Mikor jelenik meg a Linux Mint 19.3?

kami911 képe

Kiadások előtt elindulnak a találgatások, hogy mikor jelennek meg az új Linux Mint verziók. Az utóbbi időben az új kiadások (sajnos KDE nélkül) már ugyanazon napon jelentek meg az összes asztali környezethez. Ti mit tippeltek, mikor jelenik meg a Linux Mint 19.3 különféle kiadásai? Melyek azok a funkciók, amiket legjobban vártok?

  • Linux Mint „Tina” 19.2 Cinnamon,  MATE és Xfce - 2019. augusztus 2.
  • Linux Mint „Tessa” 19.1 Cinnamon,  MATE és Xfce - 2018. december 19.
  • Linux Mint Debian Edition 3 „Cindy” Cinnamon és MATE - 2018. augusztus 31.
  • Linux Mint „Tara” 19 Cinnamon,  MATE és Xfce - 2018. június 29.
  • Linux Mint „Sylvia” 18.3 KDE és Xfce - 2017. december 15.
  • Linux Mint „Sylvia” 18.3 Cinnamon és MATE - 2017. november 27.
  • Linux Mint „Sonya” 18.2 Cinnamon,  MATE, KDE és Xfce - 2017. július 2.
  • Linux Mint „Serena” 18.1 KDE és Xfce - 2017. január 27.
  • Linux Mint „Serena” 18.1 Cinnamon és MATE - 2016. december 16.
  • Linux Mint „Sarah” 18 KDE - 2016. szeptember 9.
  • Linux Mint „Sarah” 18 Xfce - 2016. augusztus 2.
  • Linux Mint „Sarah” 18 Cinnamon és MATE - 2016. június 30.
  • Linux Mint „Rosa” 17.3 KDE és Xfce - 2016. január 9.
  • Linux Mint „Rosa” 17.3 Cinnamon és MATE - 2015. december 4.
  • Linux Mint „Rafaela” 17.2 KDE és Xfce - 2015. augusztus 7.
  • Linux Mint „Rafaela” 17.2 Cinnamon és MATE - 2015. június 30.
  • Linux Mint Debian Edition 2 „Betsy” Cinnamon és MATE - 2015. április 10.
  • Linux Mint „Rebecca” 17.1 Xfce - 2015. január 11.
  • Linux Mint „Rebecca” 17.1 KDE - 2015. január 8.
  • Linux Mint „Rebecca” 17.1 Cinnamon és MATE - 2014. november 29.
  • Linux Mint „Quiana” 17 Xfce - 2014. június 26.
  • Linux Mint „Quiana” 17 KDE - 2014. június 23.
  • Linux Mint „Quiana” 17 Cinnamon és MATE - 2014. május 31.
  • Linux Mint Debian Edition 201403 Cinnamon és MATE - 2014. március 2.
  • Linux Mint „Petra” 16 KDE és Xfce - 2013. december 22.
  • Linux Mint „Petra” 16 Cinnamon és MATE - 2013. november 30.
  • Linux Mint „Olivia” 15 KDE - 2013. július 21.
  • Linux Mint „Olivia” 15 Xfce - 2013. július 12.
  • Linux Mint „Olivia” 15 Cinnamon és MATE - 2013. május 29.
  • Linux Mint Debian Edition 201303 Cinnamon és MATE - 2013. március 22.
  • Linux Mint „Nadia” 14 KDE - 2012. december 22.
  • Linux Mint „Nadia” 14 Xfce - 2012. december 21.
  • Linux Mint „Nadia” 14 Cinnamon és MATE - 2012 november 20.

Hozzászólások

Gondolom majd december

Gondolom majd december közepén. Nem hiszem, hogy sok változás történne, HIDPI támogatásról, ikonok csinositásán kivül nem sok mindenről lehet hallani, kernelfrissités valószínüleg lesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

With the stable release

With the stable release behind us, the upgrade path opened and the new packages ported towards LMDE 3, we started work on Linux Mint 19.3. This next release is planned for Christmas, so our development cycle is quite short and we need to move fast.
Monthly News – August 2019: https://blog.linuxmint.com/?p=3795

Cliparts License. All images on our site are for Non-Commercial Use

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

With the stable release

#2 Úgy látom, olyan egetverő újdonságok nincsenek, inkább a felületben vannak változások.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

With the stable release

#2.1 Van kifejezetten olyan fejlesztés vagy fejlesztési irány, ami jó lenne, és amely ebben az al verzióban még nincs megvalósítva? Ötleteid? Kifejtenéd?

Én az eszközök támogatását nézném át általában, de a Linux rendszerek általános fejlesztői helyében, tehát nem a Cinnamon-ról vagy nem a Linux Mintről beszélek kizárólag. Egy (még) átfogó(bb) megoldás elkelne, azaz a jelenlegi Illesztőprogramok alkalmazás finomítása terén, valami felhasználótól független megoldás, ha bármi gond akad. Erről volt szó máshol, több más fórumon. Szóval, esetleg egy adatbázis, amiből a telepítő dolgozik. Például, melyik X-Server és melyik kernel kell a legújabb videó eszközökhöz, amelyeknél maga a gyártó is le van maradva a Linux kernel aktuális verziójától ... . Olvasom, a legújabb Gnome3 már a Wayland-ot használja a Xorg helyett, de nem egyértelmű a történet még. Eszközökre vonatkozó, és egyéni telepítési megoldások így is vannak, és az adatbázis sem megoldás mindenre, ha belegondol az ember abba, mi minden befolyásolhatja a végeredményt (néha), legalábbis a videó eszközöknél. És a fórumokon eddig nem született akár általános ötlet szinten sem semmilyen épkézláb gondolat.

-----

A HiDPI támogatásán az asztali környezetek (Desktop Environment) alatt általában van még mit fejleszteni. Nemcsak a Cinnamon DE-nél. Más kérdés, hogy nem mindenkinek van szüksége a használatára. Vagy nem mindennap.

A HiDPI támogatás minden kiadással egyre jobb lesz. Az összes Linux Mint segédprogram GTK 3-as verzióját használja és támogatja a HiDPI használatát. A Mint-Y, amit az alapértelmezett ikontéma, kétszeres méretű ikonokkal érkezik, amely tűéles megjelenést biztosít HIDPI kijelzőkön is.
https://linuxmint.hu/hir/2018/07/megjelent-a-linux-mint-19-tara-cinnamon...

Fontos a rendszer kinézete is, és a megfelelő, elvárt működés akár Windows rendszerről áttérőknek vagy a kezdőknek (és persze, nekünk is, a gyakorlottabb felhasználóknak). A felületen mindig van mit fejleszteni, apróságnak tűnő dolgokat is. Az apróságok továbbfejlesztése éppen olyan nagy munka, mintha egy nagyobb változtatás történne meg. Mindamellett a Cinnamon (a MATE és a régebb óta létező Xfce asztali környezet mellett) szépen tovább viszi a megszűnt Gnome 2 felület sokak által kedvelt előnyeit, és a változatosság felé halad, mint a túlzott egyszerűsítés felé. A felhasználók igényeit követi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

With the stable release

#2.1.1 Én a rolling release irányába mennék el.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

With the stable release

#2.1.1.1 Nem egészen ezt a választ vártam, mert ez, te is tudod, lehetetlen. Azaz a Linux Mint maradni fog az LTS modellnél, a mindenkori stabilitásnál, amelyet a PPA-k támogatnak az újdonságok, vagyis a nagyon friss csomagok terén. A kezdők, a Linux rendszerre áttérni szándékozók ezt tudják „elviselni”, az LTS modellt.

Az LMDE lehetne a rolling kiadás. De erre nincs elég idő, fejlesztő és energia. Mert a Cinnamon asztali környezet fejlesztése elég fontos és más dolgokat felülír, mint például egy rolling fejlesztésre átállást. A Cinnamon jó kis asztali környezetté nőtte ki magát, felnőtt a nagyokhoz. De egyébként magának a Cinnamonnak van daily tükre (a Linux Mintre), amit magam is használtam valamelyik 18.x beta kiadásnál. Nem volt sok gond vele. Az alkalmazások daily tükre mondhatni, a PPA.

Debian rolling létezik, vagyis a Sid terjesztésen alapuló terjesztés (nem egészen rolling), a VSido: https://vsido.org/ Egészen stabil.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

With the stable release

#2.1.1.1.1 Igen, azóta is sajnálom, hogy az LMDE-nél úgy döntöttek, hogy leállnak a gördülő kiadással.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mikor jelenik meg a Linux Mint 19.3?

A stabil kiadás gondolom tavasszal. Talán javításra kerül egy kisebb hiba addigra, azt vettem észre és ez a 19.2 Tinanál jelentkezett a korábbi Taranál nem, hogy a leállítás gobra kattintva perceket kell várni mire megáll. A restart ugyanez. Ezért terminalból Shutdown -h now és Shutdown -r now használom, erre egy pillanat alatt leáll és újra indul. Ezzel együtt is a legjobb Linux. Pld. ezen működik a Redshift, míg Majaron és MX-en letölthető de nem működik. LinuxMintre visszatérni a többiről olyan mint mikor haza ér az ember.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Mikor jelenik meg a Linux Mint 19.3?

#3 Nálam, vagyis a Debian alatt amikor nehezen áll le a rendszer, azt a TV tuner okozza. Néha fordul elő. Ha ilyenkor kihúzom az USB csatlakozót, azonnal leáll a rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen először nálam is

Igen először nálam is működött a redshift MX 19-en úgy mint a Manjaron. A legközelebbi indításkor már elfelejtette hol van. Manjaron ezt úgy oldottam meg, hogy beírtam a terminálba ezt: redshift -l 46.9062:19.6913 -t 5700:3600 -g 0.8 -m randr -v (Magyarország adatai) ekkor elkezdett vörösödni végre nem vakított a böngésző. Újabb indításra már elfelejtette Debianon pontosan úgy mint az Archon. LinuxMinten meg a speedtest-cli ad fals adatot a netsebességről. Windows a másik gépen ezt mérte: https://ibb.co/fFvWmvj Minten meg alig 4,5 Mbps feltöltési sebességet, Manjaron a speedtedt-cli hibátlan. Ezek nem szoftver hanem rendszerhibák, ha az egyik OS-en fut hibátlanul a másikon nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen, automatikus indítás

Igen, automatikus indítás mindig kipipálva ez az első amit megteszek. A rendszerek között az a különbség a Redshiftet illetően, hogy Mintre már telepítve van és csak el kell indítani, automatikus indítás pipa be és hibátlanul működik. Míg Manjaron és MX-en le kellett tölteni, pipa be és másnap már azt írta ki az információknál unknow. Minten most áll át nappalira https://ibb.co/PmW1n5f ez működik. Manjaro legalább kiírta ezzel kapcsolatban, hogy nincs file se mappa, geolocation2 beállítást kér szerintem az IP címből nem tudja kiolvasni a rendszer az említett két Linuxon. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Igen, automatikus indítás

#5 Indítási script és be az automatikusan induló alkalmazások alkalmazásba? Amíg javítva lesz ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi Kimarite, azt írod "

Köszi Kimarite, azt írod " Debian alatt amikor nehezen áll le a rendszer, azt a TV tuner okozza" . Nálam biztosan nem ezért áll le lassan mert tetőantennát használok Mindig TV-hez. Optikai kábelen csak a telefon és az intenet jön megy. ( Router: https://www.telekom.hu/static-la/sw/file/digitalis-eloszto-sagemcomfst56...) Gondolom a futó folymatokat nehezen zárja a rendszer és ezért kell neki néhány perc. Korábbi Mint verzióknál ez hiba nem jelentkezett és parancssorból azonnal leáll.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszi Kimarite, azt írod

#6 Arra utaltam, hogy valamilyen eszköz I/O probléma is lehet a leállás oka. Nálm az említett, nálad valami más. Azaz valójában az eszköz probléma tényleg egy futó folyamat, amit a kernel nem tud lezárni gyorsan. Tehát meg kell keresni a folyamatot, ami a leállás gondja. A naplókban. És akkor leszel okosabb.

A leállásnál is látható a folyamat, bár most nem emlékszem, a Mintnél is így van.
Ha konzolra lépsz, és bejelentkezel,  látod: Alt + Ctrl + F1

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszi Kimarite, azt írod

#6.1 A jelenség oka nâlam vélhetöen azért van, mert a noteszgépet mozgatom, és elmozdul az USB csatlakozás, így a hiba oka logikus, hogy miért nem csatlakozik normálisan az eszköz, mindeközben persze, a kernel társalogna vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VLC helyett Celluloid ?

#7 Nem jó döntés, de majd később rákeresek a motívációkra.
A lejátszóról itt írtam: https://linuxmint.hu/comment/31926#comment-31926

Valami olyasmi cucc, mint a Totem.
Mindenképpen csak lejátszó és semmi más. Nem bonyolult.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VLC helyett Celluloid ?

#7.1 Végülis, gondolom az egyszerű kezelés lehetett az ok, amiért a Celluloid lesz az alapértelmezett lejátszó. Az ember legtöbbször csak megnyit egy videó fájlt, és lejátssza. Az MPV tud olyanokat is, mint a VLC, elég csak megnézni az SMPlayer lejátszó tudását. Utóbbi szintén az MPV-t vagy az MPLayert használja. Akinek az VLC kell, telepíti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

VLC helyett Celluloid ? VLC helyett Celluloid ?

#7.1.1 A "Tomboy" pedig azért lesz lecserélve, mert állítólag nem támogatja a HiDPI-t.
Csak nem tudom hogy a jelenleg meglévő számos Tomboy jegyzetemet tudom-e
szinkronizálni az utódjával ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

VLC helyett Celluloid ?

#7.1.1.1 Már régebben sem támogatta:

in the default software selection Hexchat, GIMP (which finally gained at least basic HiDPI support in 2.10.0) and Tomboy Notes are not yet HiDPI-ready.

Forrás: https://topnewreview.com/linux-mint-19-review/

Olvastál újabb hírt is? Például Ubuntu bejelentést.

Ha a Gnome felkészíti a Tomboyt a HiDPI-re, nyilván visszatér.
Az Xfce4 Notes is használható lenne szerintem a Cinnamon alatt. Volt már ilyen Xfce-s használat, azt hiszem, a képernyővédő alkalmazás.

-----

Az Xfce alatt telepítve ;-)

apt-cache policy xfce4-notes
xfce4-notes:
  Telepítve: 1.8.1-2
  Jelölt:    1.8.1-2
  Verziótáblázat:
     1.8.1-3 100
        100 http://ftp.de.debian.org/debian sid/main amd64 Packages
 *** 1.8.1-2 500
        500 http://deb.debian.org/debian stable/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

VLC helyett Celluloid ?

#7.1.1.1.1 Nem ragaszkodom a Tomboy-hoz - ha bármelyik utódjával könnyen tudom
szinkronizálni a feljegyzéseimet, akkor azzal is jól elleszek.
Mert például manuálisan jegyzetről-jegyzetre is át tudnám másolni, de az nem kevés
munka lenne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Tomboy

#7.1.1.1.1.1 Én nem használok jegyzeteket. Véleményem szerint, te a munkádhoz is ezt használod, tehát fontos a megléte, azaz valamilyen notesz biztosan kell neked. Tulajdonképpen nem szikronizálásról van szó, hanem exportálásról.

Gondolom, olyan alkalmazásba átviheted a fájlokat, amelyek szintén XML fájlokba írnak. Példa: https://askubuntu.com/questions/243691/how-can-i-export-my-tomboy-notes-...

Utánanézhetsz, melyik alkalmazást tudnád használni. Itt az a kérdés merülhet fel, hogy neked melyik tetszik, akkor arra nézz rá.

Nem ide tartozik, de a Google névjegyeket is igen nehéz teljeskörűen menteni és másolni. De a böngésző könyvjelzőket nem nagyon nehéz vándoroltatni a böngészők között.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve