KDE átlátszó panel

KDE Plasma-t használok, ami nekem teljesen megfelel. De van egy "nagy" hibája: sok mindent tudok állítani a kinézetén, de a panelokat átlátszóvá tenni azt nem. Az openbox alatt a tint2-est használom, ami nagyon jó és ott minden további nélkül meg tudom oldani ezt.

Kisebb internet turkálás után ezt a megoldást találtam. Ez 99%-os megoldás, de nekem megfelel.

Meg kell keresni a témához tartozó fájlokat. Ezek két elérési úton lelhetők fel:

Globális témák, amiket mindenki használhat:

/usr/share/plasma/desktoptheme/

Ehhez nem árt a root jog :)

Amit Te telepítettél:

/home/laci/.local/share/plasma/desktoptheme/

Persze /laci/ az a Te felhasználó neved.

Majd kiválasztod a téma könyvtárát, amit változtatni akarsz.

Itt két lehetőség van. Vagy készítesz egy másolatot a könyvtárról más néven vagy a meglévő témát szerkeszted. Én a másodikat választottam, de ennek veszélye, ha frissül a téma, akkor elvesznek a beállítások.

Majd megkeresed ebben a könyvtárban a /widgets/panel-background.svg fájlt és megnyitod inkscape-vel. Ha nincs fenn, akkor telepíteni kell. Fedora alatt kövesd ezt a módszert, mert a 28-asban bugos az inkscape.

panel_1.png

Majd jelöld ki az összes elemet (ctrl A) és a kitöltést és a körvonalat is állítsd át átlátszóvá. Ne töröl ki, csak mindent tegyél transzparensé. Azaz kattintsunk a nyíllal jelzett x-re, majd a shift lenyomása mellett is.

Majd mentés után, a Rendszerbeálltások/Asztali témák pontban válaszd ki kívánt, módosított témát. Ha az van kiválasztva, akkor válts át egy másikra, alkalmazás, majd vissza a módosítottra, hogy érvényre jusson a változások.

Természetesen sok egyéb svg[z] fájl is van a könyvtárban, azok nevei egyértelműen mutatja, hogy miket változtatnak.

panel-background.svg[z] - panelekhez background.svg[z] - popup windows tooltip.svg[z] - az eszköztippekhez translucentbackground.svg[z] - az asztali minialkalmazásokhoz.

A megoldásnak egy hibája van: nem átlátszó lesz a háttér, hanem áttetsző, azaz olyan, mintha matt üvegen keresztül néznénk.

panel_2.png

De ez a panelnál nem gond, nincs olyan, amit el kellene olvasni mögötte.

Ennyi.

Hozzászólások

keraform képe

Cinnamon

OFF
Nem KDE-t használok, hanem Cinnamont. Ráadásul nem vagyok nagy rajongója az átlátszó menüknek, terminálnak, panelnek. A panel esetében kifejezetten zavarónak tartom, amikor a Firefox teljes méretű ablaka felett egy tájkép felső szélén lévő felhős ég kékje látszik. (Nálam a panel felül van) Amiért mégis "hozzászólok" az az, hogy létezik egy kiváló, jól átgondolt kiterjesztés, aminek "Transparent panels" a neve.

Ebben az a kiemelkedő, hogy nem állandó az átlátszóság, hanem csak akkor, ha nincs teljes méretre nagyított ablak.
Tehát, ha például megnyitom a terminált, akkor átlátszó a panel, de ha teljes méretűre állítom az ablakot, akkor ez megszűnik, és a panel az aktuális témának megfelelő színnel jelenik meg. Ráadásul a négy panel külön-külön be-, vagy kikapcsolható, és az átlátszóság mértéke is szabályozható. Lehet teljesen, félig, vagy árnyékoltan átlátszó.

Hátha van KDE-re is hasonló.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Penel

 Lesz szó olyan panel is, ami sokkal többet tud :) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve