Ryzen hőfokok lekérdezése

A tavalyi év végén áttértem az AMD Ryzen processzorra. A 3600-ast vettem, ami egy nagyon jó processzor: 6 mag 12 szál, nálam gond nélkül fut mindegyik mag 3,95-on, vagy Auto beállítással is a 4,0-4,15 közé felmegy egy-egy mag. Ezt a szériát egészen jól lehet OC-zni, és alapbeállítással is hozza az elvárt szintet. Egyetlenegy problémába ütköztem bele: Linux rendszer alatt sem a hőmérséklet, sem egyéb adatot nem tudok normálisan kijeleztetni. Ami elég kellemetlen! Hiszen én menet közben is szeretném ellenőrizni a hőmérsékletet, a betáplált feszültséget, és egyéb ilyen technikai adatokat. Két illetve három olyan adat van alapesetben, amit szeretnénk ellenőrizni egy túlhúzott processzornál, legalábbis az első időben. Az egyik természetesen a processzor sebessége. Ez nem okoz gondot. A megszokott módon, az alábbi kis Linux paranccsal le tudjuk kérdezni az aktuális processzorsebességet:

cat /proc/cpuinfo | grep "cpu MHz"

Én terhelés alatt, illetve folyamatosan is szeretném figyelni ezt terminál ablakban. Ezért egy kis előtagot illesztek a előző parancs elé:

watch -n.1 "cat /proc/cpuinfo | grep \"^[c]pu MHz\""

Vagy ha ez így nálad nem jó:

watch -n.1 "cat /proc/cpuinfo | grep 'cpu MHz'"

Ezzel megmondjuk a Linux rendszernek, hogy ennyi (0.1sec) időnként legyen szíves újra és újra lefuttatni. Értelemszerűen a számértéket kell emelni ha ritkábban, és csökkenteni ha gyakrabban szeretnénk lekérdezni a processzor sebességet. Ez nem jelent gondot, ez szépen működik minden rendszerben. Így mindenki nézegetheti, ellenőrizheti a processzor sebességét. A csalódás akkor ért, amikor beütöttem a „sensors” parancsot. Amivel eddig le tudtam kérdezni az összes olyan adatot, értéket amit a régi inteles processzorom szolgáltatott. Ez a kép fogadott, amikor a sensors parancsot kiadtam:

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Tdie: +69.6°C (high = +70.0°C)
Tctl: +69.6°C

Ha neked nem AMD Ryzen hármas sorozatból származó processzorod van, akkor lehet, hogy a régebbiekhez bővebb információt ad a parancs, de az új - legalábbis tavaly még nagyon új volt - processzorhoz ezt a szerény kiírást kaptam. Ez számomra nem megfelelő! Gondolhatjátok, hogy én szeretném ennél tágabb mértékben ellenőrzi a processzor adatokat: hőmérséklet, feszültség adatokat. Ezek befolyásolhatják a processzor teljesítményét, illetve az élettartamát. Ezeket az adatokat - legalábbis az első időben - mindenképp érdemes ellenőrizni. Kis internet keresés után rátaláltam a megoldásra.

AMD ZEN processzor hőfok kijelzése

Egy Zenpower nevű kernelmodult ajánlottak. Nem kell megijedni, nem fogunk kernelt fordítani és nem lesz semmi olyan, amit egy átlagos kezdő nem tudna megtenni. Az első körben olvasd át a leírást, főleg a elvárt minimális kernelverzió a fontos! Majd telepíteni kell. A leírás pontos, egyszerű. Én abban a kellemes helyzetben vagyok, hogy az Arcolinux rendszer használatával az AUR-ból telepíteni tudtam. Ezután már csak pontosan követni kell a leírásban szerepló pár lépést: Meg kell nézni, hogy a k10temp aktív-e. Ez szolgáltatja a hőfokadatokat a processzorból, ami nekünk kevés. Elégséges alapesetben, de nekünk kevés.

lsmod | grep k10temp

majd, ha aktív, le kell állítani, hogy az új modulunkat indtani tudjuk.

sudo modprobe -r k10temp

Majd aktiválni kell a zenpower-t:

sudo modprobe zenpower

Ezután már kissé bővebb információt ad a sensors:

zenpower-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
SVI2_Core: 1.03 V 
SVI2_SoC: 1.09 V 
Tdie: +31.8°C (high = +70.0°C)
Tctl: +31.8°C 
Tccd1: +33.0°C 
SVI2_P_Core: 2.04 W 
SVI2_P_SoC: 9.61 W 
SVI2_C_Core: 1.98 A 
SVI2_C_SoC: 8.83 A

Itt is a folyamatos kijelzés okán érdemes a

watch -n.1 „sensors”

megoldást használni. Természetesen használhatsz a sensors-on kívül más olyan szenzoradat megjelenítőt, amit kedvelsz. Én szeretem a CLI megoldásokat, mert így nem fut egy plusz grafikus program, ami erőforrást vesz el. Csak a Blender Benchmark amivel objektívben mérhetem a teljesítményt, és maximumra kipörgeti a processzort. Bár nem egy Ryzen Mester, és más profi Windowsos kijelzők, de a szolgáltatott adatok már elegendőek az processzor figyelésére, a túlhúzás stb. kontrollálására. Kissé kellemetlen, hogy az AMD nem ad egy „gyári” szoftvert, ami megfelel a Windowsosnak, de ez van...

Az eredeti cikk a blogomban jelent meg...

Hozzászólások

kimarite képe

Szia. Nálam ez jött ki:

Szia. Nálam ez jött ki:

cat /proc/cpuinfo | grep \"^[c]pu MHz\"
grep: MHz": Nincs ilyen fájl vagy könyvtár

Így már más:

cat /proc/cpuinfo | grep "cpu MHz"
cpu MHz        : 1197.217
cpu MHz        : 1197.291
cpu MHz        : 1197.232
cpu MHz        : 1197.211

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia. Nálam ez jött ki: Szia. Nálam ez jött ki:

#2

#2 Köszi, átírtam. Nálam az asztali gépen az én verzióm is ment, a laptopon (szintén arco) meg csak a tied...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szia. Nálam ez jött ki:

#2.1 Ez egy Debian. :-)

Szívesen. És az egyszerűségre törekszem. ;-)

-----

Lemaradt a formázás és még egy hely „hibázik”. Ezt másold:

cat /proc/cpuinfo | grep "cpu MHz"

Én terhelés alatt, illetve folyamatosan is szeretném figyelni ezt terminál ablakban. Ezért egy kis előtagot illesztek a előző parancs elé:

watch -n.1 "cat /proc/cpuinfo | grep 'cpu MHz'"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szia. Nálam ez jött ki:

#2.1.1 Köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve