Mozgó-kép felvétele

 Egy kép többet mond, mint ezer szó. Sokszor igaz is. Ha ez a kép még mozog is, akkor már a hatása hatványozott lesz. Informatívabb, és vonzza a szemet. Ha sok leírást, weboldalt készítesz tapasztalhattad, hogy egy statikus kép nagyon sok információt tud átadni. Ha ezt egy rövidebb mozgóképpel helyettesíted, akkor már egy-egy munkafolyamatot ábrázolva egyértelműsítheted a mondandódat. Ami nem utolsó: sok karakterleütéstől megkímél. Az interneten nem minden formátum támogatott, gyakorlatilag vagy statikus képet rakunk be, vagy youtube-on stb. nagyméretű videóval kommunikálunk. A kettő közt jó átmenet a mozgó gif vagy a webM formátum. Mindegyiknek van előnye, és van hátránya, de a legtöbb böngésző korrektül megjeleníti ezeket.

Ha egyszerű, pár kockából álló „videóval” akarjuk feldobni a cikket nem túl sok lehetőségünk van. Ilyent nyilván fel tudunk venni egy képernyő-rögzítő szoftverrel (pld. SimpleScreenRecorder)  de ez sokszor olyan mintha ágyúval lőnénk verébre. Nagy, sokat tud, és macerás is, ha csak egy rövid mozgó kép kell. A FedoraMagazin egyik régi cikkében olvastam egy nagyon egyszerű megoldásról, ami gyors, egyszerű és nem is kell hozzá nagy tudás.

 Peek - Egyszerű animált GIF képernyő-felvevő egy könnyen használható felületen

A legtöbb disztribúcióra elérhető, különféle módszerrel. A github oldalán erre találni leírást.

Én most nem a disztribúciómhoz (most MX Linux, azaz debian) leírt módszerrel telepítettem, hanem a független flatpak-kal. Ha másképp gondolod, és telepíteni akarod, akkor az oldalon lesz leírás a Te disztribúciódhoz.

  • Kitérő: Ami természetesen nem akadályozott meg abban, hogy a github-ról letöltsem a forrást és archiváljam. Ha valami történne a githubbal... Ezt a „paranoid” megoldást mindaddig érdemes követni, amíg a disztribúciódba bele nem kerül ténylegesen egy csomag és biztosítva lesz a program jövője.

Nálam már fenn van a flatpak – volt róla szó – így csak a

flatpak install --user https://flathub.org/repo/appstream/com.uploadedlobster.peek.flatpakref

majd a megszokott indítás jön:

flatpak run com.uploadedlobster.peek

A használata egyszerű, megnyílt ablakot átméretezve arra, amit fel akarsz venni, majd [Record as...] és azután, ha végeztél stop. Lementi a videók könyvtáradba a fájlt.

Alap beállítással nem kell sokat állítgatni, csak a [Record as GIF]-nél a legördülő menüből kiválasztod a formátumot. A giffel nem tudsz nagyon mellényúlni, azt majdnem mindenhol használni tudjuk.

Beállítások a [Record as GIF] előtt lévő P-re kattintva, majd Preferences. Nem kell pilótavizsga hozzá, nagyjából egy pont van, amin gondolkodni kell.

Peek beállítása

Peek beállítása

Open... Ha kész a mozgókép, akkor nyissa meg mentés után a fájlkezelőt. Hasznos, ha csak egy mozgóképet rögzítesz, de bosszantó, hogy folyamatosan nyitogatja a fájlkezelőt, ha sok felvételt csinálsz egymás után.

Show desktop... asztali értesítést küld, ha kész a mentés. Hasznos, ha hosszabb videókat készítesz, mert ott a konverzió, mentés hosszabb idő is lehet.

Start/Stop... billentyű kombináció, hasznos, ha az egérkurzort is felveszed, és nem akarod, hogy az utolsó, amit látnak az, hogy elhagyja a képet az egérkurzor. Mert éppen le kell állítani a felvételt... A Change-re kattintasz és lenyomod a billentyű kombinációt.

Output format: amibe menteni akarsz.

Use gifski... A GIF minőségét adhatod meg, ha ezt bejelölöd. Jó minőség – nagy méret, kis méret vacak minőség! Ha nincs a gépeden a gifski, akkor telepítsd.

Framerate... a felvétel minőségét befolyásoló képkocka számot adja meg másodpercenként. Ezt kell állítani, ha nem megfelelő neked az alap. A github oldalon van pár szó erről, a nagyobb jobb minőség, de a méretet is megemeli.

Resolution downsampling – a felbontást szabályozza.

Delay in... a felvétel indítása után ennyi másodpercet vár. Nagyon hasznos funkció :)

Capture... az egérkurzort felvegye vagy ne?

Az egérkurzornál hasznos lehet a key-mon, amit külön kell telepíteni.

sudo apt-get install key-mon

Ha más disztribúciót használsz, akkor a saját telepítési módszeredet alkalmazd, önállóan! Ha a

key-mon –visible_click

 parancsot használod, akkor egy nagyon kellemes kis eszközt kapsz.  Magáért beszél a használata. A már bemutatott kis programot hozom fel bemutatónak.

Melyik kép vonzza jobban a tekintetet?

Ez?

Peek_minta

Vagy ez?

peek_teszt

Alul a key-mon látható, bár itt nem sok funkciója van.

Ennyi

Az eredeti bejegyzés a blogomban jelent meg

 

Hozzászólások

Csak óvatosan a videókkal, képekkel!

 Nem mondom hogy nincs igazad. Ha nem szükséges, nem kell kép. Viszont van olyan helyzet amikor 50 sornál beszédesebb egy csatolt kép. A szerver nem korlátlan, ez is igaz, viszont mivel ide nem lehet képet csatolni, így linkelgetek én is, a Dropboxomról. Valószínű hogy ezért 1 év múlva biztos  hogy nem lesznek már meg az én linkelt képeim sem. 

Valamint, tudom hogy már a bunkóság határát súrolja hogy valaki egy fórumon egy másik fórumot emleget de a PH lapcsalád fórummotorja szerintem világszinten egy nagyon jól használható felületet ad. Azonnal látni, ki kinek, mire reagált, jó a kereső, létrehozható kedvenclista, belépve azonnal látni van-e új hozzászólás, rögtön oda dob be, nem kell kilométereket görgetni,a topikok könnyen megtalálhatók. És igaz korlátozott terjedelembe de csatolható kép is közvetlenül. 
Én megmondom őszintén ezen a fórumon elveszek ha valamit keresnék vagy egy már hosszabb diskurzust kell végigkövetnem. A másolás-beillesztés stb. nekem iszonyat furcsa. De ez valószínű az én hibám, más biztos jól kezeli ezt a szövegszerkesztős felületet. Vagy még nem tanultam meg kezelni ezt a fórummotort.
Szerintem mindenképpen kell a kép ha egy adott probléma illusztrálása ezt megkívánja.

"Arról nem is beszélve, hogy mekkora udvariatlanság, ha a kérdező egy képernyőmentésben írja le a problémát, a válaszoló meg gépelje le a megoldást."
Amikor egy másik Linux fórumon egy PlayOnLinux hibát próbáltam elmondani, a képernyőkép egy pillanat alatt átvitte a mondandót, a hiba nem volt kijelölhető, szövegbe menthető és kb. 20 angol nyelvű sorból és parancsokból állt. Akkor ezt nekem le kellett volna a grafikus felületről egy .txt fájlba pötyögni a nulla angol tudásommal, még most is  írnám. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

gifski

A címben említett egy MX Linux saját csomag? Debian alatt nem látom.

apt-cache policy gifski
N: Ez a csomag nem található: gifski

Hol érhető el az LMDE és a Linux Mint alá?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

képek

„Van az oldalon 6 db link ami a kepfeltoltes,hu-ra mutat. A linkek már nem élnek. Érdemes megnézni, mennyire értelmetlenné vált így az oldal”

Általánosságban írok csak, nem az adott oldal, vagy cikkre vonatkozik: érdemes olyannak, aki többet ír egy saját tárhelyet beszereznie. Ilyen amit én használok, ahol kap az ember 3giga tárhelyet. Ez egy aktív embernek is sokáig kitart. INGYEN van. Plusz persze a cikkek is megmaradnak, nincs kitéve annak, hogy egy fórum megszűnik, vagy a képtárhely megszűnik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

gifski

Használd a flatpak verziót, mert natívan nem érhető el ezek (debian) alatt a gifski, de a flatpak-ban benne van. Sajnos több  kisebb programka ilyen: nem érhető el egyik vag ymásik disztribució alatt. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve