Az Audacity 2.2.1 újdonságai

A Linux Mint 19-ben nem csak az asztali felületek és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások újultak meg. A Windowson és Linuxon is egyaránt népszerű Audacity 2.2.1-es verziója többek között az alábbi újdonságokkal bővült.

Új megjelenés

Az Audacity felhasználói felülete három új témát kapott. Az enyhe, a dark, és a high contrast stílus mellett természetesen megmaradt a klasszikus megjelenés is, valamint egy Egyedi (Custom) opciót is kaptunk, amellyel a haladó felhasználók maguk szabhatják testre az Audacity kinézetét. A használni kívánt témát a Szerkesztés > Beállítások… > Felület > Theme menüpontban tudjuk kiválasztani.

A menük és az eszköztárak rádiógombjainak színét a rendszertéma szabályozza, tehát ha azt szeretnénk, hogy a sötét téma megfelelően jelenjen meg, válasszuk a Mint-Y-Dark vagy az Adwaita-dark változatot a Beállítások > Témák > Vezérlőelemek menüpontnál.

Új menüelrendezés

Átrendezésre kerültek a menük, ennek köszönhetően sokkal áttekinthetőbben lettek. Most már inkább a hierarchikus elrendezés dominál, bár a Hatás menü továbbra is túl hosszú...

Felvétel

A korábbi verziókban az Audacity a Felvétel gomb megnyomásakor minden alkalommal új sávot indított. Ez a lehetőség továbbra is elérhető, de most az alapértelmezett beállítás szerint az új felvétel már az előző felvétel mögé kerül a kijelölt sávban. Ezt az opciót a Szerkesztés > Beállítások… > Felvétel menüpontban tudjuk módosítani.

Sávok csoportosítása

Az egyes sávokat négy különböző hangszercsoportba rendezhetjük. Az egyes csoportokat az Audacity különböző hullámformaszínnel jelzi. Kattintsunk a sáv neve mellett található kis, lefelé mutató nyílra, majd a Wave Color menüpontra. Ezzel sokkal átláthatóbbá tehetjük a projektünket.

MIDI támogatás

Immár lehetőség van MIDI fájlok importálására a Fájl > Importálás > MIDI… menüpont segítségével. Sajnos a szerkesztési lehetőségeink korlátozottak: kivágni, törölni, másolni és beilleszteni van módunk. A MIDI fájlok lejátszása Windowson automatikus, Linux és macOS rendszereken egy szintetizátor programra van szükség.

Súgó

Az új verzióban számos párbeszédpanelen megtalálható a Súgó gomb, amelyre rákattintva a kézikönyv az adott funkcióhoz kapcsolódó oldalára juthatunk.

Forrás:

Audacity 2.2.0 Released

Audacity 2.2.1 Released

 

Hozzászólások

tonsur képe

Audacity frissitése a legújabb verzióra

Még februárban frissült a 2.2.2-es verzióra,érdemes lefrissiteni ennek a ppa-nak a segitségével:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/audacity
sudo apt-get update
Remekül használható ubuntu 18.04-en,ezért gondolom,hogy a mint 19-en is meg lesztek vele elégedve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Audacity 2.2.1 újdonságai

@#0 Köszi! Már telepítve volt.

#1 Köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szuper jó, már telepítettem

Szuper jó, már telepítettem is. A Témáket eddig nem állítottam, de hasznos, a MIDI fájlok használata meg nagon jó, ki is próbálom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Frissült az Audacity

A Mai naptól frissithető az Audacity a legújabb 2.3.0-ra az eredeti ppa-ról:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/audacity
Sok hibát javitottak,és én úgy észlelem,hogy a Pulseaudio lefagyási probléma is köztük van,tesztelve a 2.3.0-at még egyszer sem fagyott le 5.1-es hang stop/lejátszás gyakori ismétlése esetén, ami a szerkesztésnél gyakran használt művelet.
Tehát érdemes frissiteni!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Frissült az Audacity

#3 Megvan ez is és az újabb Avidemux is. Az Avidemux megjelenítésre találtam megoldást a Qt fronton, mely bár nem a legjobb megoldás (nem szó szerinti ablak átméretezés), de hasznos lehet: https://wiki.archlinux.org/index.php/HiDPI#Qt_5
Csak most a képernyőről kilógás nem jelentkezik. :-)
Mindez Debian alatt telepítve, amely lehet akár az LMDE is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Frissült az Audacity

#3.1
Az Avidemux még június elején frissült (2.7.1v2),és azért lett v2 mert az első 2.7.1 appimage nem volt inditható,és ezt a hibát javitották a v2-vel,de én azt tapasztaltam Avidemux fronton,hogy az újabb verziók egyre több számomra hibát tartalmaznak. Pl:16/9-es 1080i-s tv adásról készült felvételt 4/3-nak azonositanak,és ezért csak konvertálva lehet rendbe rakni.Ez az újabb verzió kb 20%-al lassabban konvertál ugyanolyan beállitásokkal mint az általam preferált 2.6.20-as verzió,ami ezeket a hibákat még nem tartalmazza.Úgyhogy óvatosan az Avidemux-al,és érdemes tesztelni többféle forrással.A Megjelenitéssel nekem (Ubuntun) sosem volt problémám,valószinüleg ez Linux Mint specifikus gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Frissült az Audacity

Sajnos egy általam végzett alaposabb teszten megbukott a 2.3.0-as is, és rendesen lefagyott,ezért marad az Audacity inditásakor a Pulseaudio késleltetett inditása,igy már sokkal ritkábban fagy le a szoftver,de teljes megoldást ez sem jelent,ez van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Avidemux 2.7.1

#3.1.1 Én nem próbáltam mostanában az Avidemux-szot. A régi menüs verzióval készült egy leírás, de ez egészen más már. Majd kipróbálom ezt a hang dolgot. Úgyis töröltem egy bizonyos Youtube koncertet, miután elküldtem külföldre, immár DVD menüs verzióban, dalokra felbontva egy barátomnak. Viszont nekem is tetszik a koncert, nem baj, ha megvan. Nekem most Debian rendszer alatt van telepítve:

apt-cache policy avidemux ; dpkg -l avidemux | grep ii
avidemux:
  Telepítve: 1:2.7.1-dmo2
  Jelölt:    1:2.7.1-dmo2
  Verziótáblázat:
 *** 1:2.7.1-dmo2 100
        100 ftp://ftp.deb-multimedia.org buster/main amd64 Packages
          1 ftp://ftp.deb-multimedia.org sid/main amd64 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status
     1:2.7.1-dmo1~bpo9+3 500
        500 ftp://ftp.deb-multimedia.org stretch-backports/main amd64 Packages
     1:2.6.20-dmo3+deb9u1 700
        700 ftp://ftp.deb-multimedia.org stretch/main amd64 Packages
ii  avidemux       1:2.7.1-dmo2 amd64        Free video editor

Ezt a koncertet is le kéne mentenem, bár nem túl jó minőség:
https://www.youtube.com/watch?v=np2_3oA6y74

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve