Legális Windows tesztelésre

Ingyen Windows? Legálisan? Igen, létezik ilyen is. A MS ingyen ad virtuális gépekhez lemezképet, amiket egy adott ideig használhatunk.

Ehhez nem kell semmi mást tenni, csak a megfelelő oldalról letölteni a kiválasztott lemezképet. Meg kell adni, melyik Windows-t akarjuk és milyen a virtuális gépünk. Én a Win7-est választottam kipróbálásra, ennek az okára kitérek. Illetve a virtualbox-ot választottam, mert az van fenn a gépemen.

Miután lejött, a tömörítvény ki kell azt csomagolni. Ez egy sima zip fájl, minden fájlkezelő ismeri és felajánlja a kicsomagolást.

Ha nincs a gépeden a virtualbox, akkor telepítsd fel, a megszokott módon a saját disztribúciódnál. Érdemes rákeresni az interneten, mert pár disztribúció kernel-devel és egyéb telepítést is elvár, jobb ha előre tudja az ember, hogy bizonyos nem megszokott fájlok is kellenek. Illetve a bios-ban is be kell állítani a virtualizáció engedélyezését. Legalábbis nálam így volt.

Majd életre kell kelteni a letöltött lemezképet. Ezt egyszerűen a virtualbox indítása után a Fájl/Gép importálása menüvel tehetjük meg. Megadjuk a kicsomagolt lemezkép helyét és várunk. Ez pár percig eltarthat.

Majd a listában megjelenik az új virtuális gépünk. Indítsuk el, várjunk, míg a windows feláll. Ez az alapbeállításoknál eltart egy ideig, így ne türelmetlenkedjünk.

Ezután legalizálni, regisztrálni kell a windowsunkat. Ez a megszokott regisztrációval ellentétben nem licenc kódok megadásával, hanem a háttérképen látható parancsok beírásával történik.

Nyitni kell egy rendszergazdai parancssort, ami kb. a root terminálnak felel meg.

Ezt – aki nem ismeri -- Start/All Programs/Accessories/Command Promp és jobb klikk a CommandPrompt-re és ott Run as Admin...-t kell választani. Majd a megfelelő parancsot beírni, ami a háttérképen van.

Win7 

Nekem a

slmgr/ato

volt. És máris van egy tesztelésre kész windowsom. :)

A háttérképen jól látni, hogy eltérő ideig lehet legálisan használni tesztelés célból a Windows eltérő verzióit. Azt is sejteni, hogy miért választottam a Win7-est: ez meghosszabbítható elég sokáig.

Ezután már van egy majdnem teljes funkcionalitású Windowsunk. Legálisan.

A Windows 7 nálam így „alaptelepítéssel” 11giga környékén foglal helyet, ehhez még jönnek a programok, ha azokat is telepíteni akarsz.

A legális windowst felraktuk, most már csak két feladatunk van:

  • használhatóbbá kell tenni
  • programokat kell rá rakni

A másodikban nem sokat tudok segíteni, ez nagyon egyedi teendő. Aki használt már windowst annak nem lesz probléma, hiszen a virtualboxban a windowsunk pont úgy fut, mint natívan.

Az élhetővé tételhez még pár dolgot meg kellene tenni, hiszen kényelmesen akarjuk használni a Windows-ot, ha már rá vagyunk kényszerítve.

Első lépésben leállítjuk a virtuális Windowsunkat. Szabályosan! Azaz a Star menüből lépünk ki, nem a virtuális gépet kapcsoljuk ki. Erre nagyon figyeljünk, hiszen ha nem szabályosan léptetjük ki magunkat a Windows-ból, akkor újraindításkor jó esetben megkérdezi, hogy normál módban akarjuk-e indítani, rossz esetben el sem indul. Illetve természetesen jó ha megszokjuk a normális munkát az operációs rendszerekkel, és nem csak kirántjuk egy virtuális gép alól a talajt.

Ezt követi a virtuális gépünk, a futtatási környezet beállítása.

Jobb klikk beállítandó operációs rendszerre a virtualbox nyitó oldalán. Konfigurálás...-t kiválasztjuk. Mivel nem mi állítottuk be az elején ezeket a paramétereket több feladatunk is lesz. Én a saját igényeimnek megfelelően írom le a beállítást, ha másra van szükséged, akkor máshogy állítsd be.

Általános/Haladó: vágólap és Fogd és vidd – ezt kétirányúvá érdemes tenni, így megoszthatod a vágólap tartalmát az alap linux és a virtuális gép közt. A fájlok másolása húzással is lehetséges, ha beállítod a húzd és... opciót.

Rendszer/Alaplap beállítása egy nagyon optimista beállítás alapból. Egy giga ramot kap a Windows. Így nem csoda, ha nagyon lassan indult. Ezt vedd fel akkorára, amekkorára akarod, én a maximálisra vettem. A beállító csúszka alatt van egy zöld/sárga/piros vonal. A zöld jelzi azt, amit biztonsággal adhatsz a virtuális gépnek, a piros már nem javasolt. Én a sárgát sem ajánlom, mert lehet olyan eset, amikor lelassul a linuxod miatta.

Boot sorrend, nem sokat számít, de én kivettem minden floppy, optikai stb. elől a pipát. A többit nem bántottam.

Rendszer/Processzor: Szerényen egy processzort kapott alapból, amit érdemes felemelni a maximálisra. Négy processzormagból kapott hármat. A többit hagytam alapon.

Képernyő/Képernyők: szerény videomemóriát kapott alapból, ami Én felemeltem a maximumra.

Monitorok számát hagytam egyen, bár több monitoros rendszert használok, de a Windows ne foglalja el az összeset.

Képméretezési faktor: 100%, ha nagyítani akarod a Windows ablakot, akkor feljebb veheted, de legtöbb esetben jó az egyszeres.

2D/3D gyorsítást engedélyeztem.

Audió: engedélyezve volt, ha nem, akkor érdemes engedélyezni, és beállítani.

Hálózat: ha nem akarsz internetezni a Windows alól, akkor tilts le. Így biztonságosabb lesz a Windows-od.

USB: Itt állíthatod be az USB portokat. Alapból 1.1-es, ha gyorsabb a tied, akkor állítsd át. Majd a felcsatolható USB tárolókat adhatod meg. Én egy külső adatTárolót adtam meg, csak ezt az egyet láthatja a Windows.

Megosztott mappák: Bár időnként kényelmetlen, és nem tudok böngészni a gépemen, de nem adtam meg megosztott mappát. Ha valamit meg kell nyitnom, akkor azt az előbbi pontban megadott USB-s eszközre másolom és úgy nyitom meg. Bár elvileg nem szokott gond lenni, de nem kedvelném, ha a kevésbé biztonságosnak tartott operációs rendszeren keresztül látni lehetne a mappáimat.

A Felhasználó felületet meg úgy állítgatja az ember, ahogy kényelmes, én hagytam az alapon. Havi egy alkalomra az is jó.

Ahogy látni egy windows ingyenes és legális beszerzése nem túl nagy feladat. Jobb megoldás, mint a „majdjólletorrentezemosztfeltörvehasználom” megoldás.

Jogos és logikus kérdés, hogy miért kell windows, ha linuxot használok. Mert vannak olyan programok, melyeket nem tudok teljes mértékben kiváltani. 99%-ban ez megoldott, de a maradék egy százalékban nem. Nem „ördögtől való sátánimádat” a Windows használata: egy eszköz, mellyel a feladott meg lehet oldani.

Ennyi!

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

Hozzászólások

vyla képe

Win

Érdekes a téma, szerinted ez alól ilyen formában, a BIOS is frissíthető?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Win

Nem 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Legális Windows tesztelésre

@balacy: A Win10-et telepítettem; egészen jól használható, de azért jól észlelhetően lassabb, mint a Linux Mint, vagy a Manjaro. Ha pillanatképet készítettem induláskor, és letelik a 90 nap, újrakezdhetem a használatot?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Legális Windows tesztelésre

#3 Mennyi memória van a gépedben? Ha nem tudsz 4 GB-t adni neki, ne csodálkozz. Jobban jársz a Win7-tel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
vyla képe

Win

 Szinte sejtettem, de azért köszi a választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Legális Windows tesztelésre

@mumorec: Tudok 4 GiB-ot is adni a 8-ból, amúgy is ritkán megy a memóriahasználat 4 GiB fölé. A swapfájlt is alig használja a rendszer. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Legális Windows tesztelésre

Igen, elvileg újrakezdheted. Ha nem megy a háttérképen lévő re-arm parancs beírásával, akkor újratelepíted és újra indul a ciklus. Ha jogi megközelítés miatt kérdezed, akkor pontos licencia miatt kérdezd meg a MS ügyfélszolgálatát. Nekem anno tejes OEM licences problémában segítettek eligazodni.

Ha lassú, akkor pakolj alá még több processzort és memóriát :) De mindenképp korlátosabb lesz, mert ez csak vm-ben fut, és igazából nem erre tervezték.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Legális Windows tesztelésre

@balacy: Van egy érdekesség mind a Win7-nél, mind a Win10-nél: nem hajlandók átváltani magyar billentyűzetre, hiába állítom be. A Win7-es azért jóval gyorsabb, mint a 10-es 4 GiB memóriahasználatnál.
Fura azért használni most ezeket, mert az XP óta nem volt újabb windows-om. Mindent keresni kell, egészen más, mint a linuxok. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Legális Windows tesztelésre

@mumorec: Úgy tűnik, attérek virtuális WinXP-ről Win7-re. Elég gyors 4 GiB RAM-mal, csak kár, hogy angol nyelvű.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Legális Windows tesztelésre

#8 Az XP mellett elfér a Win7-es.

A nyelvi beállítás itt van Region and Language, végig kell nézni az összes fület, gombot.

https://ibb.co/k4anMe

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve