Merevlemez telepítés utáni csatolása

Fórum: 

Üdv. hozzáértők! Kérek egy kis segítséget. Telepítettem az lmde 3 201808 cinnamon 64 bit-et. Simán fel is ment "sikeres telepítés". Van két merevlemezem (asztali gép) egy Samsung 320 GB-os és egy WDC 160GB-os. A Samsungra telepítettem az lmde-t az egész winchester az övé a WDC-n adatokat tartok. A probléma az, hogy telepítés után nem látja a 160 GB-os WDC-t. Mikor a sima LinuxMint Cinnamont feltettem az egyből látta a második merevlemezt a fájlkezelőben az Eszközök alatt. Lmde telepítése után megnéztem a Lemezek-et ott látszott a WDC de a fájlkezelőben már nem. Gondolom telepítéskor a particionálás résznél követem el a hibát. Nem is particionálok csak ráeresztem az egész Samsungra. Nem tudom hol hibázok, ha valakinek ismerős a probléma kérem segítsen, hogy lmde 3 alatt is elérhető legyen a fájlkezelőben mind a két winchester.

Telepítés

@#0 Üdv. !
Szerintem, nem a particionálással lesz gond. Főleg, hogy ezeket a telepítő hozta létre.
sudo fdisk -l
Ennek a parancsnak a kimenete mutatja ezt a 160GB-os HDD-t ? (Valószínű /dev/sdb-nek azonosítja.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm lala! Igen az

Köszönöm lala! Igen az Ubuntus Cinnamon (/dev/sdb1)-nek látja a fájlkezelőben a második vinyót. Megpróbálom újra az általad javasolt parancs használatával. Ez az LMde gyorsabb, az Ubuntutól szeretnék szabadulni azért teszem fel. Meglepődve vettem észre mennyivel gyorsabb a gépem lmde-vel csak a második merevlemez hiányzott. Mégegyszer, köszönöm!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm lala! Igen az

#2   Az a parancs nem javít semmit. :) Csak megmutatja hogy a rendszer felismeri-e a
csatlakoztatott másik HDD-t.
Egyébként, indítottam egy live LMDE 3-as rendszert, és bedugtam egy másik telepítő pent.-t.
(Semmiféle beállítást / módosítást nem végeztem a live rendszeren - csak megnyitottam a fájlkezelőt - és képernyőfelvételt készítettem róla.)
A fájlkezelő nálam  mutatja a másik csatlakoztatott pen.-en lévő 2 partíciót !
https://imgur.com/kVNucVw
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

telepítés

keraform hálás köszönet!!! Sikerült,( még a kötet ikonját is kitette az asztalra) megint tanultam valamit. Maradok ennél a rendszernél, nagyon köszönöm csak ajánlani tudom a LinuxMintet és ezt a fórumot mindenkinek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítés

 Nem, az ikonhegyeken már a Vista idején túljutottam. Csak örültem, hogy végre látja a másik merevlemezt is. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jogosultságok cseréje...

A hozzászólás kicsit túlzás arra, amit írok: ugyanis ez is egy kérdés...

Ubuntu 18.04 rendszer alatt egy külső merevlemez meghajtóban (LC_DOCK-U3-III) ext4-re megformáztam egy 500GB-os WD lemezt Gparteddel. Minden simán ment, addig, amíg nem akartam a lemezre másolni, ugyanis a jogosultsága "root" volt/lett.

Miért? És főleg hogyan tudom "rendes útra" téríteni, hogy Én legyek a jogosult? A chmod parancsra  emlékszem a messzeségben és a 777 jogok megadására, de nem akarok nagyobb káoszt okozni valami buta mellényúlással...

Ugyanez a kérdés vonatkozik egy halom fájlra, amivel lementés és visszamentés után jártam hasonlóan.

Elnézést, hogy itt kérem segítségeteket, mert az ubuntu.hu már régen nem működik és itt máskor is segítségre találtam

Előre is köszönöm!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jogosultságok cseréje...

Üdv. !
Nem csak terminálból, hanem grafikus felületről is lehet jogosultságot állítani.
Ehhez az kell, hogy admin jogosultsággal nyisd meg a fájlkezelődet.
Ha jól emlékszem, Ubuntunál alapból nincs bent a jobb egérgombos menüben a
"Megnyitás rendszergazdaként" opció ... de be lehet tenni.
Ezzel a paranccsal:
sudo apt install nautilus-admin
Megnyitod a fájlkezelőt, -> jobb katt. egy üres területre, a legördülő menüben találnod kell valami olyasmi
opciót hogy: "Edit as administrator" ... erre rákatt -> jelszót kér ... beírása után már adminisztrátorként
garázdálkodhatsz.
Jobb katt. a külső merevlemezre -> Tulajdonságok -> Jogosultságok
A "Tulajdonos"-nál a root-ot látod ... erre rákatt., a legördülő menüben keresd meg a felhasználóneved,
erre kattintva a root tulajdonából a sajátodba veszed a merevlemezt. https://ibb.co/TRWgFGH
Ugyanezzel a módszerrel, a fájlok jogosultságát is megváltoztathatod.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jogosultságok cseréje...

#9
Majd itttten engem jól elvernek de formázd meg NTFS-re.
Nem kell vacakolni a jogosultságokkal és mivel úgy látom ez amúgy is egy cserélhető külső maghajtó, tudja használni a Windows, az Android is.
Ha csak egyszer kell róla valami Win alatt, már megérte.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jogosultságok cseréje...

#9 A lényeg, hogy a nem közvetlen a partíciót, hanem a befűzési hely tulajdonságait szerkeszted:
Kötet, meghajtó és egyéb tároló eszközök használatba vétele: olvasás, írás, futtatás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jogosultságok cseréje...

#11

Az az igazság :) , hogy ezt megtaláltam én is a délutáni guglizásban, de annyira nem használok Win-t, hogy eszembe se jutott NTSF-re formázni... Ráadásul később még egy olyan bejegyzést is találtam, hogy az NTSF bizonyos szempontokban jobb(?), mint az ext4...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jogosultságok cseréje...

#13   Nem bizonyos szempontokba hanem bizonyos helyzetekbe, felhasználói körulmények között praktikusabb, könnyebben használható.

Az hogy melyik fájlendszer a legleg-legjobb, erre nincs egzakt magyarázat.  Az NTFS jobban töredezik, az EXt is töredezik ha nagyon tele a lemez. Viszont ez az egész töredezettség lassan értelmét veszti a nand flash alapú tárolók elterjedésével mivel azon a vezérlő akkor os a maximális sebességet nyújtja ha egy fájlt 400 helyről kell összeszedni.  Az ext és az ntfs is gyors, modernnek mondható naplózó fajrendszer.

De még mindig megvan a létjogosultsága a FAT rendszernek. Jó alternatíva az EXFAT is.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#14 Azt hogyan kell kikapcsolni a Windows 10 rendszerben, hogy ne akarja formázni az újonnan megvásárolt USB-kulcsot? Ismerősnek rövid időn belül tönkreteszi a Windows az új USB-kulcsait ezzel a formázással (azt mondja, a formázás után megy tönkre). Mi ennek az oka? Néztem két eszközét, javíthatatlan fájlrendszer hiba, az egyiket nem tudtam megjavítani, a másikat formázni sem, csak törölni a partíciót a GParteddel (ezt használni tudta a javításom után). Milyen fájlrendszerre formáz a Windows ... ezzel is gond lehet, de miért?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jogosultságok cseréje...

#10

Sajnos...

"A "Tulajdonos"-nál a root-ot látod ... erre rákatt., a legördülő menüben keresd meg a felhasználóneved,"

Semmiféle választás nincs pedig követtem a "protokolt"! Az "open as administrator" telepítve van már elég rég, Egyébként emlékszem a régebbi időkből, hogy volt egy ilyen lista, amiből ki lehetett választani a szükségest, de most vagy nincs vagy nem tudom előhívni. Nálad is van egy linyíló ablak, de itt minden be van szögelve... :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#15 Akkor, amikor a W10 felajánlja a formázást, akkor kellene megnézni, mert valami gebasz van, amiatt csinálja ezt. Lehet, hogy csak valami checksum hiba, de lehet nagyobb galiba is. Ha nem sikerül megformáznia, annak lehet a talált gebasz is az oka. Alapból külső meghajtót FAT32-re, vagy ExFat-ra (méret dönti el) formáz. De ott a megjelenő ablakban ezeket a dolgokat át is lehet variálni.

Milyen pendrájv? Pl. ez itt ennek a csatlakozói csak kb. rá vannak lehelve a kék műanyag lapra. 50 használati alkalom sem kell, annyira megkopnak, hogy mindenféle csatolási hiba jelentkezik Linux alatt, Windows az ilyeneket akarja megformázni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#17 De ott a megjelenő ablakban ezeket a dolgokat át is lehet variálni.

Nem variál semmit. Néha a Windows azt gondolja, formázni akar, és elég sokszor gondolja ezt. A gépről filmeket visz át a TV-re, erre használja.

Milyen pendrájv? Pl. ez itt ennek a csatlakozói csak kb. rá vannak lehelve a kék műanyag lapra.

Volt egy Kingston, és a másik SanDisk (MediaM*-ban vette). De akárhol veszi, a Windows formáz, és utána ott a gond, nem lehet olvasni vagy írni a tartalmat - erről van szó. Megvette a Windowst, jogtiszta. Nézd, nekem van 10 éves pendrive-om, és még mindig használható, pedig használtam sokszor. Linux rendszeren úgymond egy eszköz sem ment végleg tönkre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#18 Nem variál semmit. Néha a Windows azt gondolja, formázni akar, és elég sokszor gondolja ezt. A gépről filmeket visz át a TV-re, erre használja.

OK. Amikor a windows azt mondja, formázni akar, ott a NEM gombra kell kattintani. Majd eztán górcső alatt megnézni mi van.

Nekem mostanában tele a zsebem tucatnyi pendrájvval, mert azt keresem, amelyik tartós, és pl. fenti célokhoz jó. Még nem találtam. Jellemzően a csatlakozó a gond. Én szétfűrészelem a tokot, és a csatakozókat rendbe teszem onnantól jól működik, innen tudom, hogy ez a gond. 2 multibootos pendrájvom van, amit gyakrabban használok kuncsaftéknál, a második a biztonsági tartalék, mert az első már mutatja a hülyeségeit (nem észleli a bedugott pendrájvot a gép, meg hasonló) Igen, régebben évekig használtam 1 pendrájvot (4 GB-st) adatutaztatásra is, heti 4-6 alkalommal. Ilyen már nincs....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#18 "Ubuntu 18.04 rendszer alatt egy külső merevlemez meghajtóban (LC_DOCK-U3-III) ext4-re megformáztam egy 500GB-os WD lemezt Gparteddel. Minden simán ment, addig, amíg nem akartam a lemezre másolni, ugyanis a jogosultsága "root" volt/lett."
Nem tudom hogy jön ide Windows, meg pendrive.

A lényeg az, hogy grafikus felületen, felhasználói jogokkal nem lehet jogosultságot állítani.
Admin. jogokkal megnyitott fájlkezelővel viszont igen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#20

Az idézet tőlem való és akkor még a "Merevlemez telepítés utáni csatolása" bejegyzéshez írtam...

Elnézést, ha én okoztam volna problémát....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#19 Nem variál semmit. Néha a Windows azt gondolja, formázni akar, és elég sokszor gondolja ezt. A gépről filmeket visz át a TV-re, erre használja.
Amikor a windows azt mondja, formázni akar, ott a NEM gombra kell kattintani. Majd eztán górcső alatt megnézni mi van.

Igen, jelenleg ezt használja: nem.
Ki lehet kapcsolni a Windows formázási hajlandóságát, ha igen, hogyan?
Górcső alatt: egészen pontosan mire gondolsz?

Nekem mostanában tele a zsebem tucatnyi pendrájvval, mert azt keresem, amelyik tartós, és pl. fenti célokhoz jó. Még nem találtam. Jellemzően a csatlakozó a gond. Én szétfűrészelem a tokot, és a csatakozókat rendbe teszem onnantól jól működik, innen tudom, hogy ez a gond. 2 multibootos pendrájvom van, amit gyakrabban használok kuncsaftéknál, a második a biztonsági tartalék, mert az első már mutatja a hülyeségeit (nem észleli a bedugott pendrájvot a gép, meg hasonló) Igen, régebben évekig használtam 1 pendrájvot (4 GB-st) adatutaztatásra is, heti 4-6 alkalommal. Ilyen már nincs....

8 GB-os talán kapható. És a már említett S*****k márkát veszem, nekem ez vált be (kop, kop). A porvédőkupak hasznos. Van kupak nélküli is, de nem tudom, hogyan gondolják a gyártók, mert eléggé koszolódhat. És van egy régi mobilnetes kütyüm, amit microSD kártyával lehet használni tárhelynek (mert a javítás az alaplap cseréje lett volna, ami akkori áron 30-35 ezer forint). A SIM rész javítása került volna ennyibe, a microSD ettől függetlenül működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#22 Ki lehet kapcsolni a Windows formázási hajlandóságát, ha igen, hogyan?

Most próbáltam utána olvasni, és hát úgy néz ki, hogy nem lehet. Egyébként arra gondolok, hogy a TV-ből leválasztás nélkül húzza ki a pendrájvot. Arra is vonatkoznak a leválasztási szabályok, utána kell nézni a TV leírásában / menüjében hogy van-e ilyen a felületen, ha nincs, akkor mindig le kell kapcsolni a TV-t, és csak utána kihúzni a pendrájvot.

Górcső alatt: egészen pontosan mire gondolsz?

Van a Windowsnak pl. saját lemezellenőrzője, azt lehet futtatni ilyenkor, megmondja, hogy mit talált.
Ehhez nyitni kellene egy emelt szintű parancssort, azaz rendszergazda módban futtatni. (Ez messziről hasonlít a Terminálhoz, csak nem annyira sokrétű)

A parancssorba be kell írni: chkdsk G: /R (itt a G: helyére a pendrájv betűjelét kell írni, és kisbetű / nagybetű nem számít.)

Mindez persze, akkor játszik, ha egyáltalán felismeri a fájlrendszert, látszanak a fájlok. Ha egyáltalán nincs felismert fájlrendszer, akkor ott tuti csatlakozási hiba van. Lehet próbálkozni másik USB porton, vagy egy rövidebb (vannak 15 cm-sek is) USB hosszabbítót bevetni, hátha azzal jobb a kontakt. Vagy kontakt spray. De én tapasztalatom, hogy mechanikai deformáció van. Elkoptak a pendrive csatlakozói. Tapéta vágóval be kell hatolni az alattuk levő műanyag lap alá, feljebb feszíteni, külső fém burkolat és műanyag lap közé velemi méretre vágott fém lemezt beszuszakolni, hogy megemelve tartsa a csatlakozókat, stb.

Ezek csak tippek, ugyebár, ott kellene lenni, és felderíteni a szitut.  Az is lehet, hogy PC csatlakozója, belső vezetékei kopottak.

Az biztos, hogy valami gebasz van, azért jelenik meg a formázni kell üzenet. Mivel nem mondja el, hogy miért, ezt így valahogy fel kell deríteni.  Mivel írtad, hogy a formázás sem sikerül, nagyon ganyús, hogy kontakt hiba van a dologban.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

USB-kulcs formázás Windwos 10 rendszeren

#23 Ezeket mondom neki, de úgy néz ki, a TV nem okoz gondot, csak a formázás, de rákérdezek a leválasztás esetleges lehetőségére. Úgy néz ki, a formázás teszi tönkre a pendrive-ot. Javíthatatlanul. Tehát rámásol egy fájlt, átviszi a TV-hez, lejátssza a  fájlt. Ha nem formáz a Windows, minden a legnagyobb rendben. Aham, nem lehet kikapcsolni. Vadiúj eszköz is tönkrement, annak nem használódtak el az érintkezői. Másik PCI-E USB HUB beszerelését is javasoltam.

Ha előjönne a hiba: felírom neki a parancssoros javítás mikéntjét, és hogy írja fel vagy fotózza le, amit lát.

Lehet kontakt hiba, csak az az érdekes, hogy másoláskor, törléskor nem jelentkezik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt találtam, kis külső segítséggel,

egy próbát megér, így nem dobja fel a formázás ablakot.
Persze ha működik a leírás, én nem próbáltam. Az usb hibák értesítését kapcsolja ki, nem tudom ebbe beletartozik-e a formázási popup ablak is.
https://www.tenforums.com/tutorials/24770-turn-off-notification-usb-issues-windows-10-a.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szétszedtem a régi 4 GB-st....

Szétkaptam a nagyon régi 4 GB-s, már nem működő pendrájvot, és hát a csatlakozói aranyozott fém csíkokból vannak, kissé íveltek, felfele domborodnak és ruganyosak, a maiakban meg a csatlakozó csak egy nyáklemez 4 rámart csíkkal. Nem csoda, hogy annyit bírt...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ezt találtam, kis külső segítséggel,

#25 Most nincs ilyen hiba, csak figyel. De kösz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A tervezett elavulás elmélete

#25 #26 A villanykörte-összeesküvés című film szerint a harisnyanadrágok eredetileg sokkal strapabíróbb anyagból készültek, de egy vezetői döntés nyomán a terméket újratervezték, és ez a gyengébb változat került forgalomba. Egy másik esetben egy nyomtatóba a gyártó egy olyan alkatrészt épített, amely egy bizonyos oldalszám kinyomtatása után blokkolja a nyomtató működését. Sok esetben egy termék javításának költségei olyan nagyok, hogy ez a felhasználó számára nem éri meg.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tervezett_elavul%C3%A1s

A tervezett elavulás története (magyar szinkronnal)
https://www.youtube.com/watch?v=C_2TFgAinAg

Most engem is érint egy hiba, a telefonom napközben kikapcsolt, nem kapcsolható be, nem veszi fel a töltést sem. Keresgélem a szervizt, de egyelőre nem találtam (LG Nexus 5x).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A tervezett elavulás elmélete

#28 Egy másik esetben egy nyomtatóba a gyártó egy olyan alkatrészt épített, amely egy bizonyos oldalszám kinyomtatása után blokkolja a nyomtató működését.

Bocs a megkésett válaszért, igen, ez konkrétan Epson eset, valós dolog, és a segédprogram is létezett, amivel működésre lehetett bírni a nyomtatót (lenullázta az epromban a számlálót), anno én is találkoztam vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A tervezett elavulás elmélete

#29 Ez borzasztó. Linkeli is jegyzetben a Wikipédia. De én el tudom azt is képzelni, hogy a gyártónak olyan pénzzel fizetek, ami egy idő után értékét veszti. :D

Szerencsére, néhány gyártó - valamelyest - változtatott ezen a gyakorlaton, egészen pontosan rávette őket a fogyasztóvédelem. Például a Philips termékek nálam előnyt élveznek háztartási termékekben. Az LG is elég jó, az Osram, a GE is, stb.. De manapság is létezik olyan tervezett elavulás, amely megoldatlan.
Laptopokhoz ez az oldal nyújt segítséget: https://tim.id.au/blog/tims-laptop-service-manuals/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A tervezett elavulás elmélete

#29 Látom 1 hónapig elhavazás esete forgott fennt, most lett kis idő fórumozni smiley

Ha jól emlékszek egy orosz fazon csinálta meg a nyomtató nullázó kis szoftvert. Anno ebből volt is némi hacacáré mikor kiderült hogy betervezett tönkremenetel van a dolgok hátterében és a nyomtatók miután kiütötték belőlük a bibát, még évekig működtek. És történt valami...? Tartósabbak lettek a fogyasztási cikkek? Dehogyis. Már egy 26 millás E Merci is 2-3 éves korába döglődni kezd, nem egy 10ezres nyomtató.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve