Audacity és Médiaklikk letöltés

Több fórumon találkoztam a problémával, hogy nem lehet letölteni a mediaklikk.hu-ról valamit. A probléma megoldása viszonylag egyszerű. Én a rádióadásokból archiválok pár, számomra érdekes adást, így azt mutatom be, hogy egy mediaklikk.hu-s rádió felvételt hogyan lehet letölteni, majd azt kellő mód megvágni.
Elöljáróban érdemes megismerni a mediaklikk.hu licenc feltételeit is:
„A szellemi alkotások a honlap rendeltetésszerű használatával velejáró olvasáson, képernyőn történő megjelenítésen és az ehhez szükséges ideiglenes többszörözésen, továbbá a személyes – nem-kereskedelmi – célból történő merevlemezre történő lementésen és kinyomtatáson túl semmilyen egyéb formában nem használhatóak fel vagy hasznosíthatóak a jogtulajdonos előzetes írásbeli engedélyének hiányában.” Azaz saját célra tarthatod a merevlemezed is. Kiemelném, hogy ezen kívül megosztani, honlapra felrakni tilos, azaz az összes olyan oldal, megosztást, ami nem a saját szórakozásodat szolgálja nem igazán jogszerű. Sem a youtube, sem a torrent oldalakra ne rakjunk fel ilyen tartalmat. Bár amit leírok egy az egyben használható Windows alatt is, de mi kövesük azt a szép hagyományt, hogy Linuxosok nem lopnak szellemi terméket.

A kellékek:

Video DownloadHelper kiegészítő a böngészőnkbe
Audacity program a hangszerkesztéshez

Audacity telepítése egyszerű, a legtöbb tárolóban jelen van. Amire figyeljünk, hogy olyan verziót telepítsünk, ami kezeli az mp3-as és mp4-es fájlokat is. Ez nem minden disztribúcióban egyértelmű, mert a szigorúbb elveket követőkben ezeket a codec-eket külön kell telepíteni, illetve az alap tárolókban csak olyan audacity van, mely ezt nem tartalmazza. Ha ilyent használsz egy gyors keresés után megtalálod azt a verziót, mellyel ezt feloldod. Vagy ilyenkor megoldás a flatpak stb. csomag telepítése.

A Video DownloadHelper kiegészítő sem túl nehéz telepíteni, sima kiegészítője a böngésződnek.

Amit érdemes tudni: vannak olyan helyzetek, amikor vagy a Firefox, vagy a Chrome nem játssza le a mediaklikk.hu-s tartalmat, vagy a letörlés nem működik rendesen. Ki kell próbálni több böngészőt is, és a megfelelőt használni. Én a tor-os Firefoxot használom, ott nálam minden gond nélkül megy, ahogy azt a videóban is látni.

Mivel a hangszerkesztés, az audió vágás megkíván pár alapfogalom ismeretet, ha valóban jól szeretnénk csinálni. Én nem vagyok hangmérnök, így próbálom elkerülni a téves információk közlését (amikor kerestem a témában, nagyon sok fals és egyértelműen butaság kategóriás bejegyzéseket is találtam…) ezért javaslom mindenkinek ezt a profi oldalt a témában.

Pár szót a „miért”-ről. A Magyar Rádióban sok jó hangjáték, kabaré, vagy akár ismeretterjesztő műsor hangzik el. Ezeket legálisan vagy megrendeled tőlük, vagy amíg elérhető, addig letöltöd, saját használatra. Így az érdekesebb (számomra érdekes) műsorokat archiválom, és amikor kedvem van, visszahallgatom. Így egy idő után sok olyan hanganyag érhető el, melyet máshonnét nem tudunk beszerezni, de érdekes és minőségi anyag.

A folyamatos érdemes rendezetten végrehajtani, mert a letöltéskor egyforma nevet kap az összes fájl, így nem biztos, hogy később tudni fogom, hogy mi micsoda.

  • A lépések:
  • letöltés
  • vágás
  • ID3 kitöltése
  • mentés
  • átnevezés

A rendezett formátumhoz érdemes sablont használni, ami nálam nagyon egyszerű:

Író – Cím – Előadó (sorszám)

Mailáth_Nóra_-Meghívottak-_Hangjáték_3.mp3

Így mindig megtalálom, azt amit hallgatni akarok. A könyvtár szerkezet is hasonló, ezért én más katalogizálást nem használok.

Ennyi, a többi a videóban, részletesen:

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg. 

 

 

Hozzászólások

2019. január 4-ig tart

#1 Akár letölteni is lehet róla a Video DownloadHelperrel - pl. A Pál utcai fiúkat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve