Az Audacity 2.2.1 újdonságai

A Linux Mint 19-ben nem csak az asztali felületek és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások újultak meg. A Windowson és Linuxon is egyaránt népszerű Audacity 2.2.1-es verziója többek között az alábbi újdonságokkal bővült.

Új megjelenés

Az Audacity felhasználói felülete három új témát kapott. Az enyhe, a dark, és a high contrast stílus mellett természetesen megmaradt a klasszikus megjelenés is, valamint egy Egyedi (Custom) opciót is kaptunk, amellyel a haladó felhasználók maguk szabhatják testre az Audacity kinézetét. A használni kívánt témát a Szerkesztés > Beállítások… > Felület > Theme menüpontban tudjuk kiválasztani.

A menük és az eszköztárak rádiógombjainak színét a rendszertéma szabályozza, tehát ha azt szeretnénk, hogy a sötét téma megfelelően jelenjen meg, válasszuk a Mint-Y-Dark vagy az Adwaita-dark változatot a Beállítások > Témák > Vezérlőelemek menüpontnál.

Új menüelrendezés

Átrendezésre kerültek a menük, ennek köszönhetően sokkal áttekinthetőbben lettek. Most már inkább a hierarchikus elrendezés dominál, bár a Hatás menü továbbra is túl hosszú...

Felvétel

A korábbi verziókban az Audacity a Felvétel gomb megnyomásakor minden alkalommal új sávot indított. Ez a lehetőség továbbra is elérhető, de most az alapértelmezett beállítás szerint az új felvétel már az előző felvétel mögé kerül a kijelölt sávban. Ezt az opciót a Szerkesztés > Beállítások… > Felvétel menüpontban tudjuk módosítani.

Sávok csoportosítása

Az egyes sávokat négy különböző hangszercsoportba rendezhetjük. Az egyes csoportokat az Audacity különböző hullámformaszínnel jelzi. Kattintsunk a sáv neve mellett található kis, lefelé mutató nyílra, majd a Wave Color menüpontra. Ezzel sokkal átláthatóbbá tehetjük a projektünket.

MIDI támogatás

Immár lehetőség van MIDI fájlok importálására a Fájl > Importálás > MIDI… menüpont segítségével. Sajnos a szerkesztési lehetőségeink korlátozottak: kivágni, törölni, másolni és beilleszteni van módunk. A MIDI fájlok lejátszása Windowson automatikus, Linux és macOS rendszereken egy szintetizátor programra van szükség.

Súgó

Az új verzióban számos párbeszédpanelen megtalálható a Súgó gomb, amelyre rákattintva a kézikönyv az adott funkcióhoz kapcsolódó oldalára juthatunk.

Forrás:

Audacity 2.2.0 Released

Audacity 2.2.1 Released

 

Hozzászólások

tonsur képe

Audacity frissitése a legújabb verzióra

Még februárban frissült a 2.2.2-es verzióra,érdemes lefrissiteni ennek a ppa-nak a segitségével:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/audacity
sudo apt-get update
Remekül használható ubuntu 18.04-en,ezért gondolom,hogy a mint 19-en is meg lesztek vele elégedve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Az Audacity 2.2.1 újdonságai

@mtimea Köszi! Már telepítve volt.

#1 Köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Szuper jó, már telepítettem

Szuper jó, már telepítettem is. A Témáket eddig nem állítottam, de hasznos, a MIDI fájlok használata meg nagon jó, ki is próbálom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve