Bad sector "javítása" Linuxon

Merevlemez, winchester egyre jobban kimegy a divatból, főleg a kisebbek, jellemzően a egy terrás alattiak. Sokan lecserélik SSD-re, így kezd elavulni ez a széria HDD azaz merevlemez. Egyre több hiba fog előjönni, így érdemes ezeket időnként ellenőrizni, illetve ha meghibásodott szektorok (bad sector) jön elő, akkor azt „javítani”. Ezt mindenképp tegyük meg, mert a hibás szektor gondokat okozhat, adatvesztést. Bár sokan azt az elvet vallják, hogy ha van egy hibás szektor, akkor a lemezt le kell cserélni, de ez szerintem nem feltétlen követendő példa. Egyrészt nem mindenki engedheti meg magának az új SSD-t, vagy HDD-t azonnal, másrészt kár kidobni, ami működik még. A gépembe is van egy régi HDD, ami badsectoros, de évek óta megy ezzel a hibával. Ne legyen rajta kritikus, pótolhatatlan anyag, hanem olyan, ami könnyen pótolható. Én a letöltésekhez, és a temp (ideiglenes) fájlokhoz használom. Ha holnap teljesen leáll, az sem lesz tragédia, a letöltések ismételhetőek, a temp könyvárat meg átirányítom egy másikra.

Mi az a bad sector?

A hibás szektorok vagy blokkok a merevlemez meghajtónak sérült részét képezik, amelyet egyáltalán nem lehet használni az adatok tárolására. Az operációs rendszer, jelen esetben a Linuxunk azonban továbbra is tud írni ezekre a szektorokra, kivéve, ha kifejezetten "rossz" vagy használhatatlanként jelöljük meg őket. Ha a merevlemez ezen területein is tárolunk adatokat, akkor ezeket nagyon nehéz helyreállítani. Érdemes ezt - mivel a Linux nem teszi meg automatikusan - időnként, főleg ha fura lassulásokat tapasztalsz, ellenőrizni.

Ennyi bevezetés után térjünk is rá a teendőkre.

Hogyan ellenőrizzük a bad sectorokat Linux alatt?

Ideális, ha az operációs rendszer lemezét szeretnéd ellenőrizni, egy Live USB-ről bootolni majd arról elvégezni a műveleteket, Ha egy adattárolásra használt lemez bad sectorjait néznéd meg, akkor nem kell Live USB-ről indulni. Vedd ez komolyan, mert gondok lehetnek, ha egy futó, működő Linux alatt a rendszer-partíciót, rendszerlemezt babrálod!

Első lépésként azonosítsd be azt a lemezt, partíciót, amit ellenőrizni akarsz. Ezt bármelyik grafikus partíciókezelő program jó lesz.
Vagy terminálból

lsblk

Természetesen sudo!
Valami ilyent lesz: /dev/sda1, Én a sdX1 jelölést használom, így az X-et át kell írnod! És a számot is.

Több adatot kapsz a következő a

lsblk -o name,mountpoint,label,size,uuid

paranccsal, de önmagában a lsblk is elég lesz most.

Ezután badblocks-ot kell futtathatni a részletes (-v) kapcsolóval. Majd mentjük a kimenetet egy szöveges fájlba, további vizsgálat céljából. Ez csak annak leellenőrzése, hogy a merevlemezen rossz szektorok egyáltalán vannak, vagy nincs további teendő. sudo

badblocks -v /dev/sdX1 > ~/bad_sectors.txt

A saját könyvtáradban lesz egy bad_sectors.txt. Ezt nézd majd meg. Ha nincs hiba, akkor nincs további teendőd.

Bad sector „javítás” Linuxon

Az ext2, ext3 és ext4 fájlrendszerek esetén a e2fsck program segítségével ellenőrizhetjük és „kijavíthatjuk” a rossz szektort.

e2fsck -cfpv /dev/sdX1

Sudo!

A „c” paraméter rossz blokkokat keres és hozzáad egy listához, „f” ellenőrzi a fájlrendszert. A „p” paraméternél a program bármit megjavíthat, és a „v” az átfogó üzemmód, amely mutatja a parancs előrehaladását. Gyorsabb, ha az előbb létrehozott bad_sectors.txt fájlból olvastatjuk ki az adatokat:

e2fsck -l bad_sectors.txt /dev/sdX1

Ha pedig más fájlrendszert (pld. FAT32) használsz, akkor a

fsck -l bad_sectors.txt /dev/sdX1

A „javító” procedúra végrehajtása a lemezpartíció méretétől és állapotától függően több órát is igénybe vehet!. Ezt vedd komolyan! Mindenképp olyan időszakban „javítsd” a lemezedet, amikor lefuthat a parancs, és nem kell megszakítani. Gondokat okozhat egy leállítás.

„Javító”? Igen, azért van idézőjelben, mert nem javítja fizikálisan meg a lemezedet, csak annyit tesz, hogy bejelöli a rossz, hibás szektorokat és a Linux nem ír oda semmit. A bad sectoros lemezekről, az első hiba megtalálásánál már azonnal mentsd le az adatokat, és azután már csak olyan célra használd, aminél egy végleges leállás, vagy adatvesztés nem okoz kritikus problémát. Az első bad sectornál érdemes cselekedni, és akkor nem lesz gond. Bár a két végletet is emlegetik az interneten (egy hibás szektor után az összes adat elveszett, és még a macskáját is megette a HDD, illetve rengeteg bad sector mellett is évezredeket ment a lemez), de neked legyen annyi belátásod: ha egy régi HDD elkezd vacakolni, akkor azt le kell cserélni. Nem kidobni, mert évekig mehet, de nem is az életed legfontosabb projektjeit azon tartani.

Bár a mai HDD-k nagyon jók, de érdemes vásárlás előtt körbejárni a kiszemelt HDD minőségét. Igyekezzünk a lehető legjobb minőségű, stabil eszközt beszerezni. Itt nem feltétlen szabad az árat nézni, vagy az akciókat.

A másik fontos gondolat: a legjobb HDD is meghibásodhat, így az adatmentésre is figyelj! Itt nem csak egyszerű csere lesz probléma esetén, ami maximum anyagi gondot jelent, hanem komoly adatvesztésed is lehet.

A blogomban jelent meg...ha érdekesnek találod, akkor látogass el oda is: magyarlinux.hu

 

Hozzászólások

Bad sector "javítása" Linuxon

Mi a megoldás, ha ntfs-re van formázva a lemez, és valamiért hiba keletkezik rajta (nem feltétlenül bad-sector)? Én ezt a formátumot használom külső HDD-ken, tárolásra. Időnként előfordul, hogy valamiért megszakad az írás, és logikai hiba keletkezik a lemezen. A Linux ezzel mit tud kezdeni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bad sector "javítása" Linuxon

#1 Szerintem NTFS-t Windows-al kellene javítani (ha már szükségessé vált)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bad sector "javítása" Linuxon

#1.1 Erre a célra a virtuális XP-t használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NTFS Bad sector "javítása" Linuxon

#1 Ha Linux Mint-ről van szó, és NTFS lemezeket használsz, akkor valószínűleg telepítve van az ntfs-3g csomag. (Synaptic csomagkezelőben rá kell keresni, ott látható, hogy telepítve van-e). Egyéb esetekben meg lehet próbálni telepíteni a

sudo apt-get install ntfs-3g

paranccsal, úgy tudom, Debian és Ubuntu alapú rendszerekre érhető el, de nem kizárt, hogy más disztribóbuciókhoz is létezik.

Ez a csomag tartalmazza az ntfsfix programot, ami alkalmas némi fájlrendszer javításra NTFS partíción.
Használata terminálból:

sudo ntfsfix /dev/hda6

ahol a hda6 helyett a megfelelő lemezazonosítót kell használni.

Esetleg meg lehet próbálni a -b (netán a -d) kapcsolókat is:

sudo ntfsfix -b -d /dev/sda6

Grafikusan is lehet el lehet indítani Mint alatt a Lemezek alkalmazást, annak is van javító funkciója, amelyik támogatja az NTFS particiót is.

Továbbá, elvileg a testdisk is támogatja az NTFS particiót (meg sok mást is). Telepítése:

sudo apt-get install testdisk

Használata terminálból (karakteres menüje van):

sudo testdisk

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NTFS Bad sector "javítása" Linuxon

#1.2 Az ntfs-3g telepítve van, a testdisket telepíteni kellett. Legközelebb majd a lemezkezelővel megpróbálom a logikai hibát javítani - remélem nem okoz adatvesztést ntfs-en. Kösz szépen a javaslatokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

NTFS Bad sector "javítása" Linuxon

#1.2.1 Mindenféle javítási kísérlet kockázatot is hordoz magában, tehát amennyire lehetséges előtte mindent, vagy ami fontos menteni kell a javítandó médiáról!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Logikai hiba javítása NTFS fájlrendszeren

Újra előjött a tárgyban szereplő hiba. 2 TB-os külső HDD-re másoltam egy nagyobb fájlt, de közben valamiért ledobta a rendszer a meghajtót. Látszólag át lett másolva, mert a szabad hely a fájlmérettel kisebb lett. A gond az, hogy a fájl nem látszik a lemezen - valószínűleg logikai hiba van. Eddig a virtuális XP-vel tudtam javítani ezeket a hibákat, de a 2 terás HDD-t nem ismeri fel (a VirtualBox eszközkezelőjében látszik az USB-s meghajtó, be is jelöltem, mégse csatolja). Mindegy, hogy USB 2, vagy USB 3 van bejelölve a virtuális gépen a beállításokban, egyik esetben sem látja az XP a lemezt.
A testdisk programot lefuttattam, de nemigen tudom értelmezni a kiírtakat. A Lemezkezelőben is elindítottam az ellenőrzést, de nem írt ki hibát.
Valahogyan vissza kéne szerezni az elveszett területet. Újramásolni az összes adatot nincs kedvem, mert sok idő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Logikai hiba javítása NTFS fájlrendszeren

#2 https://www.hirensbootcd.org/download/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy

#2.1.1 [Már nagyon rég nem használtam, az aktualitásokkal nem vagyok képben. A következő lap: https://www.hirensbootcd.org/usb-booting/
(Ez windowsos megoldás, ahogy látom. Keresünk linuxost.)]

Amit letöltöttél, az egy ISO fájl. Mostanság nagyon népszerű az ISO-fájlokról történő bootolásra a Ventoy.
Letöltöm én is a fájlt, átmásolom a Ventoy-os eszközömre...
(Jé, van is a ventoy-os eszközömön egy korábbi HBCD.iso!)
Szóval rámásoltam ezt a most letöltöttet is, most bootol...
Bebootolt.

Nem tudom, ismered-e a Ventoyt, ha nem, akkor röviden annyi, hogy:
(Először is csatlakoztasd a számítógépedhez a pendrive-ot [olyat, amit nem baj, ha formázunk és ezzel a rajta lévő összes adatot elvesztjük, az amire korábban az ISO-t próbáltad kiírni nyilván ilyen]).

A https://www.ventoy.net/en/download.html oldalon megtalálod mindig a legfrissebbet. Nekünk a linux.tar.gz kell, szóval jelenleg a ventoy-1.0.96-linux.tar.gz, ezt letöltöd, kicsomagolod, így lesz egy ventoy-1.0.96 könyvtárad, abba belépsz ott kiadod a

sudo ./VentoyGUI.x86_64

parancsot.

Máris indul az alkalmazás, mellyel a pendrive-odból (vagy más meghajtódból) Ventoy eszközt tudsz könnyen készíteni.
Tulajdonképp az is jó, ha csak megnézed, hogy a Device (Eszköz) részen a pendrive-od szerepeljen és megnyomod az Install gombot. (Az options és language részen egy csomó mindent beállíthatsz igényed szerint, a partíció fajtáját átlökheted MBR-ről GPT-re, hagyhatsz üres helyet más célra az eszköz végén, kikapcsolhatod a SecureBoot támogatást, ha akarod.)

Kétszer is figyelmeztet, hogy minden adat veszik az eszközön és néhány pillanat alatt lefut. Kiléphetsz a Ventoy alkalmazásból.

Lesz egy Ventoy nevű eszköz a fájlkezelődben (ez a pendrive-od) rákattintasz és egyszerűen ide bemásolod a HBCD.ISO-t vagy bármely más ISO-kat, amikről majd bootolni akarsz. Annyi a lényeg, hogy várd meg, hogy a másolás biztos véget érjen.
Újraindítod a gépet és bebootolsz a pendrive-ról. Egy lista lesz előtted, olyan ami nagyon hasonlít egy GRUB-menühöz, abban felsorolva a képfájlok, melyekről bootolni lehet, ha csak a HBCD.iso-t másoltad a pendrive-ra akkor csak az.
Kiválasztod, nyomsz a következő ablakban is egy entert és bootol. Nálam azért ez percekig is eltartott talán a HBCD esetében. Egy Linux Mint lemezkép nagyon hamar betöltődik.
Azért is nagyon szeretik, mert simán csak cserélgeted rajta kedvedre az ISO-kat, innentől csak sima másolás van, nem kell a pendrive-ot újra és újra formázni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy

#2.1.1.1 Kösz szépen, holnap ezzel a Ventoy-jal rámásolom az ISO-t, és megpróbálom visszaállítani a fájlt. Gondolom, a visszaállítás után újra át kellene másolni, de már másik lemezre mentettem, úgyhogy lehet törölni. Az a lényeg, hogy logikai hiba ne legyen a lemezen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy

#2.1.1.1.1 Az 1.0.91-gyel próbáld inkább, nálam azzal működött.
https://linuxmint.hu/comment/63119#comment-63119

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Logikai hiba javítása NTFS fájlrendszeren

#2.1.1 Ventoy. Bár a Hiren's nincs a támogatási listán, előfordulhat, hogy megy alatta.

De javítás után szerintem mindenképpen újra kell másolni. És próbálj szerezni olyan HUB-ot, aminek saját tápja van.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Logikai hiba javítása NTFS fájlrendszeren

#2.1.1.2 Van egy ilyen mindenes ATA-SATA to USB átalakító, de nem megbízható - már máskor is volt miatta adatvesztésem (szerencsére volt másodpéldányom a fájlokról). Van hozzá rendes külső táp, de szerencsétlenül oldották meg a csatlakozást a HDD-hez - a biztonság kedvéért összeforrasztottam a tápvezetékeket.
Külső USB 3-as SATA-házam is van (2), ezekkel nemigen van probléma.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy 1.0.91

#2.1.1 Ó, jaj! Amikor az előző hozzászólást írtam, akkor a korábban elkészített ventoy-os eszközömre egyszerűen csak rámásoltam a most letöltött HBCD_PE_x64.iso-t, bebootoltam és működött.

Azért gondoltam megcsinálom az egészet elölről egy pendrive-ra és elkezdődik a boot, de hibára fut. :-(
A korábbi eszközt ventoy-1.0.91-linux.tar.gz-ből készítettem GPT sémában.
Letöltöttem a ventoy-1.0.91-linux.tar.gz-t, kicsomagoltam, beléptem a ventoy-1.0.91 könyvtárba és ott kiadtam a

sudo ./VentoyGUI.x86_64

parancsot.

Az Option-nél GPT sémát kértem és így nyomtam meg az install gombot.

A fájlkezelőben kiválasztottam a Ventoy-ként megjelenő eszközt és rámásoltam a most letöltött HBCD_PE_x64.iso fájlt.

Így rendben bebootolt. (A gép amivel próbáltam, amúgy csak legacy bootot tud.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy 1.0.91

#2.1.1.3 Sikerült a Ventoy-pendrive-ot elkészíteni, és el is indult róla a program. A Hiren's-re kattintva betöltődött egy mini Windows rendszer, amiben megkerestem a csatlakoztatott külső HDD-t, és elindítottam a hibajavítást, de semmit nem talált. Hogyan lehet egyáltalán a Hiren's-t hibajavításra használni?
Ami zavar a programban az az, hogy a fényerőt nem lehet változtatni, kiégeti a szemem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy 1.0.91 HBCD_PE_x64.iso – Ventoy 1.0.91

#2.1.1.3.1

#2.1.1.3.1

Nyitni kell egy parancssort, majd beírni:

CHKDSK E: /F /V /R

ahol az E: helyére azt kell írni, ami az adott vizsgálandó partíció betűje Windows alatt.

A parancssor felülete fekete, nem hiszem, hogy égeti a szemet.

Egyébként meg, ha tartósan kell használni, és nem lehet kibírni a látványt, napszemüveget kell feltenni.coolsmiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

HBCD_PE_x64.iso – Ventoy 1.0.91 HBCD_PE_x64.iso – Ventoy 1.0.91

#2.1.1.3.1.1 Lefuttattam a parancsot, de nem talált hibát. A procedura 4,16 órán keresztül tartott. Ezek szerint szektorhibát is keresett, azért tartott ilyen sokáig az ellenőrzés.
A Hiren's-ben vannak lemezhelyreállító programok is (pl. Recuva), de ezek se találtak hibát - nincs elveszett fájl. Most azért a PeaZip-pel az összes fájlt ellenőrzöm - ilyenkor jó, hogy tömörítve vannak az állományok, nem kell egyenként vizsgálni, mert teljes könyvtárakat is átvizsgál.
A vakítást meg úgy küszöböltem ki, hogy lecsuktam a laptop fedelét - a képernyő ilyenkor kikapcsol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve