LinuxMint 19.2 Mate 64 bit bejelentkezési jelszó karakterszámának csökkentése nyolcról például kettőre

Fórum: 

Telepítettem tárgyi rendszert.

Kérdésem linuxmint kezdőként: a linuxmintben állítólag kötelező minimum 8 karakteres bejelentkezési és egyéb jelszókövetelményt hogyan lehet átállítani, hogy az pl. 3 karakternyi jelszót kérjen csak? Csak az válaszoljon akinek tapasztalata van erről ebben ezen a rendszeren és már megcsinálta a gyakorlatban is. Részletes szájbarágos leírást kérnék szépen. Nálam ez az első lépés, kezdeti beállításnál amikor nem root-ként, hanem pl. user-ként jelentkeznék be és ez már a biztonsági témát is feszegetheti akár. Vagy linuxmint-re nincs megoldás erre, csak más disztro választása?

Köszönettel :) pam.d

kimarite képe

Automatikusan ...

Automatikus bejelentkezés?

Mielőtt ... csinálsz „valamit”, olvasd el: https://linuxmint.hu/blog/2019/03/vendeg-vagy-masodik-felhasznalo-automa...

Az erős jelszó használatát a többi admin feladatkörnél nem hagyhatod ki (józan ésszel), mert a Linux biztonsága a felhasználók és a csoportok tevékenységének elkülönítésén alapul, és ezt biztosítja a felhasználói jelszó és mondjuk, a sudo. Ha ebbe belenyúlsz, akkor a saját biztonságodon kívül ismerőseid és még sok más ember biztonságát veszélyezteted. Egy 8 karakteres jelszót már sokkal nehezebb feltörni, mint egy három karakterest. A „Házirend” a Windows és az OS X rendszerek alatt is megvan, csak másképpen. A UNIX és a Linux jelszó-alapú.

A jelszavakról: https://linuxlaci.wordpress.com/2018/11/04/jelszavak-biztonsaga/

Válassz olyan jelszót, amiben benne van egy olyan dolog (tárgy, fogalom, ember neve, stb.), amire biztosan emlékszel, kicsit ferdítsd el, adj hozzá különleges karaktert és számot is. Kis és nagy betű vegyes használata is javasolt. Ha a jelszó megjegyzése nem megy, írd fel valahova, amit csak te találsz meg. A jelszó semmiképpen ne legyen hozzád köthető, például a születésed dátumát ne írd bele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszó megváltoztatása

Mint 18.3 Cinnamon felületen:
Rendszerbeállítások -> Felhasználók és csoportok
https://ibb.co/GtyhGXm
19.1 Mate felületen lehet hogy nem pontosan itt, és ilyen formában érhető el,
de biztos vagyok benne hogy a lehetőség ott is adott.

(Az előzőleg írt biztonságra vonatkozó ajánlások érvényesek !)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszó megváltoztatása

@#6 Ki és hol állította azt, hogy a jelszó lehet 1,2, vagy 3 karakteres is ?
A képen az látszik hogy: "User passwords must be longer than 5 characters"
A 6 karakter szerintem megfelel ennek a kritériumnak.
Aki pedig a rendszerfájlok módosítása előtt lusta 6 (8) karaktert bepötyögni,
az használjon Windows-t. (UAC)

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (1 szavazat)

Van jobb is

A rövid jelszónál van "jobb" is, - amikor a rendszer nem kér jelszót !
Ehhez csak az "ubunsys" csomagot kell telepíteni, és a megfelelő helyen
beállítani hogy ne kérjen jelszót.
https://github.com/adgellida/ubunsys/releases/tag/v2018.10.18

https://ibb.co/C9t5vdp
(sudo without password)

Aztán, ha meghekkelik/krekkelik a rendszered, - vess magadra !

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Van jobb is

#9
Tudom hogy a hiba talán bennem van de én 2001 óta használok számítógépet és az akkori w2000,  az xp,  a w10,  a Mintek,  a mostani Manjaro és az összes androidos eszközöm  automatikus bejelentkezésen volt-van. Bár a Windowst is nagyon be lehet kemémyíteni ezen a téren de sosem éreztem szükségét sem a bejelentkezési jelszónak, sem vírusirtónak. És életembe nem kaptam be semmit pedig a windows ezen a téren sokkal sebezhetőbb. Ha betörnek, hát tegyék, sokmindent úgyse látnak, ami fontos az egy AES 256 bites titkosított konténerbe van egy erős jelszóval, ami sehova nincs felírva csak a fejembe van meg.

Ezzel nem arra buzdítok bárkit is hogy így járjon el, de ha a kollégának elég lenne 1 karakter is a belépésnél, akkor miért nem állít be automatikus bejelentkezést?

Linux Mint Cinnamon alatt a megszokott 7 karakteres jelszavamat használtam vagyis nem kötelező a 8 karakter. kevesebbel nem próbáltam.
Opera fióknál már csak 12 vagy feletti karaktert fogad el. Skype is csak 8 felettit, és egyre több helyen kell 12 karakter minimum.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

#10 Nem feltêtlen az a veszély, hogy bármit is megláthatnak (fájl). Két másik dolog:

-- például e-mail, weboldal belépési jelszavak ellopása,

-- hátsó kapu nyitása, és a gép eröforrásainak használata.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

@#12 Most nem ez a téma. :-)

Nekem 1 karakteres a jelszavam már vagy 10 éve, viszont nem nem használom a Facebookot. Vajon ki van jobban kitéve az e-mailcímek ellopásának?
Vállalom a veszélyt.

Az a baj, mégpedig nem is kicsi, hogy nemcsak magad veszélyezteted az egy karakteres jelszóval. Az e-mail címeket, vagy akár az e-mail-ek bizalmas tartalmát így is, úgy is ellophatják. Mindegyik említett történet (köz)veszélyes élet. Szeretsz hasonlattal élni, hasonlattal élek én is, ... Dániába küldenélek (Hamlet): http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=863

2014. július 01-től az a járművezető, akinek vérében a véralkohol szintje eléri, vagy meghaladja a 2,0 gramm/liter ezreléket, s ennek ténye a kapcsolódó rendőrhatósági eljárás során bizonyításra kerül, a vezetői engedély elvétele és a pénzbírság megfizetésének kötelezettsége mellett - egyéb intézkedésként – arra számíthat, hogy az általa vezetett járművet lefoglalják, s elkobozzák.
Az így elkobzott járművet aukcióra bocsátják, s az eladási érték az államkasszába kerül. A jogszabály bevezetésével kapcsolatban Karen Haekkerup, dán igazságügy miniszter a következőket jelentette ki: "Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy sok ártatlan ember sérült meg súlyosan, vagy vesztette életét közúti balesetben azok miatt a vakmerő vezetők miatt, akik ittasan közlekedtek közútjainkon. Ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy az ilyen járművezetőknek nincs helyük a közlekedésben, ki kell emelnünk onnan őket! A törvény, melyet a dán parlament április végén fogadott el, természetesen a külföldieket sem kíméli, ők is hasonló eljárásra számíthatnak, amennyiben ittasan közlekednek. Az ittas vezetők mellett a kábítószer hatása alatt járművet vezetők gépjárművei is elkobzásra kerülnek.”

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

#9 Ami, aki átmegy a tűzfalon, annak szabad az út. Evan, meg egy bambi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit bejelentkezési jelszó karakterszámának csökkentése nyolcról például kettőre"

"Csak az válaszoljon akinek tapasztalata van erről ebben ezen a rendszeren és már megcsinálta a gyakorlatban is."

Ezzel csak annyi a bibi, hogy ez a rendszer még nem jött ki, 19.1 -et adták ki utoljára.
Azt jól sejted, hogy a pam.d könyvtárban van szabályozva a dolog, méghozzá a common-password fájlban, és az obscure bejegyzés állít eléd korlátokat.
Ha nincs rendszergazdai jogod, nem tudsz ezen változtatni.  Ha van akkor a libpam-cracklib telepítésével részletesen szabályozhatod a jelszó bonyolultságot, ha értesz is hozzá.
Ne várd, hogy ezt részletesen leírja valaki ide, nem olyan egyszerű. De ha van rendszergazdai jogod, egyszerűen is megoldható a problémád.
Először rendszergazdát csinálsz magadból így: "sudo su -"
Mivel rendszergazdaként bármilyen jelszót megadhatsz, kiadod ezt ha sikerült root jogot szerezned: "passwd felhasználóneved"
Így már megadhatsz akár két karaktert is.
DE ÉN SEM JAVASLOM!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

#19 Nem tudjuk, kezdő vagy gyakorlott felhasználóval állunk „szemben” (pam.d említése). Mindegy. De a kérdés a Windows felhasználóé (minek ez a jelszó ide egyáltalán), aki nem érti a Linuxszok működését, és (de) próbálja Windows-módra megoldani (ha elromlik, majd újratelepítjük)... azonban úgy nem lehet.

Ne várd, hogy ezt részletesen leírja valaki ide, nem olyan egyszerű.

Így van. De nincs is értelme leírni olyasmit, ami a rendszer alapvető működését veszélyezteti. És ugye, a Windows (vagy más kereskedelmi OS-ek) mindennapos használatánál mondhatni, gyakorta előfordul, hogy magát a rendszert „crackelik”, mert nem veszik meg azt (drága tényleg, és pl.  Windowst csak bérled, nem a te tulajdonod). Vagy az egyébként  alkalmazásokat törik fel. És ez esetben a feltörést végző személy leírja a módszert, ezzel jelezve, hogy ő milyen nagy mester. De van olyan is, hogy nem írja le a módszert, csak a feltört alkalmazást teszi közzé. Csak kicsit kanyarodtam el az eredeti témától, de biztonsággal kijelenthető, hogy a „kereskedelmi” szolgáltatásokkal ellentétben, a Linux és a UNIX nyílt forráskódú, így az elért eredmények (megoldások) a köz javát szolgálják, abból mindenki (minden OS) részesül (bizonyos licencek betartásával) és semmi nincs eltitkolva, továbbá az olyan felhasználók (a crackerek) a közösség szempontjából nem hasznosak, aki például a megoldást eltitkolják ..., azaz érthetőbb módon megfogalmazva, csak a saját érdekükben dolgoznak, és netán pénzt is kérnek ezért. Linux OS-eknél idővel kialakul, hogy kinek a munkájára érdemes figyelni, és a fejlesztő nem is dicsőiti magát „reklámmal”, továbbá, alkalmazást fejleszteni sokkal nehezebb, mint csak feltörni (bár sokakat megtéveszthet a „feltörés tudása”, nem úgy igaz). És mert, az alkalmazások „feltörésére” nincs szükség, a forráskód szabad (bele lehet nyúlni, forkolni, azaz fejleszteni). Az esetleg fizetős alkalmazások sokkal olcsóbbak, mint más OS-ek alatt, és ezeket „nem illik” feltörni.

A lényeg (megismételve) ez: nincs értelme leírni olyasmit, ami a rendszer alapvető működését veszélyezteti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

@#23 „Köszönjük” az eddigi részvételt. Itt szükség nincs a hozzászólásaidra a jelen pillanatban és már régóta. Kezdve azzal a kijelentésedddel, hogy a Canonical fejleszti a Gnome Shellt ..., de oldalakat lehetne megtölteni a valótlan állításokkal ..., amelyekhez foggal, körömmel ragaszkodsz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

@#25 A kereső erre: "Canonical fejleszti a Gnome Shellt" nem ad egyetlen találatot sem.

Szerintem sem .. . Ezzel a kereső szóval nem is találja meg senki.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

#26 Utalás történt arra, hogy az Ubuntu miatt nem használható az Asztalon ikon (stb.):

1) https://linuxmint.hu/blog/2019/04/az-ubuntu-1904-ujdonsagai

De azt is írhattam volna, hogy "Az Ubuntu 19.04 forradalmian új tulajdonságai"
Itt most nem a hagyományos értelemben vett bemutató következik. És azért ezen a fórumon írom, mert egy másikon sokan prüszkölnének tőle.
Az apropót nem a megjelenés adta, hanem a forradalmian új megoldások, amik talán nem is mind újak, de én már évek óta nem néztem rá az Ubuntura, és engem megdöbbentettek.

Az új verzióban az Asztal működése jelentősen megváltozott, nem lehet ikonokat csak úgy elhelyezni az Asztalon, csak a Fájlkezelőn keresztül. De miért nem lehet eltüntetni az Asztali ikonokat?
Én egyáltalán nem használok asztali ikonokat, ezért borzasztóan zavar, hogy a Fájlkezelő, és a Lomtár ikon állandóan az Asztalon van. Nem is emlékszem az idejére, hogy mikor nyitottam meg a Lomtár mappát. Miért olyan bazi fontos az a Lomtár? És miért nem lehet áthelyezni a Dock-ra, mint régen?

2) https://linuxmint.hu/comment/27662#comment-27662

a Unity óta nem használom az Ubuntut, másrészt nem használok asztali ikonokat, nálam csak egy háttérkép van az asztalra terítve. De mi van azokkal, akik előszeretettel használják az asztalt?
Megmondom!
Azok kedvéért, akik továbbra is használni szeretnék, létezik egy "asztali ikon kiterjesztés", ami ráadásul alapértelmezetten helyett kapott az új verzióban.
Tehát tanultak a Unity bukásából, már eleve kizárják, hogy az értelmetlen "fejlesztésük" miatt még többen elforduljanak az Ubuntutól.
Ügyes! De értelmetlen.
Mi lenne, ha megkérdeznék a felhasználókat egy ilyen fokú változtatás előtt?
Ez így egy pofátlan, és arrogáns megnyilvánulás.

És íme a válaszaim:

1) https://linuxmint.hu/comment/27664#comment-27664

A Canonical a Gnome Shellt használja valamilyen plusz dolgok hozzáadásával. A Gnome kiegészítője: https://gitlab.gnome.org/csoriano/org.gnome.desktop-icons
A Nautilus is Gnome fejlesztés.

2) https://linuxmint.hu/comment/27677#comment-27677

a Gnome Shell jellemzője ez és nemcsak az Ubuntu Linux terjesztésnél, hanem a Fedora, CentOS, BSD, Gentoo, Arch, stb. terjesztéseknél is ez van, ha a Gnome Shell az asztali környezet.

Megválaszoltnak érzem az összes felvetésed. De nem hiszem, hogy állandóan győzködnöm kéne téged az igazamról, amikor szinte minden esetben nekem van igazam.
A Gnome Shell tulajdonsága az Asztal viselkedése ... az Ubuntu alatt is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Van jobb is

@#27 .. ezt a hangnemet most fejezd be. Nem először lettél erre figyelmeztetve.

Te érted, amit írsz?
Miért állítasz olyat, amit nem tudsz bizonyítani?
Ezt hazugságnak hívják!
Aki hazudik, az lop is!

A bizonyítás sosem marad el a részemről. Íme:
https://linuxmint.hu/comment/27981#comment-27981
A bizonyítás a részedről most is elmaradt. A tudásod a béka feneke alatt van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

#22
Kimarite, a libpam-cracklib csomag, nem egy kalózprogram, és megtévesztő elnevezésével ellentétben nem "veszélyezteti a rendszer alapvető működését", sőt alapértelmezett konfigurációjával szigorítja a jelszó biztonsági szabályokat. Lényege a nagyfokú szabályozhatóság. Az elnevezés megtévesztő, mert nem egy "törésről" van szó, hanem egy hivatalos tárolókban lévő csomagról, ami a disztribució részének tekinthető, mégha alapértelmezett telepítéssel nem települ, de opcionálisan a rendszer tárolóiból telepíthető. (apt show libpam-cracklib). Csak érteni kell hozzá, ezért javasoltam inkább azt, hogy rendszergazdaként változtassa meg a felhasználói jelszavát, ha már mindenáron ez az igénye.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pam_cracklib

#36 Igen, jó dolog ez is. Óvatosan ...

Kézikönyv: https://linux.die.net/man/8/pam_cracklib

Egy leírás,
https://www.cyberciti.biz/tips/linux-check-passwords-against-a-dictionar...
és még egy.
http://www.deer-run.com/~hal/linux_passwords_pam.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Talán

@#1 Azt már lekéstem :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszó megváltoztatása

#3 Az általad linkelt képen a rendszergazda látszik, és nem látszik másik "mezei" nem rendszergazda felhasználó létrehozva, akin a kérdésemre vonatkozó dolgot látnám hogy próbálkoztad volna sikeresen kikísérletezgetni (a képet azért köszönöm, bár kiváncsi vagyok pl. 4 év múlva a linken elérhetó lesz-e még, mert sajna sok fórumon ez a máshova kilinkelés nem örökélet, kivéve ha az adott oldal a saját szerverén tárolgatná, ami az oldal tulajdonosok szerint drága, helypazarló megoldás, lásd példa a pcfórum.hu oldal gazdájának hozzáállása).

Rendszergazda fiók a kérdésben szereplő laptopon is van, 10 karakternyi jelszóval beállítva. A kérdésem tartalmazza, hogy "nem root-ként, hanem pl. user-ként jelentkeznék be" és igaz nincs odaírva, de sugallja, hogy nem a jelszó nélküli belépési lehetőséget firtatom, arra már van ezen és más fórumon is válasz. Szintén nem jó a többi disztró szerint felfogni  a kérdést, mert a linuxmintben másképp lesz a megoldás úgy érzem. Errre a disztróra az Ubuntu, openSuse, Puppy, stb. megoldások nem fognak bejönni, ezért is kérném, hogy csak aki ezen a disztrón próbálta és sikerült megoldania az írjon!

Utolsó mondatom most "lala" válaszfelületére írtam, de az egész ezen témájú fórumszálra vonatkoztatnám.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszó megváltoztatása

#5 A képen látható "LiveDVD"-s dolgot már lekéstem, a rendszer már telepített.

Telepített rendszeren viszont visszaigazolnám képen a jelszóhosszos követelményt (de sajnos nem tudom, hogy ide ebbe a linuxmint.hu fórumoldalas válaszszerkesztőbe  hogy lehet egyből a laptop mappájából beszúrni képfájlt):

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

#19 Nem sikerült így ahogy írtad, hibaüzenetes lett. Az erről készült képernyőképet nem tudom neked ide csatolni, mert még nem tudom hogyan kell (nem szeretnék ehhez Facebook-ot, Instragrammot, stb. képfeltöltő oldalakon regisztrálni, csak egyszerűen be szeretném szúrni ide a computer ezt tartalmazó mappájából).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

#22 Budapest, Debrecen, Miskolc, NI, stb. szerte sok Ubuntu felhasználó van, de a pam.d vajon a linuxmint esetén is úgy van, ott van? Példaképpen ezen a gépen nincs pam.d fájl, holott van rajta installált libpam-libcrack már a kérdésem feltevése előtti időből. Úgy látom "csak" pam.d mappa leledzik az etc könyvtárban ....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszó megváltoztatása

#39 Rendszergazda
A telepítéskor létrehozott felhasználó aliasa (álneve) a Rendszergazda. Ettől még nem az.

#40 Képek beágyazása
A hozzászólás a frissítés, maga a bejegyzés pedig az általános (bővebb) leírás.
https://linuxmint.hu/comment/25562#comment-25562
„PC Fórum”: a (bővebb) tárhely pénzbe kerül, és valakinek fizetnie kell.
Az, hogy létezik a Linux Mint honlap, már pénzbe kerül (üzemeltetés). Bevételünk nincs, reklámokat sem látsz például (ebből lehetne bevétel). Tudom, hogy nem felénk címezted. :-)
Valaha támogattál bármely fejlesztést, netán honlapot anyagilag? Vagy az adód 1%-áról rendelkezel? - az élvárás mögött kéne teljesítésnek is kéne lennie. Mi a Hírek vagy a Súgó bejegyzéseknél korlátlan lehetőséget adunk a képek feltöltésére, tehát, ha teszel valamit a közösségért, mi is adunk (átláttuk, ennek így kell lennie). Másra nincs lehetőségünk.

#41 Kép megosztó weboldal
Nincs lehetőség a korláton túl tárhelyet adni.
Facebook, Instagram megosztást nem kérünk, köszi! ... nyilván tudod, miért. :-)
Ha ilyenekben gondolkodsz (közösségi, „divatos”), ajánlom a Flickr-t. A HUP portálon található képek is ott vannak megosztva. De itt említve van az Imgur, ImgBB, Postimage,
https://linuxmint.hu/comment/25562#comment-25562
semmi gond ezekkel sem. Elméletileg nem szűnnek meg. A valóságban ők is csődbe mehetnek, a fizetős felhasználókbúl tartják fenn az ingyenes tárhelyet ...

#42 pam_cracklib
Én nem írtam pam.d fájlról. De ne vedd a lelkedre, sajnos, spammerek is hozzászólnak olykor itt (viszonylag könnyű eldönteni, hogy ki az). Olykor azonban nehéz eldönteni, ki, miért kérdez. Nem akartalak megbántani. :-)
Te hol láttad a weben, hogy létezik ilyen fájl: pam.d?
Hasonló biztonsági témakörben ezt találtam tegnap:
https://www.cyberciti.biz/tips/linux-security.html
Jut eszembe, téged nem biztosan érdekel, hiszen az egy karakteres jelszó erőltetése éppen az ellenkező írány ..., a felelőtlen felhasználóé.

Értékelés: 

4
Átlag: 4 (1 szavazat)
kimarite képe

Jelszó megváltoztatása

#43 Megértjük mind, hogy sok év Windows használat után nehéz megérteni egy kinézetében hasonlóan „ablakos”, de működésében egész más rendszer sajátosságait. Tiltások igazából nincsenek, viszont lehetőségek bőséggel vannak, úgy, mint a jelszó használat erősítése is (hardening).
A bejelentkezési jelszó egyes tulajdonságai régebben külön voltak megváltoztathatók, azonban ez a megoldás el lett vetve. Manapság a sokkal biztonságosabb PAM van használatban. Az irányt (a kérdés tekintetében) egyébként megmutattuk, de nyilván nem azzal a szándékkal, hogy gyengítsd a rendszert. Értjük a kérdést :-). Mi a célod a 2 karakteres jelszóval amúgy?
A PAM (ahogy néztem) nem nyújt lehetőséget külön a bejelentkezési jelszó szabályozására, hanem általában a felhasználói jelszót szerkeszted, ami az admin feladatokhoz is kell. Az admin feladatoknál veszélyes a 6 karakternél rövidebb jelszó. Ha a jelszó begépelése valakit zavar, úgy választhatja az automatikus bejelentkezést. A jelszavas használat gyengítése tiltott dolog, leírtam én is, hogy miért. Érdemes gondolkodni az általunk leírt dolgokon. A biztonság tekintetében is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jelszó megváltoztatása

#43 Köszönöm a válaszaid és a nagyon jó leírást a képbeszúrási lehetőségekről a fórumoldalra. A pcforum.hu oldalra utalva csak annyit szeretnék mondani, hogy e-mailen küldték évekig a napi fórumtémák linkjeit. Két dolog történt: ami érdekes téma volt, azt nem töröltem az e-mailek közül, mert éreztem a jövőben majd beleakadok a témába. Igen ám, de amikor a régebbi akár 2011. évi ilyen e-mailjeik közt keresgélve rákattintok egy engem érdeklő témára, az 404-es hibára visz (ehát nincs ilyen oldal, pedig anno volt), vagy ha működik is a link és a téma szövege és az oldalukon megjelenik a sok hozzászólóval a fórumozók hozzászólása, akkor a fórumozó szövegében lévő magyarázó képet, vagy fontos információt takaró, meghivatkozó nem pcforum.hu oldalra mutató link szintén 404 hibát jelez, már nem létezik, így hoppon marad az ember és bosszankodik, hogy miért szünt meg az az oldal, mert a fontos info ott volt. Na ezért gondoltam volna, hogy a saját domain oldalon maradó képanyag marandandóbb lehetne, dehát valóban a tárhely drága.

Másik kérdésedre, hogy pl. áldoztam-e már valaha anyagilag számtech célra, az a válaszom, hogy 1 % felajánlást több évig adtam a fsf.hu alapítványnak, mígnem egyszer idén és tavaly és előtte mikor kérdeztem, hogy az átláthatóság miatt miért csak 2015. évi adatok, beszámolások vannak fenn az alapítvány oldalán (az átláthatósági kötelezően alkalmazandó törvényre hivatkoztam, mert szerettem volna tudni az előző évben mire költötték), nem kaptam választ, így más alapítványé lett a felajánlásom (pénzem) és azzal befejeztem velük. A helyzet velük idén sem változott, próbáljon csak bárki az eldugdosós oldalukon keresgélni. Na persze nem vádolok, bizonyítok:

http://fsf.hu/about/az-alapitvany-adatai/

és már 2019-et írunk!!! Az ubuntu.hu oldalnál hasonló a helyzet. Bölcsődei alapítványnak ajánlottam fel azóta ezeket az összegeket, pedig közöm nincs hozzájuk.

Visszatérve a fórumtémára majd keresem továbba megoldást (ha van) a hétvégén.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Jelszó megváltoztatása

#46 Másik kérdésedre, hogy pl. áldoztam-e már valaha anyagilag számtech célra, az a válaszom, hogy 1 % felajánlást több évig adtam a fsf.hu alapítványnak, mígnem egyszer idén és tavaly és előtte mikor kérdeztem, hogy az átláthatóság miatt miért csak 2015. évi adatok, beszámolások vannak fenn az alapítvány oldalán

Most írtam egyiküknek. Olvasott hasonló felvetést másik fórumon. Javasolja, írj nekik ez ügyben (ezt írta pár perce). :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

#41

Nekem meg nem lett hibaüzenetes:

tropa@makranc:~$ inxi -S
System:    Host: makranc Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 Desktop: MATE 1.20.1
           Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
tropa@makranc:~$ sudo cat /etc/shadow | grep root
[sudo] tropa jelszava:          
root:!:18017:0:99999:7:::
tropa@makranc:~$ sudo su -
root@makranc:~# passwd tropa
Adja meg az új UNIX jelszót:
Írja be újra a UNIX jelszót:
passwd: a jelszó sikeresen frissült

Ezután már a tropa 2 karakteres jelszóval bejelentkezett, errő a rendszerrő írok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"LinuxMint 19.2 Mate 64 bit

#41

 

Ubuntu alapú rendszereken, alapból nincs rendszergazda, (pontosabban: lockolva van) hanem a telepítéskor létrehozott felhasználónak van un. sudo joga, ezzel jut rendszergazai jogosultsághoz.
Ez szükséges az emelt szintű jogosultságokat igénylő feladatok végrehajtásához. Enélkül nem lehet telepíteni, nem lehet a rendszer biztonsági beállításait módosítgatni, de még csak írni sem tud sima felhasználói joggal a /etc könyvtárba a felhasználó. Vélhetően neked is van sudo jogú felhasználód, különben nem tudtad volna telepíteni a libpam-cracklib csomagot. Azt monjuk nem értem, minek, ha nem értesz hozzá...
Mivel nem írtad meg melyik parancs adott hibaüzenetet, és mi volt a tartalma, ezért csak találgatni tudok.
A rendszergazdai jogu felhasználóddal létrehoztál egy mezei felhasználót, és azzal próbáltad a rendszergazai jogosultságot megszerezni, de az nem megy úgy.
Tegyük fel, telepítéskor létrehoztál ubul nevű felhasználót, neki van sudo joga, és 10 karakteres biztonságos jelszava. Aztán létrehoztál nem sudo jogú jakab nevű mezei felhasználót, 8 karakteres jelszóval. Bejelentkeztél a jakab nevű mezei felhasználóddal, és az ő jelszavát akarod 2 karakterre redukálni. Ez esetben a shellben előbb át kell jelentkezned az ubul nevű felhsználódra. tehát jakabként kiadod:

su ubul

Bekéri a rendszer ubul biztonságos 10 karakteres jelszavát, beírod, enter, és már ubulként is vagy a rendszerben. Azután már  ubulként adod ki:

sudo su -

És  most megint ubul 10 karakteres jelszavát adod ki, és így leszel root. Ezután rootként adod ki:

passwd jakab

És megadod a két karakteres jelszót. (kétszer kell, hogy nehogy elgépeld). Ezután már mindíg be tudsz jelentkezni jakab 2 karakteres jelszavával.
Ennél érthetőben nem tudom elmagyarázni, bocsi...

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve