UEFI

Fórum: 

 Telepített már valaki uefi módban linux mint 18.1-est? (Nem vindóz mellé!!)

RE:RE: UEFI

azé me partícionálás után ezt az üzenetet dobja:

Force UEFI Installation?

This machines's firmware has started this installer in UEFI mode but it looks like there maybe existing operating systems already installed using BIOS compatibility mode, If you continue to install Debian in UEFI mode,it might be difficult to reboot into any BIOS-mode operating system. 

 

csak a reset gombra vagy az áramtalanításra reagál utána.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: UEFI

#2 azt irja van ott valami oprendszer regi bios modban feltelepitve. akarod e raeroltetni az uefit?

en nem tennem. mi van a gepen?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE: UEFI

 semmi. teljesen üres (új gép). de hiába akarnám tenni, nem reagál semmire.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

a telepitod le volt ellenorizve? ha tutira jo telepitod van, akkor el kellene induljon egy live rendszer. azon belul esetleg elore elokeszitheted a merevlemezt. csinalsz egy gpt particios tablat, particionalsz. ha nagyon kezdo vagy, akkor is azt mondom nyisd meg a gpartedet, majd azon a merevlemezen csinalj egy gpt particios tablat. ez utan inditsd el a telepitot. nem kellene kekeckedjen.

de leges legeloszor az uefi biosban kapcsold ki a secure bootot. az mindig csak bekavar.

#4

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

minezt végigcsináltam. sőt, egy másik gépen a rufus-al vindóz alatt 2 különböző módban írattam ki az iso fájlt. eredmény ugyanaz. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: UEFI

#6 Menjünk sorban.

1. BIOS-ban engedélyezd az UEFI-t.

2. Secure bootot kapcsold ki.

(Ezeket mi nem látjuk. Esetleg jöhet a gép vagy az alaplap típusa hátha ad valamilyen találatot egy keresés, hogy konkrétan ennél az eszköznél mit kell beállítani.)

3. Bootolj be a telepítőről.
(Akkor jó, ha egy GRUB-menüvel találkozol ((fekete háttéren fehér betűk)) az az UEFI-módban bootolt telepítő, ha az első képernyőn egy visszaszámlálást látsz, akkor Legacy-módban bootoltál a telepítőről, kezd újra.)

4. Elindul a live rendszer. A GParted programmal készítsz egy új GPT partíciós táblát.

5. Nyiss egy terminált, másold bele innen a

sudo parted -l

parancsot, és amit válaszol rá a rendszer, azt másold fel az Ubuntu Pastebinre, majd az arra a tartalomra mutató linket itt egy hozzászólásban oszd meg velünk.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: UEFI

 biosban engedélyezve volt/van az ultra fast boot, secure boot be sem volt kapcsolva. a fekete grub jelenik meg az unetbootin menü helyett bootoláskor.

Alaplap típusa: Asrock H81 PRO BTC R2.0

sudo gparted -l válasza:

Model: ATA ADATA SP900 (scsi)

Disk /dev/sda: 64GB

Sector  size (logical/physical): 512B/512B

Partition table: gpt

Number   Start  End  Size  File system  Name  Flags

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: biosban engedélyezve volt/van az ultra fast boot

#8 Próbáld meg úgy, hogy ezt kikapcsolod.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: biosban engedélyezve volt/van az ultra fast boot

#10 Értem.

Mi történik, ha rábízod a telepítőre a partíciók létrehozását, azaz hagyod érvényesülni az automatizmust, akkor is ugyanez a hibaüzenet a vége?
(Arra gondolok, hátha az automatizmus végigviszi a telepítést, aztán az általa létrehozott kialakításból már lehetne lesni egy újratelepítéshez, ahol te szabályzod a partíciók méretét, de akkor már szükséges partíció-típusok és csatolási pontok ott volnának a szemed előtt.
Emlékeim szerint volt már olyan például, hogy kellett egy nagyon picurka [talán 1 MB-os] formázatlan partíciócska.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Amúgy te nem UEFI-vel használod?

#12 Változó. Van gép a kezem alatt, amit UEFI-vel használok, de, bár tudná, a főgépem is Legacy módban MSDOS táblával üzemel és köszöni szépen, jól van.
Mivel az én gépeimen nincs Windows bőven elég nekem a maximálisan négy elsődleges partíció (hisz a Linuxokat nem zavarja, ha a négy elsődleges közül az egyik kiterjesztett és ezen belül a logikai partíción kapnak helyet). Így is van vagy hét-nyolc Linux telepítve erre a gépre, de természetesen az ember aktívan csak egyet használ, egy meg tartalék, ha bármi beütne (ez egy Debian 8 MATE-tel), a többi csak ismerkedési, tanulási céllal került fel.

Az UEFI-vel használt laptopokon csak egy-egy rendszer van és talán négy-öt partíció, szóval magának az UEFI-nek ezekben az esetekben sincs semmilyen előnye, csak amikor bekapcsoltam a gépet, így voltak, aztán így került fel rájuk a rendszer. Ennyi.

Ha másnak telepítek gépet, és van benne elég nagy tárhely, akkor szoktam partíciót hagyni egy esetleges későbbi Windows telepítéshez is, és ekkor persze illik az UEFI-t eröltetni, de szerintem a Legacy kiforrottabb, én nem látom hátrányát annak, ha azt használom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Amúgy te nem UEFI-vel használod?

#12
Várjál! Van egy laptopom, amin korábban tutira Ubuntu volt UEFI-vel és GPT-vel, aztán más helyre került, ahol az elsődleges a gyorsaság és a stabilitás lett, ezért cserélni akartam a rendszert Debian LXDE-re. Dereng, hogy az UEFI-t valamiért nem ette meg, de mivel a merevlemez tartalma szanálható volt, kikapcsoltam az UEFI-t, váltottam MSDOS táblára.
(Most már biztos, mert leellenőriztem, milyen tábla és partíciók vannak rajta. :-) )
Még az is lehet, hogy nálam is hajszálra ugyanaz a hibaüzenet volt mint nálad, de én lustább voltam nálad, még csak meg sem jegyeztem, nem hogy hosszasan próbálkozzam a megoldásával. Ez így gyorsabb volt, néhány perc alatt működő gépet eredményezett, olyannyira, hogy szinte teljesen el is felejtettem az esetet. Ha nem kérdezed, talán soha eszembe se jut.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Uefi Bios

nincs rendesen configolva a biosod

ssd van benne.

regebbi alaplap, ujabb hardver

probald meg a legfrissebb biost

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

#6 Készítettem néhány képet: Valami más particionálás
Nem részleteztem a partíciók létrehozását, de remélem, menni fog

-- kiválasztod: Valami más és rányomsz a 'Folytatás' rádió gombra

-- kijelölöd a partíciót és rányomsz az 'Új partíciós tábla... (létrehozása)' rádió gombra

-- majd rányomsz a 'Folytatás' rádió gombra

-- a partícionálás után a telepítést megkezded: 'Telepítés most' rádiógomb

Az MBR-t lehet törölni, de az egész lemezt is (LiveCD-ről).
Másik lehetőség, hogy letöltöd a GPArted Live-ot, kiírod (CD vagy USB), majd elindítod és a GParted-et ebben indítva MBR partíciós táblát hozol létre. Letöltés: http://gparted.org/livecd.php
Ez egy LIve particionáló rendszer, máskor is jól jöhet.
Amúgy lehet, valami más gond van, de ezeket próbáld meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

 Ezek okék, de nekem csupán az efi partícióval van gondom, ha olyat csinálok, akkor hozza a (ha jól emlékszem) második hozzászólásban írt üzenetet. ha nem uefi módban csinálom, akkor megcsinálja a partíciókat és oké minden, de szeretném használni az uefi módot.

Te telepítetted már úgy a LM-et? Sikerült?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

#18 A 32 bit-es vagy a 64 bit-es Linux Mint-tet telepítenéd? Kérdeztem ... .

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

#20 Nekem a 17.3 van uefivel a laptopon. de win10 mellett. Tisztan is siman ramenne. A heten ha idom lesz felrakom a 18.1-et tisztan SSDre a HP 6200 desktopomra. Most szervaltam. Nem hiszem, hogy kekeckedni fog.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE:RE: UEFI

#18 Nem tudom, nálam-e a labda, de ... :D az életben nem telepítettem még UEFI-vel, persze, lehetett volna ;). Amúgy nem igazán telepítgetek rendszereket, egyszer egyet beállítok, aztán fut 'ezer évig' (amíg támogatva van). Vagy más disztribúciókat próbáltam fél éve. Ott sem ez volt a gond, hanem az Ethernet kártya hiányzó drivere (megoldva). A másik gond volt, hogy RAID-re volt állítva egy AMD alaplap, AMD procival, így telepítetem erre egy ill. több Linux-szot.., de aztán nagy nehezen rájöttem, hogy miképpen kell kikapcsolni a RAID-et a BIOS-ban (a gépben előzőleg volt egy másik diszk mentésnek, és amikor megkaptam, ezekkel a beállításokkal kaptam). Szerintem valamit nálad is ki lehet kapcsolni: meg kéne taláni, hol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Ez egy újonnan vásárolt

 Ez egy újonnan vásárolt alaplap, és csupán ez az egy sdd van benne.

 

Közben sikerült megoldani, akkor ment tovább, ha az efi partíciónak szánt területet előbb fat16 vagy fat32-nek jelölöm ki a telepítőnek, csatolási pont nélkül. Aztán létrehozom a többi partíciót, majd a telepítés gomb. Akkor reklamál, hogy a fat-os partíciónak nincs csatolási pontja, ekkor  a vissza gombbal visszamegyek, majd  módosítom a fat-os partíciót efi system particióra. Így sikerült felrakni, és működik az uefi is.  Így azt gondolom, inkább a telepítőben van a hiba, nem a gépben.

Mindenesetre mindenkinek köszönöm, hogy foglalkozott a kérdéssel, próbált segíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Ez egy újonnan vásárolt

#23 ez érdekes. majd nálam is kiderül ehéten. ha ezt produkálja, küldök be egy reportot róla.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Ez egy újonnan vásárolt

#25
Semmi hiba. Torrenttel leszedtem az iso-t. Ellenőriztem. Mkusb-vel felraktam pendrivra mint live-ot, mert dd-vel simán nem ismerte fel uefi kompatibilisnek. Etcher is úgy írta ki előtte, hogy hiba villant fel, úgyhogy ez a mkusb a legjobb eddig. kb 1perc 30sec alatt feltelepült. Sose láttam még ilyen gyorsan. Nagyon brutális. Megért 50 fontot ez az ssd.
---
Friss: mkusb-vel is bevillan az az 1 sor hiba a grub előtt. Nem tudom elkapni olyan gyors. Meg nagyon késő volt már. Error ... blablabla /boot blablabla. Ennyit vettem ki. Majd megnézek valamikor egy dmesg-t hátha benne van, bár nem hiszem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

UEFI vs. Legacy

 Nekem is gondjaim voltak/vannak az UEFI rendszerindítással. Az új laptopomra is megpróbáltam ebben a módban telepíteni, futtatni a linuxot, de én is kudarcot vallottam - maradt a legacy mód. Rendszerindításkor (telepítés után) mindig azt írta ki a gép, hogy nincs futtatható rendszer.
Most ismét elővettem ezt a problémát, mert ha a lehetőség adott, miért ne használjam ki az UEFI-t.
Külső HDD-re (sdc) telepítettem a LM 18.3-at UEFI-módban. A lemezt GPT-re partícionáltam, a lemezkiosztást rábíztam a telepítőre. A telepítő figyelmeztetett, hogy legacy módban telepített rendszerek is vannak a gépen, de azért végigvitte a telepítést. Feltűnt, hogy a vége felé grubot telepít az sda-ra - hogy ezt miért tette, amikor külön rendszertöltő van az sdc-n? Újraindításkor viszont megint a nem futtatható rendszerfigyelmeztetést írta ki, pedig a külső eszköz van legelöl az indítható sorrendben.
Visszaállítottam a legacy módot, és az sdb-ről indítottam a grubot (az sda-n Manjaro van, az sdb-n LM 18.3). A Manjaróban lefuttattam az update-grubot. Felismerte mindhárom rendszert, és mindegyik futtatható (még a GPT-re partícionált külső LM 18.3 is).
Az a gyanúm, hogy a LM nem egészen kezeli jól az UEFI-t. A Manjaro viszont mindent simán végigvisz UEFI-ben - még a legacy-ban telepített rendszereket is felveszi a rendszerindítóba.
Addig nem akarom szétcseszni a rendszereimet, amíg meg nem lesz a megoldás. Ha valakinek van működő UEFI-s Linux Mint telepítve, leírhatná, hogyan tette fel.
Az sdc felosztása:
sdc1: EFI System Partition, 512 MiB FAT32
sdc2: /, 19,54 GiB ext4
sdc3: linux-swap 7,92 GiB.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: biosban engedélyezve volt/van az ultra fast boot

#28 Nálam, (viszonylag új Gigabyte alaplap) a "BIOS" fülre kattintva megjelenő
menüben elég feltűnő helyen van. "Fast Boot"
3 beállítási lehetőséget kínál: (Disabled van beállítva !)
- Disabled
- Enabled
- Ultra Fast
Az "Enabled" beállítást, - szerintem - csak az egyedüli rendszerként telepített
Windows 8 vagy 10 esetében célszerű beállítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: biosban engedélyezve volt/van az ultra fast boot

#31 Alaplaptól és BIOS-tól függő helyen van.
Milyen géped, alaplapod van?

inxi -Mz

De, ha végiglapozod a menüket ..., biztosan meglesz a beállítás. :-)

-----

Ja, ha a vonat neve Linux, az (egyesek szerint) sok mindenben jó.
https://www.youtube.com/watch?v=wuFId1RYSZE

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve