Tiszta Linux Mint

Fórum: 

Sziasztok!

Megint én.

Szeretnék egy tiszta linuxos gépet.

Sajnos a telepítésnél, több particíót csak úgy tudok létre hozni, ha win10 mellé telepítem.

Ha  a telepítésnél azt választom, hogy "csak linux", az egész vinyora teszi.

1 TGb-s a vinyom.

Így szeretném felosztani:

100 GB - rendszer

a maradékot 200-akra.

Hogy lehet ezt megoldani?

Üdv:

Laci

 

 

Particionálás

Ha már telepitettél, akkor látod, hogy az utolsó választási lehetőség a "Valami más". Ha ezt választod, akkor megnyilik a telepítő particonálója, ott tetszés szerint törölhetsz, újat hozhatsz léttre, a meglévőt módosíthatod. A méretet is te szabod meg. Sok sikert!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Szia!

közben találtam egy videót, és ezt megcsináltam.

Már csak az a gondom, hogy milyen fájl renszert és csatolási pontot adjak, hogy utánna lássam is.

Mert amit most adtam az nem jó. (/usr; /var; /usr/local)

Milyen méretekre osszam a következőket:

/

swap

/home

 

Előre is köszönöm.

 

Üdv:

Laci

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Szia!

#2 A legtöbbször ez a három partíció elég. A lapozó partíció nem feltétlen kell, mert lapozó fájl is létrejön (swap fájl), de a partícióként gyorsabb. Én 4GB-ot szoktam erre a célra ... de nem hibernálok. Home partíció nem feltétlen kell, mert az alkalmazások beállításai -a fejlesztések során- megváltozhatnak, és így a korábbi „home”-on tárolt beállítások akár még rosszak is lehetnek. Érdemesebb inkább megtanulni vagy lejegyzetelni és valamelyest gyakorolni, hogy mi kell neked egy friss telepítés után, és azt hogyan állítod be, azaz ennek módszerét. Ami nem nehéz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam nincs külön HOME

Nálam nincs külön HOME partició. Ha nem alkalmaznám a hibernálást, akkor SWAP se lenne. (De van hibernálás, így a memóriának megfelelő SWAP is van.) Ennyi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nálam nincs külön HOME

#4 Nálam sem szokott lenni home. Ezen a gépen most van, mert ezt valaki másnak szántam (régebben), és valami miatt készítettem nekik mégis. Még új júzert is kéne csinálni, mert az övékével vagyok. Új passwd is kellett, nem találtam amazt. De már töröltem a beállított, jelszó begépelési belépési lehetőségeket különféle oldalakra (közösségi), és az előzményekkel minden személyest. Különben nem lenne gond, mert család, de amúgy sem lépnék be a profiljaikra. Manapság nincs értelme a külön home partíciónak (gondot a megléte azonban semmiképpen nem okoz), mert elég gyors a csomag fejlesztés, a korábbi beállítások változhatnak. A múltkor egy kiegészítő fejlesztése szűnt meg a Firefox-hoz, de találtam másik kettőt. ami ugyanarra van és nem állnak le vele (Coin, Miner téma). A könyvjelzőket, a kiegészítőket viszem most már tovább csak, és a levelező kliens könyvtárat esetleg, hogy ne kelljen még egyszer a postafiókokat beállítani és a leveleket letölteni megint. Minden mást fejből „csinosítok”. De lehet(ne) script-tesíteni persze.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam nincs külön HOME

#5 A /home partíció akkor hasznos, ha valamiért úgy megborul a rendszer, hogy nem lehet javítani - csak
újratelepíteni. UGYANAZT a kiadást, UGYANAZZAL a felhasználónévvel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam nincs külön HOME

#5 Szia!

Köszönöm  a válaszokat.

Vagy nem jól keresek, de nem találok sehol olyan leírást, hogy milyen csatolási pontokat és milyen fájl 

 formátumra osszam a vinyomat.

1 TB-os, és szeretnék + 4 x 200 GB önálló particiót (programok-letöltések-vegyes-filmek).

Ha ezt leírná valaki, nagyon megköszönném.

 

Üdv: Laci

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nálam nincs külön HOME

#7 Magyarul, és képekkel kiegészítve: http://wiki.ubuntu.hu/index.php/Ubuntu_telep%C3%ADt%C3%A9se
Legacy mód: -> Régebbi, BIOS-os alaplapú gépekhez
UEFI mód: -> Újabb, uefi-s alaplapú gépekhez

A fájlrendszer legyen Ext4 (kivéve a SWAP partíciót - ha ugyan, csinálsz ilyet)

De a YouTube-on is találhatsz nagyon sok bemutató videót a telepítés menetéről.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fájlformátum: ext4, vagy

Fájlformátum: ext4, vagy btrfs. (Nálam ext4) Csatolási pont: egyszerűen "/" . DE... Ez csak Legacy telepítésre igaz, a gépedről pedig nem tudunk semmit, így nem is ajánlhatunk (jó szívvel) semmit...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nálam nincs külön HOME

#6 Minden további nélkül újratelepítem magamnak és bárkinek a gépére ugyanazt a kiadást. ugyanazzal a felhasználónévvel. Bármikor, bármennyi alkalommal. :-)
Sem előtte, sem közben és sem utána nem KIABÁLOK. Akkor sem, ha nincs elég időm a véleményemet igazoló tartalmas hozzászólásra. El kéne hagyni. Mert ez így nem sok, kivéve a Wiki linkelését. De az Ubuntu Wiki elavult ..., éppen arról írtam, miért felesleges a home. Írtam azt is, hátránya sem lehet ..., ha a méret jól van megválasztva. A HOME méretezése a felhasználói szokásoktól függően kell alakuljon. Azt tudjuk például? Nem. De ez is csak egy példa.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Nálam nincs külön HOME

#7 Egyelőre még nincs ilyen leírásunk. Más Linux terjesztés sem igazán foglalkozik azzal, hogy külön leírja, de mondhatom, lesz kézi telepítéses (Valami más menü a telepítőben) képsorozatos súgónk. A linkelt Ubuntu Wiki hasznos lehet az alapokra, de egy kicsit más kinézetű a Linux Mint telepítője. Gondolom, az már megvan, hogy például a Linux Mint 19.1 kiadást töltöd le Cinnamon-nal, a letöltött telepítőt SHA256 ellenőrzését elvégzed (a leírást megtalálod a honlapunkon), majd az Etcher alkalmazással kiírod például egy pendrive-ra.

A telepítő indítása után, a „Valami más” lehetőséget választva, eljutsz egy partícionáló részhez, ahol az első teendő (ha teljesen legyalulod a rendszert!) egy új partícióstábla létrehozása. Mindez törli a korábbi partíciókat, azaz nem, csak azokat leíró táblát (de ez már informatika), viszont épp elég, hogy kiiktassuk azokat.

A Secure Boot, vagy a Gyors indítás kikapcsolásáról a súgónk ír. Még egyszer szerintem felesleges legépelni ugyanazt. Olvasd el. Az UEFI, az AHCI, a Legacy BIOS beállításokról is írunk, hasonló van leírva az Ubuntu Wiki-ben is. Szerintem ... állítsd alapra a BIOS beállításokat (hacsak nincs saját beállításod, ami ennek az ellenkezőjét indokolná!), majd kezdj bele a telepítésbe. Kicsit segítene belőni a gépet, a tulajdonságait, ha látnánk a parancs kimenetét.

inxi -F

Terminálba belemásolod, Enter a futtatás, és a megjelenő szöveg a kimenet. Az https://paste.ubuntu.com/ segítségével osztod meg (leírtuk több helyen, hogyan kell), a lényeg, ide csak az URL kell.

Ha hat partíciót szeretnél, akkor ne dos, hanem gpt (ha jól emlékszem, ezen a néven látszik a telepítőben is) partícióstáblát hozz létre. Ez a te döntésed lesz: dos partíciós táblában legfeljebb négy elsődleges partíció lehet, ami nem lesz elég, de létrehozhatsz kiterjesztett partíciókban másodlagos partíciókat is, amik lehetnek az adat partícióid. Ez szintén informatika, nem Linux Mint sajátosság.

Mint említettem, a HOME partíció mérete a felhasználói szokásoktól függ. Egyes alkalmazások csak a HOME-ra írnak ... röviden, a HOME esetleg betelhet. Vagy a rendszer partíció telik be, mert nem jól méretezett. Meg az egy elavult szemlélet, hogy kell a HOME. Nem kell. Ha szeretnéd, hozd létre. :-)

Akkor milyen partíciókat hozz létre? Írom (a kérésed szerint):

-- új partícióstábla: dos vagy gpt
-- ráböksz az így létrejött szabad helyre ..., majd új ...
-- swap, lapozó (a lemez elején, a többi szintén a lemez elején ... sorban)
# mérete legyen akkora, mint a RAM (írtunk fentebb, miért kell vagy miért nem kell ekkora méret),
-- ROOT, rendszer partíció, a jelzése: /
# mérete legyen 200GB - lapozó partíció méret
# ha készítesz HOME partíciót is az előbbi méretet oszd ketté, jelzése: /home
-- az adat partíciókat ezután hozod létre. Ne legyen használva, csak formázva: ezt állítod be.
# akkor ezekből négy lesz, és mind 200GB méretűek (a GB és a GiB közötti különbség mgtéveszthet, de ha nem jól méretezed, visszalépsz: törlöd a nem jól méretezett partíciót. majd újra méretezed). Semmilyen / jelzést ne állíts be ezekre.

A formázás a lapozó partíciónál nyilván egyértelmű, a többi partíciónál legyen
-- EXT4 vagy
-- BRTFS
Mindegy, melyiket választod, mindkettő jó.

A GRUB -jelen esetben, mert egy lemez van a gépben- az SDA -ra kerüljön, számozás nélkül. A számozás a partíció, anélkül a „lemez”.

Nincs vesztenivalód. akárhányszor belekezdhetsz .. gyakorolhatod. Sok ember nem zud particionálni. Itt sem nehezebb, mint Windows alatt. :-)

A Windows jelenleg nem igazán képes az EXT4 vagy a BRTFS partíciókat olvasni. Dolgoznak rajta ... .

Ennyi az egész. Telepítés közben is kérdezhetsz.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájlformátum: ext4, vagy

#9 Szia!

Egy Lenovo  intel N4000 proci, 4 GB memória, 1TB vinyó, UHD Graphics 600

Na most azt az 1 TB-ot szeretném felosztani.

Az már megvan hogy kell  / (root); swap;  De a maradékot szeretném 4 fele osztani és hozzá csatolni.

Amikor win mellett volt akkor meg volt a 4 partició, de így nincs. Erre kérnék segítséget.

Köszönöm.

Üdv:

Laci

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájlformátum: ext4, vagy

#13 Ha jól értem, telepítve a rendszer. És van egy nagy, kb. 800GB-os formázatlan terület.

Telepíted a GParted alkalmazást. Így is lehet:

sudo apt-get install gparted

Megnyitod, és négy egyenlő részt készítesz a szabad területből. Formázd EXT4 vagy BRTFS fájlrendszerre. Címkét is adhatsz a partícióknak, például,

ADAT_01
ADAT_02
ADAT_03
ADAT_04

vagy ilyesmit,

ZENE
DOKU
FILM
MINDENMAS

és hasonló néven. Te döntesz a névről.

A címkézést a már elkészített partícióknál egyenként meg tudod valósítani vagy akár az elkészítés közben. Mindezt a GParted segítségével.

Miután készen van a négy adat partíció, azt a saját tulajdonodba kell venned, hogy írni vagy olvasni tudd, illetve futtatási jogod legyen. Erre később kitérek.

A címke hasznos az utóbbi történetben is, hiszen egy-egy partíciót a rendszer csatolni fog, és nem magát a partíciót, hanem a csatolás helyét veszed tulajdonodba, annak elérési útja szerint. Másrészt a fájlkezelő is a címke szerint mutatja és nem UUID szerint. A tulajdonba vétel lehetséges grafikusan a Lemezkezelő alkalmazás segítségével, illetve terminál paranccsal is.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájlformátum: ext4, vagy

#14 Szia!

Köszönöm. Így gondoltam.

"Miután készen van a négy adat partíció, azt a saját tulajdonodba kell venned, hogy írni vagy olvasni tudd, illetve futtatási jogod legyen. Erre később kitérek."

Erről szeretnék még információt.

Illetve csaolási pontnak kell valami?

 

Üdv:

Laci

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájlformátum: ext4, vagy

#15 Két helyre teheti a rendszer a csatolt partíciókat, ide

/media/$USER/

vagy ide.

/mnt/

Tehát valamelyik helyen meg kell jelenni az elkészített négy partíciónak.

Fájlkezelő > Fájlrendszer > és megnézed, melyik helyen jelennek meg a kettő közül. Ekkor még nem lesz jogod írni a partícióra ..., például fájlt, könyvtárat létrehozni, bemásolni.

Aztán ezt nekünk meg kell mutatni. Így listázod a könyvtárak tartalmát:

ls /media/$USER/
ls /mnt/

Ezáltal látni fogjuk az elérési utat. Ekkor javaslok két parancsot, a csatolás helyének ismeretében. A Lemezkezelős megoldásról írtunk, mármint a fórumban, hozzászólásként. A kereső segíthet ..., de ránézhetek én is később, hol volt.

A $USER egy környezeti változó (informatikai fogalom), megegyezik azzal a felhasználóval, aki használja.

Nálad más, nálam más (a belépett felhasználó neve),

echo $USER

mégis „ugyanaz”. :-)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Közösség, szabályzat

Van nekünk egy szabályzatunk a fórum használatára: itt és itt olvasható. Az eltérő vélemények hasznosak, de az egyéb, ide nem illő „megjegyzések” nem. A hozzászólások eltávolításra kerültek. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Közösség, szabályzat

#17 Szia!

Megsértettem valamit?

Nem tüntem el csak szenvedek a telepítéssel. :-(

Állandóan hibát ír ki a végén (Hogy nem fog tudni bootolni).

UEFI módban próbálom.

 

Üdv: Laci

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Közösség, szabályzat

#18 Szia.

Nem tudom, hogy ugyanaz-e a problémád, de régebben már nyitottam egy uefi-s témát, hátha segít: https://linuxmint.hu/forum/uefi

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Fájlformátum: ext4, vagy

#14 Szia!

Siker!!!! laugh  laugh

Ezer köszönet a sok segítségért, türelemért és magyarázatért mindenkinek!

És végre megszabadúltam win-től. laugh

 

Üdv:

Laci

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Közösség, szabályzat

#18 Nem neked írtam.
Akinek szólt a jelzés, biztosan tudja, miről van szó, őt megnevezni nem fogom, annak nincs értelme.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tiszta Linux Mint

Sziasztok!

Szeretném megoldot-nak jelőlni, de nem találok a címnél szerekesztés gombot.

Üdv:

Laci

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Megoldva? Megoldva.

#24 Kedves Laci!
A saját profilommal belépve a saját bejegyzésemnél sem látok „Szerkesztés” lehetőséget. Például itt sem
https://linuxmint.hu/forum/a-biztonsagrol-altalaban
és itt sem.
https://linuxmint.hu/forum/csak-ha-valami-egyebet-szeretnel-mondani

Nincs ilyen lehetőség, mármint a Fórum
https://linuxmint.hu/forum/
bejegyzések tekintetében.

A jelenség véleményem szerint a nem túl régen végrehajtott változtatásból ered, ami a szerkesztési jogok idő- és szám szerinti korlátozásának bevezetése volt, és amellyel felhasználói elvárásoknak tettünk eleget. Jó ideig korlátlanul lehetett bármilyen bejegyzést szerkeszteni vagy törölni is (címet, tartalmat), ami elég egyedülálló volt, gyakorlatilag egyetlen fórumon sem létezett ilyen megoldás, mint a korábbi.
Jelenleg a Blog, a Hír és a talán még a Súgó bejegyzéseket is legfeljebb háromszor lehet szerkeszteni, a hozzászólások szerkesztésére pedig 333 másodperc áll rendelkezésre.
A Fórum bejegyzéseket ezek szerint azonban egyszer sem.
A honlap „adminisztrációs” feladatai nemrég kicsit széjjel lettek tagolva, azaz egyes, vállalkozó szellemű segítők egymástól független szerkesztési lehetőségekre kaptak kizárólagos jogot. Korábban az volt, hogy több ember el tudott végezni több feladatot is, de valójában kevesen végeztek el akármit is (például a helyesírás, a megfogalmazás javítása a címekben). Úgy látom, ez az újdonság a közösség egyes tagjainak a közvetlenebb kapcsolattartását is erősíti, hiszen én például manapság többet levelezem valakivel, akivel eddig nem ..., persze, korábban azt sem tudtam, hogy szívesen segít a gyakorlati feladatokban is, és nem „csak úgy” használja a Linux Mint-tet.
Én nem vagyok képes szerkeszteni a bejegyzésed címét, de megkérdezem egy társunkat, hogy képes-e erre és persze, azt is, hogy van-e kedve (ideje) ehhez a tevékenységi körhöz alkalmanként. Nem tudom, hogy neki joga van-e erre, képes-e rá, de semmibe nem kerül megkérdezni. Áthidaló megoldás lenne, amíg -egy következő alkalommal- beállítjuk ezt is. Bármilyen válasz lesz, azt itt megírom.
Kérdésedre válaszul ezt tudom mondani. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve