán élvezett dominanciáját arra használta, hogy egy másik Google-termék, az ár összehasonlító szolgáltatások között versenyző Google Shopping számára előnyt szerezzen, ezzel pedig megsértette az uniós versenyügyi normákat.
Bár a vállalat azóta eleget tett a Bizottság előírásainak, és megfizette a 2,42 milliárd eurós büntetést is, a fellebviteli pernek mégis komoly tétje volt, különösen a digitális piacokat szabályozó új törvényi keretrendszert megalkotó Bizottság számára.
https://www.hwsw.hu/hirek/63986/google-eu-europai-bizottsag-shopping-birsag-fellebbezes.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megfigyelőszoftvert találtak az androidos mobilokon Dél-Koreában

https://itcafe.hu/hir/phonespy_pegasus_megfigyeloszoftver_android.html
Mostanában olvastam, hogy - nem emlékszem, melyik országban pontosan - megbüntettek embereket, mert dobozzal, kisfia rajzával eltakarta az ablakot, így az állam drónjai a lakásba nem láttak be...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az utolsó kiskaput is bezárta a Huawei előtt Biden

#697 Mondjuk a Huawei elég masszívan támogatja a Linuxot, mármint keményen részt vesz a fejlesztésében, az elmúlt évben a kernelt érintően a legtöbb kódsort a Huawei küldte be. Mikor fogják betiltani a Linuxot az USA-ban vajon? ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az utolsó kiskaput is bezárta a Huawei előtt Biden

#700 Csak nem tiltják be ;), a kernel forráskódja nyílt, ellenőrzés után kerül ki az alkalmazás.
Éppen az jutott eszembe, a Huawei is válthatnak a nyílt forráskódra. ... nyilván nem érné meg nekik, és értelmetlen ezt felvetni, hiszen a versenytársak előtt meztelenné válna (legalábbis, ez az érzésem). Amerikát az oroszok is támadják (és viszont), nehéz játszmák ezek a viccen kívül is. Mellesleg, Trump is ezt tette volna. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Huawei: megbeszéléseket folytatnak a szerverdivízió eladásáról

#701 Az x86-os szervercsalád nem tartozott a Huawei alaptevékenységei közé. A vállalat saját szervereket fejlesztett ki a felhőalapú számítástechnikai üzletágához, amelyeket ARM-alapú processzorok hajtanak, amelyek a Huawei Kunpeng technológiáját használják.

A Bloomberg jelentése szerint a Huawei az amerikai korlátozások miatt már egyre nehezebben tud processzorokhoz jutni az Inteltől, emiatt pedig előrehaladott megbeszéléseket folytat a szerverdivíziójának az eladásáról.
https://itcafe.hu/hir/huawei_szerverdivizio_eladas.html

De kínainak adják el...
Egyébként Japánban, Kínában, és Európában is saját processzor kidolgozásán dolgoznak. Mármint, a válságok elkerülése végett. Jelenleg a TSMC a legnagyobb processzorgyártó vállalat.

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a TSMC jelentőségével, érdemes néhány adatot ismerni. A cég a globális chipgyártás több mint 50 százalékáért felel, míg ha leszűkítjük ezt processzorokra (mobil és PC/hordozható gép), akkor bizony már 90%-os adattal találkozhatunk. Kihívás manapság olyan tech vagy gamer készüléket venni, melyekben nincsen TSMC-hez köthető chip. A TSMC-n kívül egyedül a Samsung képes még előállítani 5 nanométeres csíkszélességen készült chipeket, de a tajvani óriás már a 3 nanométer felé is kacsingat. Az olyan nyugati gyártók, mint az Intel vagy a GlobalFoundries legalább két generációval vannak lemaradva tőlük.
https://leet.hu/2021/10/04/mindenki-veluk-uzletel-igy-nez-ki-belulrol-a-vilag-legnagyobb-chipgyartoja/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelenleg a TSMC a legnagyobb processzorgyártó vállalat

#702 Mondjuk a másik oldalon is ott egy mamut, a Texas Instruments, az is gyárt processzorokat, és hatalmas gyártókapacitása van, egyetlen baja, hogy az USA-ban van, így ebből kifolyólag csak drágábban tud gyártani. Kb. lehet emiatt van az egész cécó...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelenleg a TSMC a legnagyobb processzorgyártó vállalat

#703 Igazából geopolitikai érdek, hogy egyik ország se függjön a másiktól, legalábbis olyan szinten, hogy minden ország gazdasága bedőljön, ha gond van az egyik gyártóval, a gyártói kapacitás vagy a megbízhatóság terén.
Top 10 vállalat.
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Texas_Instruments)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Együtt vagy külön-külön?

http://www.kagylokurt.hu/3633/kulturtortenet/egyutt-vagy-kulon-kulon.html ... az ember egyik legnagyobb erénye az együttműködés. Az összetartás nem csupán az emberre jellemző, hiszen ismerjük a nyájösztönt, a falkaszellemet, vagy a méhek jól szervezett társadalmát. Ha télvíz idején az égre tekintünk, más természeti példát is láthatunk: a vonuló vadlibákat. Közöttük is példás az összetartozás, egymás segítése.

A vadlibák öt pontja

1. A vadlibák csoportosan “V” alakban szállnak. Ahogy szárnyukat mozgatják, a levegő felhajtóereje fenntartja a következő libákat. Így lehetséges, hogy 75 %-kal hosszabb távolságot tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár repülne.

2. Ha egy vadliba kirepül a sorból, és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi vadliba szárnycsapásai biztosítanak. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy repülése könnyebbé váljon társai erőfeszítése által.

3. Amikor a vezető vadliba elfárad, egy másik veszi át helyét az élen.

4. Repülés közben a hátsó vadlibák hangosan gágognak, hogy az elsőket erőfeszítésükben bíztassák.

5. Ha egy vadliba megbetegszik, két társa leszáll vele, s addig együtt maradnak, míg meggyógyul vagy elpusztul. A libák ezután visszatérnek saját rajukhoz, vagy hármasban, vagy már csak kettesben. Olykor egy másik csapattal repülnek együtt, míg el nem érik sajátjukat.

Öt tanulság az embernek

1. Ha egymást segítve dolgozunk, s közösségi szellemben végezzük a munkát, sokkal gyorsabban és könnyebben érjük el céljainkat.

2. Ha van annyi eszünk, mint egy kanadai vadlibának, akkor együtt dolgozunk a közösséggel, a közös cél érdekében.

3. A közösségben el kell fogadnunk egymásrautaltságunkat, s a megfelelő pillanatban átadni vagy átvenni a munkát éppúgy, mint a vezetést.

4. A közösség nem létezhet szurkolók nélkül, és fontos, hogy a gágogás bíztató legyen (s ne baljós károgás).

5. Ha annyi együttérzés lenne bennünk, mint a vadludakban, átsegítenénk egymást a nehéz időkön, ahogy ők teszik.

Ha a vadlibák erényeit ötvözhetnénk emberi mivoltunkkal…!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

A klímaváltozás elleni küzdelmet elbuktuk

Véget ért a Glasgow-i klímacsúcs. Az el nem ért eredményekről beszélgettünk az éppen Brüsszelben tartózkodó zöld politikussal, Vágó Gáborral. A videóinterjú november 14-én reggel nyolctól tekinthető meg a DRÓTon.: https://www.youtube.com/watch?v=aECf892KnXU (https://drot.eu/klimavaltozas-elleni-kuzdelmet-elbuktuk)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Együtt vagy külön-külön?

#707   https://www.youtube.com/watch?v=FPmY5eSJy1c

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cseke Ibolya apevái

Alkonyattól alkonyatig

Csend
oson.
Az este
redőiben
pihen az árnyék

Éj
leple
betakar.
Álomport hint
szememre a Hold

Köd
fátyla
borítja
a pirkadat
bíbor árnyait

Nap
fénye
ébreszti
a szirmokat
színek születnek

pírt
Csókol
arcomra
a napsugár
átölel a fény

Rőt
selyem
tündöklik
az ég alján.
Árnyékom óriás

*

Évszakok

Tél,
pihen
a remény
jégbe zárva.
Megfagyott a fény.

Új
tavasz,
zsongító
virág illat.
Sarjadó élet.

Nyár,
szőke,
hullámzó
búzamező.
Élet kenyere.

Ősz,
érett
gyümölcsök
mosolyognak.
Terített asztal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fatime és Leia

https://www.youtube.com/watch?v=Ra1toBL9Jjk
Egy vakvezető kutya nemcsak egy segítő, a vak ember számára sokkal több annál. Egy hű társ, aki a teljes szabadságot, az önállóságot és a biztonságot jelenti. Hogy egy látássérült ember és egy kutya hogyan tud hatékonyan kommunikálni, dolgozni és megbízni egymásban, ezt mutatjuk be Fatime és Leia történetén keresztül.
Az alkotók: A Fatime és Leia című kisfilmünk a zsűri különdíját nyerte el a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlén. A pályázatra 50 országból, 230 film érkezett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ő a legjobb kutya: ahol tud, segít

#713 https://www.youtube.com/watch?v=u9r1V7KAwdg

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Energetikai felújítás: az állam helyett a civilek segítenek

kimarite képe

Nemzetközi Férfi Nap

A nemzetközi férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_f%C3%A9rfinap

http://www.atv.hu/videok/video-20211119-ma-van-a-nemzetkozi-ferfi-nap

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

ALT Budapest

Létezik egy alternatív Budapest. Annak pedig vannak meghatározó szereplői, helyszínei: színházak, galériák, kísérletező műhelyek, kortárs tánctársulatok, de nem feltétlenül ismeri őket mindenki, aki vevő lenne a produkcióikra. Most létrejön egy weboldal, amely lemodellezi ezt az izgalmas világot és felkínálja a lehetőséget az alternatív művészek és helyszínek mélyebb megismerésére.
https://www.alternativbudapest.hu/

Az oldal november 19-én élesedik, melyet egy három napos programsorozat vezet fel, nyitott konferenciával, beszélgetésekkel. A Budapest TE meg ÉN podcast vendége a weboldal projektvezetője, Schönberger Ádám.
https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/2vwScEpiMMiI2W8ivxhanz

https://enbudapestem.hu/2021/11/az-alternativ-kozeg-kepes-arra-hogy-megvaltoztassa-egesz-budapest-kulturalis-eletet-podcast/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Taylor Swift parádés bosszút áll azokon, ...

akik tudta nélkül eladták a zenéit

300 millió dollárért adták el legutóbb Taylor Swift első albumának kiadói jogait, ami az egyik legértékesebb bevételi forrás minden szupersztár előadó esetében. Ráadásul olyan emberek kerestek rengeteg pénzt a tranzakcióval, akiket maga az énekesnő kifejezetten rühell, ezért egy viszonylag szokatlan húzásra szánta el magát: újra felveszi és kiadja a saját zenéit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy régi zenéi új tulajdonosaihoz minél kevesebb pénz folyjon be.
https://telex.hu/szorakozas/2021/11/22/taylor-swift-zeneipar-scooter-braun-shamrock-capital

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az elmúlt ötszáznyolcvan év leghosszabb holdfogyatkozása

Bár a november 19-ei holdfogyatkozás csak részleges volt, de mivel csaknem három és fél órán keresztül tartott, az elmúlt csaknem 600 év leghosszabbja volt.
Ha mégis lemaradt volna róla, képgalériánkban megszemlélheti, hogy mutatott bolygónk különböző részein az égi jelenség.
https://www.szabadeuropa.hu/a/leghosszabb-reszleges-holdfogyatkozas-580-ev/31573203.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

November 25.: a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. E napon ölték meg a Mirabal nővéreket – a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit – Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára.

A nők ellen világszerte követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad. Az ENSZ közgyűlése 1999. december 17. óta nyilvánította e napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává (54/134. határozat). Az ENSZ felkérte a kormányokat és nemzetközi szervezeteket, hogy e napon figyelemfelhívásul szervezzenek programokat.

Az UNIFEM (az ENSZ Női Fejlesztési Alapja) is e témát helyezi tevékenységeinek középpontjába az emléknapon. Magyarországon jelenleg az 1994-ben alakult NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) a Néma Tanúk nevű csendes felvonuláson emlékezik a nők elleni erőszak áldozataira.

További információk

A NANE Egyesület minden évben összegyűjti a sajtóban is megjelent történeteket, a nők elleni erőszak felszámolásáért megrendezett 16 akciónap első napján, a Nők Elleni Erőszak Felszámolásának világnapjára (november 25.), és a Parlament elé vonul az áldozatokat szimbolizáló Néma Tanúkkal. https://nokjoga.hu/alapinformaciok-a-nok-elleni-eroszakrol/nema-tanuk-a-nok-elleni-eroszak-halalos-aldozatai/

Ötlet innen: NetPolgár - Digitális Irástudó klub

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pi4

Sziasztok,

Ma végre sikerült belőnöm a pi4-t. Megy a torrent, plex, unifi controller. Pöpec. Örülök. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pi4

#721 Szia! Erröl a témáról írnál valamit? Ne pont ide, hanem blogként. Mármint, ha valami egyedi megoldás, beállítás kellett, az mást is érdekel. Engem például. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Pi4

#723 Szia,

Szívesen írok róla persze - de azért hozzáteszem, hogy nem vagyok nagyágyú a linuxban -csak érdekel és szeretem piszkálni. Igen, persze volt pár nagy oboa - de sikerült megoldani.

...és jó hogy írtál, mert már törtem a fejem rajta, hogy megkérdezzelek mert a qbittorrent tárolóban csak 4.2.5 Rabsbian alatt. Viszont az experimental területen megvan a 4.3.8.1, de nem sikerült synaptic alól feltennem.

https://packages.debian.org/experimental/qbittorrent

Belevéstem a csomagkezelőbe ezt a részt:

"deb http://ftp.de.debian.org/debian experimental main"

De nem látja, csak a 4.2.5-t. Még nem jöttem rá mit faragtam el....

Köszönöm.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pi4 | Nick Korotysh - just for testing vagy nightly

#724 Az apt-pinninget próbálhatod, sokat tanulsz vele, de nem könnyű követni a függőségeket.
Elv: Apt-pinning Debianon
Sajnos, az új fórumukon minden összecsúszik. De ... tudok segíteni értelmezni a dolgokat.

###

Én most ezt csináltam:

-- a kiemelt elérési úton lakik néhány alkalmazásom:

mkdir ~/.local/bin/qbittorrent-nox

-- letöltöm ide a binárist:

wget -qO ~/.local/bin/qbittorrent-nox/qbittorrent-nox https://github.com/userdocs/qbittorrent-nox-static/releases/latest/download/x86_64-qbittorrent-nox

-- jogok:

chmod 700 ~/.local/bin/qbittorrent-nox/qbittorrent-nox

De nem indul.

Forrás: https://github.com/userdocs/qbittorrent-nox-static

Amikor csak letöltöttem, és futtathatóvá tettem, első alkalommal ezt csinálta:

./x86_64-qbittorrent-nox

*** Jogi figyelmeztetés ***
A qBittorrent egy fájlmegosztó program. Amikor egy torrentet futtat, a benne lévő adatok az Ön feltöltése által lesznek elérhetőek mások számára. Minden tartalom amit megoszt, kizárólag az Ön felelőssége.

Ez az üzenet többször nem fog megjelenni.

Nyomja meg a 'y' billentyűt az elfogadás és folytatáshoz...
y

Már semmi nem történik, csak visszatér a prompt...

Ui.: egy script (fenti oldalon megtalálod)
https://github.com/userdocs/qbittorrent-nox-static/blob/master/qbittorrent-nox-static.sh
Leírása: https://wiki.owenyoung.com/qbittorrent-setup-for-debian/
...

###

De van felvehető forrás is (tükör)

Tesztelni a qbittorrent from home:nikoneko:test project ... tőle: Nick Korotysh

Vagy ugyanőtől van Nightly: qbittorrent-enhanced from home:nikoneko:qbittorrent-nightly project

A stabil verziókat nem szereti? :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

“qBittorrent Team” team

#725 Kis kitérő. Nem Debian, hanem Linux Mint tükrök:

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pi4 | Steven Pusser - a stabil! :) ;)

#725 qbittorrent from home:stevenpusser:qbittorrent project
Tőle: Steven Pusser
Itt írta: https://forums.debian.net/viewtopic.php?t=133772

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Pi4 | Steven Pusser - a stabil! :) ;)

#727

Köszönöm. Az apt-pinninget elkezdtem olvasni.... milyen kicsi is a tudásom. :/ Kicsit hosszabb lesz ezt átrágni.

Ezt meg majd kipróbálom. Gyártok pen-re egy új rendszert - csak tisztán és majd azon kisérletezem.

 

Köszönöm.

ui.: a Blognak is neki fogok kezdeni (sose csináltam :D)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pi4 | Steven Pusser - a stabil! :) ;)

#728 Nem igazán érdemes belekezdeni az apt-pinning-be. Frankendebian lesz a vége, azaz egy rendszer, ami minden, csak nem stabil. Lehet, hamar, lehet pár hónap múlva, de bekövetkezik. Sokáig csináltam. Érdemes tükröket keresni inkább, AppImage (Flatpak, Snap) csomagot, esetleg DEB telepítőt... . Kissé nehezebb csomagot forgatni, de az is megoldás lehet. És még a backports csomagot is lehet készíteni.

Blogírás? Ráérzés... :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pi4 | Steven Pusser - a stabil! :) ;)

#729 A tükröt használni azért jó, mert onnan automatikusan (az általános frissítésekkel együtt) frissül a csomag, ha elérhető javított verzió. Különben, a tükörröl telepített csomagot törölni is lehet maradéktalanul, és a törlés után kikapcsolod a tükröt..., ha nem válik be valamiért.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2021-ben nem ütközik a Földnek az 1994 WR12 kisbolygó…

A Vega Csillagászati Egyesülethez e-mailben és privát facebook-üzenetekben tucatnyi megkeresés érkezett az elmúlt három napban az 1994 WR12 jelű kisbolygó ügyében: vajon nekiütközik-e a Földnek? Letörli-e Indiát a Földről? Nagyobb robbanást idéz-e elő, mint az eddigi legnagyobb nukleáris bomba?

Mindegyik kérdésre nemleges a válasz:

-- az 1994 WR12 nem ütközik neki a Földnek 2021-ben sem,
-- ezért egyetlen települést, országot sem fenyeget a megsemmisülés veszélye,
-- és robbanást sem idéz ezért elő a Föld légkörében vagy felszínén.

Nehéz látni, milyen információforrásból, és az automata (félre)fordítók milyen ferdítéséből merültek fel ezek a kérdések. A valós képhez ezért az alábbi információkat adjuk.
http://vcse.hu/2021-ben-nem-utkozik-a-foldnek-az-1994-wr12-kisbolygo-csizmadia-szilard/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

2021-ben nem ütközik a Földnek az 1994 WR12 kisbolygó…

#731 Nehéz látni, milyen információforrásból, és az automata (félre)fordítók milyen ferdítéséből merültek fel ezek a kérdések.

Én tudom! Ugyanabból, mint a mars közelség hoax:

https://www.mcse.hu/egyesulet/egyesuleti-hirek/egyesuleti-hirek-2008/vaklarma/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

DataGardening: digitális zaj szürése

Szeretnéd tudni, hogy mi a data-gardening? A G7 podcastjából MOME Innovációs Központunk kutatóitól első kézből tudhatod meg!
A műsor emellett betekintést nyújt a kutatók, Nagy Ágoston, Hajdu Gáspár és Minkó Mihály munkájába, akik olyan projekteken dolgoznak, amelyek a jövőben segíthetnek a felhasználóknak kiszűrni az online felületekről ömlő digitális zajt. Az adásban érdekes példákat tárnak fel, hallgass bele!
https://g7.hu/podcast/20211113/a-legnagyobb-elmek-azon-dolgoznak-hogy-tobbet-kattintsunk-reklamokra-de-ennek-nem-kell-igy-lennie/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezentúl a felvidéki Pátria Rádióban hallható a Posztmodem

Ezentúl a felvidéki Pátria Rádióban hallható Szilágyi Árpád és barátainak műsora, a Posztmodem, amelyet a műsorvezető még podcastként azután indított el, hogy a közrádióban ellehetetlenült eredetileg MODEM IDŐK majd Netidők címmel jelentkező műsora.

Sokan emlékezhetnek még az eleinte MODEM IDŐK, majd Netidők címmel jelentkező technológiai magazinműsorra, mely a Petőfi Rádióban volt hallható 1995-től, és amely az első interneten látható rádióműsorként került be a magyar médiatörténelembe, és amelynek tartalmai a PC World és az Internet Kalauz című lapok mellékleteként is elérhetők voltak. Az infokommunikációs technológiákat népszerűsítő, Szilágyi Árpád műsorvezetésével és egy asztaltársasági csapattal készülő műsor 2013-tól teljesen eltűnt a magyar közrádió hullámhosszáról, miután a rádió akkori vezetése már nem biztosított műsoridőt a produkció számára.

Ezt követően a csapat egy része Digitális Talkshow (DTM) címmel a vipcast.hu-n indított podcastot, ahol egészen 2018 augusztusáig jelentkezett a stáb rendszeres műsorral a technológia világának aktualitásait feldolgozva. 2018 őszétől az ekkorra már jócskán átalakuló asztaltársaság Posztmodem címmel a YouTube-ra helyezte át tevékenységét.

A friss hír most az, hogy Szilágyi Árpád és barátai nemrég megegyeztek a szlovák Pátria Rádióval, így mostantól északi szomszédunk közmédiája közvetíti a műsort, mely a magyar közmédiának valamiért nem kellett.

A Posztmodem péntekenként, a 16 órai hírek után hallható a https://patria.rtvs.sk internetes címen, a Pátria rádió magyar nyelvű rádiócsatornáján, az első adás december 3-án, ma volt hallható, és a mesterséges intelligenciáról szólt. A műsorokat ezenkívül podcastként is közzéteszik a szlovák rádió honlapján. Megmaradt a YouTube csatornájuk is, ahol a rádiós változattól némiképp eltérő tartalommal jelentkeznek.

A Pátria Rádió az elmúlt években több más magyar műsorvezetőnek is megszólalási lehetőséget biztosított, közülük a legismertebb műsorvezető Veiszer Alinda.

(Disclaimer: jelen sorok szerzője 2000 és 2006, majd 2013 és 2018 között maga is tagja volt a MODEM IDŐK / Netidők / DTM asztaltárságának.)

https://media1.hu/2021/12/03/a-magyar-kozradioban-ellehetetlenult-netidok-musor-alapitoja-posztmodem-cimmel-a-szlovak-kozmediaban-inditott-radiomusort/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az új Mátrix-film második előzetese az elsőnél is rejtélyesebb

Újabb előzetest kapott a magyar mozikban Mátrix: Feltámadások címen bemutatandó film, mely titokzatosabb, mint valaha, és az eredeti filmtrilógia ötleteinek, jeleneteinek és pillanatainak ismétlődő körforgására utal. A film előzetesei is határozottan az ismétlődő ciklus gondolatára építenek, az akció pedig a Mátrix digitális világa és az azon kívüli poszt-apokaliptikus világ között váltakozik, az első három Mátrix-filmből vett részletekkel vegyítve.
https://www.youtube.com/watch?v=nNpvWBuTfrc
https://24.hu/kultura/2021/12/07/matrix-feltamadasok-4-elozetes-trailer/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Na mindegy ..., hajrá Max (V.)

"Ez a szezon utolsó versenye, és ezúttal karrierem utolsó versenye, de nem gondolok rá túl sokat. Persze tudom, hogy más érzés lesz, amint átlépem a célvonalat, és tudom, hogy életemnek ez a fejezete lezárult, de ha egyszer a pilótafülkében leszek, olyan verseny lesz, mint bármelyik másik. Jó eredménnyel szeretném befejezni ezt az élményt, magamnak és a csapatnak, és szeretném élvezni ezt a hétvégét a családommal és a barátaimmal, akik velem lesznek, hogy elbúcsúztassanak a Forma-1-től. "
- Kimi Räikkönen

"It’s the last race of the season and, this time, the last race of my career, but I don’t think too much about it. Of course, I know it will feel different once I cross the finish line and I know this chapter of my life is closed, but once I am in the cockpit, it will be a race like any other. I want to finish this experience with a good result, for myself and for the team, and I also want to enjoy this weekend with my family and my friends, who will be with me to say goodbye to Formula One. " - Kimi Räikkönen

Hol vannak a csillagok... :) ... https://www.youtube.com/watch?v=ePf6rjivQyM

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Karinthy Frigyes: Pitypang

https://www.youtube.com/watch?v=vWFEvBR6gu4

Laár András humorista, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító és jelenlegi tagja kapta idén a Karinthy-gyűrűt. Laár a hirado.hu-nak adott interjújában azt mondta, „Karinthytól kapta a humorbeavatást”, és beteljesedésként éli meg a gyűrű átvételét, mert Karinthy szelleme fémjelezte humorát.
https://www.youtube.com/watch?v=lsu1LSFKmak

Azzal kapcsolatban, hogy hol tartja majd a gyűrűt, a humorista közölte: nem ragaszkodik a gyűrű konkrét fizikai valójához, így lehet, hogy Galla Miklósnál fogja tartani. Mint mondta: felajánlja neki, hogy ha akarja, legyen nála, hordja ő.
https://szinhaz.online/laar-andras-galla-miklosnak-ajanlja-fel-karinthy-gyurujet/

Kitüntetést visszautasítani nem lehet. Élj úgy, hogy ne kapd meg.
-- George Bernard Shaw

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Bálint Ferenc humorista megüzente Galla Miklósnak

#738 Bálint Ferenc humorista megüzente Galla Miklósnak, hogyha annyira kell neki a Karinthy-gyűrű, ő neki adja a sajátját.

-- Én a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat tagjaként, Tóth Szabolcs kollégámmal, 2014-ben kaptam Karinthy-gyűrűt. A Monty Python mellett, mondhatni a ti L’art pour L’art-os munkásságotok is hozzájárult ahhoz, hogy humorista lettem, és úgy vélem, hogy ez a mostani adok-kapok méltatlan hozzátok. Ezért döntöttem úgy, hogy felajánlom a saját Karinthy-gyűrűmet Miklósnak. (Komolyan!) Én úgy sem hordom, meg aztán vicces lenne, ha nem csak a Magyar Rádió osztogatna Karinthy-gyűrűket, hanem én is.

-- Ui.: Ja, és Miklós! Máskor nem Orbán Viktortól kell kérni a gyűrűt, hanem tőlem

– írta.
https://24.hu/kultura/2021/12/10/galla-miklos-karinthy-gyuru-balint-ferenc-laar-andras/

:)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Még tíz évig maradnak az uniós roamingszabályok

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói megállapodtak arról, hogy a következő tíz évben is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Az Európai Unió 2017 júniusában törölte el a roamingdíjakat, azóta az európaiak az unión belüli utazásaik során ugyanolyan feltételekkel használhatják mobil-előfizetésüket hívásra, sms-ezésre és internetezésre, mint saját országukban, többletköltségek nélkül, de csak három egymást követő hónapon keresztül. Ezt túllépve a szolgáltatók külföldi tarifatáblázatot alkalmazhatnak. A roamingról szóló rendelet 2022 júniusáig van hatályban.

A mai hivatalos közlemény szerint a frissített szabályok biztosítják, hogy a roamingdíjara vonatkozó jelenlegi, 2022. június 30-án lejáró szabályozás legyen érvényes 2032 júniusáig. A megállapodás szerint a fogyasztók ugyanolyan minőségű és sebességű mobilinternet-kapcsolathoz juthatnak hozzá külföldön, mint otthon, ha ennek a célország mobilhálózatában megvannak a technikai feltételei. A frissített szabályok ezen felül hatékony hozzáférést biztosítanak a segélyhívó szolgálatokhoz, és elősegítik, hogy a fogyasztók tudatában legyenek a roaming során használt értéknövelt szolgáltatásokkal kapcsolatos pluszköltségeknek. A következő években a beszedhető nagykereskedelmi árakat is fokozatosan mérséklik, például az adatforgalomban a 2022-ben felszámítható 2 euró/gigabájt 2026-tól már csak 1 euró lehet.

A csütörtökön elért ideiglenes megállapodást az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlament plenárisának is jóvá kell hagynia.
https://itcafe.hu/hir/eu_roaming_2032.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Facebook jelenség | Digital Economy and Society Index (DESI)

Érvek és ellenérvek a közösségi médiáról. (21:43 perctől)

-- 17 éve létezik. Jelenleg: óriási balhék, botrányok, ellentmondások.

-- Keletkezés, optimista megközelítés: ígéret összeköt mindenkit, mindenkinek hangot ad, demokratikus lesz (arab tavaszok), válalkozásoknak lehetőséget ad a vevőkkel való kapcsolatttartásra. Ez meg is történt az utóbbi 10-15 évben.

-- Reklámalapú bevétel! A gyakorlatban: kizárólag reklámokra alapozó működés, reklámokkal tartják fel az oldalt. Minél többen maradnak, minél tovább, minél több tartalmat néznek meg: nézettség, látogatottság, videó- fénykép megnézés... -> Egyre nagyobb reklám bevétel.

-- A működtetés kivitelezésének eszköze: egy algoritmus figyeli azt, hogy, hogyan reagálunk a dolgokra, s olyan dolgokat szeretne elénk rakni, amitől mi jobban ottmaradunk ezen az oldalon. És itt csúszik félre a dolog, mert...

-- (Befolyásolás:) érzelmi válaszokat sokkal könnyebb kiváltani, mint mondjuk, elkötelezetté tenni, elgondolkodtatni, vitára késztetni. A negatív érzelmeket a legkönnyebb kiváltani! Tehát, olyan dolgokat rak az algoritmus elénk, hogy ottmaradjunk. És attól maradunk leginkább ott, ha szélsőséges, negatív érzelmeket váltatnak ki. Az algoritmus pedig azért létezik, mert ha miné több embert ott tart, a fb annál több reklámbevételt tud zsebre tenni (elképzelhetetlenül sokat). És ennek a működtetési formának egészen durva következményei vannak: például elszigetelő hatás, fake news, gyűlöletbeszéd, uszítás.

-- A jövő igénye: a közjót kéne jobban előtérbe helyezni a profittal szemben.

https://open.spotify.com/episode/4V9m212D7bv6UjBShyOTnX

DESI
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/desi
https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/digital-economy-and-society-index-desi-2021

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Magyarország (DESI) 2021

#741 DESI country profile (HU) 

A magyaroknak csupán 49%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen
elmarad az 56%-os uniós átlagtól; más mutatók is viszonylag alacsony szintű digitális készségeket
mutatnak. A digitális készségekben jelentkező hiányosságok kezelése érdekében Magyarország
ambiciózus szakpolitikai keretet dolgozott ki.

A kkv-knak csupán 46%-a
rendelkezik legalább alapszintű digitális intenzitással, szemben a 60%-os uniós átlaggal, és a
kulcsfontosságú digitális technológiák (nagy adathalmazok, mesterséges intelligencia és felhő)
elterjedése alacsony. A kkv-k digitális transzformációjának előmozdításához több és hatékonyabb
támogatásra van szükség. A digitális közszolgáltatások esetében az online szolgáltatásnyújtást mérő
fő mutatók a fejlesztés szükségét jelzik. A felhasználókra helyezett nagyobb hangsúly javítaná a
szolgáltatások elfogadottságát és minőségét.

A lakosságnak csak
mintegy fele rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel (49% az 56%-os uniós átlaghoz
képest), és alacsony a legalább alapszintű szoftveres készségekkel rendelkező magyarok aránya is. A
16 és 74 év közötti népességnek mindössze a negyede rendelkezik az alapszintet meghaladó digitális
készségekkel, ami elmarad a 31%-os uniós átlagtól.

Magyarországon a közszolgáltatások digitalizálása kihívást jelent. Az ország ebben a dimenzióban a
25. helyen áll, és az e-kormányzati felhasználók kivételével valamennyi mutató tekintetében az uniós
átlag alatt teljesít (az internetfelhasználók 70%-a lépett kapcsolatba online a közigazgatással tavaly).
A polgároknak nyújtott digitális közszolgáltatásokra és a vállalkozásoknak nyújtott digitális
közszolgáltatásokra vonatkozó mutatók szerint az e-kormányzat minősége viszonylag alacsony, főként
a határokon átnyúló szolgáltatások hiánya miatt. Emellett a nyílt hozzáférésű adatok tekintetében
Magyarország teljesítménye a leggyengébb az EU-ban.
Az e-kormányzatról szóló törvény értelmében 2018 januárja óta az online ügyintézés használata a
vállalkozások számára kötelező, a polgároknak pedig jogában áll. ...

A digitális készségek fejlesztését célzó szakpolitikai keret ambiciózus. Magában foglalja mind a
polgárok alapkészségeinek fejlesztését, mind az IT-szakemberek kínálatának növelését az Európai
Szociális Alap Plusz (ESZA+) támogatásával.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Max Verstappen nyerte a 2021-es Forma-1-es szezon utolsó verseny

#737 A Red Bull versenyzője, Max Verstappen nyerte a 2021-es Forma-1-es szezon utolsó versenyét, az Abu Dhabi Nagydíjat, ezzel megszerezte a világbajnoki címet! A 2. helyen Lewis Hamilton, a 3. pozícióban Carlos Sainz ért célba.

„A csapatomnak üzenem, remélem tudják, mennyire imádom őket! Remélem, hogy még 10-15 évig közösen csinálhatjuk ezt! Nincs értelme változtatni. Életem végéig velük akarok maradni! Ők is imádnak engem. Őrület…”

A Red Bull pilótája a De Telegraaf című lapnak nyilatkozva azt mondta, ha ő egy Mercedest vezetne, már rég megnyerte volna a bajnokságot.

Arra a kérdésre, hogy jobb versenyzőnek tartja-e magát Hamiltonnál, a fiatal pilóta így felelt: „Azt gondolom, így kell gondolkodnod, ha Forma-1-es versenyző vagy. Szóval igen a válaszom, abszolút.”

„De nincs szükségem arra, hogy ezt mástól halljam. Nincs szükségem az elismerésre. Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy én mit gondolok magamról, és mit gondolnak rólam azok, akik közel állnak hozzám.”

„Ha az ő autójában ülnék, a szezon már rég eldőlt volna.”

Verstappent megkérdezték arról is, szerinte Hamilton tart-e tőle.

„Soha nem fogja ezt elismeri. Én viszont félek tőle. Igen, azt gondolom, idegessé tudom tenni őt, ha lát engem a tükreiben. Ő más versenyző, mint én, kevésbé agresszív. Nem tudja, hogy versenyezzen úgy, ahogy én. De nem hibáztathatom ezért, hiszen soha nem tudta úgy megtanulni, ahogy én megtanultam az apámtól.”

Kimi Räikkönen a 28. körben fékhiba miatt kénytelen volt kiállni...
https://f1vilag.hu/hirek/verstappen-nyert-es-vilagbajnok-lett-abu-dhabiban/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

December 23-án fut be a magyar mozikba a Mátrix: Feltámadások,

#736 ami több mint 18 év után folytatja az emberiséget elnyomó gépek ellen harcoló Neo történetét. A The Verge nemrég dupla interjút készített az ikonikus karaktert megformáló Keanu Reeves-szel és a széria másik főszereplőjét, Trinityt alakító Carrie-Anne Moss-szal, ahol a Cyberpunk 2077 szexmodja mellett több tech téma is előkerült.

Ezek között volt a Facebook metaverzum projektje is, amely az élet minden területét (munka, szórakozás, társasági események) igyekszik egy virtuális valóság-alapú online térbe terelni, kísértetiesen emlékeztetve a Mátrixra, csak jóval gagyibb grafikával.

Reeves pedig nem csinált titkot belőle, hogy véleménye szerint nem az időközben Metává átvedlett Facebook a legjobb jelölt a koncepció megvalósítására:

-- "Nem lehetne, hogy ne a Facebook találja fel a metaverzumot?"

- mondja a színész az alábbi videóban 9:21-nél, majd kifejtette, hogy a koncepció sokkal nagyobb múltra tekint vissza ennél. Ha pedig ebből nem lenne elég nyilvánvaló a véleménye, a végén még azt hozzá tette, hogy "ne már, ember".

Összességében persze nem meglepő Reeves kifakadása, hiszen a Meta körül dúló botrányok alapján Zuckerbergék még a hagyományos közösségi oldalak kihívásaival is képtelenek, vagy minimum nem hajlandók megbirkózni. A cégnél azonban nem igazán aggódnak ezen, amit az is jelez, hogy nemrég kilépett a bétatesztből a metaverzum alapjának szánt Horizon Worlds platform.

Keanu Reeves and Carrie-Anne Moss on making The Matrix Awakens with Epic Games
https://www.youtube.com/watch?v=0OK80eljWrs

https://pcworld.hu/pcwlite/keanu-reeves-nem-rejtette-veka-ala-mit-gondol-mark-zuckerberg-metaverzumarol-303417.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szabó Márta ~ Maradj meg nekem

Mint arcom fölé hajolva takar be tested,
Fekszem úgy az ágyon kezemhez ér kezed,
Mint robogó vonat úgy dobban szívem,
Zakatol egyre minden perc veled,
Mint édes méz után vágyom csókodra,
Ölelő karjaid testemhez fonódnak,
Mint perzselő lángban égnék most veled,
Ne hagyd abba akkor sem ne hagyd sosem!

Mint ki izzik és pezseg a vére,
Testem a testeddel olvad most össze,
Mint utolsó tangót járjuk a táncot,
S tenyeredben alszom megöl a mámor,
Mint lüktető erekben pulzál az élet,
Érezned kell szerelmem szeretlek téged,
Mint simogató szellő suttog a dallam,
Fülemben reszketve, remegve halad.

Mint hullámok közt úszunk a vízben,
A verejtéktől ázott megizzadt testben,
Mint lelkedtől lelkemig átvisz egy híd,
Úgy vezet bennünket szívtől a szív,
Mint éneklő patakban aranyló halak,
Mesebeli álmokból valóság marad,
Mint szemed a szememben látja a lelkem,
Maradj meg nekem maradj meg bennem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Közkinccsé teszik a világ egyik legértelmesebb MI-jét

A GPT-3 nyelvi modell kereskedelmi forgalomba kerülésének első lépését a fejlesztő OpenAI – akkor még nonprofit kutatóintézet – 2019-es profitorientált vállalattá alakulása jelentette. Néhány hónappal később a Microsoft exkluzív kereskedelmi hozzáférést kapott a modellhez. A privát bétaváltozat 2020 közepén indult. A jelenlegi a Microsoft természetes nyelvet számítógépes kóddá alakító Power Apps fejlesztői platformját is működteti.

A GPT-3-at, a világ egyik legerősebb mesterséges intelligenciáját a Microsoft most közkinccsé teszi az Azure felhőszolgáltatáson, és így bővül az OpenAI által biztosított korlátozott hozzáférés.

Közkinccsé teszik a világ egyik legértelmesebb MI-jét. MI mit tud? - kiderül blogbejegyzésünkből.
https://jelenbolajovobe.blog.hu/2021/12/13/kozkinccse_teszik_a_vilag_egyik_legertelmesebb_mesterseges_intelligenciajat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Vizet fedeztek fel a marsi Grand Canyonban

-- A Valles Marineris középső része tele van vízzel, sokkal több vízzel, mint amire számítottunk. Ez nagyon hasonlít a földi permafrosztos régiókra, ahol az állandóan alacsony hőmérséklet miatt a száraz talaj alatt tartósan megmarad a vízjég"

– mondta Alekszej Malakhov, az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének vezető tudósa, az új tanulmány társszerzője az ESA közleményében.
https://hamuesgyemant.hu/kivancsi/vilag/mars-viz-csillagaszat-kutatas

###

A Mars légkörének tanulmányozásából ismert, hogy a víz egy része az űrbe távozott, a felszínen és közvetlenül a felszín alatt lévő jéglerakódások pedig arról árulkodnak, hogy a víz egy része megfagyott.

A Föld mágneses mezővel rendelkezik, amely megakadályozza légköre eltűnését. A Mars mágneses mezeje azonban gyenge, ezért a víz alapvető összetevői kikerülhettek a bolygó légköréből.

Az új számítógépes modell szerint a Mars eredeti vízkészletének legalább 30, de akár 99 százaléka is beépülhetett a bolygó kérgében található ásványokba.

Amikor a kéreg megváltozik, vizet – folyékony halmazállapotú vizet – vesz fel, hidratált ásványokba zárja, melyek szerkezetében víz van – fejtette ki Bethany Ehlmann társszerző, szintén a Caltech munkatársa.

A szakértők szerint a legtöbb víz 4,1-3,7 milliárd éve tűnt el.

A NASA Marsot kutató programjának vezető tudósa, Michael Meyer elmondta, hogy a bolygó feltárásának fő célja a víz útjának követése, mivel központi szerepet játszik a Mars geológiájában, klímájában és az élet esetleges meglétében.
https://promenad24.hu/2021/03/17/nagy-mennyisegu-vizet-zarhatott-magaba-a-mars-kulso-retege/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

„Kisvízi élőhelyek” pályázat (BNPI)

A vizes élőhelyek állapotának javítását, új élőhelyek létrehozását tűzte ki célul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). A „kisvízi élőhelyek” pályázat a Mátrában, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy területein javítja az európai közösségi jelentőségű, védett és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételeit.

A "Kisvízi élőhelyek – források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén" című projekt záró rendezvényét december 16-án tartották a mátrafüredi Harkály Házban.

Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen területének legalább egyharmada természetközeli állapotban van. Azonban épp' ezek a kisvizes területek, amelyekről a pályázat is szólt, nem olyan látványosak és igen sérülékenyek is, ezért szükséges, hogy fennmaradásukhoz szakavatott segítséget vegyünk igénybe. Kisfilm:
https://www.youtube.com/watch?v=0Vco8h1HmwE

Gryllus Vilmos "Erdei pocsolya" című dalához videó is készült erre az alkalomra (*):
https://www.youtube.com/watch?v=tbZeVaFUgWc

Részletek: https://www.bnpi.hu/hu/hir/nagy-munka-a-kis-vizekert

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Adventi tűzgömb szelte át az eget (2021.12.17.)

Gucsik Bence kamerája Harkáról készített látványos felvételt a tűzgömbről:
https://www.youtube.com/watch?v=7o7mv6iB4ws

Légrádi Ádám videója:
https://www.youtube.com/watch?v=nQjyYODMgDQ

Webkameráinknak is sikerült pár szép képet készíteni az égi tüneményről:
https://www.idokep.hu/hirek/adventi-tuzgomb-szelte-at-az-eget

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Naptár - 2022 (jó szándékú reklám)

S.Varga Ilona (ALion fotó) vagyok, aki már szinte a saját történelmi kezdeteim óta fényképezőgéppel a kezemben járom az utamat. Sport- és természetfotósként valamint rövidfilmrendezőként kezdtem a „vizuális szakmát”. Koncertfotósként – élő, vaku nélküli portrékat készítek – évtizedek óta mozgok a pályán, de foglalkozom még tánc- és balett fotózással, gyermekportré – szintén élő, nem műtermi körülmények között – készítésével, szocio fotózással, lövök street fotókat – szinte naponta akad a városban vagy másutt megörökíteni való rémség és szépség –, de nem áll távol tőlem az extrémebb esküvői fotózás valamint a természetfotózás sem. Feltett szándékom a tibeti kultúra bemutatása, megőrzése. Sajátságos (pszichoterápiákkal foglalkozó) szemmel nézem a világot, az embereket, a helyzeteket, a tárgyakat. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi sülhet ki mindebből, keress bátran!
http://www.alionphoto.com/hu/r%C3%B3lam

2021 évi megvásárolható naptárak:
http://alionphoto.com/hu/2021-%C3%A9vi-megv%C3%A1s%C3%A1rolhat%C3%B3-napt%C3%A1raim

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hulladékcsökkentési Eszköztár

Képzeljünk el egy műanyagmentes folyóparti büfét, kempinget... Nem használ eldobható műanyag tányért vagy evőeszközt, de használ szelektív hulladékgyűjtőt és tisztán tartja az előtte lévő partszakaszt. Képzeljünk el olyan intézményeket, iskolákat, önkormányzatokat, ahol fontosnak tartják, tanítják és saját példájukon keresztül mutatják be, hogyan élhetünk fenntartható és környezetkímélő módon, az általunk termelt hulladékok minimálisra csökkentésével. S ha elképzeltük, jöhet a megvalósítás!
-- Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

A teljes csomag letöltése egyben:
https://kszgysz.sharepoint.com/:u:/g/EWEdIzjXVHpEoQUJI2XwoecBvfpfa08hHriszVrEhvloWg?e=Y7B4SR

Részletek:
https://kszgysz.hu/palyazatok/interreg-tid-y-up-forrastol-a-torkolatig/hulladekcsokkentesi-eszkoztar-hu

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogyan válik ihatóvá a szennyvíz és a tengervíz?

Kótai László, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézetének tudományos főmunkatársa tart előadást, 2021. december 16-án, az Alkímia ma ismeretterjesztő sorozatban.

A tiszta víz szükségessége és jelentősége megkérdőjelezhetetlen. A föld vízkészletének azonban csak egy kicsi része édesvíz, annak is csak egy része hozzáférhető. Ugyanakkor, a mindennapi tevékenységeink során olyan mértékben elszennyezzük a felhasznált vizet, hogy a természetes öntisztulási folyamatokon alapuló körforgásba már csak előzetes tisztítás után juttathatjuk vissza. Ez a folyamat a szennyvízkezelés, a jelen előadás ezekről a folyamatokról szól. Egy speciális szegmens, amikor természetes "szennyezőként" jelenlevő sótartalom (tengervíz) eltávolítása a cél és a feladat, amely során a tengervízből ivóvíz készíthető.
http://www.galileowebcast.hu/live.html

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=tDWk7ELLh20

https://ng.24.hu/programok/2021/12/13/hogyan-valik-ihatova-a-szennyviz-es-a-tengerviz/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hogyan válik ihatóvá a szennyvíz és a tengervíz?

#753 1 óra környékén a verespataki (tiszai) ciánszennyezésről és a helyes(ebb) kezeléséről is szó esik a videóban! Itt: https://youtu.be/tDWk7ELLh20?t=3619

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Így védtük a Földet 2021-ben | Greenpeace Magyarország

https://www.youtube.com/watch?v=WrJi45rmIPo

A világon immár 50 éve küzdünk a zöld békéért, az éghajlati biztonságunkért, a Föld élővilágának megóvásáért és a társadalmi békéért. 1971 óta sokszor úgy tűnt, a politikai érdekekkel és a nagyvállalatokkal szemben nincs sok esélyünk a győzelemre, de ez az 50 év megmutatta, hogy kitartással, hittel, meggyőződéssel igenis hatalmas dolgokra vagyunk képesek.

Rögtön az első akciónkkal megmutattuk, hogy pár tucat ember bátor kiállásával rá tudjuk venni az Amerikai Egyesült Államokat arra, hogy felhagyjon a tenger alatti atomrobbantásokkal. Hosszú évek kutatómunkájával és kitartó kampányolással elértük, hogy védett területté nyilvánítsák a Déli-sarkvidéket. Mindemellett sok más természetvédelmi szervezettel együtt közös sikerünk, hogy több mint 6 millió hektárt védetté nyilvánítottak az amazóniai esőerdőből.

Miközben folynak globális kampányaink a megújuló energiák térnyeréséért, a szenes és gázerőművek kivezetéséért, a tiszta levegőért, a klíma- és ökológiabarát élelmiszertermelés elterjedéséért, valamint a sarkvidékek, az óceánok és az erdők védelméért, itthon is egyre nagyobb küzdelmeket folytatunk a mindenkori kormányok környezet- és természetrombolása, valamint a szennyező, Földünk erőforrásait elherdáló cégek ellen.

Hazai munkánk során már a kezdetekkor kiálltunk a természetvédelmi területek védelméért és sikerült megakadályoznunk, hogy NATO-lokátor épüljön a Zengőn. Évek hosszú munkájának eredménye, hogy a hatóságok végre megkezdték a környezetet szennyező és a lakosok egészségét veszélyeztető Illatos úti és a kiskunhalasi méregtelep felszámolását. Elértük, hogy a leginkább környezetszennyező egyszer használatos műanyag szatyrokra korlátozást vezessen be a magyar kormány. És addig nem állunk meg, amíg nem védtük meg Magyarország nagy tavait az erkölcstelen luxusberuházásoktól, csodálatos erdeinket a profithajhász fakitermeléstől, és nem bírtuk rá a mindenkori kormányt arra, hogy megfelelő támogatási programokkal segítse a lakosságot az otthonaink energetikai korszerűsítésében és a tiszta fűtési és közlekedési módokra való áttérésben.

Magyarországon jövőre leszünk 20 évesek. Mi továbbra is ugyanazzal a lendülettel és felelősséggel fogunk küzdeni azért, hogy a környezetvédelem hazánkban minden hatalommal bíró politikus vagy cégvezető számára alapvető szempont legyen. Nem hagyhatjuk, hogy olyan emberek döntsenek természeti értékeink és éghajlatunk sorsáról, akik nem cselekszenek érdemben a klíma- és ökológiai válság megoldásáért.

A Greenpeace Magyarország egész csapata nevében kívánok boldog ünnepeket!

Jövőre ugyanitt, veletek. Együtt a Föld védelméért! https://greenpeace.hu

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ne legyen fekete az ünnep!

A múlt héten a korábbi időszakot messze felülmúló számban történtek balesetek, és haltak meg emberek az útjainkon!

Az ünnepek közeledtével mindig felbolydul a világ, aki nem akar, az is elindul és gyarapítja a közlekedők számát. A lassan megszokottnál még nagyobb dugók, hosszabb menetidők, mindez ráadásul rosszabb körülmények között, rossz látási viszonyok mellett, csúszós utakon, erős szélben. És úgy, hogy a sofőrök java is fáradtabb, idegesebb, így figyelmetlenebb és türelmetlenebb.

Mindennek meglett a december 13-mal induló múlt héten az eredménye, rekord sok közúti közlekedési baleset jutott a hatóságok tudomására. 1612 balesetet jegyeztek fel, amelyekből 215-ben történt könnyű-, és 76 esetben súlyos sérülés. Szintén igen magas számú, 14 balesetben történt még nagyobb számú haláleset. 20 ember vesztette az életét a múlt héten az útjainkon!

A múlt heti első halálos baleset december 13-án, hétfőn délelőtt történt Budapesten, az V. kerületben. A villamos elütötte a kijelölt gyalogos átkelőhelyen – a tilos jelzés ellenére – áthaladó 60 éves férfit, aki a kórházba szállítását követően elhunyt.

Szintén hétfőn megtörtént kora este a második halálos baleset is. Győrött egy 57 éves külföldi férfi a kijelölt gyalogos átkelőhelyen a fényjelző készülék tilos jelzése ellenére az úttestre lépett, így az éppen jobbra kanyarodó helyi járatú autóbusz elütötte. Az autóbusz vezetője az eseményt nem észlelte és a helyszínről elhajtott. A balesetben szerzett sérüléseiben a gyalogos a helyszínen meghalt.

Ugyancsak hétfőn megtörtént a harmadik tragikus baleset is. Sajnos egyre jellemzőbb, hogy embercsempészek és utasaik szenvednek balesetet Magyarországon, ez az eset is ebbe a sorba illeszkedik, azonban a végkimenetele megdöbbentő. Csongrád-Csanád megyében, Mórahalom lakott területén, egy 37 éves külföldi férfi éjfélhez közeli időpontban az általa vezetett, 10 fő utast szállító, külföldi honosságú személygépkocsi irányítása felett elveszítette uralmát, emiatt az úttest szegélyének, majd egy épület homlokzatának ütközött. Az ütközést követően a kocsi az oldalára borult. A járműből több személy kiesett. A baleset következtében a kocsiban ülők közül egy 44 éves külföldi férfi, a gépkocsi tulajdonosa és 6, eddig ismeretlen személyazonosságú férfi a helyszínen meghalt, 3 férfi és a sofőr súlyos sérüléseket szenvedett. A 9 ismeretlen személyazonosságú férfi az elsődleges adatok alapján szír állampolgár, akiknek a gépkocsivezető megkísérelt segítséget nyújtani az Ausztriába történő jogellenes eljutáshoz. A sofőr ellen az őrizetbevétele mellett eljárást indítottak.

Egy ilyen súlyos hétfőt egy két halálos balesetet felmutató kedd követett. December 14-én, reggel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Tiszatarján közelében a 3313. számú úton egy 53 éves férfi személygépkocsival egy jobbra ívelő útkanyarulatban lehaladt az úttestről és egy fának ütközött. A balesetben a sofőr az orvosi ellátás ellenére a helyszínen meghalt.

A második keddi halálos baleset kora este történt. Debrecenben egy 65 éves férfi személygépkocsival áthajtott az úttesten fekvő 64 éves férfin, majd megállás nélkül, a kötelező segítségnyújtást elmulasztva a járművével ismeretlen helyre távozott. A balesetben az úton fekvő ember a helyszínen meghalt. A baleset körülményeit vizsgálják, a sofőr ellen az őrizetbe vétele mellett eljárást indítottak.

December 15, szerda is két halálos balesetet tartogatott. Az első Komárom-Esztergom megyében Mocsa közelében délelőtt történt. Egy 36 éves külföldi férfi tehergépkocsival nekiütközött az előtte forgalmi ok miatt megálló, egy 53 éves külföldi férfi által vezetett járműszerelvénynek. A balesetben a hátulról érkező teherautó sofőrje a helyszínen meghalt.

A szerdai második halálos baleset Pest megyében, Törtel közelében történt. Késő délután egy 32 éves férfi személygépkocsival egy balra ívelő útkanyarulatban a nedves úttesten megcsúszott, a menetiránya szerinti jobb oldalon egy fás területre lehaladt, ahol érintőlegesen egy fának ütközött, majd a vízelvezető árokba csapódott. A balesetben a sofőr a helyszínen meghalt.

Szintén két halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt december 16-án, csütörtökön is. Az első Monor közelében, az M4 autóút bal pályatesten, kora délelőtt. Egy 22 éves férfi személygépkocsival nekiütközött egy szintén 22 éves, külföldi férfi által vezetett tehergépkocsinak, ami nekiütközött egy 43 éves férfi által vezetett járműszerelvénynek, majd egy 56 éves férfi által vezetett tehergépkocsinak. A balesetben a fiatal személyautó sofőr a helyszínen meghalt, míg utasa, egy 24 éves nő és a külföldi gépkocsi utasa, egy 68 éves nő, utóbbi külföldi állampolgár könnyű sérülést szenvedett.

A csütörtöki második baleset kora délután történt Bács-Kiskun megyében. Balotaszállás közelében egy 34 éves férfi személygépkocsival egy jobbra ívelő útkanyarulatból kihaladva elvesztette uralmát a jármű irányítása felett és elsodorta az úttesten haladó 31 éves gyalogos nőt. A balesetben a gyalogos a helyszínen meghalt.

December 17-én, pénteken ismét két halálos baleset történt. Az első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyírvasvári lakott területén. Délután egy 46 éves bátorligeti lakos személygépkocsival elütötte az úttesten előtte haladó 67 éves gyalogost. A balesetben a gyalogos a helyszínen meghalt.

A pénteki második halálos baleset Lajosmizse lakott területén történt az 5-ös számú főúton. Kora este egy 33 éves férfi az úttesten gyalogosan történő áthaladásakor nem biztosított elsőbbséget a jobbról érkező, egy 27 éves férfi által vezetett személygépkocsinak, amely elütötte. A balesetben szerzett sérüléseibe a gyalogos a kórházban másnap meghalt.

A következő múlt heti halálos közúti baleset december 18-án, szombaton történt. Jánoshalma közelében, az 5412. számú úton kora esete egy 24 éves férfi személygépkocsival az úttestről lehaladt és egy fának ütközött, ahol a gépkocsi kigyulladt. A balesetben a sofőr a helyszínen meghalt.

Vasárnapra újfent két halálos baleset jutott. Az első kevéssel éjfél után történt Somogy megyében, Kaposvár közelében. A 610. számú főúton egy 35 éves külföldi férfi személygépkocsival egy jobbra ívelő útkanyarulatban átsodródott a menetiránya szerinti bal oldalra és nekiütközött a szemből érkező, egy 39 éves férfi által vezetett személygépkocsinak. Az ütközés következtében az eddigi adatok szerint a balesetet okozó férfi a járműből kiesett és a helyszínen meghalt. A vétlen autóban ülők, a sofőr és utasai, egy 39 éves nő, egy 8 éves fiú és egy 7 éves lány könnyű sérülést szenvedtek.

A múlt heti utolsó halálos baleset Hortobágy közelében történt a 33. számú főúton, december 19-én késő délután. Egy 47 éves férfi személygépkocsival elütötte az úttest jobb szélén gyalogosan haladó, kerékpárját toló 63 éves férfit, aki a helyszínen meghalt.
https://kreszvaltozas.hu/hir/ne-legyen-fekete-az-unnep/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Év embere díj egyik jelöltje: drMáriás

Bár saját bevallása szerint soha nem akart politikával foglalkozni, mégis szarkasztikus humorú festményeivel vált igazán ismertté az amúgy zenészként és íróként is alkotó Máriás Béla, művésznevén drMáriás. Szerinte a művészet feladata az, hogy szabadon véleményt mondjon a korról, amelyben élünk, még akkor is, ha ez a hatalomnak nem mindig tetszik. drMáriás 30 éve tart görbe tükröt a magyar közélet szereplőinek, ő is jelölt Az Év embere díjra.
https://rtl.hu/az-ev-embere/drmarias

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tolatgatni tudott dühében, de elsőbbséget adni nem akart

"A Kápolna téren, a körforgalomba behajtva jobbról elsőbbség megadása nélkül az Ihász utcából

lassítás nélkül behajtott elénk egy fekete Opel típusú autó, aminek felhívására egy rövid hangjelzést adtam mivel lassításra kényszerített, majd ezután szándékosan megállt a körforgalomban (senki nem volt előtte és nem indokolta a megállást),

ezután megpróbált nekünk tolatni.

Ahogy hallani lehet a videóból, annyira megközelítette az autónkat, hogy megszólalt a radar is...”

- írta meg olvasónk az esethez fűzve.
https://www.youtube.com/watch?v=J2ZMZAvLPg8

Csak divat ne legyen...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A sötétség átfordulása a világosságba: Karacsun, azaz Karácsony

A téli napforduló ünnepe. Az ünnep, amely a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is, a legkiemelkedőbb örömnap lehetett. A kínai krónikák, már a hunok esetében is feljegyezték a sötétség fordulójának megünneplését. A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást az újjászületést is jelképezte. A sötétség átfordulását a világosságba: Karacsun, (azaz Karácsony) ünnepe.

A sztyeppei lovasnomád népek hitvilágában, így a magyarokéban is nagyon fontos szerepet játszott a “Téli napforduló” megünneplése. Az év legrövidebb napja (december 21.) és ebből adódóan az év leghosszabb éjszakája ekkor van (néha december 22-re esik). A “kara”- feketét, sötétet jelent a türk nyelvekben és feltehetően a régi magyar nyelvben is, valamint az ősi türk nyelvekben csun – fordulás, esetleg a son – legutolsó, szóösszetételből származik a karácsony szavunk. A legutolsó és egyben leghosszabb sötét éj, és annak “átfordulása” után egyre nő a fény, a világosság ideje. A téli sötétség vége – a hosszú téli éjjelek innentől fogva egyre rövidülnek. A fény növekedésbe való átfordulását, a majdan elérkező tavasz és megújulás reményét ünnepelték az Anyatermészetet tisztelő ősi hitvilágban.

A karacsun- karácsony, olyan erősen gyökeredzett a magyar hagyományban, hogy a magyarság körében jóval később meghonosodott keresztény ünnepre a “Karácsony”-ra (itt már Jézus születése) is az eredeti ünnepet jelölő ősi szavunkat vetítették át. Szinte minden európai nyelvben a karácsony ünnepet Jézus Krisztus nevéből (pl. angol: christmas) vagy az Ő megszületéséből, a születni szóból (olasz: natale, spanyol: navidad illetve a szláv nyelvekben pl. orosz: rozsdesztvo is a születésre emlékeztet). Kivételt szinte csak a magyar képez (meg a román: craciun, ejtsd: kröcsun amely a magyar karácsony, esetleg egy hasonló alakú besenyő illetve kun szó átvétele). A magyar ünnepet jelölő szóalakban fennmaradt őseink hitvilágának egy kicsiny szelete és a keleti lovasnomád rokonnépekkel való közösség tudata.
https://kurultaj.hu/2021/12/a-teli-napfordulo-karacsun-unnepe/

Bognár Szilvi és az EtNoé - Ez a világ
https://www.youtube.com/watch?v=NDL6kZ36hqQ

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

James Webb űrtávcső indításának élő közvetítése (holnap)

https://www.facebook.com/events/589533525439636/

A James Webb űrtávcső (angolul: James Webb Space Telescope, rövidítve JWST, korábban NGST, azaz Next Generation Space Telescope - „következő generációs űrtávcső”) egy 6,5 méter átmérővel rendelkező, infravörös űrtávcső. Át fogja venni a Hubble űrtávcső helyét, mint a NASA legfontosabb asztrofizikai projektje, a valaha épített legjobb űrteleszkóp. Érzékeny műszereinek köszönhetően képes lesz a legtávolabbi objektumokat és eseményeket megfigyelni az világegyetemben, mint az első galaxisok kialakulását. Közösen építette meg és működteti a NASA, az ESA és a Kanadai Űrügynökség. 2002-ben nevezték el James Webbről, a NASA második igazgatójáról. Indítását először 2018-ra tervezték a Guyana Űrközpontból, de a dátum a teszteredmények többszöri analizálása, valamint a teleszkóp bonyolult összeszerelése, összeillesztése miatt először 2019-re tolódott.A tervek szerint a távcső indítására 2021. december 25-én fog sor kerülni 12:20 és 12:52 között (UTC szerint). A projekt irányítását a Goddard Űrközpontból végzik.
https://hu.wikipedia.org/wiki/James_Webb_%C5%B1rt%C3%A1vcs%C5%91

James Webb Űrteleszkóp | #64
https://www.youtube.com/watch?v=yivt5VnQjb4

A JWST múltja és jövője | #65
https://www.youtube.com/watch?v=4FBhQt4TK4Q

James Webb űrteleszkóp pályája (animáció)
https://www.youtube.com/watch?v=HU9LVfX-JIE

A jövő űrtávcsövei
A hamarosan induló Webb-űrtávcső a 20-as évek óriása, amelyet a 30-as években a Roman-űrtávcső követ. Az űrcsillagászok viszont már a 40-es évekre terveznek.
https://www.urvilag.hu/amerika_es_az_urcsillagaszat/20211214_a_jovo_urtavcsovei

A helyszín
Többször írtunk már a startjára készülő James Webb-űrtávcsőről, nemrég az ESA kiadványa alapján. Most az indítás helyszínét láthatjuk – természetesen a világűrből.
https://www.urvilag.hu/tavoli_vilagok_kutatoi/20211126_a_helyszin

A JWST-től áttörő felfedezéseket remélnek a csillagászat szinte minden területén, a Naprendszertől kezdve a Tejútrendszerben keletkező csillagokon és bolygókon át egészen a Világegyetem legtávolabbi galaxisaiig.
Az űrteleszkópról az Űrvilág indulásának évétől, 2002-től (!) kezdve számos alkalommal írtunk, néhány régebbi cikkünk a lap aljáról közvetlenül is elérhető.
https://www.urvilag.hu/tavoli_vilagok_kutatoi/20210821_lassan_tenyleg_indul_a_james_webburtavcso

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

James Webb űrtávcső | Elindult a James Webb űrteleszkóp

#760 https://www.youtube.com/watch?v=RebhahpfLb4
https://spacejunkie.hu/hir/james-webb-urtavcso-hirfolyam-2
-- Arianespace | James Webb Űrtávcső | Ariane-5 rakétaindítás élő közvetítés

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Egy rejtélyes köztéri pianínó jelent meg a Városháza Parkban

December elején bukkant fel, és január 4-ig marad a rejtélyes pianínó a város közepén, a nyüzsgő Deák tértől mindössze pár lépésre, a Városháza Parkban álló Budapest InfoPont előtt. Az ötlet Demeter Mártontól származik, aki régóta készült már erre az akcióra.

-- „A világ számos pontján láttam már köztéri zongorákat: repülőtereken, pályaudvarokon, állomásokon, bevásárlóközpontokban, Ikeákban, sétányokon és parkokban. Mindig is irigykedve néztem ezekre és gondolkodtam, hogy vajon Budapesten miért nincs ilyen? Miért ne lehetne az idei karácsony még különlegesebb Budapesten? 2019-ben jártam Rómában ahol a reptéren én is pötyögtem egy zongorán és akkor döntöttem el, hogy ezen elkezdek komolyan dolgozni. :)”

Az ötlet már 2019-ben majdnem megvalósult, de ... 2021-ig kellett várni hogy valósággá váljon a régi terv. Most a Budapest Branddel karöltve mintegy három hét alatt le tudták zongorázni az engedélyeztetési folyamatokat, mondja Marci.

-- „Egyszerű dolognak tűnik, de sok mindenre oda kellett figyelni, például, hogy olyan helyszínt találjunk ahol látható is, de mégis valamennyire védve van az időjárástól, vagy hogy kapjon egy vízálló lakkréteget a pianínó még a kihelyezés előtt. A pianínót egy közeli zongora szalonban vásároltam, és én magam takarítottam le, festettem le és a barátaimmal együtt cipeltük a helyére.”

Pár meglepetést még tartogatnak Marciék.

-- „Nem szeretném előre lelőni a poénokat, de jó néhány magyar együttessel, zenésszel, és még külföldi előadókkal is folynak az egyeztetések és reméljük, hogy a következő napokban felkerülnek majd a netre a videóik. :) Mégis a legjobban azoknak az ismeretlen tehetségeknek örülök én személy szerint, akik rohanás közben egyszerűen csak odaülnek és olyan profin játszanak mintha koncertet adnának. A legkellemesebb meglepetés egy vasárnap este ért: egy apuka és a kislánya kottákkal felszerelkezve mentek ki játszani és rakták fel a kislány nagyon szép játékát utána a netre! :)”

Közösségi támogató oldal: https://gogetfunding.com/budapest-piano/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fortepan: hatmillió forint

Kedves Barátaink!

Pár nappal ezelőtt kaptuk a hírt: az NKA Fotóművészeti Kollégiuma hatmillió forinttal támogatja a jövő évi terveinket!

Már a pályázati kiírásnak is nagyon örültünk. A kurátorok olyan archív fotógyűjtemények digitalizálását támogatták, ahol a pályázó vállalja, hogy a képeket szabad felhasználással publikálja. Öröm, hogy több tucat pályázat érkezett és a legérdekesebbeket jelentős összegekkel tudta támogatni a Kuratórium:
https://nka.hu/kiemelt-kategoriak/dontesek/kollegiumi-dontesek/fotomuveszet-211129/

Mi több szerzői hagyaték, illetve a Középületépítő Vállalat fennmaradt archívumának digitalizálását és megosztását vállaltuk. Köszönjük a támogatást és várjuk a folytatást! Jó lenne, ha egyre több városi, állami, vagy egyházi gyűjtemény fotótára nyílna meg a közönség előtt. Képek százezrei várják, hogy a digitalizálással és megosztással bekerüljenek a magyar művelődés- és fotótörténet nagy képeskönyvébe.

Ezzel a jó hírrel kívánunk Békés Karácsonyt!

Új képekkel január első napjaiban jelentkezünk - de szerencsére a Fortepanon kívül is van élet,

barátsággal:
Tamási Miklós

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kalmár „Áfonya” Sándor: Kaukázusi bringakör

Most nem egy jól sikerült bringa-fenyőfa kombinációs fotóval kívánok nektek kellemes ünnepeket. Pár nap alatt sikerült nézhető anyagot gyúrni néhány emlékezetes pillanatból idei nagy kalandom témájában. Igen, ez volt Grúzia! :)
Sokan kértek belőle legalább ízelítőt, így nem az összes poén eldurrantásával, de viszonylag hosszú előzetessel leptem meg magamat is. Eredetileg 10 percesre készítettem volna. Már csak azért is ilyen terjedelmű lett, mert évek múlva jutok csak hozzá a teljes feldolgozáshoz. 25 perces, maradhat? ;)
A grúz himnusz és a másik dal miatt minden arra érzékenytől előre elnézést kérek. Pedig jó ötletnek tűnt... :D
Ha valaki még nem olvasta és hamarabb szeretne az élmény részese lenni, a Bihari Péter barátom munkájával létrejött könyv pdf-ben továbbra is letölthető innen:
http://afonya.eu/kaukazusi.pdf
De a lényeg most a film linkje, nem igaz?
https://youtu.be/BuKaiEYPGAQ

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nyelvtanulás, nyelvgyakorlás appokkal

A duolingo magasan vezeti a letöltések listáját, de egy kifejezetten kisgyermekeket célzó alkalmazás is felkerült a dobogóra.

A Statista legfrissebb, októberi elemzése alapján a nyelvoktató appok közül továbbra is a duolingo a legnépszerűbb. Az alkalmazásnak 500 millió regisztrált felhasználója van, csak októberben további 7 millióan töltötték le.

A második helyen a Cake nevű alkalmazás került, amely szintén népszerű a nyelvtanulók körében, 80 millió regisztrált felhasználója van, októberben 1,7 millióan töltötték le.

A harmadik legtöbb letöltést a Lingokids nevű, kifejezetten gyerekeknek szóló nyelvtanulós alkalmazás könyvelhette el, ezt az appot másfél milliónál is többen töltötték le idén októberben.

A három dobogós mellett népszerű a Mondly és az EWA is.

Forrás:
https://eduline.hu/nyelvtanulas/20211209_legnepszerubb_nyelvtanulos_appok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nyelvtanulás, nyelvgyakorlás appokkal

#765 Annyi a baj a Duolingo-val, hogy igen, valahol tanulságos, meg szórakoztató is, csak éppen nyelvet tanulni nem lehet vele, cserébe viszont hatalmas adatmennyiséget töltöget le minden szinthez, sávszélesség igényes, meg tárhely igényes. És vannak pillanatai, amikor (pl. szint befejezésekor), ha nem érhető el a szerver, akkor kakukk, nem akar működni. (Érdekes megfigyelésem, hogy akik rajonganak a Duolingo-ért, azok a gagyi Wish-t is sztárolják.)

Akárhogy is, ahhoz képest, hogy mekkora az adatmennyiség, a tanagyag szerintem igen gyér. A másik kettőt nem ismerem. (A Duolingo-t is csak az ismerőseim által, akik tőlem várták a vele kapcsolatos panaszaik megoldását)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nyelvtanulás, nyelvgyakorlás appokkal

#766 Én azért használom néha, bár inkább tankönyveket (is) bújok. Sávszél, térerő van. Még nem találtam jobbat, ezt a mai hírt ma láttam, de nincs G áruházam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mátrix feltámadások – kritika

A Mátrix egyszeri és megismételhetetlen. Tudom, mert már kétszer megpróbálták. Rendszeres időközönként létrejönnek olyan filmes alkotások, melyek jelentős hatással vannak az emberek többségének életére.
https://hetediksor.hu/2021/12/23/matrix-feltamadasok-kritika/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Garas Dezső | (1934. december 9. — 2011. december 30.)

Sok mindent az ember csak leírni tud. Akkor a mondatokat javíthatja, pontosabbakká teheti, akkor egyedül van otthon, egyedül van szemben egy üres papírlappal. Szemben egy olyan nemlétező folyóval, egy nem létező horgászbottal a kezében és ki kell rántani egy igazi halat.
https://www.citatum.hu/szerzo/Garas_Dezso

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Indul a Veganuár 2022

Egy film, és az összeszedett információk is a múlt évről itt. Nem is az a lényeg, amit a film mutat, hanem a januári kihívás: már, aki szeretne ebbe az irányba indulni bármilyen okból, az most segítséget is kap ehhez csoportos foglakozás formájában.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Isaac Asimov [ˈaɪzək ˈæzɪˌmɔf]

(született Iszaak Judovics Ozimov, oroszul Исаак Юдович Озимов, Petrovicsi, 1920. január 2. – New York, 1992. április 6.) orosz származású amerikai író és biokémikus. Tudományos-fantasztikus és tudománynépszerűsítő művei tették ismertté rendkívül sikeres és kivételesen termékeny írói pályafutása során. Több mint 500 kötetet és nagyjából 90 000 levelet, levelezőlapot írt vagy szerkesztett, művei jelentek meg a Dewey-féle tizedes osztályozás minden főosztályában, kivéve a filozófiát.[1] Asimovot a tudományos-fantasztikus irodalom mesterének ismerik el széles körben. Egyike volt a múlt századi sci-fi három nagy öregjének:[2] A két másik sci-fi klasszikus, akivel együtt Asimov népszerűvé tette a tudományos-fantasztikus irodalmat, Robert A. Heinlein (1907–1988) és Arthur C. Clarke (1917–2008).

Asimov legismertebb műve az Alapítvány-trilógia, de hasonlóan jelentős a Galaktikus Birodalom-sorozat és a robottörténetek, amelyeket későbbi írásaiban összekapcsolt az Alapítvány-trilógiával. Asimov a sci-fin kívül krimit és fantasyt is írt. Az Űrvadász-sorozatot Paul French álnév alatt jelentette meg.

Isaac Asimov humanista és racionalista volt. Nem ellenezte mások őszinte hitét valamely vallásban, de annál inkább felszólalt a babonás és megalapozatlan hiedelmek ellen. Gyerekkora alatt szülei az ortodox zsidó hagyományokat követték, de nem erőszakolták ezen hitet fiukra, így nem hatott rá olyan erőteljesen a vallás. Ennek köszönhető, hogy a Bibliát a héber mitológia szövegkönyvének tekintette, valahogy úgy, mint ahogy a görögé az Iliasz. ...

Utolsó önéletrajzi művében Asimov ezt írta: „Ha nem lennék ateista, olyan Istenben hinnék, aki nem a szavaik, hanem a teljes életük alapján menti meg az embereket. Azt hiszem, inkább választana egy őszinte és becsületes ateistát, mint egy tv-szónokot, akinek minden szava Isten, Isten és Isten, de minden tette aljas, alávaló és tisztességtelen.” Ugyanezen könyvben szerepel az a nézete is, hogy a pokol valójában „egy szadista képtelen álma” durván hozzáragasztva egy irgalmas Istenhez. Ha még a kormány is képes megnyirbálni a kegyetlenkedést és a szokatlan büntetéseket – gondolta Asimov –, mért pont a túlvilágon ne lenne minimalizálva a büntetés? Asimov elutasította az eszmét, miszerint egy emberi hit vagy cselekvés végtelen megtorlást vonhat maga után. Ha létezik egy túlvilág, ahol az épp elhunytak fölött ítélkeznek, a leghosszabb és legkeményebb büntetést biztosan azok kapnák, akik „Istent rágalmazták meg a pokol feltalálásával”. Ahogy az a Treasury of Humorban („A humor kincstára”) és az Asimov Laughs Again-ben is olvasható, előszeretettel mesélt vicceket a keresztény Istenről, a sátánról, az édenkertről és egyéb vallási témákról azzal a szándékkal, miszerint egy jó vicc gondolatébresztőbb lehet, mint több óra filozofálgatás.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Egri Várból kivezető alagút legendája

Évszázadok óta tartja magát a legenda, mely szerint az Egri Várból Ostoros, Andornaktálya, vagy Sirok, esetleg Felnémet irányába nagy kiterjedésű rejtett alagút vezet.
Mai kalandunk során egy ilyen lehetséges helyszínt járunk be.
https://www.youtube.com/watch?v=pD4hvoYuQYs
https://www.youtube.com/watch?v=VVm5ofEIi8I

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Európa legszebb karácsonyi villamosa... | Miskolc

Európa legszebb karácsonyi villamosa lett Miskolc mézeskalács villamosa (MHD86)
https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/miskolc/europa-legszebb-karacsonyi-villamosa-lett-miskolc-mezeskalacs-villamosa/

Az alábbi cikkünkben részletesen bemutattuk a villamost fotógalériával, nézzétek meg:
https://csodalatosmagyarorszag.hu/hirek/miskolc/bemutatjuk-a-miskolci-adventi-villamos-csodalatos-mesevilagat/

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Európa legszebb karácsonyi villamosa... | Miskolc

#776 Csodás lett, igazán kitettek magukért. Régen sokat jártam arra :).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Európa legszebb karácsonyi villamosa... | Miskolc

#777 Én csak keresztül utaztam a vasúti pályaudvaron. Régen, és sokszor. Azt hiszem, felújították már, de lehet, tévedek. :)
A villamosuk tényleg csodás. Belülről is. Kellenek ezek a dolgok, a fényvillamos, stb., valami plusz a tömegközlekedési vállalat részéről. Hajlanak ők arra is, hogy egy-egy nagyon régi, már forgalomban kivont, elavult technológiájú vagy kényelmetlen járművet (fapados villamos, Ganz UV, stb.) felújítsanak és valahogy forgalomban is legyen néha.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Európa legszebb karácsonyi villamosa... | Miskolc

#778 Igen, nagyon igyekeznek és amit csinálnak igen jónak tartom kellenek a nosztalgikus járművek. (Ezeknek varázsuk van s bár jók a modern villamosok bizonyára, varázsuk nem nagyon van.) pedig nagyon sokszor rezgett a léc, hogy csődbe mennek.

Ugyanez pl. a vasúton. Jó a Stadler meg a Kiss motorvonat, de varázsa nem sok. De ha egy Sergej huzza a régi szerelvényt az élmény!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Európa legszebb karácsonyi villamosa... | Miskolc

#779 Ha úgy nézzük, környezetkímélőbbek és kényelmesebbek az új fejlesztések, mint a régiek. Az emeletes KISS elég érdekes, utaztam rajta ... az emeleten.:)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Támogatást kér a Thunderbird projekt a folytatáshoz

https://hup.hu/cikkek/20211230/tamogazast_ker_a_thunderbird_projekt_a_folytatashoz
Támogatást küldeni itt lehet: https://give.thunderbird.net/
A felajánlások az MZLA Technologies Corporationhöz jutnak, egy kaliforniai társasághoz, amely a Mozilla Alapítvány kizárólagos tulajdonában van. Az összeget a Thunderbird projekt felhasználására lesz fenntartva. A felajánlások nem vonhatóak le az adóból.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Európa legszebb karácsonyi villamosa... | Miskolc

#780 Ez biztos is. Ez idáig évekig jártam nap mint nap munkába vonattal. A flirt vonatok kényelmesek, mindig meleg volt, nyáron kellemes hűvös és nyilván kicsit effektívebb mint a V43 fogyasztása volt. A pálya állapotok már más képet festenek, de ez másik sztori. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mezei Balázs, amatőr csillagász | James Webb űrtávcső

#761  https://www.youtube.com/watch?v=wJCd82IWckM
-- Mezei Balázs, amatőr csillagász megörökítette a 2021. december 25-én fellőtt James Webb űrtávcsövet (ZTV Híradó, 2022.01.07.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Te kipróbálnád, milyen egy hónapig vegánnak lenni?

Idén januárban ismét elindult a Veganuár kihívás, ami arra ösztönzi az embereket, hogy 1 hónapra próbálják ki a vegán életmódot. Ehhez pedig segítséget is nyújtanak, méghozzá ingyenesen. A kezdeményezés részleteiről a Veganuár alapítójával és vegán életmódjáról is ismert színész vendégünkkel, Karalyos Gáborral beszélgettünk.
https://rtl.hu/reggeli/2022/01/07/veganuar-kihivas-elj-hus-mentesen-karalyos-gabor

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Budapest Zoo

Minden korábbi évet meghaladó számú mentett állat került be 2021-ben Állatkertünk vadállatmentő központjába. Munkatársaink 2624 emberi segítségre szoruló vadállatról gondoskodtak, a madaraktól a kisemlősökön át a foltos szalamandrákig.
https://zoobudapest.com/rolunk/hirek/rekord-a-vadallatmentesben

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Quantum Network Explorer | kvantumhálózat

A TU Delft leírása szerint a kvantumhálózat jelenleg valahol ott tart, ahol a klasszikus internet tartott az 1950-es években, amikor még nem léteztek webes alkalmazások, sem a weblapok gyűjteményei, sőt, még IP címek sem, a leendő kvantumvilágháló formája pedig most alakul ki, de a folyamat egy ponton lényegesen eltér az internet születésének körülményeitől.
-- "Ez nem egy zárt kormányzati projekt, hanem nyílt kísérlet, hozzáférhető bárki számára egy modern böngészővel"
- írják a QNE bemutatásában.
https://raketa.hu/quantum-network-explorer-kvantuminternet
###
Everythings Gonna Get Better ... https://www.youtube.com/watch?v=0J_9fF4RjVg

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Quantum Network Explorer | kvantumhálózat

#786 Nahát, ezek még csak itt tartanak? Nekem már kvantum alapú az internetem, ráadásul kombinált! Fotonok hozzák viszik az információt a router mögött, a belső hálón meg elektronok, úgy ám! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi is az az L2 pont? | James Webb űrtávcső

#783 Miért az L2 pont körüli pályán fog keringeni a JWST

Az L2-ből csak a Nap takar és szórja a fényét a távcső háta mögött, ami nem számít – mivel a Föld és a Hold onnét nézve mindig a Nap irányában látszik, tehát ott a három égitest egyszerre takar ki, és abból a Nap a legjelentősebb – a Hold és a Föld onnét nézve már nem okoz extra kitakarást…

Tehát az L2 pont optimális választás!

Most már csak azért kell szorítani, hogy a JWST megérkezzen az L2 pontra, rendben ki tudja magát csomagolni (ez időközben megtörtént), majd a kalibrációk és tesztelések után 2022-ben meg tudja kezdeni a működését.
http://vcse.hu/miert-az-l2-pontban-fog-mukodni-a-james-webb-urtavcso-kopeczny-zsuzsanna/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi is az az L2 pont? | James Webb űrtávcső

#788 Meg az összes Lagrange pont közül az L5 adja a legnagyobb stabilitást. (bár nem értem, hogy miért, hiszek a matematikai okfejtéseknek) Szóval ezen a ponton tartani a távcsövet kerül a legkevesebb energiába. Az L1-L4 pontok elvileg az L5-nél instabilabbak, onnan könnyebben ki tud szakadni egy objektum. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi is az az L2 pont? | James Webb űrtávcső

#791 ... az L2 pont optimális választás!

Most már csak azért kell szorítani, hogy a JWST megérkezzen az L2 pontra, rendben ki tudja magát csomagolni (ez időközben megtörtént), majd a kalibrációk és tesztelések után 2022-ben meg tudja kezdeni a működését.

Előtte a magyarázat (ide másolom, hátha, ez a betűtípus segít az értelmezésben):

A James Webb Űrteleszkóp is, mint más ottani űreszközök is (pl. a Herschel is az L2 pontban volt, a Gaia műhold most is ott van és a PLATO is ott lesz), az L2 pont körül kering, így a napfény eléri. Ezért is van napvédő pajzsa a teleszkópnak.

Továbbá az L2 pont a Földdel együtt kering a Nap körül, így a kommunikáció könnyű, mindig biztosított, és a napelemtáblák is mindig könnyen a Nap felé irányozhatók. Nincs nagy késés a kommunikációban, és az L2 pont körül keringve hosszú évekig – kevés üzemanyag felhasználásával – stabil a pálya. Lehetne máshová is küldeni a Föld-Hold rendszertől távolabb, de ott a pályatartáshoz, a távcső irányzásához több üzemanyag és energiafelhasználás kellene.

Az üzemanyag utánpótlást vélhetően megoldják. Azt nem is tudom, a űreszköznél volt-e tankolás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hathengeres BMW csóró egyetemistáknak

#789 Kifejezetten nem vagyok bömös rajongó, de a hangja elég élvezetes, a gyorsulás és a forma is tetszetős (a végsebessége nem annyira nagyon sok): https://www.youtube.com/watch?v=U9kLelKZr9c

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi is az az L2 pont? | James Webb űrtávcső

#792 bameg elírtam (L5). L2-t akartam írni. Feljebb ment az ujjam a num padon.

A James Web teleszkópot nem fogják újratankolni (nem tervezik). A Hubble-t párszor már újratankolták, meg javították és fejlesztették, de csak azért, mert "közel" van. Az L2 pont az qrva messze van.

Némelyik műhold esetében is volt már újratankolás, de azok többségét tényleg nem tankolják újra, pedig azok még közelebb vannak, mint a Hubble. De legtöbbet az ISS-t tankolták újra. Azt nagyon sokszor.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mi is az az L2 pont? | James Webb űrtávcső

#794 A Nemzetközi Űrállomást (ISS) igen, tankolják.
Hát, elgépelés előfordul ;). De például vannak a kék oldalon olyan emberek, akik írnak valamiről, erre linkelem nekik (például), hogy bármelyik Linuxra telepíthető, egyáltalán nem egyedi a cucc .., és erre visszakérdez a linkemre, hogy ez most „az-e” (ami a linkemen le van nagyonis részletesen, és amiről éppen szó van)? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1997. január 12.

Arthur C. Clarke fantasztikus regényének, a 2001: Űrodüsszeiának mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépét, a HAL 9000-et e napon – a filmadaptációban 1992. január 12-én – hozták működésbe az Illinois állambeli Urbanában. Ezt maga a gép árulja el, miközben a főszereplő, David Bowman deaktiválja.
https://itcafe.hu/hir/1997_januar_12.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mit szól ehhez vajon a hatóság...?

Fenntartaná magának a jogot a * Magyarország, hogy a jövőben minden ügyfelére vonatkozóan, egyszeri éves díjkorrekció formájában érvényesíthesse a fogyasztói árindex aktuális változásait, méghozzá úgy, hogy az a cég szerint nem számítana az előfizetői szerződés egyoldalú módosításának- derül ki a társaság nemrég közzétett, február 21-től érvényes általános szerződési feltételeiből.

Bár a fogyasztói árindex negatív változásával mindez akár díjcsökkenésben is megtestesülhet, nyilvánvaló, hogy a cseh PPF csoport többségi tulajdonában lévő cég ezzel próbálja az idén minden pénzügyi prognózis szerint elszabaduló infláció számára kedvezőtlen hatásait kivédeni.
https://www.hwsw.hu/hirek/64211/telenor-dij-dijemeles-elofizetes-szolgaltatas-eht-eszr-dijkorrekcio-inflacio.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Pet Kupa | Kövesd nyomon a palackot!

Egy kattintás és láthatod, hol tartanak éppen a hulladék útját feltérképező GPS jeladó palackjaink, egyik a Bodrogon, a másik a Tiszán.
A videó Felsőbereckinél készült, a Bodrogon útjára engedett palackkal:
https://youtu.be/0L5aU-iARu0
Online nyomonkövetés:
https://petkupa.hu/hu_HU/zerowastetiszariver/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A bennünk élő Börzsöny (dokumentumfilm, Végh Attila)

https://www.youtube.com/watch?v=5Sn-oi0cNFU

Ahogy a film narrátora mondja: a civilizáció terei valamikor apró szigetek voltak a természet óceánjában – ma fordított a helyzet. Üljünk csak repülőre, és nézzünk le a tájra. Mindenütt a megművelt föld négyszögeit látjuk. Borzalmas látvány. A Börzsönyben is lépten-nyomon látni a kidöntött és fölaprított fákat. Ezért kell megbecsülni a természet olyan szigeteit, ahol átélhetjük a táj érintetlenségének illúzióját. Ez maradt nekünk. 
https://kepmas.hu/hu/borzsonyt-jarva-onmagamban-jarok-vegh-attilaval-kulonleges-dokumentumfilmjerol-beszelgettunk
-- „A Börzsönyt járva önmagamban járok” – Végh Attilával különleges dokumentumfilmjéről beszélgettünk

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Leáll a Youtube Originals

A Youtube-nak nem jöttek be az úgynevezett eredeti tartalmak, így leállítja a Youtube Originals tartalmak gyártását. Annyira vége van a dolognak, hogy ezzel a lendülettel Susanne Daniels, a részleg vezetője is távozik a cégtől.

Ez volt ugye az a rész a videómegosztón, amit maga a cég rakott össze vagy készíttetett el valakivel. Voltak sorozatok, showműsorok, nagyjából úgy, ahogy azt mondjuk a HBO GO-tól vagy leginkább a Netflixtől megszokhattunk.

Az agónia egyébként már évek óta tart, már 2019-ben is lehetett érezni, hogy a keresőcég nem fektet nagy energiát a platformba, például sorozatok állítottak le, vagy mentek át máshová ezek.

Most azzal magyarázzák, hogy inkább teljes egészében a partnerprogrammal törődnek, hiszen ha azokat jól gondozzák, azok olyanok, mintha saját tartalmaik lennének.
https://marketingmorzsak.hu/leall-a-youtube-originals/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Uralom – A modern állattenyésztés legsötétebb titkai | 18+

1) https://videa.hu/videok/film-animacio/uralom-2018-teljes-dokumentumfilm-dominion.mp4-z88JQWcy1OdLmqRM
2) https://www.youtube.com/watch?v=8wz4KVDORhc

A legtöbben állatbarátnak tartjuk magunkat. Nem tárgyként, hanem élőlényként, családtagként tekintünk az állatokra, akikkel megosztjuk az otthonunkat is.

Chris Delforce dokumentumfilmjéből azonban kiderül, hogy a haszonállatoknak haláluk előtt mennyi szükségtelen fájdalmat és szenvedést kell kiállniuk. Rejtett kamerák segítségével láthatjuk, milyen brutálisan kínozzák és bántalmazzák őket napjainkban is.

A dokumentumfilm nem egyedi eseteket mutat be. A legtöbb felvétel Ausztráliában készült, de többnyire a nyugati világ gyakorlatát mutatja be.
https://dokumentumfilmek.hu/uralom/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Funkciójukat maradéktalanul betölteni képes épületek lerombolása

A Szentháromság tér 7-8. életveszélyessé nyilvánítása január 20-án 7 órakor
Január 20-án a Szentháromság téri házon reggel 7-től kezdve kivésték a második emeleti homlokzatokon a vasbeton pillérek közötti köztes téglapilléreket. A pilléreket ott is kivésték, ahol még nem bontották a födémet, az álló tetőszakasz alatt.

7 órakor a kivitelezés vezetője statikai szakvéleményt mutatott, mely szerint az épület életveszélyessé vált. Ezzel egyidejűleg a második emeleti födém bontását is megkezdték. Amennyiben életveszélyes helyzet állt elő, azt legfeljebb a födém alatti pillérek kivésése okozhatta, egyébként a kivitelezőnek a rendelkezésére álló területen, biztonságosan kellett volna folytatnia a munkát.

A téglapillérek kivésésének nem lehetett más célja, hogy életveszélyesnek beállítható helyzetet állítsanak elő a helyszínen, és erre hivatkozva elfoglalhassák a közterületet. A statikai szakvélemény ettől kezdve a pillérek hiányára hivatkozhat, amelyek elbontása azonban valójában szándékos életveszély keltésének céljával történt.

1. kép: Az épület homlokzata január 19-én 4 órakor, még valamennyi homlokzati pillér a helyén van
2. kép: A második emeleti téglapillérek kivésése január 20-án reggel 7.30 h
3. kép: A keleti homlokzat az álló tetőszakasz alatt, ahol a tető és a födém bontását sem kezdték meg, 2022. január 20. 9h
https://www.facebook.com/Huszonkettesek/posts/136681672149310
Huszonkettesek

... te jó szagú!

Azért azt kicsit boncolgatnám, milyen körülmények között állították elő ezt az életveszélyesnek nyilvánított helyzetet! A pillérek kibontására valaki utasítást adott, ez önmagában botrány. A bontást valaki elvégezte, gondolom, nem tartott be technológiai és munkavédelmi előírásokat. (Ez előbbiek tán nem is léteznek.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A magyar kultúra napja: január 22. ...

A boldogság útszéli szemét,
szedhet eleget, ki lenyújtja kezét,
az érlelő kínt kell megérdemelni.

A magyar kultúra napját 1989.01.22. óta ünnepeljük. Ezzel párhuzamosan ugyanezen a napon tért örök nyugovóra Weöres Sándor. Ez a nap egyben Cseh Tamás születésének évfordulója is (1943). Emlékezzünk rájuk egy Weöres Sándor verssel és egy dallal, amelynek a szövegét Weöres Sándor Az égboltsapkájú ember című verse alapján Bereményi Géza dolgozta át Cseh Tamás énekére. A Weöres Sándor idézetet Balassa László fotóművész egyik fotójára helyeztem el, aki tavaly nyáron hunyt el 42 évesen. Rá is emlékezem. (*)

Weöres Sándor: A boldogságról
(1913-1989)

A kis jércét nem irígylem én,
amikor kapar az udvar szemetén.
Irígylem a kotlóst: lázban, egyedül
az áthevülő tojásokon ül
s a változás titka körülkerengi.
A boldogság útszéli szemét,
szedhet eleget, ki lenyújtja kezét,
az érlelő kínt kell megérdemelni.

A gondolat itt, ott, mindenütt
élő szövetet bont és sebet üt.
Ha sokallod mennyi rajta a seb,
fuss, mint a háromlábú eb,
fuss vissza, míg nem késő visszamenni.
A boldogság útszéli szemét,
szedhet eleget, ki lenyújtja kezét,
az érlelő kínt kell megérdemelni.

Cseh Tamás: Az égboltsapkájú ember (Weöres Sándor)
https://www.youtube.com/watch?v=g8aK-qaHMQs

Aki előtt a kaput becsukják,
és azt kiáltják: „rosszkor születtél!”
Megáll a csöndben, és arra vár még,
Hogy tán kiszólnak,
talán csak játék.

Ott álldogál még amíg az este-az ő estéje
Leszáll a földre.
Kisétál csendben kettős fasorba,
végén kilép az üres világba.

Fejébe húzva kerek kék sapka,
simára húzva, körben leszegve.
Az úton nem szed mellé virágot,
holtáig hordja égboltsapkáját.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Cseh Tamás Az égboltsapkájú ember születéséről

#803 (részlet a Háy Jánossal való beszélgetésből a 2008-as Ördögkatlan fesztiválon)

„… Na, és mentünk haza italozásból a Quartier Latinból hazafelé a Rue Surcouf és a Rue Saint-Dominique irányába, és ott beültünk még egy éjszakai kávéra, és a Géza mondta, hogy nincs valami dallamod Tamás? Hát azért külföldön még nem írtunk dalt, és mondta, hogy Párizsba dalt írni tudod milyen! Ady is biztos itt errefelé kóválygott. Már kicsit löttyösek voltunk a Calvadosoktól, és mondta, hogy van? És elkezdtem dúdolni ezt a ta-da-da-da-da, da-da… és elkezdett írni, és írta, írta. És én ezt úgy féltem, hogy a dallamot el fogom felejteni. A Géza megírja a szöveget és én… de valahogy nem felejtődött el, hazáig dúdoltam. Ott a kölcsön kapott lakásban valahogy rögzítettem a dallamot, tehát a dallam megmaradt és kész lett a dal, és olyan gyönyörű volt! Tündér szemekkel üres mezőkre, határ határát ahol elveszti mindig van onnan tovább hova menni… Szóval olyan sorok vannak benne, hogy hát megállt az eszem, hogy a Géza micsoda, hogy Párizsban ez a gyerekből kilökődött a tehetség meg belőlem is, mert hogy a dallam is milyen gyönyörű, és hazaérve Magyarországra, mert aztán persze, hogy nem disszidáltunk, mert haza kellett jönni a kicsi, koszos, édes hazámba haza kellett jönni mind a kettőnknek, mert haza hajtott bennünket a vérünk hála a Jóistennek. És akkor itthon a dal elkezdett működni. Fölvettük magnóra meg ugye akkor ráadásul nemsokára lemez. Hát Erdős Péter berontott a színházba, és hát valami stúdióba vonult ott, mert raccsolt ez az ember, és mondta, hogy stúdióba vonultok Másik Jancsival, Levél nővéremnek föl van véve, szóval parancsra lemezünk lett rövidesen. Majd egy következő lemezre föl akartam, a Gézának mondta, hogy ott van az a gyönyörű dala Az égboltsapkájú ember, és a Géza mondta, hogy nem! Nem értettem, hogy mi a fene van vele. Hát ott van egy gyönyörű dal, miért nem vesszük föl már valamelyik lemezünkre ezt a csodát? És akkor egyszer csak bevallotta, hogy Tamás, fele Weöres Sándor. Úgyhogy amikor, amikor végül is lemezre került, akkor írtunk a…
Háy János: Weöresnek.
Nem, nem neki, mert ő beleegyezett, ő még élt, hanem a felesége.
Háy János: Károlyi Amynak.
Amy. Meghallgatta, és igent mondott, és így került lemezre.
Bocsánat, a János említett egy dalt, és mint minden dalnak sorsa van, és ennek azért elég kedves. Hát ritkán ír Párizsban az ember dalt…”
https://csehtamasarchivum.hu/tortenet/az-egboltsapkaju-ember-szuletese

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elektromos, önjáró vonatot terveznek a SpaceX korábbi mérnökei

Üzletileg abban látják a lehetőséget, hogy a moduláris megoldással jelentősen javíthatják a hatékonyságot – pl. ma a néha több kilométeres tehervonatok időnként több ezer kilométert tesznek meg, ám az áruk célpontjai a legtöbbször sokkal közelebb vannak, így a hosszú tehervonatok sok időt pazarolnak el azzal, hogy a ki- és berakodásra várnak, emellett egy ilyen hosszú vonat logisztikájának megtervezése igen bonyolult feladat. Egy ilyen moduláris, önjáró kocsikból álló szerelvény azonban igencsak rugalmas minden szempontból: rövidebb szerelvényeket is össze lehet állítani, a pályaudvarokon is kevesebb helyet foglalnak, vagyis kisebb méretű infrastruktúra kellene hozzájuk, kiválóan alkalmasak a vasúttársaságok által most nem kedvelt rövidebb szakaszok kihasználására, egyes szakaszokon – pl. egy kikötőből egy adott célpontra – már teherautó sem kell a közbeeső szállításra, hiszen a konténert közvetlenül a raktárba tartó vonatkocsira tehetik a hajóról stb.
https://itcafe.hu/hir/onjaro_autonom_tehervonat.html

How It Works from Parallel Systems on Vimeo:
https://vimeo.com/665040223

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RIP - meghalt Csollány Szilveszter

#806 Bár az 1999-es világ- és a 2000-es Európa-bajnokságon csak ezüstérmet nyert, a sydney-i olimpián már ő volt a legjobb, 9,85-ös pontszámot érő gyakorlattal, rendkívül magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. 
https://www.youtube.com/watch?v=xet3KDUfS_U

Nagy sportoló volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Se híre, se hamva a Digi szupergyors optikai internetének

A Digi Távközlési Kft. előző vezetése tavaly október közepén váratlanul bejelentette, hogy a cég rövidesen a jelenlegi általánosan elterjedt optikai elérésekhez képest akár tízszeres kapacitást biztosító vezetékesinternet-csomagokat kínál majd lakossági ügyfelei számára. A társaság - mely hazánkban elsőként vezetett be FTTH-alapú lakossági internetelérést - eredetileg úgy tervezte, hogy decemberben egyes kerületekben már elérhető lesz a 2,5 Gbps vagy akár 10 Gbps le- és feltöltési sávszélességet biztosító XGS-PON alapú hálózat. A szolgáltató a tavaly októberi sajtópremieren már a csomagok árát (4000 és 5000 Ft havonta) is bejelentette valamint demózta is a szolgáltatást.

Az eredeti tervek szerint a szolgáltatást fokozatosan vezette volna be a Digi, ...

A szolgáltató ügyfélszolgálata egyelőre az ügyfélmegkeresésekre sem tud semmilyen konkrét információval szolgálni az XGS-PON hálózat bekapcsolásáról, így nem egyértelmű, hogy a fejlesztést teljesen levették a napirendről vagy határozatlan időre elhalasztották.

Lényeges szempont lehet a fenti döntés kapcsán, hogy a szolgáltató közben - január elején - új tulajdonoshoz, a 4iG Nyrt-hez került, mely számos korábbi fejlesztési tervet felülírhat, illetve saját stratégiai elképzelései alapján alakíthat át. Ilyen a mobilhálózat további fejlesztése is, mely a HWSW információi szerint jelenleg számottevően lelassult, legalábbis erre utal, hogy a szolgáltató a rendelkezésre álló nyilvános adatok alapján újabb állomásokat az elmúlt egy hónapban szinte egyáltalán nem kapcsolt be.
https://www.hwsw.hu/hirek/64249/4ig-digi-ftth-xgs-pon-gpon-optikai-halozat.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Erdei fülesbagoly telelőhelyek országos, lakossági felmérése

A 2022. évi szinkronszámlálás időpontja január 28-31. (péntek-hétfő).
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos, évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít.
https://www.mme.hu/erdei-fulesbagoly-telelohelyek-felmerese-december-marcius

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fúziós energia

Fúziós energia
Több évtizednyi kutatómunka után létrehozták az első égő fúziós plazmát, ami közelebb hozza az energiatermelésre használható nukleáris fúzió álmát, derül ki egy ma közölt tanulmányból. Az amerikai National Ignition Facilityben 2021-ben végzett kísérletek igazolták, hogy a lézeres fúzió képes teljesíteni egy az önfenntartó fúziós reakciókhoz szükséges lépést, az önfenntartó plazma létrehozását.
https://qubit.hu/2022/01/26/itt-a-fantasztikus-ego-plazma-amivel-vegre-belathato-tavolsagba-kerult-a-fuzios-energia

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Betekintést nyújt a bivalyok

Betekintést nyújt a bivalyok életébe hazánk legújabb kilátója
https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/01/29/kapolnapusztai-bivalyrezervatum-kilato-atadas/

Bámulatos panorámát kínál az egykori bányafelvonóból lett kilátó Tatabányánál
https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2022/01/23/tatabanyai-vadorzo-akna-banyaszmult-tatabanyan/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Sokkoló képek mindenféle

Sokkoló képek mindenféle vizeken lebegő szemét szigetekről? Nem is kell az óceánig menni, a Tisza Európa legszennyezettebb folyói közé tartozik. Ami már a mi ügyünk is. (Mint kiderült a beszélgetésből, amúgy már az óceán is.) Mit kéne tenni? Mondom. Illetve nem én, hanem aktuális vendégem, Vészity Kata, aki PET Kalóz minőségében volt beszélgetőtársam a Zöld Szobában.

Mesélt a PET Kupáról és a versenyen jócskán túl mutató eredményekről, célokról, projektekről. Előre szólok: egy idő után már nem érdemes számolni, hogy hányszor hagyja el a számat beszélgetés közben, hogy „csodálatos”, „szuper”, „fantasztikus”. Most úgy éreztem, ha választhatnék egy dubai luxusnyaralás és a tiszai szemét szedés között, az utóbbit választanám, mert sokkal jobb mulatságnak ígérkezik. (Pedig nem vagyok nagy nomád.) Nem viccelek. Igazi intravénás inspiráció, amit ez a csapat az elmúlt 10 évben letett az asztalra. Szóval lehet ám így is! Ajánlom zöldeknek, tenni vágyóknak, kalandoroknak, programkeresőknek (haverokkal, gyerekekkel), de azoknak is, akik csak szívesen hallanának egy lelkesítő beszélgetést olyasmiről aminek van értelme.
https://content.blubrry.com/noklapjahu_podcastok/petkupa.mp3
(https://www.noklapja.hu/aktualis/2022/01/29/zold-szoba-podcast-tep-kupa/)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Liszt Ferenc téren vacsorázott a Mátrix Morpheusa

A Slingshot című sci-fit forgatja Budapesten Laurence Fishburne. A Blikk olvasója a belvárosi Menza étteremben fotózta le a Fekete vidék, a Halálhajó és a Mátrix sztárját vacsora közben.
https://24.hu/kultura/2022/01/31/laurence-fishburne-budapest-vacsora-slingshot/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Linus Torvalds -> Satoshi Nakamoto

Linus Torvalds, a Linux megalkotója, úgy tűnik, hogy módosított egy sort a Linux Kernelben. Ezt olyan módon jelenítette meg, mint ami úgy néz ki, mintha azt állítaná, hogy ő Satoshi Nakamoto. A módosításban ugyanis az áll: “Név = Én vagyok Satoshi”, ami vagy egy vicc, vagy valóban azt állítja, hogy ő találta fel a Bitcoint.
https://www.bitcoinbazis.hu/linus-torvalds-a-linux-megalkotoja-lehet-a-bitcoin-feltalaloja-is/

Vélhetően viccelt...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Linus Torvalds -> Satoshi Nakamoto

#815 Vélhetően az egészhez meg semmi köze Torvaldshoz, ugyanis batár óriási szarvashiba a szöveges változót idézőjelek vagy comma nélkül megadni. Bárki, aki zsigerből programoz, az NAME="I am Satoshi" formában írta volna fel, ráadásul a cikkben idézett forma sem helyes, de tekinthetünk rá úgy, mint idézetre, meg hát nyilván a cikkíró nem programozó, nem várható el ilyen tudás tőle. De viccnek azért elmegy. Még akkor is, ha JPG tömörítéssel készült képet használnak "sajtótermékhez", aminek tömörítési zaja sok mindent elfed.

De akkor is furdal engem pár kérdés:

M N karaktereknél a felső sorban jól látható 'vörös eltolódás' zaj a belső éleken, az alatta levő sorban viszont a külső éleken van.

A kiemelt sornál a kijelölő csík alsó széle miért nem zajos, mint fentebb? Talán nem azért, mert egy kevésbé zajos alapra helyeztek egy zajosabb réteget?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tüskevár

#816.1 Őszintén szólva, ezt a filmet eddig nem ismertem, és még nem is láttam. Kovács Lajost például egyébként nagyon szeretem. A régi nagyon tetszett :): https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCskev%C3%A1r_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Észak-korea, más országok: túlterheléses támadássorozat

kimarite képe

Az olimpia szelleme

Néhány éve történt, a settle-i paraolimpiai játékokon. Kilenc testileg vagy értelmileg sérült versenyző állt fel a százméteres futás rajtvonalánál. A pisztolylövésre mindannyian nekilódultak, ha nem is éppen vágtában, de azzal a szándékkal, hogy végigfussák a döntőt és nyerjenek. Mindnyájan – pontosabban egy fiút kivéve, aki megbotlott, elvesztette egyensúlyát, néhányat bukfencezett, majd elsírta magát. A többiek meghallották a fiú sírását. Lelassítottak és hátranéztek. Aztán mindannyian megfordultak és visszamentek. Mindannyian.
Egy Down-kóros lány lehajolt, megpuszilta a fiút, és így szólt hozzá: “Ettől majd elmúlik!” Aztán mind a kilencen kart karba öltve a célvonalig sétáltak.
A stadionban mindenki felállt, percekig tartott az éljenzés. A jelenlévők azóta is mesélik ezt a történetet.
A lelkünk mélyén tehát mindannyian tudjuk: nem az a legfontosabb, hogy nyerjünk. Igazán az a fontos, hogy másokat segítsünk nyerni még akkor is, ha ehhez le kell lassítanunk, és irányt kell változtatnunk.
http://www.kagylokurt.hu/14010/gyongyszemek/csigalepcso/a-hasonlitgatas-csapdaja-az-olimpia-szelleme.html
(A szív magazin nyomán)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Kővé dermedt óceán a Gerecse tetején

A Marsra küldött legújabb felfedezőrobot ismét elkápráztatta a világot a több millió éves víz nyomairól mesélő, kopár táj képeivel. Szerencsére hasonló helyszínekért nem kell feltétlenül ilyen messzire utazni, a gerecsei Bersek-hegyi kőbányában az egykor itt húzódó tengerfenék kőcsodáit a dolgozók testközelből is megcsodálhatják. A napokban mi is végigjártuk a kirándulók elől elzárt területet.
https://www.turistamagazin.hu/hir/kove-dermedt-ocean-a-gerecse-tetejen

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

H.O.P.E. - Számít, hogy mit eszel - díjnyertes vegán dokumentumf

2022. február 10., 18.00, P’Art Mozi Szentendre
https://www.facebook.com/events/337354858256486
A következő szakértők lesznek velünk csütörtök este, beszélgetőtársak a H.O.P.E. vetítése után:
Gyimóthy Barbara, Magyar Vegán Egyesület (online)
https://maveg.hu/uj/rolunk/
Karalyos Gábor, a Vegán Hegylakó (személyesen)
https://www.jegy.hu/program/arcmas-vegan-hegylako-karalyos-gabor-110310
Váry Kriszta, Vegán Állatvédelem Egyesület (személyesen)
http://veganallatvedelem.hu/rolunk/
-- Ökoparty
( https://www.facebook.com/groups/okoparty/posts/3090555097825513/ )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért nem vegán a tojás? Miért nem esznek tojást a vegánok?

Felmerülhet benned a kérdés – jogosan -, hogy miért nem esznek tojást a vegánok?
Az nem is árt az állatoknak – vagy mégis?
A legtöbb ember sejti, hogy a nagyipari állattartás, azaz a tojásipar nem éppen állatbarát,
de sokaknak fogalma sincs, hogy a tyúkoknak a tojástermelés során pontosan milyen borzalmas a sorsuk.
Ha megismerjük ezeket – még ha nem is könnyű belegondolni-,
könnyen megérthetjük, hogy miért nem vegán a tojás.
A lényeg röviden:
https://prove.hu/tojasipar/
https://web.archive.org/web/20210420050923/https://prove.hu/tojasipar/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért nem vegán a tojás? Miért nem esznek tojást a vegánok?

#822 Iterációk az adott témára...

Miért nem vegán az alma?

A legtöbb ember sejti, hogy a nagyipari almatermesztés, azaz az almaipar nem éppen növénybarát.
A dolog már ott kezdődik, hogy az almacsemete nemzését egy másik növény halálával készítik elő:
tőből lenyisszantanak egy birs vagy sárga szilva csemetét, annak csonkját hasítják, és beleillesztik egy korosabb almafa levágott vesszőjét. A szóban forgó korosabb almafa, amely maga is ily módon jött világra, jellemzően ezt a sorsot viseli, számolatlanul csonkítják, vesszőit más legyilkolt növények csonkjaiba illesztik, ezt nevezik oltásnak.

Aztán az így nemzett csemetéket sem kímélik, életterükből kiszakítva, napokig így tárolva, messze szállítva új helyekre kényszerítik, ám még mielőtt még nyugtuk lenne, lenyesegetik a gyökerüket, ami az életet biztosítja számukra, hogy ezzel is stimulálják a növekedésüket. Aztán tömegesen sorba ültetik őket, katonás rendbe, ezt nevezik gyümölcsösnek. Itt élik le az életüket, ami során békét nem lelnek, folyton ritkítják ágaikat, csonkolják, metszik, és mindenféle vegyi trutyival spriccelik, kezelik őket, mik felszívódnak légzőnyílásukban, ezzel ölik a gombákat / baktériumokat mondván védik őket, pedig csak a terméshozam növelése a cél.

És amikor termőre fordul a gyümölcsös, batár nagy traktorokkal fogják közre a sorokat, akkorákkal, melyek átnyúlnak az almafák felett, közrefogják őket, rázzák, és fésűs fémhengerekkel lesöprik koronájukat, repül az alma, ágacska, levelek, nem baj, futószalag rázza, sűrített levegő átfújja, végül úgyis csak az alma marad a futószalagon.

További iterációk... vég nélkül lehetne folytatni... miszerint:

Miért nem vegán a répa?

Miért nem vegán a paradicsom?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért nem vegán a tojás? Miért nem esznek tojást a vegánok?

#822.1 Iteráció? Ez mán politika. :)), de Vágó Pista is örülne ennek a témának, mint a szkeptikus társaság elnöke...

Komolyra fordítva a szót, a vegánok nagy része az állatkínzás miatt sem eszik húst. Bele lehet abba menni, hogy a növény is érző lény, de az állat, hasonlóan, mint mi is, biztosan az. Tudjuk, mi a nagyüzemi növénytermelés, de a permakultúra, és hasonlók korában - nem erről van most szó. Ugyanis a vegánság ezzel is összefügg, és a minimalizmusra törekvéssel, a környezetvédelemmel, a természetvédelemmel, a szelektív hulladékgyűjtéssel, a jógával, a természetgyógyászattal, stb.. Nagyon változatos a vegán táplálkozás, megkockáztatom, változatosabb lehet, mint a húsos: a fenti oldal szervezi a magyar Veganuár 2022-t, receptek, tanácsok, és nemcsak januárban (már február). A vegánság nem egy egy vallás, nem egy szekta. Azonban, egy út, és ki lehet próbálni. ... mint a kerékpározást, a sportot, akármit. Ki, mit tart fontosnak az él