Váltás Openbox-ra?

Ha MX linuxot használsz, akkor az XFCE felületet kapod alapból. Ez egy közepes felület, ami elég sokat tud, de kis igényű az erőforrásokban. Én régebben egy másik disztribúciót, a bunsenlabs-ot használtam, ami nem az XFCE, hanem egy kisebb, de nagyon stabil „felületet” adott, az openboxot.

Ami nekem nagyon tetszett, hogy valóban egyszerű és nagyon átlátható, de alapból elég fapados az openbox. Pár napja futott be egy kérdés, hogy az MX alatt lehete egy másik felületet felrakni? Amire természetesen a válasz igen. Ebből kiindulva próbálom összeszedni azokat a fontosabb lépéseket, amivel egy XFCE-ről (vagy bármi másról) át tudnál térni az openboxra.

A leírás nyilván az MX linuxon készül, de valószínűleg pont így fog működni más disztribúció alatt is.

Az első, ami nagyon fontos kérdés, és el kell dönteni a hatékonyság. Érdemes-e neked átállni? Ezt én nem tudom megmondani, én kedvelem az openbox-ot, így akinek van egy kis ideje, annak azt tanácsolnám, hogy próbálja ki. Az átállás másik fontos tényezője, hogy bár kisebb az erőforrás igénye, de nem biztos, hogy olyan nagy mértékű gyorsulást érsz el, amint ami energiát egy kezdő belefektet. Így lehet, hogy olyan kis mértékben gyorsul a géped, hogy az nem éri meg neked. Én annyit tudok mondani, hogy az XFCE 650mega memóriát fogyaszt nálam, a 350-400 közt az openbox, pontosan ugyanolyan programok futtatásánál. A pontosan ugyanolyan azt jelenti, hogy az alapból indított, nekem kellő programokat elindítva. Ez elég szép megtakarítás, de nem sokat jelent. Nem biztos, hogy a programok gyorsabban fognak indulni, és pld. a renderelés gyorsabb lesz. De erről később lesz szó.

A kinézete elég egyszerű (ezért szeretem), de aki egy szép, csillogó KDE Plasma, vagy Gnome alól tér át, annak csalódni kell, hiszen nem olyan dekoratív. Legalábbis alap telepítéssel. A telepítése nagyon egyszerű, a disztribúciód telepítő szoftverével fel kell tenni az openboxot, és egypár egyéb kis programot. Az MX Csomagkezelőjét és a synaptic-ot videón bemutattam, így nem lesz nehéz a telepítésnél megtenni azt, hogy rákeresel az openbox-ra és felrakod. Az MX linux alatt a Stable Repo-ban lesz. Én pár programot is fel szoktam tenni:

  • openbox – a WM, egyértelmű
  • conky – rendszer információkat jelenít meg, meg sok mást is
  • tint2 – panel, mert megszoktuk, hogy van…
  • volumeicon – hangerős szabályzó
  • network-manager-applet – hálózati ikon
  • nitrogen – háttérkép kezelő
  • obconf-qt – egyszerű openbox beállító

A telepítés után már csak ki kell lépned a futó grafikus felületből, és bejelentkezni az újba. Az alap MX Linux telepítésnél a bejelentkező felület jobb felső sarkában lesz egy legördülő menü, amiben ki kell választani az openbox-ot. Majd jelszó, és beléptél. Miután magadhoz tértél, hogy nem kaptál semmit, és lehet, hogy a szürke háttér nem is csinál semmit, teljesen üres, és hááát ezzel aztán nem lehet semmit csinálni, nincs sem panel, sem ikon, semmi, kattints jobb egérrel, és lesz egy fapados menüd.

A felső menüpont egy terminált ad, ami már meg is old mindent: van terminálunk és fut a grafikus felület. Így bármit elérünk, el tudunk indítani, be tudunk állítani.

Aki régóta olvas, annak amit leírok az nem lesz újdonság, hiszen pár régebbi cikket írok át és másolok be ide, kicsit aktualizálva, hiszen azok még bunsenlabs-hoz készültek.

Az openbox telepítése után szembesültem azzal, hogy a két monitorom felbontása és a pozíciója nem megfelelő: maximális felbontással üzemelnek, illetve a másodlagoson is ugyanazt látni... Ez nagyon bosszantó, és hamar orvosolni kellett, hiszen ha már van van kettő, akkor azt illő lenne úgy használni, ahogy megszoktam. Eddigi ablakkezelőknél minden esetben volt valami olyan megoldás, ahol grafikusan lehetett mozgatni a két, vagy több monitor helyzetét, és a felbontást stb. állítani lehet. Itt is van, mert fel lehet telepíteni ArandR-t, ami egy jó grafikus beállítási lehetőség. Használata egyszerű, nem okoz senkinek sem gondot. Amit tegyél meg, mert, bár egyéb megoldással is fel betudod konfigurálni a monitort, ezzel gyorsabb.

Én egy lehetőségre hívnám fel a figyelmet: a beállításokat scriptbe is menteni lehet, azaz több beállítást is létrehozhatunk, majd azt a scriptet, amibe mentettük lefuttatva váltani is lehet. Egy ilyen scriptet érdemes létrehozni és belenézni. Az elérési út (alapesetben)

/home/laci/.screenlayout/

ahol természetesen a laci a te felhasználói neved legyen. Aki többet olvasott tőlem, az már sejti, hogy én nem az alap könyvtárat, hanem a saját bin könyvtáramat használom erre a célra. Az biztosan benne van az elérési útban! Egy hibája van ennek a megoldásnak: induláskor nem azzal indul a rendszer, amivel akarom, hanem megint be kell állítani, vagy az adott scriptet futtatni. Természetesen van arra is lehetőség, hogy az autostart-ba beírjuk a parancsokat és a paramétereket. Én ezt választottam.

Az ArandR az xrandr előtétprogramja, azaz „csak” azt paraméterezi fel és menti el a paramétereket a scriptekbe. Így már viszonylag egyszerű dolgunk van. Ha megfelel a beállítás, amit a ArandR létrehozott, akkor simán be kell másolni az autostart-ba és ki és belépni.

xrandr –output VIRTUAL1 –off –output DP2 –off –output DP1 –off –output HDMI2 –off –output HDMI1 –mode 1280×720 –pos 0x0 –rotate normal –output VGA1 –mode 1024×768 –pos 1280×0 –rotate normal

igencsak hosszú beállítást adott. A fele nem kell (off-al letiltott monitorok, rotate forgatás stb.) és jó lenne, ha számomra jobban átlátható lenne. Ezért ezeket töröltem, mint feleslegeseket. Így egy rövid sort kaptunk, amit elhelyeztem az openbox indítójában, azaz az autostart-ba.

Az xrandr -help és a man xrandr ennél lényegesen komolyabb műveletekre is segítséget nyújt, a lehetőségek tizedét sem érintettük, de a célt elértük: ott és olyan elhelyezkedésben és felbontásban működnek a monitorok, ahogy akartam. Szokjuk meg, hogy nem csak automatikusan bemásolunk egy parancsot, hanem elolvassuk a leírást és a helpet is. Illetve, akit bővebb magyarázat érdekel, annak érdemes az eredeti cikket elolvasni, bár ott kétfelé vettem a két monitor beállítását, de már jobban átlátom a hosszabb parancsokat is.

Tipp: Egy script-et is készíthetünk valamilyen beállítással és azt futtatva ideiglenesen megváltoztathatjuk a felbontást – gyorsan, majd egy másikkal vissza.

Automatikusan induló programok az openbox-on.

Senkinek nem okozhat nagy meglepetést, aki az openbox-ot használja, hogy az indításkor elindítandó programokat az autostart fájlba kell megadni. A neve is jól mutatja, hogy mi a funkciója. De kezdőknek gondot okozhat, hiszen megszokták, hogy grafikus felületen állítják be, bepipálva azokat, amiket indítani akarnak. Itt én nem találtam ilyen kényelmes, és GUI lehetőséget. Ezért alapoktól kezdve végigviszem a feladatot: indítsuk egypár programot automatikusan, amikor az openbox elindul.

Az autostart fájl elérési útvonala:

/home/laci/.config/openbox/autostart

Természetesen a laci a te felhasználóneved legyen. Grafikus módban bármely fájlkezelővel odanavigálva és rákattintva meg tudod nyitni a beállított szerkesztővel. Bár használható elvileg az openoffice writer is, de én azt javaslom, hogy valami txt szerkesztőt használj, ami biztosan nem rakja tele felesleges dolgokkal a fájlt. Geany az alapbeállítású nálam, de xed, kate stb. is jó. Ha nincs ilyen, akkor hozd létre. Az MX Linux alatt nincs, így létre kellett hozni, ami egy videószerkesztővel egyszerű: „mentés másképp” egy üres szövegfájlt.

Kitérő: érdemes feltenni az mc-t és az mcedit-et is mert, ha nem indul az openbox (vagy általánosságban a grafikus felület) akkor nagyon kényelmes lesz parancssorban dolgozni ezekkel.

 A szerkezete nagyon egyszerű:

# utáni sorok megjegyzések. Ezeket nem hajtja végre, így a megjegyzéseket ezután írhatod. Nem vagy programozó, így minden beírt parancsot kommentálj! Ezt a # használhatod arra is, hogy egy már beírt parancsot kikapcsolj, mert megjegyzésnek veszi.

A parancsok teljesen ugyanúgy működnek, mintha a terminálba írnád őket. És egy & jelet teszünk utánuk a legtöbb esetben. Ha valami nem tölt be, vagy furán viselkedik akkor nézd meg, hogy nem maradt el, vagy ha beírtad, akkor töröld.

Azaz egy korrekt lista részlet valahogy így néz ki:

# Alapmonitor beállítása xrandr --output HDMI1 --mode 1280×720 –pos 0x0 --output VGA1 --mode 1024×768 --pos 1280×0 # Start tint2 oldalsó és alsó panel tint2 -c /home/laci/.config/tint2/also.tint2rc & tint2 -c /home/laci/.config/tint2/oldalso.tint2rc & # Panel indítása xfce4-panel & # Redshift redshift -l 55.7:12.6 -t 5700:3600 -g 0.9 -m randr -v &

Mindig legyen csoportba foglalva az azonos téma, és mindig legyen kommentelés. Az xrnadr-t ismered, az xfce panelt pedig már be tudjuk állítani, mert volt róla videó. A redshiftről pedig itt olvashatsz. A tint2 egy panelkezelő, ami lényegesen többet tud, mint az xfce-s. Két cikk szólt róla, így alapbeállításokat meg tudod majd tenni, és kis utánaolvasás esetén profi mód kezeled a panelhiányt az openbox alatt ezzel!

Az indítandó programokat hasonló módszerrel kell beírni. Ez első olvasatban nehézkes, de az első után már nem fog hiányozni a grafikus felület, amivel más rendszer alatt beállíthattad az automatikusan induló programokat. Az is megoldás lehet, hogy rögvest az autostart fájlt kezded el szerkeszteni, de én egy lassabb, de kevesebb csalódást adó megoldásként azt javaslom, hogy előbb mindent próbálj ki terminálban. Nyissunk meg egy terminálablakot, és oda írjuk be előbb próbaképp.

Miért? Sok parancshoz több kapcsolót is használunk, azaz nem csak beírjuk azt a fenti példánál, hogy tint2, hanem egy -c kapcsolóval megadjunk egy elérési utat. Vagy a redshift nappali/éjjeli színhőmérsékletet szabályzó program is több tagból áll. Hibázhatunk, elírhatjuk, vagy akár le is gyilkolhatjuk futó openbox-unkat rossz paranccsal. Kényelmesebb és gyorsabb a hibakeresés is, ha terminálban fut a program. Ha valami hiba van, akkor sok hasznos információt kiír, amit nem látunk majd az autostart esetén. Az sem utolsó szempont, ha hibázunk és le akarjuk állítani a programot terminálban gyorsan: killall-t kiadva megtehetjük, vagy ctrl+c, vagy a terminál ablakot bezárva.
Miután már biztosak vagyunk, hogy minden megfelelő, akkor írjuk be, vagy másoljuk be a autostart fájlba a teljes parancsot. Sok terminal lehetőséget ad a másolásra is, így biztos, hogy nem marad ki semmi és nem is írunk el semmit.
Ha elkészültünk, akkor már csak le kell menteni a fájlt. Majd kilépni az openboxból és vissza. Ezt érdemes megjegyezni, mert sok program beállító fájljai szerkesztése után azonnal érvényesül a változás, itt nem. Ami logikus is, hiszen egyszer fut le a fájl, induláskor.
Bár megoldható, de én ellenjavallom, hogy futtassuk az autostart fájlt és így az összes programot elindítsuk. Logikus, hiszen az autorun egy sima script, amit futtathatóvá lehet tenni. Működik, de akkor van gond, ha így több példányban is futhat erőforrás igényes dolog. Jobb, ha kijelentkezünk, majd vissza. A kívánt programok szép sorban, ahogy beírtuk őket elindulnak. Érdemes előbb az „eszközkezelőket” indítani (a példában a xrandr), majd a felhasználói részt. A felhasználói programok egy része lassabban tölt be, vagy különféle ellenőrzéseket is elvégez. Ez sok esetben lassíthatja az indulási folyamatot, hiszen több program indul egyszerre, ami leterhelheti a gépet. Ha több ilyen programot indítasz, akkor érdemes őket késleltetni. Erre nagyon jó példa a dropbox.

# Autostart the Dropbox daemon (sleep 60s; /home/laci/bin/dropbox.py start) &

Ideális megoldás! Egy késleltetés állítunk be, amit a sleep 60s ad. A 60s szerintem egyértelmű: várjon egy percet, majd akkor induljon el a dropbox. Így a többi program már mindent megtett, elindult és szabadok az erőforrások. A zárójelek itt fontosak! A mai erős gépeken ez nem jelent gondot, ennek ellenére jobb, ha az erőforrás igényesebb programokat sorba rendezzük.
Már említettem, de ismétlem: ha egy sor nem kell, akkor elé tett # kommentárrá alakítja én fut le.
Ami az adott témán túlmutat: nem ördöngösség egy szöveges config fájlt szerkeszteni. Így már nem fogunk idegenkedni, ha egy config fájlt kell szerkeszteni: előbb megnézzük a beállítások értelmét, lementjük az eredetit, és már bátran, kellő figyelemmel, de majdnem bármit meg tudunk csinálni. Sok esetben gyorsabb egy configot szerkeszteni, mint grafikus beállító programmal. Amire érdemes figyelni: ezt nem kell hangoztatni fórumokon, mert ellenszenvet kelt sok emberben a terminál használata.

Ha valaki nem tudná:

# az alt gr (jobb alt gomb) és x betű
& az alt gr (jobb alt gomb) és c betű

Bonyolult volt? Nem.

Ha a paneloknál használsz árnyékot, vagy átlátszóságot, illetve az ablakoknál is szeretnél ilyen „szépészeti” dolgokat, akkor kell neked egy kompozitáló program is. Én az openbox-hoz a compton-t javaslom. Kicsi, és az alapokat tudja. Ne várj egy izgőmozgó kereteket és kiemelkedően attraktív effektusokat! Ha ilyen kell, akkor maradj a KDE Plasmán, vagy a Gnomon!

A legtöbb disztribúció tartalmazza a compton-t, így csak telepíteni kell. Amit már egyszerűen meg tudsz tenni. Három csomag lesz: compton, compton-conf és a compton-conf-i10n. A két utolsó a beállító programja, és a magyarítása.
Valószínű, hogy az MX Linux alatt csak a i10n-t kell feltenni, hiszen ez az egyik kompozitor amit az MX használ.
Majd nem kell semmi mást tenned, csak elindítani a compton-t, és a compton-conf-al beállítani, ha az alap beállítás nem felel meg. Majd ezt is az autostart-ba kell beírni, és újra indítani az openbox felületet.

Mára ennyit! Így már lesz egy jó és kis erőforrású felületed.

Ez is a blogomban jelent meg :)

Hozzászólások

Conky Manager

#1 A kérdés csak az, hogy Debian 9-re vagy 10-re kellene a tükör. A 10-re még csak béta kiadás van, a rút kiskacsa. A sources.list megfelel?

deb http://mxrepo.com/mx/repo/ buster main non-free

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Conky Manager

#1.2.1.1 Elindult. De a témákat magam szedjem le :-)? És honnan?

Hitelesítési kulcs felvétele

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 276ECD5CEF864D8F

Elérhető verzió | tükör

apt-cache policy conky-manager
conky-manager:
  Telepítve: (nincs)
  Jelölt:    2.4+dfsg1-2mx19+1
  Verziótáblázat:
     2.4+dfsg1-2mx19+1 200
        200 http://mxrepo.com/mx/repo buster/main amd64 Packages

Telepítés

sudo apt-get install conky-manager
[sudo] kim jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése       
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
  ardour-data ardour-video-timeline harvid libcwiid1 libdsm3 libqm-dsp0 vamp-plugin-sdk vlc-plugin-notify vlc-plugin-samba
  vlc-plugin-video-splitter vlc-plugin-visualization
Ezeket az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
A következő további csomagok lesznek telepítve:
  conky conky-std libgee-0.8-2
Javasolt csomagok:
  apcupsd mpd xmms2
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
  conky conky-manager conky-std libgee-0.8-2
0 frissített, 4 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 26 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 733 kB.
A művelet után 2.700 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]
Letöltés:1 http://deb.debian.org/debian buster/main amd64 conky-std amd64 1.10.8-1+b1 [340 kB]
Letöltés:2 http://deb.debian.org/debian buster/main amd64 conky all 1.10.8-1 [36,2 kB]
Letöltés:3 http://deb.debian.org/debian buster/main amd64 libgee-0.8-2 amd64 0.20.1-2 [230 kB]
Letöltés:4 http://mxrepo.com/mx/repo buster/main amd64 conky-manager amd64 2.4+dfsg1-2mx19+1 [126 kB]
Letöltve 733 kB 1mp alatt (854 kB/s)    
Selecting previously unselected package conky-std.
(Adatbázis olvasása ... 329355 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../conky-std_1.10.8-1+b1_amd64.deb ...
Unpacking conky-std (1.10.8-1+b1) ...
Selecting previously unselected package conky.
Preparing to unpack .../conky_1.10.8-1_all.deb ...
Unpacking conky (1.10.8-1) ...
Selecting previously unselected package libgee-0.8-2:amd64.
Preparing to unpack .../libgee-0.8-2_0.20.1-2_amd64.deb ...
Unpacking libgee-0.8-2:amd64 (0.20.1-2) ...
Selecting previously unselected package conky-manager.
Preparing to unpack .../conky-manager_2.4+dfsg1-2mx19+1_amd64.deb ...
Unpacking conky-manager (2.4+dfsg1-2mx19+1) ...
Beállítás: libgee-0.8-2:amd64 (0.20.1-2) ...
Beállítás: conky-std (1.10.8-1+b1) ...
Beállítás: conky (1.10.8-1) ...
Beállítás: conky-manager (2.4+dfsg1-2mx19+1) ...
Processing triggers for mime-support (3.62) ...
Processing triggers for libc-bin (2.28-10) ...
Processing triggers for man-db (2.8.5-2) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.23-4) ...

A preferences fájl tartalma (/etc/apt/preferences)

Package: *
Pin: release n=stable
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release n=buster-updates
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release n=buster-backports
Pin-Priority: 400

Package: *
Pin: origin security.debian.org
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: origin download.opensuse.org
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release o=Oracle Corporation,n=bionic,l=Oracle Corporation
#Pin: release n=bionic
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release o=Bintray,l=Bintray,c=etcher
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release o=Insynchq, Inc.,n=buster,l=Insynchq, Inc.    
Pin-Priority: 1001

Package: *
Pin: release o=Valve Software LLC,n=precise,l=Steam,c=steam
Pin-Priority: 500

Package: *
Pin: release v=18.04,o=LP-PPA-kxstudio-debian-libs,a=bionic,n=bionic   
Pin-Priority: 500

Package: *
Pin: release o=KXStudio (Extra),l=KXStudio (Extra)
Pin-Priority: 500

Package: *
Pin: release o=KXStudio (Extra, GCC5),a=gcc5,n=gcc5,l=KXStudio (Extra, GCC5)
Pin-Priority: 500

Package: *
Pin: release n=sid
Pin-Priority: 100

Package: *
Pin: release v=10.1,o=Unofficial Multimedia Packages,l=Unofficial Multimedia Packages
Pin-Priority: 200

Package: *
Pin: release v=19.0,o=MX repository,a=mx,n=buster,l=MX repository
#Pin: origin mxrepo.com
Pin-Priority: 200

A sources.list fájl tartalma (/etc/apt/sources.list)


# deb cdrom:[Official Debian GNU/Linux Live 10.0.0 xfce 2019-07-06T10:47]/ buster main

# deb cdrom:[Official Debian GNU/Linux Live 10.0.0 xfce 2019-07-06T10:47]/ buster main

deb http://deb.debian.org/debian/ stable main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ stable main contrib non-free

deb http://deb.debian.org/debian/ buster-updates main contrib non-free
deb-src http://deb.debian.org/debian/ buster-updates main contrib non-free

deb http://security.debian.org/debian-security/ buster/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/debian-security/ buster/updates main contrib non-free

### Backports repository
deb https://deb.debian.org/debian/ buster-backports main contrib non-free
deb-src https://deb.debian.org/debian/ buster-backports main contrib non-free

### Oracle VirtualBox
deb [arch=amd64] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/ bionic contrib

### Balena Etcher
deb https://deb.etcher.io/ stable etcher

### Duinsoft Packages - update-sun-jre
# deb http://www.duinsoft.nl/pkg/ debs all

### Debian Sid - Java 8 JRE/JDK
deb http://ftp.de.debian.org/debian/ sid main

### Debian Multimedia repository
deb http://ftp.deb-multimedia.org/ buster main non-free
deb-src http://ftp.deb-multimedia.org/ buster main non-free
deb http://ftp.deb-multimedia.org/ buster-backports main
deb-src http://ftp.deb-multimedia.org/ buster-backports main

### Flacon - OPENSuse Build Service
deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/Sokoloff/Debian_9.0/ ./

### SMPlayer, SMTube - OPENSuse Build Service
deb http://download.opensuse.org/repositories/home:/smplayerdev/Debian_9.0/ /

### Insync - Debian Buster
#deb http://apt.insync.io/debian/ buster contrib non-free   
deb http://apt.insync.io/debian buster contrib non-free

### KXStudio - Debian PPA
deb http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/libs/ubuntu/ bionic main   
deb-src http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/libs/ubuntu/ bionic main  

deb http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/music/ubuntu/ bionic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/music/ubuntu/ bionic main  

deb http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/plugins/ubuntu/ bionic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/plugins/ubuntu/ bionic main  

deb http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/apps/ubuntu/ bionic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/apps/ubuntu/ bionic main  

deb http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/kxstudio/ubuntu/ bionic main
deb-src http://ppa.launchpad.net/kxstudio-debian/kxstudio/ubuntu/ bionic main

### KXStudio External - Debian repo
deb [arch=amd64,i386] https://kx.studio/repo/ stable free
deb [arch=amd64,i386] https://kx.studio/repo/ gcc5 free

### STEAM - Debian
deb [arch=amd64,i386] http://repo.steampowered.com/steam/ precise steam
deb-src [arch=amd64,i386] http://repo.steampowered.com/steam/ precise steam

### Wine HQ
# deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ buster main

### OBS Studio - OpenSuse
deb https://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine:/Debian/Debian_10/ ./

### MX Linux - Debian 10
deb http://mxrepo.com/mx/repo/ buster main non-free
deb-src http://mxrepo.com/mx/repo/ buster main non-free

# This system was installed using small removable media
# (e.g. netinst, live or single CD). The matching "deb cdrom"
# entries were disabled at the end of the installation process.
# For information about how to configure apt package sources,
# see the sources.list(5) manual.

A sources.list és a preferences fájl példa, az általam használt alkalmazásokra van beállítva és még csiszolható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Conky Manager

#1.2.1.1.1

A main repo-ból kell a conky-manager

conky-toggle-mx

mx-conky

mx-conky-data

Telepités után ~/neved/.conky/könyvtárban lesznek az adatok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Conky Manager | Conky Toggle

#1.2.1.1.1.1 A telepítés nem elég. Megjelent egy ablak

az

/usr/bin/mx-conky

parancs futtatása után, ezzel a tartalommal,

The MX Conky data set has been updated.

Copy from the folder where it is located /usr/share/mx-conky-data/themes whatever you wish to your Home hidden conky folder ~/.conky. Be careful not to overwrite any conkies you have changed.

melyet én is végrehajtottam volna, úgy, mint másolást.

Mert megnéztem futtatható-e a telepített mx-conky, és kísérletképpen futtattam is. Itt nem választottam ki témát (könytárról könyvtárra engedett lépegetni, és nem tudtam, melyik fájlt kell kiválasztani a legmélyebb könyvtárban), de a másolást a saját könyvtáramba az alkalmazás végrehajtotta.

Listázom (/home/$USER/.conky/):

ls -1 .conky/
conky-startup.sh
MX-antiX
MX-APInfo
MX-Asq
MX-BBQdigital
MX-Bridouz
MX-BritPanel
MX-Clockrings
MX-Conkydots
MX-Conkyglass
MX-Conkypatch
MX-CoreBlue
MX-Cowon
MX-Deadbeef
MX-Elementary
MX-Emays
MX-Flair
MX-Futuriste
MX-Gotham
MX-Hermoso
MX-KoO
MX-LSD
MX-Lua
MX-ManyRoads
MX-MIUI
MX-Mowgli-writes
MX-MyConky
MX-MyFirst
MX-Notify
MX-PaintSplash
MX-RelojPack
MX-Semplice
MX-Simple
MX-SmoothInfo
MX-TeejeeTech
MX-TopBar
MX-TronLegacy
MX-Voyager

Mert a Synaptic csomagkezelőben az mx-conky-data csomag (Csomag kiválasztása > Csomag tulajdonságai > Telepített fájlok) ugyanúgy az /usr/share/mx-conky-data/themes/ elérési út látszott, mint a fenti ablakban. De ezt a

dpkg -L mx-conky-data

parancs kimenete is mutatja.
A névben szereplő data kifejezés feltételezi, hogy innen származnak a témák.

Most a saját köyvtáramban vannak a témák.
A Conky Manager és a Conky Toggle alkalmazással tettem egy-egy próbát, a rendszer könyvtárakból (/usr/share/mx-conky-data/themes/) kiválasztani a témát. Egyik alkalmazás sem engedte. Nem értem egyébként, miért létezik mindkettő ..., egy célra. Tényleg, mért?

Érdekes, mert csak egy választható téma van, a Trónok Harca, a többi Widget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Conky Manager | Conky Toggle

#1.2.1.1.1.1.1 "Érdekes, mert csak egy választható téma van, a Trónok Harca, a többi Widget."

Bocs, hogy később válaszolok, de elbújt egy picit, én meg telefonról nem vettem észre a gombot, utána pedig nem hozta újnak. A Conky Manager widgetnek becéz minden szépen megírt conky fájlt, és ha a kedvére való ~/.conky könyvtárban van akkor ki is listázza. Az elérési út a Conky Manager -> Application Settings-ben változtatható. A theme fájlok (az az egy példa) cmtheme kiterjesztésű fájlt listáz. Nem túl bonyolult az élkészítése, ebben a példa témában (az MX-TronLegacy) mindent megtalálsz. Nálam ha én bármelyik widgetet kijelölök akkor azonnal megjelenik a conky, egyszerre több is kijelölhető (csak lehetőleg ne fedjék egymást). Voltaképpen az ilyen többes kijelőlést nevezi témának. Remélem, jól értettem a kérdést és akkor a válasz is talán megfelelő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Conky Manager | Conky Toggle

#1.2.1.1.1.1.1.1 Jó a válasz :-), értem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve