XFCE Témázása

Xfce az egyik legjobban témázható ablakkezelő a közepes fogyasztásúak közt. A múlt részben telepítettünk egy nagyobb csomagot, most a beállítását vesszük végig. Illetve ezzel párhuzamosan megtanulunk forrásból telepíteni programot.

A Xfce környezetben a beállításokat a

xfce4-settings-manager

indításával tudjuk megtenni. Természeten a menüben is ott van, de érdemes a program nevét is megjegyezni, ha terminálból akarjuk indítani.

Maga a program nagyon jó, mindent egy helyen tudunk állítani. Az Ablakkezelő, a Megjelenés ikonok alatt van lehetőség a témázásra. Ez nekem nem túl kényelmes, hiszen két helyen kell állítani a kinézetet. Egyrészt az ablakok külső kinézete és a színek, ikonok beállítása nem egy ablakban történik. Jobb lenne egy olyan program, ami egy ablakban teszi ezt meg, és nem kell váltani köztük.

Régebbi emlékeim közt motoszkált, hogy van ilyen, és egyszerű is volt. A neve xfce-theme-manager. Rá is kerestem, és sajnos azt tapasztaltam, hogy nincs a tárolókban, azaz a MX linux alatt nem tudtam simán felrakni. Az Ubuntusoknak előny, hogy van hozzá PPA. Így két úton kerülhet fel. Van lehetőség arra, hogy az ilyen PPA-t felerőltessük más Debian rendszerre. Ez erősen ellenjavallt, de technikailag megoldható. Ha nincs más út, akkor végső megoldásként lehet használni, de amíg van más addig azt érdemes előtérbe helyezni. A legegyszerűbb ilyenkor körbenézni, hogy van-e forráskódban elérhető csomag. Forráskódot nagyon jó eséllyel lehet találni, hiszen nyílt forrású rendszert használunk, ahol ez megszokott.

A github oldalán meg is találjuk. Már nincs sok teendőnk, de azt mindenképp precízen kell véghezvinni.

Szedjük le a forráskódot, azaz jobboldalon a Clone or download-ban válasszuk a zip letöltést. Majd mentsük el a fájlt későbbre.

  • Kitérő: érdemes mindig elmenteni azokat a forrásokat, csomagokat melyekre esetleg később is szükség lesz. Most (2018 második fele) a github-ot a MS vette meg, így sokan kétségesnek tartják a jövőjét. Hozhat az élet olyan fordulatot mikor a github “átalakul” és pár nekem fontos projekt eltűnik, mert több lesz vele a teendő, költöztetni kell, esetleg fizetős lesz a github... Bármi, és a mai adathordozó áraknál már egypár tucat forráskód vagy csomag nem jelent nagy terhet.

Letöltés után ki kell csomagolni, amit a kedvenc fájlkezelőnkkel meg is tehetünk. Ezt követi a fordítás és telepítés. A fordításhoz kell majd egypár olyan csomag, ami jó a fenn van a gépen későbbre is:

sudo apt-get install build-essential glib-2.0-dev libgtk2.0-dev libxfce4ui-1-dev

Ha nem Debian-t használsz a telepítés módja és a csomag nevek eltérhetnek. A saját rendszeredet ismerd meg és használd önállóan az alap funkciókat, így a telepítést is.

Én az alapokat mutatom meg, mert nem akarunk semmi mást csak lefordítani, és telepíteni. A kicsomagolt forráskód mappájába lépj be, és ott futtasd a parancsokat.

./configure
make
sudo make install

Írd be, és várd meg amíg lefut az egyik csak azután a következőt. Nálam hiba nélkül lefutott minden.

Az alap telepítés /usr/local/bin -be történik, ott lesz a xfce-theme-manager. Már nincs is sok teendő:

xfce-theme-manager

paranccsal indul. Természetesen a menüből is... De ha már a parancssorban vagyunk, akkor egyszerűbb begépelni. Illetve, ha van rá mód az első indításokat érdemes terminálban megtenni, ha valami gondja van, akkor azt ott látni.

A használata nagyon egyszerű.

Xfce Theme Manager

Xfce Theme Manager

[Themes] Globálisan telepített témák megjelenítése.

[Window Borders] A globálisan telepített Xwm4 témák megjelenítése. Ezzel szabályozod az ablakkereteket.

[Controls] A globálisan telepített Gtk témák megjelenítése. Ezzel szabályzod a gombok kinézetét.

[Icons] A globálisan telepített ikonok megjelenítése.

[Cursors] A globálisan telepített egérmutató témák megjelenítése.

[Wallpapers] A globálisan telepített hátterek megjelenítése.

Ha véletlenül nem jelennek meg azok a témák, melyeket telepítettél a saját könyvtáradba, akkor át kell őket másolni az usr/share/themes könyvtárba, ehhez kell majd az emelt szintű hozzáférés, azaz sudo mc és már másolhatod is.

Egyes disztribúciók előszeretettel használnak saját könyvtárstruktúrát, így, ha nincs ilyen, akkor nézd meg a saját disztribúciód leírásában, hogy hova tették át.

Nyilván minden fülön kiválaszthatod azt, ami neked tetszik, függetlenül a témában beállítottól.

Így teljesen testre szabhatod a kinézetet. Az alsó sorban az első legördülő menüben a minták nagyságát állíthatod, a Reset Theme-vel alaphelyzetbe hozhatod a témát, ha már túlzottan átvariáltad. Hasznos funkció. A Save is egyértelmű, hiszen így menthetsz egy olyan összeállítást, ami neked tetszik saját néven. Nem árt, ha van egy félig kész beállítás  azt lementeni, hiszen így vissza tudsz térni, ha túlzottan elrontottad.

Az [Advanced] már haladóbbnak tűnik, de nem igazán bonyolult.

A [Rebuild DB] értelemszerűen az adatbázis építi újra, ha menet közben telepítettél témát, ikont stb. akkor azokat felderíti. A program indításakor ezzel kezd, és akkor újra keresi az összes témát.

A [Xfce-Composite-Editor] csak akkor aktív, ha az telepítve van. Nálam nincs, így egy későbbiekben írok róla, ha kipróbáltam. A gombon lévő link jó, de csak az archivált fájlt tudjuk letölteni, egyszerűbb rögvest a github címet felkeresni.

A [Panels] beállításai egyértelműek, én nem használom, hiszen a Panel-eket sokkal jobban lehet konfigurálni a saját beállítási lehetőségeiknél. Így ezt nyugodtan átugorhatjuk.

[Backdrop Adjustments] Már érdekesebb lehet, hiszen a háttérkép és fényerejét és telítettségét állíthatjuk. Ez ne mindig lesz hatásos, de egy próbát megér.

[Button Layout] Milyen gombok jelenjenek meg az ablakkereten.

[Title Position] Az ablakok fejlécében hol egyen az ablak (a program) neve.

[Font Selection] A WM, a programok betűkészlete és mérete.

[Cursor Size] A kurzor mértet, nem mindegyik témánál, kurzornál van erre lehetőség, csak ott, ahol a kurzor méretezhető szabadon.

[View Options] Mi jelenjen meg, értelemszerű... Érdemes mindent megjeleníteni, helyet nem foglal, nem gyorsabb a program, ha le van tiltva több fül is. Ha mindent beállíttatunk, akkor már nincs más dolgunk, csak a témánknak új nevet adni.

Ennyi :)  

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

Hozzászólások

PPA?

sudo add-apt-repository ppa:rebuntu16/other-stuff
sudo apt-get update
sudo apt-get install xfce-theme-manager

elvileg, de nem tudtam kipróbálni,mert nem... Amúgy sem árt, ha ilyen kisebb programok fordítását gitlab, github stb-ről megtanulja az ember.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve