mtimea blogja

Ingyenes a Tracktion 7

A Tracktion Software vállalat ingyenesen elérhetővé tette a nagy teljesítményű, többplatformos digitális audio munkaállomását (DAW – Digital Audio Workstation), a Tracktion 7-et. Az alkalmazás számos díjat és elismerést kapott a szakmai újságoktól és portáloktól. Most ingyenesen letölthető Windowsra, macOS-re és Linux operációs rendszerekre is. A freeware verzióhoz természetesen nem jár technikai támogatás, de szerencsére egy pezsgő közösségi fórum áll rendelkezésre, ha segítségre lenne szükségünk.

Ardour ablakméret furcsaság

Probléma:

Elindítjuk az Ardour-t, megnyitunk/létrehozunk egy projektet, de az ablak nem teljes képernyőn nyílik meg, és a címsoron sem található maximalizálás gomb. (A képernyő felső éléhez húzással sem nagyítható.) Kisebb felbontásnál (pl.: 1366x768) ez azt eredményezi, hogy az ablak alsó része egyszerűen nem látható:

Megoldás:

Kis kutakodás után megtaláltam a megoldást az Ardour fórumon: https://community.ardour.org/node/13588

Jelszógenerálás – pwgen

Manapság a számítógép használathoz hozzá tartozik, hogy jelszavainkat ne lehessen könnyen kitalálni. Bizonyos időközönként pedig ajánlott megváltoztatni őket. GNU/Linux rendszereken természetesen többféleképpen is elő lehet állítani véletlenszerűen generált jelszavak. Most az egyik legpraktikusabb eszközről, a pwgen csomagról lesz szó.
Telepítése nagyon egyszerű:

sudo apt install pwgen

Használata:

pwgen [ KAPCSOLÓK ] [ jelszó_hossza ] [ jelszavak_száma ]

Rendelkezésre álló kapcsolók:

Audacity - Zajcsökkentés

Mielőtt nekiállnank a műveletnek pár dolgot fontos tudni. Zajt csökkenteni nem lehet a hasznos anyag torzulása nélkül, ezért ez a módszer alkalmazható olyan felvételen (pl.: beszéd), ahol az információátadás a lényeg és nem az esztétika. Azonban egy zenei felvételen semmiképp sem csinálnék ilyesmit.

Feliratkozás RSS - mtimea blogja csatornájára