LIVE Mint kontra HDD mentés

Fórum: 

Sziasztok!

Úgy esett, hogy megmurdelt a rendszerem. Újratelepíteném, de előtte valahogy le kellene menteni mondjuk pl. a thunderbird adatait. Gondoltam úgyis menni fog telepítés előtt, hiszen LIVE-módban elérem a HDD-t. Ez igaz is, de nincs jogom lementeni. Jelszót meg nem kér. Hogy oldjam meg? Doksikat menthetek, de kb. ennyi. 

Köszi!

J.

kimarite képe

Thunderbird

Újratelepíteném, de előtte valahogy le kellene menteni mondjuk pl. a thunderbird adatait.

Ezt kell mentened: .thunderbird

file /home/kim/.thunderbird/
/home/kim/.thunderbird/: directory

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird

#1 Ezt most nem biztos, hogy értem. Amikor másolom, majd menteném azt írja ki, hogy nincs hozzá jogosultságom. Nyilván copy-paste megoldással próbálkozom. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Thunderbird

#2 Gondolom, pendrive-ra próbálod menteni. Ugye?

Kezdjük az elejéről:
-- nem indul a telepített rendszer („megmurdelt a rendszerem”). Így van?
-- elindítottál egy Live rendszert, és megpróbáltad megnyitni a telepített rendszer saját könyvtárát. Sikerült. Így van?
-- látod a rejtett „.thunderbird” könyvtárat? Ctrl + H a rejtett fájlok megjelenítése.
-- nincs jogod menteni a „.thunderbird” könyvtárat. Próbáltad? Próbáltad és nem megy. Ekkor írja, hogy nincs jogod menteni. Hova, milyen eszközre mentenél? Egy pendrive-ról van szó?  Remélem, nem a Live rendszer pendrive-ja az, oda valószínűleg nem tudsz menteni.
-- a telepített rendszerről (amely nem indul el) egyes dokumentumokat át tudsz másolni a pendrive-ra, de a „.thunderbird” könytárat nem. Így van?

Először is, ki kéne derülnie, hogy hova mentenél, milyen pendrive az.
Másrészt a Live rendszerről a a telepített rendszert nem mindegy, milyen elérési úton nyitod meg. Ha a /befűzés_helye/home/saját_könyvtár az útvonal, csak akkor látszanak a könyvtárak és fájlok. De azt írod, látod ezeket, tehát nem ez a probléma. A mentés nem megy. Marad a kérdés: milyen eszközre mentenéd a „.mozilla” könyvtárat? Én egy külső, adatok tárolására, mentési célra szolgáló HDD-re például tudok menteni.

A Live rendszer érzékelhető jelszót ugyan nem használ, de admin jog és a sudo parancs jelszó nélkül futtatható.
Másolni a rendszer könyvtárakat mindenképpen lehet, tehát  nem a forrással van probléma, hanem a céllal, ahova másolsz. Minden további nélkül akármi átmásolok a telepített rendszerem (szinte) akármelyik rendszerkönyvtárából a saját könyvtáramba, mert a saját könyvtáramat például írni biztosan tudom, tehát jogom van beilleszteni fájlt vagy könyvtárat akárhonnan. A saját könyvtáramból a rendszerkönyvtárba beilleszteni (bemásolni) nem tudok, mert nincs jogom írni.
Amikor ez az üzenet,

Amikor másolom, majd menteném azt írja ki, hogy nincs hozzá jogosultságom. Nyilván copy-paste megoldással próbálkozom. 

tehát nem másolandó könyvtárban található, egyes fájlok másolási problémáját írja a fájlkezelő, hanem egészben a könyvtárra jelez, úgy általában, akkor a mentés helyével van gond. Ezért kérdezem az eszközt, ahova másolnál.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A mentés helyének tulajdonba vétele

#4 A mentés helyének tulajdonba vétele (példa):
https://linuxmint.hu/blog/2019/04/kotet-meghajto-es-egyeb-tarolo-eszkozo...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird

#4 kimarite igen, ez van ahogy irod. Kulso HDD/re mentenek amit amugy mentesre es filmekre hasznalok. Az asztal tartalmat atmasoltam, doksikat, kepeket, de a rejtett allomanyt, pl a thunderbird tartalmat nem tudtam. A hiba ez Error opening file /media/mint/835c3cac-37ee-4531-a4d7-4ad36e688e4c/home/jack/.thunderbird/mh9q5krl.default: Permission denied

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Thunderbird

#7 Futtasd ezt a két parancsot,

sudo chown -R $USER:$USER /media/mint/835c3cac-37ee-4531-a4d7-4ad36e688e4c/home/jack/.thunderbird/
sudo chmod ugo+rwx -R /media/mint/835c3cac-37ee-4531-a4d7-4ad36e688e4c/home/jack/.thunderbird/

majd próbáld újra a másolást.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Jogosultság?

@#3 keraform azt irod, hogy Vagy vedd az egészet saját tulajdonba. Ezt hogyan tehetem meg? Ha jol gondolom, a problemam csak jogosultsagbeli, de sajnos nem vagyok linux guru. Ezert akarom ujratelepiteni is, mert valamiert a grafikus vezerlovel gond lett es csak villog a kepernyo es nem indul el. Dell notebook, ket grafikus chippel. Az a hiba lehet, amit olvasgattam, hogy az AMD nel elofordul galiba. De megoldani nem tudom es asszem inkabb csak meg nagyobb kart csinaltam. Mondta egy ismeros, hogy hozzak letre LIVE ban egy ugyanolzan felhasznalot, de az meg valami egeszen mas jelszot ker. Nem is ertem miert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird

#8 Isten vagy kimarite! Ez bevallt! Mi volt a gondom?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Thunderbird

#10 A hiba ez Error opening file /media/mint/835c3cac-37ee-4531-a4d7-4ad36e688e4c/home/jack/.thunderbird/mh9q5krl.default: Permission denied

Ez volt a gond:
Error opening file / Hiba a fájl megnyitásakor (mert a) Hozzáférés megtagadva / Permission denied.
A Live rendszer máshogy kezeli a forrást, de a saját tulajdonodba vetted. A Live felhasználó tulajdonába.
Ha néha ilyennel összefutok, már automatikusan futtatom a parancsokat.
Sok és jó Linuxszozást!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird

#11 Koszi! Akkor ez a parancs jo mindenhova? Nekem csak tudtommal a Firefox, meg a Thunderbird ami szemelyes beallitasokat tartalmaz. Mashol is van olyan ami szemelyes? Marmint a doksikat vagy menteseket kiveve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Thunderbird

#12 Mindenhova biztosan nem jó, csak arra, ami a bejegyzésben le van írva. :-)

Személyes dolgok:
-- a Thunderbird alkalmazásnál maradva, nekem nincs személyes dolgom benne. Ha új rendszert telepítek, akkor telepítem a Thunderbirdöt, beállítom az e-mail címet és a jelszót (néhány egyedi beállítást alkalmazok, fél perc sincs), letöltöm az összes levelet és kész. ;-)
-- ha a Firefox böngészőt is nézzük, nekem „onnan” kizárólag az extensions könyvtár tartalma kell, más nem. És némileg személyre szabom (Testreszabás) az eszköztárat, ez meg egy perc sincs.  ;-)
-- más alkalmazásnál nincs személyes „dolgom”. Van pár parancsfájl és néhány firmware, amit külső meghajtón tárolok eleve, aztán minden rendszerre bemásolom. A témák, az ikonok, a betűk (megjelenés) lehetnek személyesek, de azt pár perc alatt beállítom. Másrészt néha egy-egy újabb Linux verzióban megváltozik a beállítás ... őszintén szólva, én értelmét nem látom a mentéseknek (másolásoknak) a már említett saját dolgaimon kívül. :-)

A telepített alkalmazásokat el lehet menteni egy szöveges fájlba és onnan vissza is lehet tölteni. Ez általában akkor alkalmazható, ha ugyanazon Linux verzió a kiindulás és a cél is (Linux Mint 19.1 / Linux Mint 19.1), tehát a csillagok állása így a legjobb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird

@#14 Igen, megkaptam! Köszi srácok!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve